|
Ostatnio przeczytane |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2011, 22:02
|
|
|
Zaszedłem dziś do Empiku w mieście stołecznym co by nabyć "Tak jest dobrze" Twardocha. Fajną mają teraz promocję - kupując dwie książki fantasy, trzecią (najtańszą z wybranych) dostaje się za darmo, więc radzę się śpieszyć, biblioteczki uzupełniać. |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 00:07
|
|
|
| promocja dotyczy całej kategorii fantastyka, co przy cenach empiku jest zadziwiająco atrakcyjne;) |
_________________ |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 09:19
|
|
|
| Trzeba się bedzie wybrać - napiszcie tylko czy promocja jest codziennie czy tylko w weekendy? Bo swego czasu była taka promocja ale weekendowa. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Liia

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 20:40
|
|
|
Promocja trwa do 20.09.
Co ciekawe w empiku.com ksiązki Kinga nie łapią się na promocję (jako horrory nie s-f czy fantasy), natomiast w stacjonarnym empiku w Iławie przemiła Pani zaliczyła Kinga do fantastyki i dostałam jedną za darmo:) |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 13 Wrzesień 2011, 22:24
|
|
|
Łukaszu i Wawrzyńcze - parówy jesteście! Jak mogliście napisać o tej promocji, kusiciele! Właśnie z U kupiliśmy sobie Grę Endera, Hyperiona i tom pierwszy Kronik Amberu. Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, że przez was będę musiała kupić sobie kolejne części tych wspaniałych dzieł!!! [pewnie bez promocji ]. W Endera już wsiąkłam na amen.
I hate you, I hate you, I hate you, I hate you... |
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 09:52
|
|
|
E tam, Gra Endera jest świetna, ale tylko ona. Jeszcze Mówca umarłych jaki taki poziom trzyma, ale pozostałych części nie tknąłbym kijem, gdybym wiedział z czym będę miał do czynienia. I Wam też nie polecam.
Natomiast zupełnie inaczej ma się sprawa z Hyperionem. Nie radzę nawet zaczynać czytać Hyperiona przed nabyciem Upadku Hyperiona, bo może się to skończyć poważnym rozstrojem nerwowym, tym bardziej, że sam Hyperion kończy się potężnym cliffhangerem. Endymion i Triumf Endymiona to nieco inna para kaloszy, bo opowieść dotyczy innych czasów i (w większości) bohaterów i stoi jakąś klasę niżej, choć i tak zdecydowanie warto.
Kroniki Amberu można czytać razem, a można osobno, wielkiego bólu nie ma. Podobno są tacy, którym bardziej przypadły do gustu Kroniki Merlina, a nie Kroniki Corwina, ale ja tam ich nie znam. Czyli tu bez wielkiego strachu.
Howgh. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 09:52
|
|
|
Potwierdzam. Agata siedziala do poznych godzin nocnych konczac Endera. Dzielnie staralem sie dotrzymac jej kroku przy drugim podejsciu do Lodu Dukaja, jednak musialem odpuscic znacznie wczesniej. Sen wygral.
Agata nocne zmagania wciaz odsypia.
A wracajac do promocji. Empik sie postaral. W Bonarce maja naprawde bogata oferte jezeli chodzi o fantastyke (wydaje mi sie, ze wrecz powiekszyli ja na czas trwania promocji).
Szukalismy jeszcze kolejnych ksiazek Ursuli le Guin z cyklu Ziemiomorza, ale najprawdopodobniej ktos nas ubiegl, bo zostaly tylko dwie ostatnie czesci serii.
Trzeba bedzie zajrzec na empik.com
Ps. Zanim sie promocja skonczy, to wydamy z Pania Zona oszczednosci przeznaczone na najblizsze Targi Ksiazki w Krk. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 11:39
|
|
|
Cholera, mam tylko pierwszą część Hyperiona... Czytać, czy nie czytać? A, co tam, przeczytam.
Ender świetny, ale ulżyło mi, że nie muszę kupować kolejnych części. |
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 11:55
|
|
|
| Panna Młoda napisał/a: | | Czytać, czy nie czytać? A, co tam, przeczytam. |
Jak napisała, tak zrobiła. |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 11:58
|
|
|
| Panna Młoda napisał/a: | Cholera, mam tylko pierwszą część Hyperiona... Czytać, czy nie czytać? A, co tam, przeczytam.
Ender świetny, ale ulżyło mi, że nie muszę kupować kolejnych części. | Na własną odpowiedzialność. Ale naprawdę szczerze radzę zaopatrzyć się w Upadek Hyperiona przed końcem czytania. Sądzę, że po przeczytaniu Hyperiona i tak rzucisz się na wszystkie dostępne na rynku książki z napisem "Dan Simmons" na okładce. Z tych co sam przeczytałem, mogę z czystym sumieniem polecić wspomnianą wcześniej dylogię Endymiona, kolejną dylogię Ilion/Olimp i - choć w zupełnie innym klimacie - Terror. Teraz czekam zna Drood.
A co do Endera, to Mówcę umarłych jeszcze chyba warto. Więcej zdecydowanie nie. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 13:25
|
|
|
Jestem po pierwszym rozdziale. Ale cudowna książka. Chyba naprawdę będę MUSIAŁA kupić drugą część. |
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 13:55
|
|
|
Just wait and see. Wait and see.
