Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wharton (wydzielony)
Autor Wiadomość
MarciN
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 13:04   

A podobno jak był Wharton w Empiku w Wawie to przyszło do niego 15cie(!) osób...
Sam sobie siedział, smutny... :?

wizard
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 20:11   

MarciN napisał/a:
A podobno jak był Wharton w Empiku w Wawie to przyszło do niego 15cie(!) osób...
Sam sobie siedział, smutny... :?

A kto to jest ?

Black Adder the Third
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 23:02   

Autor "Pta¶ka". Bardzo znany pisarz :P .

teodork
Gość
Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 23:26   

To dziwne Wharton, jest wszak bardzo poczytnym w Polsce pisarzem (w innych krajach jest juz gorzej), a co druga panna chwalaca sie swoimi zainteresowaniam literackimi wlasnie Whartona wymienia.

Kacek: Niestety telefon nie dotarl do mnie bo z checia bym kontynuowal, urwal sie z 3 osoby przed.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 01:13   

tyle, że Wharton był bardzo popularny w Polsce jak ja byłem w 6 klasie podstawówki, and you know that was so fuckin' long time ago, i hardly remember. byłem wtedy nawet (przez przypadek, z książek Whartona tylko "Niezawinione Śmierci" mi się podobały) w naszej ukochanej auli Lepoldina na UWr i był kosmicznie wielki tłum.

a teraz... teraz miejsce Whartona zostało zastąpione harym portfelem. czytelnicy tego typu mają krótką pamięć.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

MarciN
[Usunięty]

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 09:33   

re Keyff:

Masz absolutn± rację - Wharton to fajny go¶ciu i ma ciekawe przemy¶lenia, ale wielu ludzi czytało go chyba bardziej dla szpanu lub z powodu panuj±cej mody...

Teraz z kolei jest moda na Paolo Coelo, który (moim zdaniem) nie ma czytelnikom absolutnie nic do przekazania... Nie chcę nikogo obrażać, ale to człowiek który, jak to się mówi, 'pisze wielkimi literami' dla ludzi którzy nie maj± czasu czytać.

Wharton może nie jest moim ulubionym pisarzem, ale Coelo nie jest nim na pewno 8-) :evil: :wink:

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 18:04   

Jak już pisałem w 'ostatnio przeczytane', przeczytałem ostatnio 'Pta¶ka' i stwierdziłem , że muszę przeczytać jeszcze inne ksi±żki, żeby zobaczyć, czy Wharton to fenomen, czy tylko autor jednej ksi±zki. Przeczytałem więc jeszcze "Rubio". I mówię sobie, no dobra, przeczytam jeszcze jedn± ksi±żkę, bo może mam tu do czynienia z uatorem dwóch ¶wietnych ksi±żek, a reszta będzie taka sobie. Przeczytałem 'W księżycow± jasn± noc'. I co ? I się okazuje, że Wharton pisze jak nikt inny, jest doskonałym znawc± ludzkiej psychiki, a przynajmniej psychiki ludzi , którzy przeżyli koszmar wojny[on sam był chyba w armii]. Na prawdę gor±co polecam przeczytanie tych ksi±żek, które wymieniłem.
Wła¶nie czytam 'Ala', drug± czę¶ć 'Pta¶ka'. Ksi±żka jest tak± ksi±żk± drogi i opisuje póxniejsze perypetie przyjaciela Pta¶ka - Ala. I chyba jak skończę to też j± zaraz polecę.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 18:52   

spróbuj sobie 'niezawinione śmierci' to dziwna pół-biograficzna książka Whartona w zupełnie innym stylu, ale w pewien niesamowity sposób świetnie ukazująca problem 'rzeczy które przydarzają się innym'. i generalnie temat śmierci w bardzo ludzki sposób.

niestety ja nie zdzierżyłem innej jego książki, kurde tylko nie pamiętam jak się nazywała lae jak chyba matka głównego bohatera się udusiła spalinami w garażu to wymiękłem, to była wtedy jedna z jego najpopularniejszych książek ale tak mnie znudziła, że powiedziałem sobie - nigdy więcej. i tak mi zostało. znam natomiast sporo osób, które w życiu nie czytały nic poza 10-moa książkami whartona i należy to uznać za pewien wkład w kulturę.

aha sprawdziłem to było 'stado' - czy ktoś uważa, że to świetna książka i że po prostu nie do niej nie dorosłem? aż mnie to ciekawi.

Tymon Sawicz

Mab 
VIP

Wysłany: 27 Czerwiec 2004, 14:46   

dawno, dawno temu też sięgnęłam po pana WW, też pamiętam szał zwi±zany z jego przyjazdem, stawianie go niemal na równi z wielkimi klasykami, zachwyty, masow± euforię przy ukazywaniu się kolejnych ksi±żek... ech... #-o
przeczytałam pta¶ka (hmm... drugi raz nie sięgnę, zbyt traumatyczne wspomniania... seks z ptaszkiem to było dla mnie za wiele :lol: ), w księżycow± jasn± noc (jako¶ do mnie nie trafiła) i tato, któr± to wspominam chyba najbardziej pozytywnie. w sumie to z całego whartona spodobało mi się jedno zdanie, z taty wła¶nie, o tym, że dla człowieka nienaturalne jest spać samemu, bez blisko¶ci i ciepła drugiego człowieka...

ale cóż, jedno zdanie w życiu udać się może każdemu :twisted:

Uboot 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2008, 11:22   

Zmarł pisarz William Wharton
tan, PAP
2008-10-30
Cytat:
William Wharton, autor słynnego "Ptaśka", nie żyje - poinformował Bogusław Tobiszowski z Domu Wydawniczego Rebis w Poznaniu. Jak dodał, informacja pochodzi od agentki pisarza.
W rozmowie z Polską Agencję Prasową Tobiszowski powiedział, że z posiadanych przez niego informacji wynika, iż pisarz zmarł w środę w domu w Kalifornii, po długiej chorobie.

William Wharton miał 82 lata.

źródło: http://wiadomosci.gazeta....am_Wharton.html

Keyff 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2008, 12:46   

Żal zawsze gdy odchodzi ktoś kto choć na chwilę wypełniał nasze myśli. Ale łatwiej zrozumieć odejścia w tym wieku (82 lata).

Tymon Sawicz

Kor 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2008, 12:56   

Jeżeli ktoś nie czytał do tej pory Ptaśka albo W księżycową jasną noc, to polecam nadrobienie.

Odpowiedz do tematu