Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzbiety

Jaki kolor grzbietu podoba Ci się najbardziej?
żółty :D
17%
 17%  [ 17 ]
łososiowy
3%
 3%  [ 3 ]
pomarańczowy
7%
 7%  [ 7 ]
zielony
12%
 12%  [ 12 ]
niebieski
17%
 17%  [ 17 ]
byle jaki, byle zróżnicowany!
41%
 41%  [ 39 ]
Głosowań: 77
Wszystkich Głosów: 95

Autor Wiadomość
settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 28 Luty 2005, 16:59   

Gracjan,
Po pierwsze to NIE jest kryptoreklama (sprawdz w slowniku, co oznacza przedrostek krypto-, jesli nie wiesz), tylko logo, tudziez (jesli juz naprawde twierdzisz, ze to reklama), jest to poprostu reklama.
Po drugie u mnie na poleczcze ksizki od KM do S!S! maja w tym miejscu logo Nowej Fantastyki, procz TW, ktore nie mają nic. Przez takie zmiany grzbiety sie gorzej komponuja.
Tutaj zmyslnie przejde do odpowiedzi na post AMPSa.
Najwazniejsze, jest to, zeby nie zmieniali projektu grzbietu, a tymbardziej okladki. Mimo okladek tworczosci Kidby'ego, mam nadzieje, ze sama koncepcja (projekt graficzny) okladki nie ulegnie zmianie. Wtedy to by byla dopiero niemila niespodzianka.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Luty 2005, 20:56   

Ja jeszcze pozwole sobie wtracic co do wypowiedzi AMPSa ze przez ta ramke z tekstem z tylu ksiazki w wiekszosci przypadkow na prawde nie wiele tracisz - chodzi o to ze, wiekszosc okladek Josh namalowana jest na podstawie tkz. spiralii i akurat miejscie w ktorym "blurb" sie znajduje jest przewaznie puste - tzn wypelnione jedynie tlem, jedynie brzegi owej ramki kalecza calosc

zainteresowanych pracami Kirbiego od strony warsztatowej zachecam do lektury "Kosmicznego Rogu Obfitosci"

AMPS 

Wysłany: 28 Luty 2005, 21:46   

Fakt, że większość zasłania nieistotne szczegóły ale weżmy na przykład NGN gdzie ramka zasłania prawie całą tylną okładkę. Nadal uważam, że rozwiązanie z Eryka jest najlepsze.

Gracjan 

Wysłany: 4 Marzec 2005, 15:49   

Settler, krypciocha i tyle, takie logo, a jak już mówiłem imi to ryba.

banita 

Wysłany: 4 Marzec 2005, 18:07   

re: Gracjan

Co się tak uparłeś na tą kryptoreklamę. Kryptoreklama by była, gdyby na okładce Ciekawych Czasów Rincewind miał w ręku butelkę "Królewskiego" (to była prawdziwa kryptoleklama! - bo powinienem napisać "pewnego piwa" :wink: ). Tak, to po prostu baner wydawcy. To jego prawo umieszczać tego rodzaju rzeczy na książce. Mnie to nie razi.

Co do rysunkowych grzbietów i tyłu okładki. Może i jest to pomysł, ale pod warunkiem, że mówimy o wznowieniu wydania w nowej szacie graficznej. Ale na to się nie zanosi. Skoro jest inaczej i wszystkie ksiązki od Koloru Magii są wydawane z taką a nie inną ramką z tyłu okładki i takim, a nie innym grzbietem niech będzie tak dalej. Konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja! Dlatego właśnie powstał problem koloru okładek. Jeśli Prószyński zdecydował się na kolorowe, to dlaczego nie jest w tym konsekwentny. Do braku konsekwencji mam pretensje, a nie do żółtych okładek. Dlatego właśnie nigdy nie poprę jakichkoleiwk pomysłów zmieniania szaty w trakcie trwania serii.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 5 Marzec 2005, 21:03   

No, dobra tracą, ale jak weźmiesz tekst z tyłu bez tej ramki to by się on zlewał z ilustacją ( tak na moje oko ) W Eryku było to możliwe, bo pod spodem tekstu było dość dużo miejsca by umieścić tekst.

AMPS 

Wysłany: 5 Marzec 2005, 21:25   

Cytat:
W Eryku było to możliwe, bo pod spodem tekstu było dość dużo miejsca by umieścić tekst.

Moja polski niebyć zbyt dobre i ja nie widzieć sens ta wypowiedź :D

A tak na serio to wystarczyło by odpowiednio dobrać kolor czcionki i niebyło by kłopotu. Wszystko było by widoczne kolorowo na kolorowym :D

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 5 Marzec 2005, 23:50   

Dobra, trochę to bez sensu napisałem. #-o Chodziło mi o to, że w Eryku było jednolite tło pod tekstem, więc dlatego było możliwe takiego* przedstawienia tyłu okładki.

---
*- czyli, takiego jakie jest.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 6 Marzec 2005, 10:26   

Czy ktos moglby opisac jak wyglada tyl okladki w tym nym Eryku? Bo w wydaniu duzym wlasnie ramka zaslania z tylu bardzo duzo.
Narazie zrozumialem ze poprostu bylo jakies jasne tlo, ktore byla czescia rysunku i tam byl tekst napisany? Jak bede w Empiku nastenym razem to zobacze.

Qba, co do spirali to masz racje, jednak pamietaj, ze fanowi zawsze za malo. Na wielu (szczegolnie ostantich) okladkach te ramki zajmuja bardzo duzo i naprawde czesc rysunku odpada, chociazby wspomniane NGN, czy MD.
Jednak wiem tez, ze takiej kolei rzeczy nie zmianimy, bo tekst z tylu musi byc, a prawda jest taka, ze lepiej, aby byl wiekszy.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 6 Marzec 2005, 10:37   

Cytat:
Narazie zrozumialem ze poprostu bylo jakies jasne tlo, ktore byla czescia rysunku i tam byl tekst napisany?

