|
Stanisław Lem |
| Autor |
Wiadomość |
Erpegis

Wiek: 26 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 28 Marzec 2006, 15:56 Stanisław Lem
|
|
|
O Lemie można dużo pisać, można się o jego twórczość kłócić.
To właśnie określa wielkiego pisarza, że jest kontrowersyjny. I chociaż nie wszystkie jego idee mnie przekonują - to jednak Lem wielkim był.
"Bajki robotów", "Cyberiada" i "Dzienniki Gwiazdowe" (a potem "Pamiętnik znaleziony w wannie", "Kongres Futurologiczny", "Pokój na Ziemi"...) to było olśnienie. Że można mówić o ideach ludzkości w tak dowcipny i równocześnie gorzki, cyniczny sposób. Mnie, jako szczeniaka to olśniło. A w czasach PRL-u, kiedy to zostało wydane? Fakt, Lem napisał Obłok Magellana. Komunistyczną agitkę... ale - musiał.
"Niezwyciężony", "Solaris", "Głos Pana" i "Eden" pokazują światy nie-ludzi. Istot całkowicie odmiennych od nas, niezgłębionych. To była właśnie ta tajemnica kosmosu. Obcość. Nieznane i strach.
(Jeżeli ktoś napisze mi, że Lema zna tylko z opowieści o pilocie Pirxie to...) |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Marzec 2006, 20:51
|
|
|
większość zna Lema tylko z Bajek Robotów, bo to był obowiązek..... |
_________________ |
|
|
|
 |
Godrick
|
Wysłany: 28 Marzec 2006, 22:13
|
|
|
| Ja czytałem kilka jego książek (Bajki Robotów, Dzienniki Gwiazdowe, i parę jeszcze), ale młody jestem, nie znam go zbyt dobrze... |
_________________ I've seen excitement, and I've seen boredom. And boredom was best. |
|
|
|
 |
Nobby

