Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kirby czy Kidby?

Czyje prace bardziej przypadly Ci do gustu?
Josha Kirby'ego
30%
 30%  [ 30 ]
Paula Kidby'ego
69%
 69%  [ 68 ]
Głosowań: 68
Wszystkich Głosów: 98

Autor Wiadomość
Gracjan 

Wysłany: 28 Luty 2005, 17:19   

Prace Kirby'eg, są błedne miejscami, ale cieszą oczy i mają swój styl, szkoda że gość odszedł... sporo mógłby jeszcze namalować... Ale rysunki kidby'ego są idealne. Oboje są dobrzy, ale ażdy w swoim stylu.

Szczery 

Wysłany: 28 Luty 2005, 19:18   

Nie Bibliotekarka, nie wspominalas o Vimesie.

Ja bardziej wole Kidby'ego, Kirby moze i byl szczegolowy, ale popelnial za duzo moim zdaniem bledow w postaciach, a okladka zbrojnych wprost mnie przerazala. Takie napackanie na malym obszarze mnostwa postaci, ze oczy bola.. Szkoda ze Kirby nie robil okladek. Z jego rysunkow najbardziej Srebrna orde lubie.
...drzemią."

Kor 
Moderator

Wysłany: 1 Marzec 2005, 15:42   

Okładka do zbrojnych została na tyle uznana że jest również na okładce do Kosmicznego Rogu Obfitości z pracami Kirby'ego. I jest to jedna z lepszych okładek jakie ten autor stworzył. Spójrz na tło za postaciami.

AMPS 

Wysłany: 2 Marzec 2005, 16:05   

Styl Kirby-ego był trochę kreskówkowy. Jak ludzie widzieli okładki tego co czytam to się ze mnie śmiali i mówili że to książki dla dzieci. Dlatego też odpowiada mi bardziej styl Kidby-ego jest bardziej "dorosły" i lepiej pasuje do ŚD.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Marzec 2005, 17:46   

Zgodzę się z przedmówcą :wink: tylko co do tego, że styl Kidby'ego pasuje do Obecnego ŚD, bardziej 'dorosłego'.

Kaczuszk@ 

Wysłany: 30 Październik 2005, 23:37   

Zdecydowanie Kidby! :D U Kirby'ego irytują mnie chociażby te słynne wzięte dosłownie cztery oczy Dwukwiata, chaos na okładkach czy też długa, siwa broda Rincewinda... :twisted: Wszystko wyobrażam sobie zupełnie inaczej...
Natomiast ilustracje Kidby'ego do "Ostatniego bohatera" - cudeńko. :) =D>

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 31 Październik 2005, 16:59   

A ja jeszcze dodam: Kirby narysował Rincewinda bardzo zgodnie z opisem, ale tylko i wyłącznie na okładce pierwszej części ŚD. Nie zapowiadało się, że będzie to seria składająca się z ponad 20 książek. W następnej części (BF) przedstawił Rincena jako starca... Może myślał, że Rincen miał nieco podstarzeć od 1 części...?

Zresztą co ja gadam :] Wiadomo, że Kidby rysuje realistycznie, ale nie wyobrażam sobie pierwszych 10 okładek w wykonaniu Kidbyego...
Ciekawe jak by wyglądał KM w jego wykonaniu :) ...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 31 Październik 2005, 17:17   

Blade_Master napisał/a:
Ciekawe jak by wyglądał KM w jego wykonaniu

Polecam SzŚD jest tam tego pare

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Listopad 2005, 13:01   

Kidby za swoje realistyczne, aczkolwiek nie fotograficzne (na całe szczęście) szkice ŚD.
Pozatym podobają mi się te wszystkie aluzje w grafice Paula do znanych ikon kultury.
Jak widać nie tylko teksty PTerrego zachęcają do myślenia w ŚD :wink:

clegane 

Wysłany: 24 Luty 2006, 13:12   

Monkey napisał/a:
miło by było zobaczyć jego wizję Dwukwiata

Polecam album "Sztuka świata Dysku", na okładce Mony Ogg. Jest tam też i Dwukwiat.

Jak dobrze pójdzie już dzisiaj zostanę dumnym posiadaczem. ^^
Co czyni mnie fanką rysunków Kidby'ego, tak.

A za najlepszy jego ryunek uważam grafikę z "Ostatniego Bohatera", przeróbkę "Stworzenia Adama" Michała Anioła, gdzie zamiast Adama mamy Cohena, a zamiast naszego - Stwórcy Ślepego Io. Bynajmniej Cohen nie wyciąga inny palec :twisted:
- Naprawdę? Co za draństwo. A myślałem, że gwóźdź wytrzyma.

Monkey 

Wysłany: 24 Luty 2006, 14:00   

clegane napisał/a:
Monkey napisał/a:
miło by było zobaczyć jego wizję Dwukwiata

Polecam album "Sztuka świata Dysku", na okładce Mony Ogg. Jest tam też i Dwukwiat.

