Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ostatnio przeczytane
Autor Wiadomość
Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Październik 2011, 12:08   

Jak wszyscy? A nas nie było?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 3 Październik 2011, 12:28   

O, właśnie. Kor z Sandrą byli w zeszłym roku i mogą potwierdzić, że było super! :mrgreen:

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 4 Październik 2011, 10:23   

Ja na pewno nie dotrę, niestety, będę musiał poczekać do maja na targi w PKiN. :(
Agato, dorwałaś już Upadek Hyperiona? Mogę pożyczyć jakby co, ale mam tylko wersję angielską.

Moje Dziewczęta updated!

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 4 Październik 2011, 12:05   

Szkoda. :( Ale warszawskie targi są mniejsze, brzydsze i ogólnie gorsze od krakowskich. :P

A Upadku jeszcze nie czytałam, chwilowo wyczerpał nam się fundusz na książki. Czekam z niecierpliwością. :) Po angielsku na razie nie chcę czytać, bo już się przyzwyczaiłam do wersji polskiej, a skoro przetłumaczono "Shrike" na "Chyżwar", to pewnie jest więcej zmian, poczekam na polską wersję.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 5 Październik 2011, 21:32   

Ja już mam swoje egzemplarze Hyperiona i jego upadku (nabyte w empikowej promocji). Zacząłem jakiś czas temu, ale przerwałem, bo trzeba było przeczytać książkę pożyczoną od "koleżanki". :mrgreen:

A książka ta to Bieguni Olgi Tokarczuk. Gdybym miał ją jednym słowem opisać byłoby to - dziwna. Podzielona jest na krótsze teksty spisane przez podróżniczkę. Czasem jakieś przemyślenia, czasem historie. Fabuły ogólnie brak. Raz trafi się jakiś filozoficzny bełkot, czasem trafne przemyślenie ubrane w barwne słowa, czasem historie o innych podróżnikach.
Poza tym treść książki sugeruje, że autorka ma obsesję na punkcie trupów i ich preparacji.
Jeśli ktoś lubi tego typu specyficzną literaturę, to szczerze polecam. Sam jednak chyba będę się czegoś bardziej mainstreamowego trzymał. :wink:

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 10 Luty 2012, 19:44   

Słuchajcie, w Krakowie otworzyli Empik Outlet [zdaje się, że jeszcze jeden jest w Warszawie na Kabatach]. I udało nam się z U dorwać "Upadek Hyperiona" i "Triumf Endymiona" po 20 złotych. I "Dom lalki" Gaimana za 30 złotych. I jeszcze parę pomniejszych rzeczy. :)

Polecam - niektóre książki pochodzą z końcówek nakładów, inne są podniszczone i dlatego przecenione.

A ostatnio przeczytałam "Mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet" Larssona - kawał dobrego kryminału, nawet ma mapki, które prawdziwy kryminał mieć powinien. ;) Tylko po lekturze nasuwa się nieodparcie: Szwedzi są dziwni. NAPRAWDĘ dziwni. :P

Keyff 
Moderator

Wysłany: 12 Luty 2012, 15:25   

a ja ostatnio czytuję listy Lema i Mrożka - nie ma to jak poczytac co mają sobie dopowiedzenia dwaj geniusze :)

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 22 Luty 2012, 10:01   

Na fali informacji o dacie wydania Nieba ze stali, pierwszej powieści ze świata Meekhanu (7 marca) powtarzam sobie właśnie oba tomy Opowiadań z meekhańskiego pogranicza i muszę powiedzieć, że czyta mi się to jeszcze lepiej niż za pierwszym razem. Północ i wschód nadal rządzą, ale i na południu znalazłem tym razem masę fajnych rzeczy, na które wcześniej nie zwróciłem uwagi. Już nie mogę się doczekać na powieść. Niestety, rozczarowująca jest natomiast mapa, która nadmiarem szczegółów nie grzeszy. Wynika z niej, że w imperium są dwa miasta (sic!).

Moje Dziewczęta updated!

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Luty 2012, 14:56   

Wegner już 7 marca? - ze też nie mogli poczekać paru miesięcy z kolejnymi książkami. Jeśli chodzi o Powegraph to mam straszne zaległości, w kolejce na zakup czekają Obywatel, który się zawiesił (Kosik), Głos Lema (antologia) i Science Fiction (antologia). Teraz dojdzie Wegner, a są jeszcze książki innych wydawnictw :/. Już nawet nie mam co pisać, że czas szykować kasę - bo w moim przypadku przydałoby się raczej wydłużenie doby do 48h.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Luty 2012, 15:46   

Mieliby jeszcze czekać? Pierwotna data premiery to październik 2011. I pewnie nie tylko ja od prawie roku niecierpliwie czekałem na powieść. Powergraph sprzedaje teraz wysyłkowo pakiet trzech książek Wegnera w twardej oprawie w cenie 90zł. Gdyby nie to, że pierwsze dwie już mam, to bym się skusił.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 22 Luty 2012, 21:50   

:) niestety typowy polski rynek - najpierw paperback potem hardcover. Też wolałbym hardcovery mimo że zajmują więcej miejsca na półce - a z tym u mnie w mieszkaniu ostatnio kiepsko - ale cóż począć, takie życie...

