Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulubiona dyskowa rasa

Jaka jest twoja ulubiona dyskowa rasa?
krasnoludy
19%
 19%  [ 42 ]
trolle
10%
 10%  [ 23 ]
nieumarli
9%
 9%  [ 21 ]
wampiry
11%
 11%  [ 24 ]
wilkołaki
10%
 10%  [ 22 ]
gargulce
6%
 6%  [ 13 ]
elfy
3%
 3%  [ 8 ]
golemy
4%
 4%  [ 9 ]
ciutludzie
12%
 12%  [ 26 ]
igory
12%
 12%  [ 28 ]
Głosowań: 127
Wszystkich Głosów: 216

Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2005, 11:07   

re: Vanatellumaiel (dobrze że pseuda można kopiować :wink: ).

Masz rację, gdyż nawet w jakimś wywiadzie poruszona została kwestia krasnoludów, i są one parodią tego wszystkiego co możemy przeczytać o krasnoludach w różnych innych książkach, ale najbardziej parodiują Tolkienowskie odpowiedniki.

Gracjan 

Wysłany: 25 Luty 2005, 14:28   

Zawsze, lubiłem krasnolódów, ale u Pratcheta, niemoge przeboleć że kobiety-krasnoludy mają brody, i w dodatku ich nie golą :?
Takrze stawiam na Trolle, nie ma to jak pełnych uśmiech gębą w której zamast normalnych zębów są kamienie szlachetne \:D/

efzetiks 
VIP

Wysłany: 25 Luty 2005, 18:03   

przynajmniej u Pratchett`a wiadomo jak wygladaja krasnoludzkie kobiety.. bo we wszelkich innych swiatach jest to dla mnie duzy znak zapytania.. kiedys pamietam jak w Warhammerze spotkalismy krasnoludke, pierwszy (i ostatni) raz poczulem bol w rpg pt. "nie moge sobie wyobrazic" :D

pamietam ciekawy artykul w MiM, ktory sugerowal ze poprzez brak dostepu do krasnoludek oraz poprzez zycie tylko w meskim towarzystwie podczas wychodzenia "z kopalni" krasnoludy sa z reguly biseksualne.. :D

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 26 Luty 2005, 11:03   

Re: Ezfetiks

nic mi o tym nie wiadomo :>
Krasnoludy potrafią rozpoznać jakiej są płci! Mamy to w genach , czy gdzies tam...

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 26 Luty 2005, 11:47   

Krasnola... chyba niedokladnie (albo jeszcze nie za duzo) czytasz ksiazki.
Chyba pare razy bylo wspomniane o tym, ze zaloty kranoludow drwaja dosc dlugo, dlatego, ze trzeba poswiecic najpierw troche czasu na rozpoznanie plci partnera.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 26 Luty 2005, 14:05   

Ale ja nie mówię o książkach, tylko o rzeczywistości :D

My, krasnoludy potrafimy się znaleźć doskonale :P

\:D/

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 26 Luty 2005, 17:32   

Cytat:
Ale ja nie mówię o książkach, tylko o rzeczywistości

Zapewne ...

Cytat:
Krasnoludy potrafią rozpoznać jakiej są płci! Mamy to w genach , czy gdzies tam...

Cytat:
Krasnoludy- jestem jedną z nich

Mhm ... W jakim sensie ?
Aha ,czyli jesteś krasnoludem. Dziękuję już zrozumiałem :twisted: :twisted: :twisted:

---
Wracając do tematu. Nie lubicie nieumarłych ? Ja szczególnie kocham strachy, i wampiry. Wilkołaki tracą już to coś - lecz je lubię także. Najbardziej nie lubię smoków.
/ Robi się z tego OT czy mi się tylko wydaje ?

Wizard_of_Soul 

Wysłany: 27 Luty 2005, 18:06   

Dla mnie wampiry to nieumarli:P
Ale ja się nie znam:P

Wstrzymuję się od głosu z racji braku małpi.... Orangutanów!! :P

Havelock 

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 11:54   

Wizard_of_Soul napisał/a:
Dla mnie wampiry to nieumarli:P
Ale ja się nie znam:P

Dla mnie też. Ale ja mam Downa.
Oddałem mój głos na Wampiry i Nieumarłych - jakieś takie zboczenie.
Wampiry szczególnie mi się spodobały po przeczytaniu terminarza Zreformowanych Wampirów na rok 2005. A nieumarłych kocham od zawsze.
Gdyby wampiry były w jednej szufladce z nieumarłymi, drugi głos oddałbym na krasnoludy, a to z uwagi na bogaty repertuar. Czy wy nie widzicie głębokiego przesłania w tych tekstach? To głębsze nawet niż "Wielkie Yo" :wink:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 14:01   

Zarowno wampiry, jak i wilkolaki to nieumarli, jednak zaszufladkowanie ich wszystkich razem byloby bezsensem, gdyz te 2 rasy maja dosc duzy udzial w rzyciu A-M i calego Dysku. Podobnie, gdyby wymienione byly tylko wampiry i wilkolaki, to nagle by ktos pisal - "a czemu nie ma zombie, strachow, etc.".
Zapewne to byly powody takiego rozdzielenia niemarlych przez Banite na wampiry, wilkolaki i inni nieumarli.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Kwiecień 2005, 14:26   

W d&d są kobiety krasnoludów. Kiedś dla jaj zagraliśmy z kumplami drużyną takich :wink: . Ale wiadomo płeć krasnoludów jest mniej, więcej opcjonalna :) .