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 07:54
|
|
|
Jeśli ktoś czytał stary "Przekrój" - moze zna felietony "Co pan na to Panie Lem"
Widac tam jakim wielkim erudytą był Lem.
Albo polecam ksiazke bedaca zbiorem wywiadów "Rozmowy ze Stanisławem Lemem" |
_________________ Wykluczony z gatunku ludzkiego za faule. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 13:50
|
|
|
| "Summa Technologiae" - giagntyczny esej Lema, w którym pokazał on jak będziemy żyć w przyszłości... To się naprawdę sprawdza! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 19:59
|
|
|
Od jutra, tj. 15 października co środę, w Gazecie Wyborczej, będą ukazywały się dzieła Stanisława Lema. Cena jutrzejszych Dzienników Gwiazdowych to 9.99zł, a pozostałych ksiażek (łącznie 16 [niektóre opowiadania łączone w jedna ksiażkę]) 19.99zł.
Oprócz samych opowiadań, w ksiażkach będą różne dodatki m.in. niepublikowane wcześniej utwory, wywiady dotyczące Lema czy słownik pojęć lemowskich. itp. (w jutrzejszych Dziennikach np. artykuł o słynnych już podejrzeniach Dicka na temat Lema. )
http://wyborcza.pl/1,8946..._Wyborczej.html |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 20:54
|
|
|
Cholera, mam nadzieję że uda mi się przekonać do tego mamę... Warto mieć zestaw dzieł Lema.
Jak na razie na własność mam tylko Pilota Pirxa. |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 21:15
|
|
|
Z doswiadczenia wiadomo że ksiażki od wyborczej posiadają twarde okładki, biały papier i co najważniesze są szyte. Cena 19.99zł jest zatem za takie wydania śmiesznie niska. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 21:32
|
|
|
Całe szczęście, że mój ojciec też uwielbia Lema. A jego zbiór książek gdzieś zaginął ( ), więc ja nawet nie musiałem go namawiać... |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 21:45
|
|
|
A ja jestem namówiony już od weekendu . Z Lema to mam Bajki robotów, Eden i Solaris więc dużo mi się też nie zdubluje... No i będzie ładna kolekcja.... Do postawienia zaraz koło Pratchettów . |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 14 Październik 2008, 22:06
|
|
|
| większość książek Lema można nabyć w antykwariatach. Ceny niższe, ale i wydanie nie tak ładne jak propozycja Wybiórczej. Się zastanowię nad odnowieniem kolekcji;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 7 Styczeń 2009, 17:16
|
|
|
Dobra, napiszę teraz żeby Wam potencjalnego smaku narobić.
Prawdopodobnie szykuje się kolejny grubszy wydatek. Kolejne 300zł pójdzie się...eh, co ja będę pisał. Sami przeczytajcie:
| Cytat: | | Wszystko wskazuje na to, że w ramach Kolekcji Wyborczej zostanie wydany komplet Lema, czyli w sumie 33 tomy. Ostateczna decyzja o trybie i zakresie wydania pozostałych tytułów zostanie podjęta na przełomie stycznia i lutego 2009. |
Będę informował na bieżąco. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 5 Luty 2009, 17:22
|
|
|
Jak obiecałem tak informuję.
Cytat z GW:
| Cytat: | | Uwaga! 16. tom to nie koniec Lemowej kolekcji. Już od marca w sprzedaży ciąg dalszy. |
Cały artykuł. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 7 Marzec 2009, 09:51
|
|
|
Ołkej. Wiemy już co i jak z kolekcją "Lem Dzieła Zebrane"
Pozwólcie, że zacytuję:
| Cytat: | | Z przyjemnością zawiadamiamy, że w ramach Kolekcji Gazety Wyborczej zostaną wydane kolejne tytuły Stanisława Lema, które w sumie złożą się na trzydziestotrzytomowe Dzieła Zebrane. Poszczególne książki będą się ukazywać jako dodatek do "Gazety Wyborczej" w ostatnią środę każdego miesiąca, począwszy od 25 marca 2009 (z przerwą na wakacje). Jako siedemnasty tom zostanie opublikowany Pokój na Ziemi. Wszystkie pozycje będą równie starannie przygotowane pod kątem edytorskim, uzupełnione oraz opatrzone posłowiami profesora Jerzego Jarzębskiego. |
Spis kolejnych tomów:
17. Pokój na Ziemi
18. Biblioteka XXI wieku. Golem XIV
19. Sex Wars
20. Człowiek z Marsa. Opowiadania
21. Mój pogląd na literaturę
22. Astronauci
23. Fantastyka i futurologia t. 1
24. Fantastyka i futurologia t. 2
25. Fiasko
26. Filozofia przypadku
27. Wizja lokalna
28. Summa Technologiae
29. Maska
30. Moloch
31. Wejście na orbitę
32. Dialogi
33. Przekładaniec
źródło:
http://solaris.lem.pl/content/view/431/203/ |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 25 Marzec 2009, 09:44
|
|
|
Przypominam, że od dzisiaj w kioskach jest Pokój na Ziemi |
|
|
|
 |
3bik_z

|
Wysłany: 25 Marzec 2009, 16:13
|
|
|
| O, to miło mój egzemplarz pierwotnie wydany w jednej książce obecnie w trzydziestu odcinkach, niektóre się gdzieś zapodziały a chętnie bym sobie przypomniał przygody Ijona Tichego. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2009, 07:26
|
|
|
Dzisiaj ostatnia środa miesiąca. A co jest w ostatnią środę miesiąca?
Oczywiście kolejna część Dzieł zebranych Lema. To już część 18.
Dzisiaj Biblioteka XXI wieku i Golem IV. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 26 Maj 2009, 23:19
|
|
|
To znowu ja. Już jutro kolejna część Dzieł Zebranych Lema.
Będzie to ksiażka pod tytułem Sex Wars. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 31 Lipiec 2009, 09:46
|
|
|
Dla zagubionych, szukających od dwóch dni w ksiegarniach 21 części dzieł Lema ("Mój pogląd na literaturę") informuję że seria wzięła sobie urlop i wyjechała na wakacje.
Wspomniana wyżej pozycja ukaże się dopiero 30 września b.r., czyli jak zwykle w ostatnią środę miesiąca. |
|
|
|
 |
|
|