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Luty 2012, 22:51   

Och, kompletnie nie śledziłem informacji na temat pierwszej meekhańskiej powieści. Miła niespodzianka, tylko szkoda że zaległości książkowe spiętrzą się jeszcze bardziej. Powoli zbliża się krótki urlop, więc postaram się trochę nadgonić.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 23 Luty 2012, 09:31   

QbaJak napisał/a:
:) niestety typowy polski rynek - najpierw paperback potem hardcover.
Akurat Powergraph ogłosił niedawno, że począwszy od Nieba ze stali wszystkie meekhańskie powieści będą wydawane wyłącznie w hardcoverze. Nadrabiają zaległości z opowiadaniami, a potem już tylko jeden format. I też oczywiście podniósł się lament, że ci co już mają opowiadania w paperbacku chcieliby możliwość zakupu paperbacka, żeby im się na półce nie różniło, jeśli nie chcą płacić po raz drugi za opowiadania w hardcoverze. Ja tam nie mam nic przeciwko, też wolę twarde okładki. :)

Moje Dziewczęta updated!

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2012, 11:16   

Szybkie podsumowanie roku 2011 w dziedzinie mojego czytelnictwa. Jakby kogoś interesowała opinia o którejś z książek to pytać:

Styczeń: Gra Endera (Card Orson Scott); Niewidoczni akademicy (Pratchett, Terry); Mówca umarłych (Card Orson Scott)
Luty: Preludium Fundacji (Asimov Issaac)
Marzec: Stanie się czas (Anderson Paul); To (King Stephen); Fiolet (Kozak Magdalena)
Kwiecień: Scienta Occulta (Okólski Łukasz, Sieniecki Robert :mrafroamerykanin: ); Czarne oceany (Dukaj Jacek)
Maj: Starship Okręt flagowy (Resinck Mike); Chochoły (Szostak Wit); Paradyzja (Zajdel Janusz); Głowa Kasandry (Baraniecki Marek); Thorgal Łucznicy i Thorgal Kraina Qa (Rosiński Grzegorz, Van Hamme Jean)
Czerwiec: Rozpad połowiczny (Wnuk-Lipiński Edmund); Czarna masza (Antologia); Wizje alternatywne (Antologia); Obrońcy królestwa (Kossakowska Maja Lidia); Król bezmiarów. Księga całości (Kress Felix W.); Ksin (Lewandowski Konrad T.)
Lipiec: Smok urojony (antologia); Czarny Wygon. Słoneczna dolina (Darda Stefan); Czarny Wygon. Starzyzna (Darda Stefan); Król Bólu (Dukaj Jacek); Vatran Auraio (Huberath Marek S.); Wieczny Grunwald (Twardoch Szczepan); Opowieści z meekhańskiego pogranicza Wschód - Zachód (Wegner Robert M.)
Sierpień: Opowieści z Wilżyńskiej Doliny (Brzezińska Anna); Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny (Brzezińska Anna); Wody głębokie jak niebo (Brzezińska Anna); Kolory Sztandarów (Kołodziejczak Tomasz); Jeszcze nie zginęła (antologia);
Wrzesień: Ksenocyd (Card Orson Scott); Wilki z Calla (King Stephen); Cylinder van Toffa (Zajdel Janusz A.); Pieprzony los Kataryniarza (Ziemkiewicz Rafał A.); Narodziny Fundacji (Asimov Issaac); Oko (Batko Zbigniew);
Październik: Piekło dobrej magii (Dębski Eugeniusz); Thorgal: Oczy Tanatloca (Rosiński Grzegorz, Van Hamme Jean); Miecz przeznaczenia (Sapkowski Andrzej); Ostatnie życzenie (Sapkowski Andrzej); Walc stulecia (Ziemkiewicz Rafał A.); Zagrożenie fundacji (Benford Gregory)
Listopad: Miasta pod skałą (Huberath Marek S.); Quietus (Inglot Jacek); Wrzesień (Pacyńśki Tomasz); Thorgal: Miasto zaginionego boga (Rosiński Grzegorz, Van Hamme Jean); Krew Elfów (Sapkowski Andrzej); Opuścić Los Raques (Żerdziński Maciej);
Grudzień: Inquisitor (Inglot Jacek); Sekret Olsteriona (Kaczyńska-Ciosk Dorota); Prawdziwa historia Morgan Le Fay i Rycerzy Okrągłego Stołu (Kwiatkowska Krystyna); Czas Pogardy (Sapkowski Andrzej); Sotnie Łysego Iwanki (Danak Roman);

