|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
SNZ - czyli Seria Niefortunnych Zdarzeń... |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 18 Grudzień 2005, 12:44
|
|
|
| Troche mnie źle zrozumiałaś chciałem napisać, że Szkod Szpit jest pierwszą nieschematyczną książką z serii, a potem wszystkie takie są. |
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 18 Grudzień 2005, 12:50
|
|
|
To może powinnam wrócić do serii? To miło, że wreszcie te książki są nieschematyczne.
Aha i ja też uważam, że Lemony Snicket raczej żartuje z czytelnika i nie pisze poważnie |
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 18 Grudzień 2005, 13:35
|
|
|
| Cytat: | | W każdym razie, ja w SNZ nie widze drugiego Harry'ego Pottera. Mam wrazenie, że książka jest pisana przez kogoś, kto wszelkią energię poświęca na nieparskanie śmiechem podczas tworzenia. Bo tak naprawdę, to Snicket bawi się naszym kosztem, a historia wcale nie gra tu dużej roli. |
Mnie się czepiali, że Klaus wygląda jak Potter, no bo wygląda (Myślaka też się czepiali)
| Agata_G napisał/a: | | No widzisz, czytałam tylko parę książek z serii, więc nie wiem. Ale i tak uważam, że jedna nieschematyczna książka na kilkanaście to trochę z mało... |
Przykro mi to mówić, ale chyba wszyskie są schematyczne. Do dziesiątki włącznie. Nie miałam jeszcze przyjemości czytać jedenastki.
| Agata_G napisał/a: | | Aha i ja też uważam, że Lemony Snicket raczej żartuje z czytelnika i nie pisze poważnie |
No raczej tak. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 27 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 11 Marzec 2006, 21:35
|
|
|
Więc w końcu się dorwałem. Książki są fajne napisane. Może i rzeczywiście dla dzieci z podstawówki, ale...
jest tam pełno nawiązań literackich. Już samo nazwisko Baudelaire, prawnik Poe, czy doktor Georgina Orwell mówi wiele. Co mnie zdziwiło, co skąd mają 12-latki wiedzieć co to jest pieśń miłosna Alfreda Prufrocka? Pisarzy autor wybiera zresztą samych ponurych.
Na poziomie pastiszu tudzież parodii ponurej opowieści grozy, jest to całkiem niezłe.
Sama kreacja autora jest tutaj bardzo dobra. Największą tajemnicą świata przedstawionego nie są dalsze losy sierot baudelaire, tylko... kim jest Beatrycze! (no i co to jest WZD, czy jak to się nazywa) Czy L.Snicket poznał sieroty osobiście, czy tylko podążą ich śladami?
Co do hrabiego Olafa - nudny jest. Same książki są przewidywalne. Ale to może być ich zaleta. Czekam, razem z resztą świata na ostatni tom cyklu. |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 11 Marzec 2006, 22:33
|
|
|
| Erpegis napisał/a: | | (no i co to jest WZD, czy jak to się nazywa) Czy L.Snicket poznał sieroty osobiście, czy tylko podążą ich śladami? |
WZS (UWAGA Spoiler!) - czytaj tomy od Winda Widmo do Zjezdne Zbocze.
| Erpegis napisał/a: | | zy L.Snicket poznał sieroty osobiście, czy tylko podążą ich śladami? |
Najlepsze jest to, że on sam "wchodzi" w ten świat. I jak on siebie opisuje we właśnych książkach. W najnowszym tomie (Głęboka Grota) wspomina o rodzeństwie Snicketów. Należli do niego Jacques Snicket, jego siostra i "ten trzeci, co hodował małpiatki".
Ja się też wyczekuję na koniec tej sagi. A raczej nie wyczekuję, bo czytanie coraz to następnych tomów sprawia mi autentyczną przyjemność. Niestety, pod koniec najnowszego tomu coś się zaczyna klarować. Mam nadzieję, że to jednak moje przedwczesne obawy |
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2006, 18:14
|
|
|
| Własnie się dowiedziałem ile będzie tomów. Byłem w księgarni i widziałem dwunasty tom (Przedostatnia Pułapka), na którym było, że jest to przedostatni... Czyli będzie trzynaście. |
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Czerwiec 2006, 18:55
|
|
|
A trzynastka jest pechowa, więc w tym ostatnim tomie niegodziwy Hrabia Olaf dostanie w swoje łapy całą trójkę, przejmie ich majątek, a dzieci sprzeda na targu niewolników w Afryce po promocyjnych cenach ("trzy bachory w cenie dwóch").
A tak na poważnie, miło wiedzieć, że to wreszcie koniec. W takim razie, jak wyjdzie ta trzynastka, to się skuszę i przeczytam. |
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 18 Czerwiec 2006, 23:25
|
|
|
http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=48536
Bardzo ciekawa rzecz. Wyjaśnia się tam pare spraw. Ale wszystko i tak jest zagmatwane. Czytałam, ale chyba nie w całości. Dawno to było...
Ta strona to pierwsza z brzegu z google.
Jak chcecie to sobie poszukajcie więcej. |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania |