Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzbiety

Jaki kolor grzbietu podoba Ci się najbardziej?
żółty :D
17%
 17%  [ 17 ]
łososiowy
3%
 3%  [ 3 ]
pomarańczowy
7%
 7%  [ 7 ]
zielony
12%
 12%  [ 12 ]
niebieski
17%
 17%  [ 17 ]
byle jaki, byle zróżnicowany!
41%
 41%  [ 39 ]
Głosowań: 77
Wszystkich Głosów: 95

Autor Wiadomość
Blade_Master 
VIP

Wysłany: 15 Marzec 2005, 16:16   

hm ... Nie pomyślałem, WCL :wink: Sorry, za niedociągnięcie ...

Vera 

Wysłany: 18 Marzec 2005, 18:51   

Ja tam mam już dość pomarańczowego i łososiowego, i wszystkich spokrewnionych :? . Ten, kto wybiera te kolory, to chyba daltonistą jest, albo nie ma żadnego gustu skoro w głowie siedzi mu zamiast mózgu pomarańcze, na których od czasu do czasu pojawia się zielona lub niebieska pleśń.

Rekinek 

Wysłany: 16 Kwiecień 2005, 22:27   

Ja mam tylko nadzieje ze do "Jingo" albo jak kto woli "Bogowie, Honor, Ankh-Morpok" dadza niebieski :? . Swoja droga ciekawe jak beda wygladac nowe okladki i ich grzbiety. Chodzi mi np. o The Truth albo Night Wathca...

Krejt 
Administrator

Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 08:56   

Rekinek napisał/a:
Swoja droga ciekawe jak beda wygladac nowe okladki i ich grzbiety. Chodzi mi np. o The Truth albo Night Wathca...

Jeśli chodzi o same okładki, to...
http://www.discworldcovers.piwko.pl/

A grzbiety? Wiadomo... 8-)

Rekinek 

Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 09:37   

To znaczy zastanawiam sie jak beda wygladaly polskie. Czy jak reszta wydana u nas czyli tytul i autor w ramce u góry itp. Szkoda by bylo to zmieniac...
I czy do Night Watcha grzbiet bedzie czarny a do Going Postal fioletowy...

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 10:06   

Ja myślę, że grzbiet Jingo będzie taki jak NGN.

Cytat:
Czy jak reszta wydana u nas czyli tytul i autor w ramce u góry itp. Szkoda by bylo to zmieniac..

Raczej to pozostanie niezmienione. A zresztą : po co ? Przód okładki zasługuje na pochwałę, ale tył ... obrazki definitywnie powinny być odsłonięte :evil:

Cytat:
I czy do Night Watcha grzbiet bedzie czarny a do Going Postal fioletowy...

Nocna Straż pewnie będzie miała czarny grzbiet, a GP raczej będzie potraktowane odcieniem niebieskiego...

Słupek 
VIP

Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 19:56   

Blade_Master napisał/a:
Raczej to pozostanie niezmienione. A zresztą : po co ?

ja bym jednak przy zmianie ilustratora liczył na jakieś odmłodzenie serii :D Po tych ponad 20 tomach jednak przydałaby się odmiana, bo w końcu pod względem kolorystyki dotychczas wydane książki nie są zbyt spójne.

banita 

Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 20:02   

Okładki do The Truth i The thief of time powinny być takie jak dotychczasowe. Przeciez rysował je jeszcze Kirby! To znaczy z ramkią itd... Inne opcje nie wchodzą w grę.

A co do grzbietu BHA-M... Niebieska, albo zielona były by mile widziane. Ale i tak będzie żółta.

kore17 

Wysłany: 25 Maj 2005, 17:26   

Zaskoczyło mnie BHAM - grzbiet jest... żółty, tego się nie spodziewałam po Wiedźmikołaju, i Na glinianych nogach, i Ciekawych czasach, i Zbrojnych, i kilku jeszcze. To jak w Nauce Świata Dysku, kiedy Rincewind otwierał kokosa, a tam - cóż za niespodzianka: kokos! ;]

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 25 Maj 2005, 19:39   

mnie tam teraz berdziej wkurza to, ze okladka zachodzi na brzeg
wczesniej mialem szczescie i tylko w PB lekko tak bylo, ale w BHAM juz mocno
czy oni nie umieja okladki zrobic porzadnie? 30 zl za ksiazke na takim popierze to raczej sporo, wiec mogliby sie postarac.

kore17 

Wysłany: 25 Maj 2005, 19:53   

Tu się zgodzę - książki są coraz droższe. Kiedyś na Allegro kupiłam pierwsze wydanie chyba Czarodzicielstwa - cena na okładce: 14 zł. Wiem, że trochę czasu minęło, ale nawet angielskie wydania są tańsze niż polskie. Powinni to przemyśleć - tych książek trochę jest i przy takich cenach człowiek się dobrze zastanowi, zanim kupi kolejną. No i rzeczywiście jakość pozostawia wiele do życzenia - wydania w twardej okładce jeszcze nie są takie złe, ale kosztują 5 zł ekstra. A papier wygląda jak po ciężkich przejściach - cienki, wyczerpany i szary jak ten w toalecie... ;[