Poczekaj na opowieść Konsula, Sola czy Brawne. Choć w zasadzie wszystkie są absolutnie niesamowite. Książka jest genialna. |
|
|
|
 |
Liia

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 14:39
|
|
|
Aż mi się zachciało znowu przeczytać:) Hyperion + Upadek to jedne z najlepszych książek jakie czytałam.
Co do wydatków to swego czasu zażyczyłam sobie na urodziny Grę o Tron i potem to się musiałam wykosztować. A niedługo w sprzedaży tom piąty oraz Kingowe cudo Mroczna Wieża. Albatros na jesień zapowiedział wznowienie Mrocznej Wieży ale w dwóch pakietach po 4 tomy każdy (1-4 i 5-7 +nowość Wiatr przez dziurkę od klucza). Boję się myśleć ile to będzie kosztowało. |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 15:10
|
|
|
Dance With Dragons sprostało oczekiwaniom, choć akcja nadal zwalnia (było to już oczywiste w Uczcie dla wron). Paradoksalnie jednak opowieść na tym nie traci. Oczywiście pod koniec książki znajdziemy kilka potężnych cliffhangerów, co przy konstatacji, że na Winds of Winter możemy czekać kolejne kilka lat jest wiadomością nieciekawą, ale jest też jeden moment, w którym ciary chodzą po plecach, moment wciąż jeszcze niepełnego, nawet mocno nieśmiałego, ale mocno wyczekiwanego payoffu dla osób, które zainwestowały sporo uczuć w pewne postaci sagi. Ale za cliffhangery najchętniej wywiesiłbym Martina za okno głową w dół. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 19:44
|
|
|
Uff, skończyłam. Świetna książka i to rzeczywiście draństwo ze strony Simmonsa, że skończył akurat w tym miejscu.
A korzystając z okazji chciałam przypomnieć, że w dniach 3-6 listopada 2011 odbędą się 15. Targi Książki w Krakowie. Najwyższa pora zaplanować urlop i przyjechać do krakowa, może jakieś spotkanie forumowe się zrobi? Zapraszam. |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2011, 23:05
|
|
|
| To ja tylko tyle, że King wypuści ze swych trzewi nową powieść ze Świata Pośredniego, osadzoną pomiędzy IV i V tomem Mrocznej Wieży. Wiatr przez Dziurkę od Klucza. |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2011, 18:06
|
|
|
Czytam sobie czwartą część Kronik Amberu i mam parę uwag natury ogólnej i szczególnej.
Pierwsza część - super, druga nawet lepsza [rozwinięcie akcji, tajemnice zaczęły się wyjaśniać itp.], a od trzeciej zaczęłam mieć wrażenie, że to książkowa wersja Mody na Sukces. W książce kłębi się tłum spokrewnionych ze sobą postaci, są sojusze, zdrady, wojny i walki, romanse, tajemnice, cudowne powroty postaci, które przez cały cykl były uważane za martwe, bratobójcza walka - jakby nie patrzeć - telenowela. Nie twierdzę, że to zła literatura [na pewno zamierzam przeczytać kolejne części sagi, bo fabuła rzeczywiście wciąga], tyle że po legendarnym nazwisku "Zelazny" spodziewałam się czegoś... legendarnego. I czegoś bardziej ambitnego. No, czegoś bardziej dukajopodobnego. A dostałam przyjemne [nawet bardzo przyjemne] czytadełko, które nie wzbudza jakichś większych emocji [to nie to, co taki Hyperion!]. Czy tylko ja mam takie wrażenie, czy jednak pomyliłam się i powinnam z szacunkiem skłonić głowę przed Zelaznym?
Aha, mam jeszcze pytanie dotyczące Hyperiona. Czemu istota, nazwana po angielsku "Shrike", została przetumaczona jako "Chyżwar"? Angielska nazwa ma sens, natomiast polska chyba nie ma żadnego. To mnie dziwi tym bardziej, że reszta książki jest dobrze tłumaczona [o ile mogłam to stwierdzić]. Czy mogę się spodziewać rozwiązania tej zagadki w Upadku Hyperionu? [CHYŻy WARtownik? Już chyba lepiej CHYŻy WARiat...] |
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 30 Wrzesień 2011, 22:32
|
|
|
Wszyscy zignorowali moje zaproszenie na Targi Książki, więc na zachętę wrzucam pamiątkowe zdjęcie z łupami z poprzednich Targów. Tylko połowę książek kupiliśmy. [ta książka, która leży w nieposzanowaniu po prawej stronie, też się liczy - tylko o niej zapomnieliśmy ]
 |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2011, 20:54
|
|
|
bo Ty byś chciała z ponad miesięcznym wyprzedzeniem wiedzieć;-)
A poważnie - to ja w tym terminie raczej nie przypuszczam, że się będę w stanie dokulać. |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 3 Październik 2011, 09:20
|
|
|
Bo jakbym napisała posta tydzień przed to wszyscy by narzekali "przyjechałbym, ale mam już plany, za późno się dowiedziałem".
Żałuj, Waw, że cię nie będzie, żałuj... |
|
 |
|
|