|
Grzbiety |
| Jaki kolor grzbietu podoba Ci się najbardziej? |
| żółty :D |
|
17% |
[ 17 ] |
| łososiowy |
|
3% |
[ 3 ] |
| pomarańczowy |
|
7% |
[ 7 ] |
| zielony |
|
12% |
[ 12 ] |
| niebieski |
|
17% |
[ 17 ] |
| byle jaki, byle zróżnicowany! |
|
41% |
[ 39 ] |
|
| Głosowań: 77 |
| Wszystkich Głosów: 95 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 15 Marzec 2005, 16:16
|
|
|
hm ... Nie pomyślałem, WCL Sorry, za niedociągnięcie ... |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Vera

|
Wysłany: 18 Marzec 2005, 18:51
|
|
|
Ja tam mam już dość pomarańczowego i łososiowego, i wszystkich spokrewnionych . Ten, kto wybiera te kolory, to chyba daltonistą jest, albo nie ma żadnego gustu skoro w głowie siedzi mu zamiast mózgu pomarańcze, na których od czasu do czasu pojawia się zielona lub niebieska pleśń. |
_________________ Absolutnie nikt mnie nie zmuszał do pisania tego posta. To co napisałam może być wykorzystane przeciwko innym ( i od niedawna przeciwko mnie). Aargh! |
|
|
|
 |
Rekinek

|
Wysłany: 16 Kwiecień 2005, 22:27
|
|
|
Ja mam tylko nadzieje ze do "Jingo" albo jak kto woli "Bogowie, Honor, Ankh-Morpok" dadza niebieski . Swoja droga ciekawe jak beda wygladac nowe okladki i ich grzbiety. Chodzi mi np. o The Truth albo Night Wathca... |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 08:56
|
|
|
| Rekinek napisał/a: | | Swoja droga ciekawe jak beda wygladac nowe okladki i ich grzbiety. Chodzi mi np. o The Truth albo Night Wathca... |
Jeśli chodzi o same okładki, to...
http://www.discworldcovers.piwko.pl/
A grzbiety? Wiadomo... |
|
|
|
 |
Rekinek

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 09:37
|
|
|
To znaczy zastanawiam sie jak beda wygladaly polskie. Czy jak reszta wydana u nas czyli tytul i autor w ramce u góry itp. Szkoda by bylo to zmieniac...
I czy do Night Watcha grzbiet bedzie czarny a do Going Postal fioletowy... |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 10:06
|
|
|
Ja myślę, że grzbiet Jingo będzie taki jak NGN.
| Cytat: | | Czy jak reszta wydana u nas czyli tytul i autor w ramce u góry itp. Szkoda by bylo to zmieniac.. |
Raczej to pozostanie niezmienione. A zresztą : po co ? Przód okładki zasługuje na pochwałę, ale tył ... obrazki definitywnie powinny być odsłonięte
| Cytat: | | I czy do Night Watcha grzbiet bedzie czarny a do Going Postal fioletowy... |
Nocna Straż pewnie będzie miała czarny grzbiet, a GP raczej będzie potraktowane odcieniem niebieskiego... |
 |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 19:56
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | Raczej to pozostanie niezmienione. A zresztą : po co ? |
ja bym jednak przy zmianie ilustratora liczył na jakieś odmłodzenie serii Po tych ponad 20 tomach jednak przydałaby się odmiana, bo w końcu pod względem kolorystyki dotychczas wydane książki nie są zbyt spójne. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
banita

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 20:02
|
|
|
Okładki do The Truth i The thief of time powinny być takie jak dotychczasowe. Przeciez rysował je jeszcze Kirby! To znaczy z ramkią itd... Inne opcje nie wchodzą w grę.
A co do grzbietu BHA-M... Niebieska, albo zielona były by mile widziane. Ale i tak będzie żółta. |
|
 |
kore17

|
Wysłany: 25 Maj 2005, 17:26
|
|
|
Zaskoczyło mnie BHAM - grzbiet jest... żółty, tego się nie spodziewałam po Wiedźmikołaju, i Na glinianych nogach, i Ciekawych czasach, i Zbrojnych, i kilku jeszcze. To jak w Nauce Świata Dysku, kiedy Rincewind otwierał kokosa, a tam - cóż za niespodzianka: kokos! |
_________________ Veni, Vici... Vetinari. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Maj 2005, 19:39
|
|
|
mnie tam teraz berdziej wkurza to, ze okladka zachodzi na brzeg
wczesniej mialem szczescie i tylko w PB lekko tak bylo, ale w BHAM juz mocno
czy oni nie umieja okladki zrobic porzadnie? 30 zl za ksiazke na takim popierze to raczej sporo, wiec mogliby sie postarac. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
kore17

