Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Śledziu - Temat ogólny
Autor Wiadomość
efzetiks 
VIP

Wysłany: 27 Lipiec 2005, 01:37   

jak to ktos napisal KRL ukradl numer Sledziowi bo NKOTB naprawde miazdzy, szczegolnie tekstem "Wychowala pani zla corke. Oj nieladnie nieladnie". Samo Osiedle nadal trzyma poziom ale jakos w tym numerze nic takiego hucznego sie nie wydarzylo i miejscami dluzy sie (mimo swej krotkiej formy). Fajnie ze Sledziu w jednym numerzy rysowal chyba na 3 sposoby, fajny efekt to przynioslo (no chyba ze robil to z lenistwa poprostu)

I.Inni 

Wysłany: 16 Czerwiec 2006, 20:45   

Szósty numer przeczytany. OS znakomite rysunkowo i scenariuszowo. A NKOTB rozczarowywuje. Spodziewałem się bardziej spektakularnego zakończenia.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Maj 2008, 09:46   

"Na szybko spisane".
Bardzo fajny projekt Śledzia, przewidziany na trzy tomy opisujący dzieciństwo autora, jednakże posiadający wiele elementów zmyślonych.
Pisząc, że opisuje jego dzieciństwo, po części mam na myśli to, że opisuje i nasze. Moje połowicznie, bo pierwszy tom mieści się w ramach czasowych 1980- 1990.
Mamy kultowe programy, które oglądaliśmy w dzieciństwie, Atari, kasety VHS, oranżadę w torebkach, "zabawy z nożem" itp.

Trochę smutne, ale wszystko rekompensuje styl Śledzia.
Dla fanów jego kreski i humoru pozycja obowiązkowa. :))

A tutaj parę przykładowy stron:
http://www.komiks.gildia....zybko_spisane/1

Uboot 
Moderator

Wysłany: 19 Maj 2008, 12:55   

Kultura gniewu napisał/a:
NA SZYBKO SPISANE 1990-2000

scenariusz i rysunki: Michał "Śledziu" Śledziński
52 strony, format A4
okładka i środek w kolorze, oprawa szyto-klejona
wydanie pierwsze
wydawca: kultura gniewu
data wydania: czerwiec 2008

„Na szybko spisane 1990-2000”, to druga część z planowanej przez Michała „Śledzia” Śledzińskiego trylogii o przygodach „pewnego introwertycznego człowieczka". Ich pierwsza odsłona była jednym z najgłośniej dyskutowanych polskich komiksów ostatnich lat. Została entuzjastycznie przyjęta przez recenzentów i czytelników, którzy „Na szybko spisane 1980-1990” uznali najlepszym komiksem roku 2007 na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu w Łodzi.
W „Na szybko spisane 1990-2000” Śledziu portretuje jeden z najtrudniejszych okresów w życiu każdego człowieka – dorastanie. Czas szaleństwa hormonów, trudnych życiowych decyzji, emocjonalnych huśtawek a przede wszystkim inicjacji. Również tej seksualnej, tak solo, jak i w duecie. Po dramatycznych wydarzeniach z tomu pierwszego bohater znajdzie się teraz w nie mniejszych tarapatach – oglądanie ukradkiem filmów dla dorosłych, początek licealnego życia, pierwszy alkohol i pierwsza dziewczyna. Czy to przypadkiem nie za wiele dla nieśmiałego nastolatka obracającego się w towarzystwie komputerowych maniaków?

Cena: 29,90 zł

I parę przykładowych plansz

bele 

Wysłany: 19 Maj 2008, 18:38   

Miałem to szczęście być drugą osobą która już to czytała. Pierwszy był KRL (wurk).
Śledziu pocisnął naprawdę świetną rzecz. Druga część ma mniej ciekawostek o okresie, a większy nacisk na postać głównego bohatera co wyszło na dobre, bo 2 tom nie jest kopią pierwszej. No i nie ma martwego pieska na koniec, więc wydźwięk całości wydaje się mniej dołujący :D

Ale naprawdę świetna rzecz, polecam :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 19 Maj 2008, 19:57   

Z innych ciekawostek, to Śledziu zapowiedział na swoim blogu wydanie w jednym zeszycie przygód Swobodnej ekipy, które ukazywały się w Produkcie.
Tzw integral będzie liczył 300 stron, będzie czarno-biały i wyjdzie na jesień (prawdopodobnie październik). Jak znam Śledzia to będzie trzeba rok doliczyć. :mrgreen:

bele 

Wysłany: 20 Maj 2008, 08:58   

rok? człowieku. :D Myślę, że dwa lata najmarniej, chyba żeby mu zacząć dupę truć :D

Uboot 
Moderator

Wysłany: 20 Maj 2008, 09:53   

bele napisał/a:
rok? człowieku. :D Myślę, że dwa lata najmarniej, chyba żeby mu zacząć dupę truć :D

Nadzieje na to, że tylko rok są moze płonne, ale zauważmy, że plansze narysowane już są, więc wystarczy je tylko wydrukować na jakimś ładnym papierze i wsio. Tylko, że pewnie Śledziu będzie chciał domalować 10 stron ekstra....no fakt, ze dwa lata trzeba doliczyć. :lol:

I.Inni 

Wysłany: 20 Maj 2008, 21:21   

Z integrali zapowiadanych na jesień mnie bardziej ciekawi Phantasmata (leciała kiedyś w Produkcie) w kolorze. Nakładem kultury gniewu.

bele 

Wysłany: 22 Maj 2008, 00:00   

ze Śledziem jest tutaj taki problem, że on niby plansze ma narysowane, ale przed publikacją robił jakieś zmiany, których teraz nie pamięta - a w Śledziowym domu na próżno szukać komiksów, więc owych "Produktów" nie ma. Na szczęście wujek bele (:D) nieco go podratował, więc bede go gonił do roboty, tak jak on goni mnie. :D

Odpowiedz do tematu