Kor 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2005, 09:11   

W BHAM niedość że grzbiet zachodzi to papier taki sobie (ale bywał gorszy) no i tytuł strasznie małą czcionką

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 26 Maj 2005, 09:18   

Prawdopodobnie gdyby czcionka była większa, to by to nijak wyglądało, albo by się nie zmieściło. Ja nie narzekam...

malutka
Gość
Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 07:38   

fujfujfuj!! To co zrobili z BHA-M woła o pomste do nieba.
Czemu żółty?????????
:cry:
Stanowczo byłabym (w tym przypadku) za zielonym grzbietem.
:mrgreen: morze zielone, zielonego jest najwięcej, żółty to mają chyba tylko nadzgane w mózgi ludziki od kolorów grzbietów... :(

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 19:18   

A niech się już trzymają tego, czego sie trzymali na początku. Gdyby teraz zmienili, na jakies czarne i inne, to bysmy juz totalny bigos mieli...

Cytat:
A tak swoja drogą to najlepiej mają brytyjczy. Mają tylko małą ramke odcieniem pasującą do głównego koloru okładki.

A ja trochę ponarzekam, na brytyjskie książki - nasze moim zdaniem są najlepsze !
Po pierwsze - ich książki mają kartki, jakby były z papieru toaletowego.
Po drugie - Są pisane strasznie dużą czcionką - i zamiast tych żółwi, co my mamy, mają tylko tekst - Tick
Po trzecie - ich grzbiety, wyglądają niesmacznie - nasze mimo wszystko lepsze ...
Po czwarte - szybko się niszczą - po prostu papier nie ten.

A z plusów, to tylko to, że mają zdjątka Terrego, na początku, i jakies kolorowe okladki na koncu :P

Kor 
Moderator

Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 19:25   

Blade, z tego co się orientuje to mówisz oczywiście o paperback Corgi. No fakt, gdyby jeszcze u nas to zdjęcie bylo byoby dużo fajniej i oczywiśćie jakąs ustandaryzowana metoda koloryzowania grzbietów.

A Corgi, rzeczywiście są niezbyt kolekcjonerskie, i jeszcze te reklamy na końcu. Standard Corgi można porównać książek Agathy Christie (seria z krukiem) wydawnictwa Dolnośląskiego. Też małe, grzbiet po jednym przeczytaniu połamany niemiłosiernie...

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 17 Czerwiec 2005, 20:02   

{OT}

Dobra tylko wezcvie pod uwage fakt ze Corgi wydaje ksiazki jakis rok po zwyklej premierze hardbackow, do tego papier jest taki jaki jest a grzbiety sie łamią - bo to sa wydania TANIE

jesli chesz miec ksiazke w 2razy wiekszym fromacie ktora nawet po 5 krotnym przeczytaniu bedzie wygladac ok to mozesz wydac kase na hardbacka co niesety w naszym pieknym kraju bedzie Cie kosztowac mniej wiecej 95zł

Hardbacki Golnczasa* (jakkolwiek sie to pisze) znajdziesz w co wiekszych ksiegarniach jezykowych, a juz na pewno w seci sklepow American Bookstore (kiedy oni mi zaczna placic?) tyle ze mnie osobiscie te wydania sie nie podobaja - po prostu sa za duze, a ja nie lubie trzymac duzyk ksiazek w rekach

co do czcionki, nie wiem czy udalo Ci sie kiedys dostac w lapki stare wydania Corgiego - czcionka tam byla malutka, ale przynajmniej trzymali sie jednej konwencji nie tak jak u nas - jak ksiazka ma przekroczyc iles tam stron to nagle Proszynski czcionke zmniejsza coby taniej bylo (w sumie moze i dobrze - przynajmniej grzbiety sie tak szybko nie lamia)

wracajac jeszcze do slonikow, o ile sie dobrze orientuje mamy je tylko my - fani z Polski, za co Proszynskiemu naleza sie wielkie pochwaly
{EoT}

EDIT Kor!
Victor Gollancz :mrgreen:

Kaczuszk@ 

Wysłany: 30 Październik 2005, 23:40   

Mostly Human napisał/a:

Zróżnicowany, byle pasował do okładki...Tylko żeby już nie żółty!

Całkowicie się zgadzam!
Mam już serdecznie dość tych żółtych grzbietów kilku ostatnich tomów na półce... :x Zwłaszcza, że wcześniej było tak ładnie kolorowo... :mrgreen:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 31 Październik 2005, 16:54   

wydania w twardej okładce jeszcze nie są takie złe, ale kosztują 5 zł ekstra[/quote]

Wydania w twardej okładce są warte "mniej niż zero". Nie dość, że papier w nich jest żółty i cienki, to jeszcze ta "twarda okładka" cholernie się zagina na na bokach.

A co do tych nowych grzbietów. Wraz z kidby'm nadeszła nowa era grzbietów :D
Teraz wszystkie są raczej w ciemnej kolorystyce...
Ale i tak są niespasowane... ;/

Uboot 
Moderator

Wysłany: 18 Listopad 2005, 13:05   

W kolorze zachodzącej pyty...to byłby idealny kolor na grzbiety... :mrgreen:
Buhahaha

Odpowiedz do tematu