|
Kirby czy Kidby? |
| Czyje prace bardziej przypadly Ci do gustu? |
| Josha Kirby'ego |
|
30% |
[ 30 ] |
| Paula Kidby'ego |
|
69% |
[ 68 ] |
|
| Głosowań: 68 |
| Wszystkich Głosów: 98 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Antrajk

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 11:56 Kirby czy Kidby?
|
|
|
Ano wlasnie, taka mini ankieta - rysunki ktorego z panow bardziej przypadaja wam do gustu
Dodam tylko, iz osobiscie wole Josha Kirby'ego |
_________________ Antrajkus Masterus Koderus stapajacy Na Glinianych Nogach, Arcykaplan Pomniejszych Bostw, Honorowy czlonek Strazy Miejskiej Ankh-Morpork, ulubieniec patrycjusza, itp etc |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 12:08
|
|
|
| No jasne ze Paul Kidby! Jego rysunki pasuja do Świata Dysku jak ulał, chociaż Kirby nie jest zly. Kirby ma charakterystyczny dla siebie chaos na okładce, chociaż rysunki Kidby'ego są dużo lepsze, często również śmieszniejsze (posiadacze Ostatniego Bohatera wiedzą o co chodzi). |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 10 Maj 2004, 12:56
|
|
|
Ja jak zwykle:
rysunki: Kidby
malunki: Kirby (ten nowy nie ma wyczucia koloru).
Myślicie, że Kidbiego dobrali z powodu podobnego nazwiska? |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 12:58
|
|
|
| Paul Kidby. Chaos Kirbiego tez jest oczywiscie fajny ale zupelnie mi nie podpasowala wizja postaci w jego wykonaniu (chociazby trolle czy Rincewind) osobiscie wole tylko jego czarownice. |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 13:35
|
|
|
Mój głos pada na Paula Kidbiego. To co wobaczyłem w Ostatnim Bohaterze na prawdę zapiera dech w piersiach. Rysunek, nie raczej obraz, wodospadu krawędziowego jest na prawdę niesamowity. Do Kirbiego mam natomiast ogromny sentyment z uwagi na okładki, które są wizytówką Świata Dysku i szczerze żałuję, że nie pojawi się już żadna tak charakterystyczna okładka dyskowej ksiązki...
Tak więc okładki Kirbiego, natomiast rysunkij ako takie zdecydowanie Kidby. |
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 10 Maj 2004, 21:40
|
|
|
Ech... Trudna decyzja. Ostatecznie oddalem glos na Kidby'ego ze wzgledu na OB... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 11 Maj 2004, 09:35
|
|
|
| Antrajk napisał/a: | QbaJak: mozesz przerzucic do procesow myslowych marchewy? chyba tam pasuje wlasnie taka krotka ankieta, a nowe forum trza wspierac |
Przeniesione. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 11 Maj 2004, 10:14
|
|
|
Kirby.... mimo że rysunki Kidbiego są bardziej realistyczne i "strawne"... ale to właśnie Kirby stworzył ŚD.... PTerry go tylko napisał |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 11 Maj 2004, 16:43
|
|
|
Takich okładek jakie malował Kirby to już nikt nie namaluje.
W tym chaosie jest metoda
Popatrzcie chociaż na okładkę Równoumagicznienia.
A Zresztą wszystkie z wiedźmami są wystrzałowe.
Ale przyznam że Kidby Rincewinda lepiej odmalował. u Kirby'ego był za stary.
OGÓLNIE : Głos na Kirby'ego. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 11 Maj 2004, 17:07
|
|
|
| Po przecztaniu i obejrzeniu "rogu obfitości" mój stosunek do rysunków Kirby'ego się poważnie poprawił. Są świetne. Z drugiej strony, kiedy pierwszy raz zobaczyłem rysunki Kidby'ego (a chyba było to przy okazji pierwszego terminarza), od razu polublem rysunki Kidby'ego i choć nie jest to wybór prosty, to jednak Kidby, mógłby co prawda mieć więcej polotu, ale i tak jest świetny. |
|
|
|
 |
Gander [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2004, 12:36
|
|
|
| Kirby. Kidby jest zbyt realny, nie potrafliłby streścić ksiązki w jednym rysunku. Kirby potrafił. |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 20:58
|
|
|
wg mnie Kirby maluje/rysuje emocjami - stad chaos, przelewanie się, orgia kolorów i formy... tak trochę mi w tym witkacego przypomina...
Kidby z kolei to trochę jego przeciwieństwo - jakby malował nie emocjonalnie, a intelektualnie (ech, o ile to w ogóle o malowaniu można tak powiedzieć...)
cóż, koniec końców Ostatni Bohater przeważył szalę |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2004, 22:03
|
|
|
Zgadza się Mab, trafiłeś w sedno. Dlatego właśnie Kirby jest dobry w kolorystyce, a Kidby w sumie ZAWSZE rysuje (nawet jak używa farb). Z resztą Kidby sam mówi, że wzoruje się raczej na Durerze, niż na Wenecji. |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 22 Lipiec 2004, 12:54
|
|
|
Kidby - za Rincewinda, pierwszy raz normalnie na okładkach nie mogłam wytrzymać.
i jeszcze inne jego fajne prace |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Greebo [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Lipiec 2004, 19:49
|
|
|
| Josh Kirby dał życie książkom Pratchetta, a Kidby to tylko rzemieślnik. choć dobry |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 3 Sierpień 2004, 11:58
|
|
|
| Kidby za Rincewinda i Srebrną Ordę (wydanie OB). |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 12 Styczeń 2005, 18:43
|
|
|
Oczywiście, że Paul Kidby !!!
Za Śmierć ! Za Rincewinda ! Za Myślaka* ! Za COHENA !
Za całokształ A co !!! |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 1 Luty 2005, 15:25
|
|
|
Ja jestem za Joshem... Jest cos w tych jego chaotycznych, często błednych rysunkach.. Lubię go , może za to, że sama czasem rysuję w ten spoób: z rozmachem i niezbyt zrozumiale
A Kidby jest fantastycznym rysowanikiem... Fakt, jego SO była genialna... Albert zresztą też Smierć jednak w wykonaniu Kirby'ego był lepszy... |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Blek_Rajder

|
Wysłany: 14 Luty 2005, 20:28
|
|
|
Ja zagłosowałem na Josha przede wszystkim z uwagi na okładkę Kosiarza. Chociaż Paul Kidby też jest bardzo dobry i naprawdę ciężko wybrać, który jest lepszy.
Jeszcze jeden plus Josha Kirby'ego? Bardzo podoba mi się okładka do dzieła Straż! Straż! |
_________________ - JAK WSADZAJĄ DO ŚRODKA TE KAWAŁKI CZEKOLADY? (...) PRZECIEŻ CZEKOLADA POWINNA ROZPUŚCIĆ SIĘ PRZY PIECZENIU...
- - - - - - - -
jupikajej
http://www.last.fm/user/blekrajder/ |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 22:45
|
|
|
KIDBY:
1. Za wspaniałych strażników, ZA VIMESA, Nobby'ego i Marchewę
2. Za młodego (w miarę ) Rincewinda, miło by było zobaczyć jego wizję Dwukwiata
3. Babcia Weatherwax miarzdżąca wzrokiem
4. Śmierć, ten Kirbiego miał zawsze jakiegoś garba :pada:
5. Vetinari wspaniały, na każdym obrazku + Szczekacz
6. Czy wspominałam już o Vimesie?
7. Greebo i Niania
8. Srebrna Orda
9. Vimes
itd.
PS: Czy wspominałam już o Vimesie??? |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
|
|