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 23 Luty 2012, 11:38   

Widzę, że też ostatnio sagę wiedźmińską powtarzasz. Ja właśnie kończę drugi tom ;)

A zachwalane przez was opowiadanie Wegnera właśnie leżą u mnie następne w kolejce. I mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2012, 12:04   

W moim przypadku to sagę zaczynam ;)

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 23 Luty 2012, 12:17   

Poważnie? :shock: Szczęściarz! No i masz dzięki temu unikalną szansę porównać niemal w trybie rzeczywistym AS-a i Wegnera. Bo mnie, mimo kilkakrotnego przeczytania, saga się już nieco zatarła, a Wegnera mam na świeżo i może przez to ten drugi (nawet po samych tylko opowiadaniach) na razie prowadzi o... długość konia. ;)

A propos, Thorgala też pierwszy raz czytasz?

A jak Ci się podobał nowy Huberath? Bo słyszałem dość niepochlebne opinie (książka totalnie o niczym), ale Miasta pod skałą i Balsam długiego pożegnania zrobiły na mnie duże wrażenie, więc nie wiem co począć. :)

Moje Dziewczęta updated!

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 23 Luty 2012, 12:17   

QbaJak napisał/a:
W moim przypadku to sagę zaczynam

Nie czytałeś wcześniej? Masz poważne braki w wykształceniu ogólnym :mrafroamerykanin:

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2012, 13:39   

Po kolei. Do Sapkowskiego miałem już kiedyś podejście ale nie przebrnąłem nawet przez pierwszy tom opowiadań, stad nadrabianie zaległości. Mimo że podoba mi się znacznie bardziej niż przy pierwsze próbie, to uważam książki Wegnera są o wiele lepsze, ale to tylko moja opinia. Staram się oczywiście porównywać w trybie opowiadania AS vs. opowiadania RW. Czas na porównanie powieści przyjdzie później.

Thorgala czytałem już dawno temu - przynajmniej te pierwsze tomy <20. Ale staram się dawkować go sobie w małych ilościach tak 2-3 tomy na kilka miesięcy, żeby nie połknąć zbyt szybko całości. Trochę dziwnie się to czyta będąc dorosłym facetem, bo gdy bylem mały Thorgal robił na mnie piorunujące wrażenie, a teraz jest taki trochę... naiwny?

Co do Huberatha. Gniazdo światów i Balsam ostatniego pożegnania należą do jednych z moich ulubionych książek. Miasta pod skałą były ok - ale już się nimi tak nie zachwycam. A Vatran, to Vatran - książka, rzeczywiście trochę o niczym. Z jednej strony o społeczeństwie i wzajemnych relacjach między jego członkami. Z drugiej o izolacji i odpowiedzialności jednostki za społeczność i jej przyszłe pokolenia. Książkę czyta się fajnie, momentami jest nawet bardzo interesująca - tylko ta końcówka, jakoś tak nie spina całości. Z resztą, o ile dobrze kojarzę, ta książka była pisana przez ładnych kilka(naście) lat. Do tego w tomie znajdują się jeszcze dwa opowiadania, znane z innych wydań: Maika Ivanna oraz Spokojne, słoneczne miejsce lęgowe. Oba drukowane w NF i Drugiej podobiźnie w alabastrze.

PS. Jakby ktoś miał na zbyciu Drugą podobiznę, albo nie był do swojego tomu bardzo przywiązany, to proszę o PM, na pewno się dogadamy.

bele 

Wysłany: 26 Luty 2012, 09:05   

Daje rade Scientia?

Ja tez nie czytałem Wiedźmina. Znaczy czytałem opowiadania (trzy razy) i dwa pierwsze tomy sagi (dwa razy). Tak głupio wyszło, ze nie miałem własnych książek (opowiadania i czas pogardy własne), wiec reszte pozyczałem. Wiec jak czytałem to pożyczałem krew elfów od kumpla i dwa razy po czasie pogardy wpadało mi coś innego co musze pilnie przeczytać i dupa.

Ostatnio zaczałem czytać opowiadania (już kupiłem swoją krew elfów, chrzest ognia i wieżę jaskółki), wiec licze, ze kiedyś znów do tego siądę. Jak sie moze odkopię z innych rzeczy ktore mi zalegają.

Odpowiedz do tematu