Ekhmm... dzięki, ale to już troszkę przestarzały post był :|
A Sztukę mam od... łohohoho!! :lol:
A Dwukwiat wygląda jak łyżka :D

Straszydło 

Wysłany: 25 Luty 2006, 10:23   

clegane napisał/a:
Bynajmniej Cohen nie wyciąga inny palec

Nie do końca rozumiem to zdanie... :|

Mattiah 

Wysłany: 4 Marzec 2006, 07:49   

Kirby. Świat Dysku to absurd, więc okładki powinny go wyrażać. Do tego typu książek okładki powinny być takie same. Jakoś Kirby bardziej mi pasuje niż Kidby. Chociaż niektóre jego dzieła mnie przerażają (Straż! Straż!, Zbrojni) to z kolei inne wywołują tylko pozytywne odczucia (Muzyka Duszy, Maskarada, Kosiarz)

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 4 Marzec 2006, 11:34   

Mattiah napisał/a:
Świat Dysku to absurd, więc okładki powinny go wyrażać.

Nie wiem, czy się kiedyś wypowiedziałem w tym temacie. Uważam okładki Kirbyego za lepsze, ale z kolej ilustrowany Ostatni bohater podobał mi się bardziej niż Eryk. Kidby rysuje bardziej na serio. Taki styl mi trochę bardziej pasuje. Lecz okładki Kirbyego mają ten sój swoisty urok absurdu. I tak pasują do Discworlda. Jednak paru Rzeczy mu nie wybaczę: Rincewinda (za stary, mógłby być trochę posiwiały, ale wygląda jak prawdziwy mag, a był tylko magiem rynsztokowym). Dwukwiata z czterema oczami (człowieku nie bierz wszystkiego dosłownie, metafory są na tym świecie i mają się dobrze). Okładki Czarodzicielstwa (co to za hcaos).

Krótko mowiąc w sporze Kirby czy Kidby nie mam zdania...

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Angelina 

Wysłany: 5 Marzec 2006, 17:23   

Nie wiem. Prace Kidby'ego są ładniejsze i bardziej na poziomie. Część z nich nawet przypominają moje wyobrażenia . Ale rysunki Kirdby'ego wydają mi się takie bardziej.. dyskowe? Taak. W ankiecie przydałaby się odpowiedź "wstrzymuję się od głosu":]

Nobby 

Wysłany: 5 Marzec 2006, 17:28   

Oczywiscie ze Josha Kirby'ego - od dziecinstwa te okladki kojarza mi sie z ŚD - nie dawno przekonalem sie do PK ale duzo mu brakuje do Kirbego- maja poprostu swoj styl. niesamowita plastycznosc i miekkosc jest dla mnie juz charakterystyczna gdy czytam ktora kolwiek ksiazek z serii - jedyna okladka ktorej nie lubie to ostatni kontynent- zdecydowany brak weny?
Czasami jak przygladam sie okladka JK to sam nie moge uwierzyc ze to jest okladka- nie wiem czemu

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2006, 17:39   

Zal mi serce ściska widząc, że Kidby cieszy się większym zainteresowaniem. Ech... szkoda gadać :?

Słupek 
VIP

Wysłany: 5 Marzec 2006, 18:40   

Czepiasz się, nie każdemu musi odpowiadać ta bajkowość Kirby'ego. Tych co dopiero zaczynają przygodę z ŚD okładki nawet zniechęcają.

Ja kiedyś wolałem dużo bardziej prace Kidby'ego, którego postacie odpowiadają moim wyobrażeniom. Poza tym Kidby jest bardziej realistyczny.

Ostatnio jednak wolę chyba Kirby'ego. Duży wpływ ma na to KRO, który pokazał mi, ze "Josh wielkim artystą był". Jednak te odrealnione, karykaturalne postacie i ogólny chaos na obrazkach mają jakąś magię.

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2006, 19:16   

To może dziwnie zabrzmi, ale w sumie moje początki z Pratchettem były takie, że okładki Kirby'ego z katalogu wysyłkowym KKKK kilka lat temu przykuły moją uwagę i strasznie mi się spodobały. Gdyby to były okładki jak te w Going Postal, czy Monstrous Regiment, to nie wiem, czy bym się wtedy zainteresował Pratchettem.

NIe wiem czemu, ale na okładkę z Going Postal to nie mogę patrzeć :roll:

Słupek 
VIP

Wysłany: 5 Marzec 2006, 19:42   

A ja właśnie jednej koleżance polecałem ostro Pratchetta. Poprosiła, zebym pożyczył. Dałem jej Morta, ona spojrzała na okładkę i widzę, ze na jej twarzy rodzi się wątpliwość. Jakbym nie powiedział "Nie sugeruj się okładką" to ciekawe czy by przeczytała.

Jest chyba tak, że Kirby lepszy na okładki, a Kidby na jakieś dodatki typu plakaty, ilustracje w terminarzach (tak jak to było przed śmiercią Josha).

Odpowiedz do tematu