|
South Park |
| Autor |
Wiadomość |
Skonto

|
Wysłany: 31 Sierpień 2005, 14:38 South Park
|
|
|
Od razu mówię że nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten topic - tu czy w istocie istnienia. Jednakże jest on związany ze srebrnym ekranem, więc...
Chyba wszyscy z was znają ten serial o 4 przyjaciół z małego miasteczka South Park w Colorado (skądinąd autentycznego). Jestem ciekaw waszej opinii o serialu, tudzież filmie. Dla mnie jest on po prostu niesamowity - oglądam go od paru lat i ciągle nie mogę się nadziwić tej niesamowitej mieszanki wulgarnego humoru z kpiną z amerykańskiego społeczeństwa i ludzkich zachowań. Wbrew pozorom South Park nie jest głupi - trzeba po prostu dobrze go zrozumieć, a zapewnimy sobie niesamowitą rozrywkę. A tekst "-OMG they killed Kenny! -You bastards" przeszedł już do legendy |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 31 Sierpień 2005, 17:41
|
|
|
Właściwie to nic nie mam do SP. Dzięki tej swojej uproszczonej animacji łatwo się rozpoznaje tą kreskówkę. Animacja ujdzie. Humor czasami śmieszny, ale miejscami czuję się jakby scenariusz pisał jakiś niedorozwój. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 12:13
|
|
|
| w sumie takze mam mieszane uczucia.. lubie ten serial ale nie jestem jakims mega fanem.. po kilkudziesieciu odcinkach juz mi sie znudzil wiec zdecydowanie nie mam go w swoich zbiorach.. co innego np. Futurama.. |
|
|
|
 |
Esme

|
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 22:11
|
|
|
Ja mialam rowniez krotki okres hmm... fascynacji? - Nie to o wiele za duzo powiedziane. W kazdym razie kiedys z wielka checia ogladalam SP i bardzo go lubilam. Zreszta teraz tez nic do niego nie mam uwazam ten serial za zabawny, jednak czasem mnie irytuje. Teraz przerzucilam sie na Family Guy'a gdyz ( moim zdaniem jest ) smieszniejszy i ma ciekawsze - nowsze pomysly . Jest tez bardziej nie obliczalny. Ktos z was moze zna ten serial lub film? |
_________________ Musisz zaczac od nauki wiary a male klamstwa, aby potem moc uwierzyc w wielkie, takie jak sprawiedliwosc, milosierdzie, obowiazek... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 12:38
|
|
|
| A ja wolę Simpsonów. |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 14 Październik 2007, 21:51
|
|
|
Ostatnimi czasy miałem dłuższą przerwę, ale odcinek parodiujący World of Warcraft sprawił, że chyba sobie odświeżę kilka sezonów, generalnie uważam, że SP to zacne dziełko, warte polecenia, szczególnie ze względu na głęboki przekaz i dwuznaczne żarty |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 15 Październik 2007, 18:15
|
|
|
| Artek napisał/a: | | głęboki przekaz |
... LOL.
W gruncie rzeczy SP jest niezłe i niektóre odcinki są absolutnie genialne, niemniej jednak zbyt często obraża moje uczucia religijne/ poglądy polityczne / sposób myślenia, by wylądowało wśród moich ulubionych kreskówek. Wiem, że South Park jedzie równo po wszystkich, ale ja jakoś za często załapuję się właśnie na owo rozjechanie. W gruncie rzeczy to moja, a nie SP wina... oO
Trochę za dużo dowcipów wysoce niewybrednych, jednak te dobre sprawiają, że nadal warto oglądać.
Piosenki stąd są jednak absolutnie genialne, zwłaszcza wykorzystane w AMV |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 17 Październik 2007, 20:34
|
|
|
E tam, jeżeli chodzi o obrazoburczość, to Wondershowzen* (leciało kiedyś na polskim MTV) zjada SP na śniadanie.
* bardzo nietypowa przeróbka Ulicy Sezamkowej i podobnych programów. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Bad_Ann

|
Wysłany: 16 Styczeń 2008, 23:49
|
|
|
| I.Inni napisał/a: | | E tam, jeżeli chodzi o obrazoburczość, to Wondershowzen* (leciało kiedyś na polskim MTV) zjada SP na śniadanie. |
Oglądałam fragment "Wondershowzen" - za mało, żeby wypowiadać się o całej serii, ale chyba uchwyciłam jej ogólny klimat i sens: ukazanie przemocy, brzydoty i grozy świata w cukierkowo-sezamkowej oprawie. Coś w rodzaju: "Widzicie, jaka to słodka i milutka krówka, dzieci? No to patrzcie, jak przerabiają ją na wołowinkę". Świat skrywa przed dziećmi prawdę o sobie - mianowicie taką, że jest pełen krwi i wydartych flaków. Może pobić SP jedynie pod względem ładunku cynizmu i goryczy, który jest istotnie przeraźliwy. I nie jest śmieszny, mam wrażenie, że autorzy zbyt poważnie traktują swoją misję, żeby się z czegoś nabijać. Obrazoburczość SP właśnie dlatego wkurza tyle osób, że Matt i Tray niczego nie traktują na serio. SP to humor i groteska, Wondershowzen - groteska bez humoru. Poza tym pomysł z tekstem przed odcinkiem (nie zdążyłam mu się dokładnie przyjrzeć) jest chyba ściągnięty z SP.
South Park jest genialny, choć jedenasta seria była drętwa. Bardzo dotkliwie odczuwam zmarginalizowanie Kenny'ego (mój ulubiony!) na rzecz Buttersa. Butters też jest fajny, ale to nie to samo. Akcje większości odcinków oparte były na postaci Cartmana - niezłe, ale najlepsze są odcinki, gdy chłopcy robią coś razem. Mam nadzieję, że sezon 12 będzie o wiele lepszy. |
_________________ Kanapki Chucka Norrisa spadają masłem do góry. Zawsze. |
|
|
|
 |
|
|