|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Opowieści z Narnii |
| Autor |
Wiadomość |
Jadwiga

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 22:18
|
|
|
| ciacho00 napisał/a: | | czytałaś Narnie, było fajnie i w ogóle, ale jak sie kapnełas, ze sa tam nawiazania religijne (mowa o chrzescijaństwie, które tak Ci przeszkadza) to nagle mniej ci sie podoba. | bo, jak to ktoś wcześniej określił "walą po oczach" i przeszkadzają, bo widzę nawiązania zamiast treści. Poz tym jak już o nich wiem to stają s | Sayoko napisał/a: | | Żeby wiedzieć cokolwiek o tym, co się odrzuca. | ię w pewien sposób nachlne. A katecheza nie wystarczy? I w ramach szkoły przeczytana Ewangelia św Marka. I grono znajomych oazowiczów z tych dwóch lat, gdy uczęszczałam do Ruchu Światło-Życie. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 22:39
|
|
|
Nie rozumiesz podstawowej rzeczy - nie rozmawiamy o tym czy Bóg istnieje, czy nosi pióropusz, czy też ma Wielkie Oczy. Chodzi o to, że istnieje wiele książek, które nawiązują do mitów, religii, opowieści. Wykształcony (w miarę) człowiek, potrafi rozróżnić nawiązania, bawi się tym, że autor wplótł swój pomysł w osnowę kultury, cywilizacji i takich tam. Dla równowagi polecam "Pana Światła" Zelaznego (w ostatnim tłumaczeniu). Prawdziwy kontestator religijności zna wszystkie niuanse, każdy szczegół, który pozwala mu odróżnić jeden mit od drugiego. Jeśli chcesz budować swoją edukację literacką na tym, że nie lubisz Beatlesów, a w ten sposób odrzucisz każdą książkę w której pojawia się jakieś nawiązanie do Lennona, to wiele książek Cię odrzuci. Nie wiem jak Ci to Jadwigo wytłumaczyć, ale czym innym jest polemika z wiarą jako taką, a czym innym odrzucanie danej książki dlatego, że ma do niej nawiązania.
Jak poradzisz sobie z Gaimanem, to nawet nie chcę myśleć.... |
_________________ |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 23:17
|
|
|
| Jadwiga napisał/a: | | bo, jak to ktoś wcześniej określił "walą po oczach" i przeszkadzają |
ehhh aż mi się już nie chce wytykać błędów w Twoim rozumowaniu, zwłaszcza że uważam, że moje słowa i tak do Ciebie nie dotrą skoro już tylu osobą się nie udało. Dlatego zapytam tylko: skoro tak "walą po oczach" to czemu wcześniej ich nie zauważyłaś?
[ Komentarz dodany przez: settler: 24 Luty 2007, 23:38 ]
o to samo chcialem spytac |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 23:20
|
|
|
| Jadwiga napisał/a: | | widzę nawiązania zamiast treści |
ehem, czyli nie potrafimy czytac ze zrozumieniem? gdy natrafiamy na nawiazanie to nagle tracimy watek ? Sorry, ale tak to odebralem... |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 25 Luty 2007, 09:57
|
|
|
W typowym Podręcznym Zestawie Inteligentnego Człowieka zazwyczaj ląduje sporo pozycji nienajnowszych, które jednak po prostu znać TRZEBA.
Faust.
Mistrz i Małgorzata.
Boska Komedia.
Władca Pierścieni.
"Absalomie, Absalomie... " Faulknera.
"Sedno Sprawy" Greene'a.
Przykłady można ciągnąć w nieskończoność, a nieznajomość tych pozycji z powodu motywów chrześcijańskich to- jak dla mnie - podstawowe luki w wykształceniu.
Jadwigo, masz 19 lat. To dla mnie niepojęte, jak dorosły człowiek może odrzucać tak goigantyczny fragment wiedzy z powodu niechęci do jakiejkolwiek religii.
A może przeczytawszy Mistrza i Małgorzatę nie zauważyłaś żadnych nawiązań?
| Jadwiga napisał/a: | | ię w pewien sposób nachlne. A katecheza nie wystarczy? I w ramach szkoły przeczytana Ewangelia św Marka. I grono znajomych oazowiczów z tych dwóch lat, gdy uczęszczałam do Ruchu Światło-Życie. |
Myślałam, że ludzie z oazy zazwyczaj sami sięgają do Biblii. Z czystej ciekawości.
Naprawdę, świetna książka. Psychologia, symbolika, wątki historyczne... wyraziste postacie. Żaden Dan Brown by nie potrafił czegoś takiego napisać, przykro mi, jeśli kogoś rozczaruję.
To jest jeden z tekstów kultury, jeżu! |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 25 Luty 2007, 11:12
|
|
|
| Sayoko napisał/a: | Myślałam, że ludzie z oazy zazwyczaj sami sięgają do Biblii. Z czystej ciekawości.
Naprawdę, świetna książka. Psychologia, symbolika, wątki historyczne... wyraziste postacie. Żaden Dan Brown by nie potrafił czegoś takiego napisać, przykro mi, jeśli kogoś rozczaruję.
To jest jeden z tekstów kultury, jeżu! |
Jak to mawiał pewien słynny profesor religioznawstwa - "to jest kryminał wszechczasów". |
|
|
 |
Jadwiga

|
Wysłany: 25 Luty 2007, 22:41
|
|
|
wygląda na to ze nie jesteśmy w stanie się porozumieć. Poza tym znów mnie wywaliło z forum jak pisałam odpowiedź, więc tylko powiem że ja nic nie odrzucam, Naria jest fajna, ale kiedyś mi się bardziej podobała, czynników może być wiele, nie jestem psychologiem nie znam się. może wrócimy do tematu jak zdam maturę i będę miała siłę logicznie pomyśleć?
[ Komentarz dodany przez: QbaJak: 26 Luty 2007, 18:06 ]
Radzę mieć "siłę logicznie pomyśleć" już na maturze ... a nawet przed tak w ramach praktyki |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 26 Luty 2007, 08:22
|
|
|
| Sayoko napisał/a: | "Absalomie, Absalomie... " Faulknera.
"Sedno Sprawy" Greene'a. |
To mnie zażyłaś. Tego nie czytałem. Jesteś pewna, że te pozycje są w takim podręcznym zestawie. Jak tak, trzeba by nadrobić zaległości. |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 26 Luty 2007, 16:25
|
|
|
| Jadwiga napisał/a: | | Naria jest fajna |
No i dobrze. gorzej by bylo, gdybys po "odkryciu" nawiazan stwierdzila ze narnia jest do bani i szkoda marnowac na nia czasu. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group |