Dokładnie. :|

Z tyłu na okładce masz po lewej stronie jakieś budynki, na dole jest mur, kilku skrytobójców, troll. Ale połowa tego wszystkiego to jasne niebo - I właśnie na tym niebie jest czarny tekst.

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 8 Marzec 2005, 02:58   

settler napisał/a:
Po drugie u mnie na poleczcze ksizki od KM do S!S! maja w tym miejscu logo Nowej Fantastyki, procz TW, ktore nie mają nic. Przez takie zmiany grzbiety się gorzej komponują.

Czy TW oznacza Trzy wiedźmy? Bo ja mam wydanie TW z 1998 roku i na nim, jak najbardziej, jest logo Nowej Fantastyki. Tylko na grzbiecie "małego" Eryka nie ma żadnego logo, ale po prostu grzbiet jest za cienki, aby coś na nim umieszczać prócz autora i tytułu. Wygląda więc (u mnie) całkiem porz±dnie, bo choć od RO nastąpiła zmiana logo, to jest ono jednak podobne, w tym samym miejscu grzbietu i w podobnej kolorystyce.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Marzec 2005, 12:15   

Mi na półce przeszkadza najbardziej :
- Brak znaczka : Proszynski na Równoumagicznieniu, Eryku :lol: / Bo wszystkie mam akurat ze znaczkiem Prósz...
- Wystające grzbiety, w twardych okładkach ( Czarodzicielstwo, Z Maurycy i inne )
- Niezbyt apetyczna mieszanka kolorów
- Niemieszczący się : OB i N¦D

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2005, 13:04   

Jako że Eryk wyszedł tak że pasuje, to pewnie OB też wyjdzie w mniejszym rozmiarze i bez rycin Kidby'ego.

A Nauka Świata Dysku jest już dostępna w mniejszym rozmiarze (takim jak podstawowa seria).

Allegro, Empik - i już masz wszystko takie same Blade_Master :wink:

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2005, 15:57   

Hmmm, wiecie co, to troche zabawne że rozmawiamy o takiej głupocie jak brzeg...
Ja się nie nastawiam raczej na jakąś ekspozycje, w biblioteczce czy ołtarzyk dla tych ksiązek. Niech sobie leżą obok reszty.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 8 Marzec 2005, 16:11   

Gracjan napisał/a:
Niech sobie leżą obok reszty.

heretyk!! co do roznicy w wysokosciach to mozna sobie jakos z tym w sumie poradzic, Nauka idzie na sam poczatek pozniej Terminarze i Maurycy... jezeli sie ma 'twardziele' pokolei a nie wyrwane z kontekstu to jakos to wyglada (choc nawet w twardych oprawach wystepuje pewna dysproporcja wzgledem wzrostu), w sumie p.Malinowska zrobila mi przysluge swoim tlumokczeniem, Ciutludzi nie kupilem i nie ma balaganu (powinna stac kolo Maurycego ale jest w miekkiej oprawie).. z OB niestety sobie poradzic nie moglem i lezy gdzie indziej ale to moze dobrze - rozsiewa ducha Pratchett`owskiego na inne ksiazki - Tolkien jakis zabawniejszy sie zrobil ostatnio :P

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2005, 16:22   

Może jak dokupię brakujące tomy to ustawie je w odpowiedniej kolejności, ale to max. Bez Przesady to tylko ksiązki :wink:

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Marzec 2005, 19:39   

Nie jest najgorzej / Największy problem to jest z niemieszcz±cymi się ksi±żkami !

Cytat:
co do roznicy w wysokosciach to mozna sobie jakos z tym w sumie poradzic, Nauka idzie na sam poczatek pozniej Terminarze i Maurycy... jezeli sie ma 'twardziele' pokolei a nie wyrwane z kontekstu to jakos to wyglada

No, właśnie ja mam mniejwięcej tak to teraz ułożone

Cytat:
Ja się nie nastawiam raczej na jakąś ekspozycje, w biblioteczce czy ołtarzyk dla tych ksiązek

Obok moich książek to mi stoi babcia Weatherwax ( figurka mała ) !

No, racja, racja. Tyle, że to co teraz mamy to jedna wielka mieszanina kolorów.
Masz rację, fajnie by było gdyby dane podserie miały własne kolory. Niestety tak nie jest, I raczej nie będzie.
No, niby mamy tu zielone booki oznaczające podserię o wiedĽmach, ale równoumagicznienie jest już pomarańczowe. Podobna jest też seria o straży ( łososiowy [lecz tu też występuje pomarańcz w "STRAŻ STRAŻ!" )
Więc mamy przez to bałagan na półce, i mówię wam : Mamy na co narzekać

Gracjan 

Wysłany: 12 Marzec 2005, 11:56   

Jak wam tak zależy na grzbietach, to drukareczka i obłóżcie książki jak w bibliotece i spox

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 14 Marzec 2005, 20:15   

No, spox pomysł - ale wolę nie zasłaniać prac Josha :wink:
A teraz coś o grzbietach : Czy mi się zdaje*, czy WC mają taki kolorowy grzbiet ?
Takie coś ala żółty :twisted:

---
*- jeszcze sobie nie kupiłem WC, kasy nie ma :evil:

Kor 
Moderator

Wysłany: 14 Marzec 2005, 23:45   

A WC to Wolni Ciutludzie (WCL), czy Wyprawa Czarownic (WC) ?? :wink:

Odpowiedz do tematu