|
Ostatnio przeczytane |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Czerwiec 2004, 18:15 Ostatnio przeczytane
|
|
|
mam propozycję, która jest rozwinięciem tematu o ulubionych ksiązkach.
idea jest taka:
jeśli akurat przeczytałeś jakąś książkę, wpisz jej tytuł i autora poniżej i napisz co o niej sądzisz.
ma to byc specyficzna kronika czytelnictwa przy okazji może to pomóc mniej oczytanym w doborze lektur, bo jak wiadomo jest cała masa chłamu i czasem trudno trafić na właściwe ksiązki... a tu się już mnie-więcej znamy |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 20 Czerwiec 2004, 18:37
|
|
|
W. WHARTON - 'Ptasiek'. * * * * * * [ w skali od 1 do 6 ]
Przepiękna powieść pana Whartona. Powieść o zamiłowaniu, które przekształca się w pasję, a potem tworzy swój odrębny świat wokół rzeczywistości. Rozmyślania Ptaśka, ukazujące odrębny i tak uszczegółowiony świat kanarków, lęki, marzenia i myśli chłopca a potem mężczyzny, który jest słabo przystosowany do realnego życia, skłaniają do refleksji. Obraz Ameryki może zaskoczyć czytelników wykarmionych Holywoodzkimi filmami. Taka surowa i brutalna, a jednak z miejscem dla ludzi z pasją, ludzi odrealnoinych, chociażby to miejsce to zakład psychiatryczny. Wreszcie opowieść o przyjaźni, o spustoszeniu jakie w ludziach pozostawia wojna. I pewnie o wielu innych tematach, których nie wychwyciłem.
Polecam. |
| |
|
|
|
 |
||c [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Czerwiec 2004, 20:48
|
|
|
Andrzej Pilipiuk- Kroniki Jakuba Wedyrowicza, Czarownik Iwanow, Wezmisz czarno kure. oceny: 5,+5,+4
Nizej jest temat, ale streszcze ksiazki. Jakub wedyrowicz jets egzorcysta, klusownikiem i bimbrownikiem, a takze pasozytem spolecznym. akcja dzieje sie we wsi popeegerowskiej. calosc nasoczona polskim swojskim humorem. dresiarze w piekle itd. polecam!!! |
|
|
|
 |
Mostly Human

|
Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 17:14
|
|
|
"Pradzieje ziem pols..."A nie, przepraszam, to to drugie
"Białe jabłka" Jonathana Carrola. Hm...cóż tu dużo opisywać. Cały Jonathan Carroll. Opowie¶ć o życiu, co w nim jest naprawdę ważne, o ¶mierci oraz o tym, co się dzieje potem.
Anne Rice "Wywiad z wampirem"- kiedy zaczęłam czytać zupelnie nie pamiętalam filmu. Dalej nie pamiętam, bo ksi±żka przyćmiła go całkowicie . Ciekawe spojrzenie na kwestię tzw. Dzieci Nocy. Mniej krwi, więcej przemy¶len, a wci±gaj±ce |
_________________ -Posiadam taką zadziwiającą moc!Patrz!- uniósł pobliski kamień, chwycił to, co leżało pod nim, i machnął ręką- Wiszisz? Zaskoczony, co?
-Bardzo.
-Aha!
-Nigdy dotąd nie widziałem, żeby ktoś tak postępował ze skorpionem. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 19:00
|
|
|
Allan Bullock "Hitler i Stalin"
Fenomenalne i bardzo szczegółowe opracowanie biografii dwóch polityków, i porównanie ich ze sob±. Przy okazji autor zgłębia "fenomen" obydwu postaci, analizuj±c je psychologicznie, na¶wietlaj±c sytuację i ich możliwo¶ci.
Mnóstwo wiadomo¶ci. Napisana ¶wietnym, beletrystycznym językiem - czyta się jednym tchem.
Dawno nie czytałam równie dobrego opracowania. |
|
|
|
 |
teodork
Gość
|
Wysłany: 22 Czerwiec 2004, 23:37
|
|
|
Frank Herbert - Diuna
Ciekawa ksiazka s-f traktujaca o przyszlosci ktora bardziej przypomina sredniowiecze niz futurystyczne obrazy. Feudalowie, religia, spiski, walka o wladze. Ksiazka ze wzgledu na tematyke i niektore postaci dosc na czasie (wojna o rope w Iraku i fanatyzm religijny). Polecam, a jak przeczytam z 2 nastepne zakolejkowane ksiazki to sie biore za reszte tego cyklu Herberta. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 20:49
|
|
|
'duża ryba' - daniel wallace
lekka lektura ¶ródsesyjna.
hmm... film mi się chyba jednak bardziej podobał. ale jak będziecie mieli wolen 3-4 godziny (180 stron małego formatu z duż± czcionk± i rozdziałami po 3-4 strony).
to polecam.
ale bez przesady. film lepszy.
|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 23 Czerwiec 2004, 21:44
|
|
|
ja mam zamiar ogladnac film ze wzgledu na rezysera, co do ktorego mam nadzieje, ze znow zrobil cos niezlego
Keyff - mam rozumiec, ze ty oceniasz film pozytywnie?
edit by keyff: czemu moderator który uwielbia wydzielać i narzekać na niesubordynację nie umie czytać? hihihi (mój pierwszy edit na tym forum). film jest ¶wietny - polecam. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Mab
VIP