|
Wysłany: 25 Maj 2005, 19:53
|
|
|
Tu się zgodzę - książki są coraz droższe. Kiedyś na Allegro kupiłam pierwsze wydanie chyba Czarodzicielstwa - cena na okładce: 14 zł. Wiem, że trochę czasu minęło, ale nawet angielskie wydania są tańsze niż polskie. Powinni to przemyśleć - tych książek trochę jest i przy takich cenach człowiek się dobrze zastanowi, zanim kupi kolejną. No i rzeczywiście jakość pozostawia wiele do życzenia - wydania w twardej okładce jeszcze nie są takie złe, ale kosztują 5 zł ekstra. A papier wygląda jak po ciężkich przejściach - cienki, wyczerpany i szary jak ten w toalecie... |
_________________ Veni, Vici... Vetinari. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2005, 09:11
|
|
|
| W BHAM niedość że grzbiet zachodzi to papier taki sobie (ale bywał gorszy) no i tytuł strasznie małą czcionką |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 26 Maj 2005, 09:18
|
|
|
| Prawdopodobnie gdyby czcionka była większa, to by to nijak wyglądało, albo by się nie zmieściło. Ja nie narzekam... |
 |
|
|
|
 |
malutka
Gość
|
Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 07:38
|
|
|
fujfujfuj!! To co zrobili z BHA-M woła o pomste do nieba.
Czemu żółty?????????
Stanowczo byłabym (w tym przypadku) za zielonym grzbietem.
morze zielone, zielonego jest najwięcej, żółty to mają chyba tylko nadzgane w mózgi ludziki od kolorów grzbietów... |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 19:18
|
|
|
A niech się już trzymają tego, czego sie trzymali na początku. Gdyby teraz zmienili, na jakies czarne i inne, to bysmy juz totalny bigos mieli...
| Cytat: | | A tak swoja drogą to najlepiej mają brytyjczy. Mają tylko małą ramke odcieniem pasującą do głównego koloru okładki. |
A ja trochę ponarzekam, na brytyjskie książki - nasze moim zdaniem są najlepsze !
Po pierwsze - ich książki mają kartki, jakby były z papieru toaletowego.
Po drugie - Są pisane strasznie dużą czcionką - i zamiast tych żółwi, co my mamy, mają tylko tekst - Tick
Po trzecie - ich grzbiety, wyglądają niesmacznie - nasze mimo wszystko lepsze ...
Po czwarte - szybko się niszczą - po prostu papier nie ten.
A z plusów, to tylko to, że mają zdjątka Terrego, na początku, i jakies kolorowe okladki na koncu |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 19:25
|
|
|
Blade, z tego co się orientuje to mówisz oczywiście o paperback Corgi. No fakt, gdyby jeszcze u nas to zdjęcie bylo byoby dużo fajniej i oczywiśćie jakąs ustandaryzowana metoda koloryzowania grzbietów.
A Corgi, rzeczywiście są niezbyt kolekcjonerskie, i jeszcze te reklamy na końcu. Standard Corgi można porównać książek Agathy Christie (seria z krukiem) wydawnictwa Dolnośląskiego. Też małe, grzbiet po jednym przeczytaniu połamany niemiłosiernie... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 20:02
|
|
|
{OT}
Dobra tylko wezcvie pod uwage fakt ze Corgi wydaje ksiazki jakis rok po zwyklej premierze hardbackow, do tego papier jest taki jaki jest a grzbiety sie łamią - bo to sa wydania TANIE
jesli chesz miec ksiazke w 2razy wiekszym fromacie ktora nawet po 5 krotnym przeczytaniu bedzie wygladac ok to mozesz wydac kase na hardbacka co niesety w naszym pieknym kraju bedzie Cie kosztowac mniej wiecej 95zł
Hardbacki Golnczasa* (jakkolwiek sie to pisze) znajdziesz w co wiekszych ksiegarniach jezykowych, a juz na pewno w seci sklepow American Bookstore (kiedy oni mi zaczna placic?) tyle ze mnie osobiscie te wydania sie nie podobaja - po prostu sa za duze, a ja nie lubie trzymac duzyk ksiazek w rekach
co do czcionki, nie wiem czy udalo Ci sie kiedys dostac w lapki stare wydania Corgiego - czcionka tam byla malutka, ale przynajmniej trzymali sie jednej konwencji nie tak jak u nas - jak ksiazka ma przekroczyc iles tam stron to nagle Proszynski czcionke zmniejsza coby taniej bylo (w sumie moze i dobrze - przynajmniej grzbiety sie tak szybko nie lamia)
wracajac jeszcze do slonikow, o ile sie dobrze orientuje mamy je tylko my - fani z Polski, za co Proszynskiemu naleza sie wielkie pochwaly
{EoT}
EDIT Kor!
Victor Gollancz |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kaczuszk@

|
Wysłany: 30 Październik 2005, 23:40
|
|
|
| Mostly Human napisał/a: |
Zróżnicowany, byle pasował do okładki...Tylko żeby już nie żółty! |
Całkowicie się zgadzam!
Mam już serdecznie dość tych żółtych grzbietów kilku ostatnich tomów na półce... Zwłaszcza, że wcześniej było tak ładnie kolorowo... |
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 31 Październik 2005, 16:54
|
|
|
wydania w twardej okładce jeszcze nie są takie złe, ale kosztują 5 zł ekstra[/quote]
Wydania w twardej okładce są warte "mniej niż zero". Nie dość, że papier w nich jest żółty i cienki, to jeszcze ta "twarda okładka" cholernie się zagina na na bokach.
A co do tych nowych grzbietów. Wraz z kidby'm nadeszła nowa era grzbietów
Teraz wszystkie są raczej w ciemnej kolorystyce...
Ale i tak są niespasowane... |
 |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 18 Listopad 2005, 13:05
|
|
|
W kolorze zachodzącej pyty...to byłby idealny kolor na grzbiety...
Buhahaha |
| |
|
|
|
 |
|
|