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

kore17 

Wysłany: 26 Maj 2005, 14:38   

Odchodząc od tematu kobiet krasnoludów, bo pewnie są i same najlepiej wiedzą, jakiej są płci ;] , czemu tak mało osób lubi golemy? To takie porządne stworzenia - gliniane, zgoda, ale jakie wierzące ;] Czy nikt nie czytaqł NGN? Przecież golemy są takie fajne...
Zgodzę się jednak, że nieumarli są też sympatyczni - uwielbiam ten fragment Kosiarza, kiedy zombie-mag dostaje się na ich spotkanie ;] Świetne, a te wstawki o pozwól żyć itp. są super ;)

M 

Wysłany: 27 Maj 2005, 11:22   

Oddałem jeden głos na krasnoludy. Bo dwóch nie można.
Żłopać, bić i odrąbywać ludziom nogi na wysokości kolan. Groar! To lubimy.
wampiry... bleh - noszę na nie czosnkowo-osikowy topór dwuręczny!

Dot. Zycia seksulanego krasnoludów
W większości systemów fantasy i książek krasnoludy i ludzkimi dziewojami nie gardzą. Aczkolwiek w ŚD są jakieś takieś... dyskretne. Chyba jedyna ich wada.

Szczery 

Wysłany: 4 Czerwiec 2005, 17:19   

Na pewno nie w przypadku Casanundy- drugiego najwspanialszego kochanka na ziemi.:D
Re:Krasnola Fakt - my krasnoludy umiemy się rozpoznać - (to ma jakiś zwiazek z feremonami chyba) tylko ci wyrośnięci ("jeśli jego ręce znajdują się na poziomie twoich oczu, to twoje zęby są na poziomie jego krocza") ludzie nie widzą zasadniczych różnic:D
...drzemią."

Note Spelling 

Wysłany: 6 Czerwiec 2005, 15:01   

Cytat:
Odchodząc od tematu kobiet krasnoludów, bo pewnie są i same najlepiej wiedzą, jakiej są płci , czemu tak mało osób lubi golemy? To takie porządne stworzenia - gliniane, zgoda, ale jakie wierzące Czy nikt nie czytaqł NGN? Przecież golemy są takie fajne...

Jak to: nikt nie czytał NGN? Zarówno z punktu widzenia kobiet-krasnoludów, jak i golemów, jest to powieść emancypacyjna :) Smakowite były kawałki z biednym szowinistycznym Marchewą :D "Ja jestem przyzwyczajony do kolan, ale jak sie chłopcy dowiedzą..." :lol: Bardzo, bardzo lubię NGN, miałam wykład kiedyś o postaciach kobiecych u Pratchetta, Cherry-Cudo każe mi oddać głos na krasnoludki (krasnoludy płci zeńskiej), ale golem Dorfl jest istotnie wzruszajacy w swej ateistycznej prawości.

Jak mówi PTerry: tylko nie elfy! dla elfów nie ma litości! :x

malutka
Gość
Wysłany: 10 Czerwiec 2005, 07:20   

Gargulce i nieumarli.
Golemy są zbyt "robotowate". Wampiry są takie sobie. :|

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Listopad 2005, 13:19   

Ale0 zoczywiście że te małe dranie :P Krasnoludy.
Jakby nie patrzec to moja ulubiona rasa fantasy, a imć Pratchett genialnie uwydatnił ich wady i przywary.
Poza tym rozwiazał kwestię "kobiet" ...normalnie cudo...cudo...ahh 8-[

alasse 

Wysłany: 28 Grudzień 2005, 17:17   

Vhampiry :P bo mhrochne i mhają orhyginalne theksty nha kharetach :P
['Carpe Jugulum', z podziekowaniem dla arkony;)]
ano i ciutludzie... za chodzącą oryginalność:P

krasnoludom tez by sie coś nalezało, ale skoro miały być dwie.. a szkoda:P

UUK!

arkona 

Wysłany: 30 Grudzień 2005, 15:00   

Głos na nieumarłych - z niewiadomych przyczyn mam pewien sentyment do chodzących trupów, gdziekolwiek się pojawiają... khem, nieważne. Pozatym nie ma to jak spierniczać z cudzym mieczem w piersiach, torując sobie drogę przez okładanie przypadkowych, żywych przeszkód swoją własną, odrąbaną ręką:P

I drugi głos - na ciutludzi. Z czystej sympatii... poza tym - jest ich dużo, a wolalałabym nie obudzić się pewnego pięknego dnia wyniesiona do jakiejś nory w lesie... tudzież znaleźć pusty barek albo oborę [której nie posiadam, ale o tym się nie mówi:P]

[offtop]alasse - za użyczenie nogi na avatara też mi podziękuj;)[/offtop]

EDIT:
zapomniałam jeszcze dopisać, jak bardzo lubię krasnoludy, gdziekolwiek się pojawią:P niestety, brakło głosów...

Damex 

Wysłany: 6 Marzec 2006, 19:29   

Gargurlce i wampiry są interesujące, Igory też, natomiast ja najb. lubię osobnika, którego trudno zaliczyć do jakiejkolwiek rasy, tzn. Nobbyego :-)

Odpowiedz do tematu