|
Wysłany: 27 Czerwiec 2004, 07:19
|
|
|
"Społeczeństwo spektaklu" Guy Debord
autor był patronem (a prznajmniej jednym z) francuskiej rewolucji 68'. Ksi±żka krótka, zbudowana z samych tez, momentami jednak trochę męcz±ca. ale jak się już przebrnie (chociaż osobi¶cie uważam, że w drodze wyj±tku te czę¶ci można opu¶cić ) przez fragmenty nieco duszne od idei marksistowskich, to wszystko inne jest (lub można uznać za) zaskakuj±co aktualne (I wydanie w 67').
nasze społeczeństwo to przede wszystkim społeczeństwo obrazu, nie-bezpo¶redniego odczuwania i przeżywania - spektaklu; a wszystkie relacje międzyludzkie s± pozorne, żyjemy narzuconymi pozorami, a nie własnym życiem. ale tak wolimy - wygodna jest rola widza...
sad, but... true? |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 26 Lipiec 2004, 16:02
|
|
|
"Fechtmistrz", pióra Arturo Perez Reverte. Ksi±żka bardzo mi się spodobała, jest wci±gaj±ca i interesuj±ca. Autor operuje fachowym językiem oraz posiada duż± wiedzę na tematy wszelakie. Cóż, Arturo Perez Reverte jest chyba wszystkim nam znany.
Było jeszcze kilka ksi±żek, ale nie były na tyle dobre by je tu wymieniać. |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lipiec 2004, 17:46
|
|
|
Richard Dawkins: "Samolubny gen", "Rzeka genow" i "Fenotyp rozszerzony"
Dosc znane ksiazki z zakresu biologii ewolucyjnej. Pierwsza wymieniona jest fenomenalna, otwiera oczy na wiele rzeczy: pobudki, motywacje, dzialanie organizmow zywych, w tym czlowieka. Dwie pozostale mozna traktowac jako pewien suplement. O ile "Rzeke genow" czyta sie niezle, to nie jest ona tak rewolucyjna i interesujaca jak "Samolubny gen". "Fenotyp rozszerzony" za wyjatkiem ostanich rozdzialow polecam tylko osobom mocno zainteresowanym biologia. |
|
|
|
 |
Error

|
Wysłany: 13 Sierpień 2004, 15:40
|
|
|
Aleksander Krawczuk: "Cesarz August"
Całkiem niezła ksiażka historyczna o (jakie to zaskaj±ce po przeczytaniu tytułu) Cesarzu Augu¶cie. Ksiażka zaczyna się od zabójstwa Cezara i autor w ciekawy sposób prowadzi nas przez życie jego bratanka (Juliusza Cezara, nie autora ).
Następnie Tom Clancy : "Zęby tygrysa"
Lekka ksiażka sensacyjna, można by rzec- typowo wakcyjna. Opowiada o tajnej organizacji pozarz±dowej zajmuj±cej się terroryzmem, która werbuje trzech ludzi młodych do "likwidowania" terrorystów. |
|
|
|
 |
Aida
Gość
|
Wysłany: 17 Sierpień 2004, 16:40
|
|
|
| teodork napisał/a: | | Richard Dawkins: "Samolubny gen", "Rzeka genow" i "Fenotyp rozszerzony" |
Dwie pierwsze czytałam. Owszem, dobre do poduszki. Poza tym nie lubię dawkinistów. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 21 Sierpień 2004, 20:43
|
|
|
Wlasnie jestem w trakcie czytania "W lepszych czasach" Winstona Grooma (autora m.in. "Forresta Gumpa"). W sumie bardzo dobrze sie ja czyta - ja osobiscie mam wrazenie jakbym ogladal film A opowiada o ekipie wojakow z Kompani Bravo podczas wojny w Wietnamie (nota bene - wszystko jest fikcja literacka, a nie opowiesia o prawdziwych wydarzeniach). Jak na razie - goraco polecam |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 22 Sierpień 2004, 03:56
|
|
|
Ephraim Kishon "Abraham nic tu nie zawinił" i "Z zapisków podatnika"
w ramach wakacyjnej wizyty odnalazłem u siostry na półce moje ksi±żki i tak jako¶ przeczytałem je po raz kolejny - ¶wietne opowiadania ironiczno=absurdalne. |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Sierpień 2004, 14:54
|
|
|
Neil Gaiman "Koralina"
Stanowczo przereklamowana. Ma Gaimanowski, mroczny klimat, ale jest nudna jak flaki z olejem. "Amerykanscy bogowie" o wiele bardziej mi przypadli do gustu. Moze nie powinienem narzekac, bo "Koralina" jest skierowana do dzieci, jednak reklama i hurra optymistyczne recenzje wproowadzaja w blad, ze bedzie ona interesujaca takze dla doroslych. Chyba, ze ja jakis nietypowy jestem. Czytac sie ksiazke da, tym bardziej, ze na szczescie zbyt dluga nie jest wiec i takiej ilosci czasu nie ma specjalnie co zalowac. |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 28 Sierpień 2004, 13:15
|
|
|
| To może i ja dołoże co¶ od siebie. Winston Groom "Forrest Gump" - ksi±żkę polecam, jest warta przeczytania, chociaż nie tak dobra jak film. |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Error

|
Wysłany: 30 Sierpień 2004, 21:37
|
|
|
Robert Graves "Ja, Klaudiusz"
Bardzo dobra powie¶c historyczna o Kaudiuszu. Naprawde wspaniele sie czyta. Polecam!
Edit: Niektórzy się czepiaj± literówek |
| |
|
|
|
 |
Black Dagger

|
Wysłany: 31 Sierpień 2004, 16:32
|
|
|