|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Pterry Open-Minded Readers ;) |
| Autor |
Wiadomość |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 26 Marzec 2011, 21:43
|
|
|
| u mnie Ursula nie schodzi z topu, ale w pozostałym zakresie zrobiłbym chyba po tych kilku latach parę zmian.... |
_________________ |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 14:12
|
|
|
Heh, jakoś mnie ominął ten temat, więc i ja się zabawię (oczywiście pomijając PTerry'ego).
Fantastyka i Fantasy
1. J.R.R. Tolkien - Władca pierścieni (mimo wszystko)
2. Philip K. Dick - Człowiek z Wysokiego Zamku, Boża inwazja, Ubik, Trzy stygmaty Palmera Eldritcha, znaczna część opowiadań
3. Neil Gaiman - Wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem Amerykańskich bogów i Nigdziebądź
4. Dan Simmons - Wszystko, szczególnie dylogie Hyperion i Endymion, Ilion i Olimp oraz Terror
5. Jacek Dukaj - Wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem Lodu, Innych pieśni, Perfekcyjnej niedoskonałości i Króla bólu
6. C.S. Lewis - Narnia i Trylogia międzyplanetarna
7. Douglas Adams - Wszystko, szczególnie Trylogia w pięciu tomach
8. Andrzej Sapkowski - saga o wiedźminie
9. Roger Żelazny - cykl o Amberze oraz Neal Stephenson - Wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem Peanatemy
10. Orson Scott Card - pierwsze tomy cyklu o Alvinie Stwórcy i Gra Endera
11. Frank Herbert - Diuna i J.K. Rowling - cykl o Harrym Potterze
12. Jarosław Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu
13. Stanisław Lem - głównie Bajki robotów, za genialny język
14. Scott Lynch - cykl o niecnych dżentelmenach (niestety zapewne nigdy nieukończony)
15. Robert M. Wegner - Opowieści z meekhańskiego pogranicza
16. Matthew W. Stover - Akta Caine'a
Literatura piękna
1. Joseph Heller - Paragraf 22
2. Fiodor Dostojewski - Wszystko, szczególnie Bracia Karamazow, Idiota, Biesy, Zapiski z podziemia
3. Michaił Bułhakow - Wszystko, szczególnie Mistrz i Małgorzata, Psie serce i Notatki na mankietach
4. John Irving - Wszystko, szczególnie Modlitwa za Owena, Świat według Garpa
5. Kurt Vonnegut - Wszystko, szczególnie Śniadanie mistrzów, Matka noc, Rzeźnia numer pięć
6. James Joyce - Ulisses
7. Milan Kundera - Wszystko, szczególnie Nieznośna lekkość bytu, Żart, Życie jest gdzie indziej
8. Elias Canetti - Auto da fe
9. Leopold Tyrmand - Zły
10. Warłam Szałamow - Opowiadania kołymskie
11. Paweł Huelle - Wszystko, szczególnie Waiser Dawidek i Opowiadania na czas przeprowadzki
12. Andrzej Stasiuk - Wszystko i Henryk Sienkiewicz - Trylogia
Kryminał
1. Jo Nesbo - Wszystko
2. Stieg Larsson - Millennium (czyli wszystko)
3. Henning Mankell - cykl o Wallanderze
4. Marek Krajewski - pierwsze tomy cyklu o Breslau (ostatnie dwa to już porażka)
Literatura faktu
1. Ryszard Kapuściński - Wszystko, szczególnie Imperium i Cesarz
2. Mariusz Szczygieł - Gotland
3. Jacek Hugo Bader - Biała gorączka |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Henna
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 31 Marzec 2011, 01:30
|
|
|
Widzę, że mamy identyczne upodobania w kategorii kryminałów. Nie ma to jak skandynawskie pióro |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |