|
Neil Gaiman |
| Autor |
Wiadomość |
Damex

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2006, 13:54
|
|
|
Zaczynam "inwestować" w Sandmany
ostatnio czytalem genialny komiks (3 tomy 'STRAŻNICY', gorrąco polecam),w podziekowaniach na poczatku komiksu autorzy dziekują miedzy innymi Gaimanowi
W KaZecie, magazynie miłośników komiksów w nr. 6 tematem numeru był Neil Gaiman, do ściągnięcia z: http://kazet.prv.pl/ . Jest już około 40 nr. KaZetu, o równie ciekawej treści.
Powstaje ekranizacja 'Koraliny' Gaimana (w pracy nad filmem ma pomagac Dave Mckean, ilustrator gaimanowskiej 'Koraliny' i "Wilkow scianch' oraz rezyser 'Lustrzanej Maski'), rezyseruje Henry Selick, glosy podloza Terri Hatcher, (znana z 'gotowych na wszystko') i Dakota Fanning. Premiera podobno poczatek 2008 roku.
Ale premiera 'Gwiezdnego Pyłu' w czerwcu 2007, wspominalem juz kto gra, a rezyseruje Matthew Vaughn.
Jak ktos chce zglebic jego (Neila G.) filmowa dzialalnosc to pare informacji na http://www.filmweb.pl/Person?id=143022
W zbiorze 'Legendy II' ukazalo sie opowiadanie: "Amerykańscy Bogowie: Władca górskiej doliny", podobno Gaiman ma w planch cały cykl opowiadan zwiazancy z AB, jesli to opowiadanie ktos ma to bede zobowiazany za informacje (ksiazka 'Legendy II' jest w moim guscie za droga by ja kupic dla jednego opowiadania).
A to właśnie w 1 cz. 'Legend' ukazaly sie pratchettowskie "rybki male ze wszystkich morz', o ile mnie pamiec nie myli.
W maju w ofercie egmontu (w klubie Świata Komiksu) pojawil sie pakiet komiksu "1602", 2 tomy za 39,00 zł (jest to wznowienie), scenariusz oczywiście Gaimana, cos dla wielbicieli herosow "ze stajni" Marvela. Ja juz zamowiłem przez EMPiK.com, a także komiks Gaiman z rysunkami Johna Boltona - Arlekin i walentynki.
Takis obie news: http://film.onet.pl/0,0,983484,wiadomosci.html
*Neil Gaiman i Dave McKean przygotowują się do ekranizacji komiksu "Signal to Noise".
Bohaterem komiksu jest reżyser filmowy, który dowiaduje się, że jest chory na raka. Ostatnie miesiące życia spędza obmyślając swój ostatni film (którego nigdy już nie zrealizuje) - opowieść o małej chrześcijańskiej wiosce, która pod koniec grudnia 999 roku oczekuje apokalipsy. Bohater czeka na to samo, ale w swoim prywatnym wymiarze. Przenosi swój ból i cierpienie na historię, którą sam wymyśla.
Neil Gaiman napisał scenariusz, a Dave McKean zilustrował historię. Teraz panowie chcą przenieść komiks na duży ekran. Gaiman i McKean pracowali wcześniej przy realizacji filmu "MirrorMask". Premiera obrazu przewidziana jest na styczeń podczas Festiwalu Sundance.
*Wytwórnia New Line Cinema zakupiła prawa do adaptacji powieści graficznej Neila Gaimana "Death: The High Cost of Living". Autor komiksu najprawdopodobniej stanie za kamerą filmu. Będzie to dla niego debiut w roli reżysera.
Projekt nosi tytuł "Death's Day". Gaiman jest także autorem scenariusza do filmu. Jego akcja koncentruje się na nastolatku o imieniu Sexton, który zastanawia się nad popełnieniem samobójstwa. Wówczas na jego drodze pojawia się tajemniczy młodzieniec, który twierdzi, że jest Śmiercią, przybywającą na Ziemię co sto lat na jeden dzień, aby dowiedzieć się czegoś na temat odbieranego przez siebie życia. Akcja obrazu ma się rozgrywać w przeciągu jednej doby, w czasie której Sexton dzięki Śmierci zaczyna kochać życie.
Neil Gaiman jest scenarzystą filmowym i komiksowym, autorem słuchowisk radiowych oraz pisarzem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Podczas prawie 20 lat pracy pisarskiej stał się najpopularniejszym scenarzystą nowoczesnego komiksu, a teraz jest jednym z najlepiej sprzedającym się pisarzem powieściowym.
Jest twórcą serii "Sandman", kultowej serii komiksowej, która wielokrotnie otrzymała nagrodę Neil & Will Eisner Comic Industry Award. Sam Gaiman zdobył wiele innych nagród, włączając w to otrzymana w 1993 roku Diamond Distributors "Gem" Award, przyznaną mu przez dystrybutorów komiksu za jego wkład w rozszerzenie rynku czytelników komiksu na świcie.
Jako scenarzysta filmowy pracował przy anime "Księżniczka Mononoke" (1997) oraz przy serialach "NeverWhere" (opartym na jego powieści "Nigdziebądź") oraz "Babylon 5". W przygotowaniu są adaptacje innych jego książek, w tym horroru dla dzieci "Karolina" oraz "Dobrego omenu" (powieści napisanej wespół z Terry Pratchettem) oraz "Books of Magic" i "MirrorMask" (według powieści "Dom i lustra
POWYŻSZE 2 NEWSY ZE STRONY FILM.ONET.PL
o ekranizacj Dobrego Omenu to wszyscy wiedzą pewnie...
Przeczytalem niedawno, ze jakis rok temu w bardzo ograniczonym nakladzie (praktycznie niedostepna po za zamowieniem) ukazal sie album Gaimana - Melinda z rysunkami Polki - Dagmary Matuszak!
W tym roku ma sie ukazac kolejne wspolne dzielo Gaimana i Dave McKeana zatytulowane Dzień, w którym wymieniłem tatę na dwie złote rybki. Niestety nie wiadomo kiedy dokladnie. "Dzień,.." bedzie miec 64 strony, zapewne.
Taka polska stronka zrobiona przez wydawnictwo MAG: http://www.anansi.mag.com.pl/ |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 25 Sierpień 2006, 12:49
|
|
|
| Damex napisał/a: | | Przeczytalem niedawno, ze jakis rok temu w bardzo ograniczonym nakladzie (praktycznie niedostepna po za zamowieniem) ukazal sie album Gaimana - Melinda z rysunkami Polki - Dagmary Matuszak! |
Właśnie na ubiegłorocznych spotkaniach komiksowych w Warszawie było tego całkiem sporo, wydanie bardzo ekskluzywne, wysmakowane, dla koneserów. I rzecz prosta - odpowiednio drogie. Nie pamiętam konkretnej kwoty, ale wiem, że odstraszyła mnie skutecznie...
| Damex napisał/a: | | W tym roku ma sie ukazac kolejne wspolne dzielo Gaimana i Dave McKeana zatytulowane Dzień, w którym wymieniłem tatę na dwie złote rybki. Niestety nie wiadomo kiedy dokladnie. "Dzień,.." bedzie miec 64 strony, zapewne. |
O, to miło. Czas najwyższy.
Pozwolę sobie jeszcze wyrazić swoje zdumienie faktem, że ktoś tutaj mógł zniechęcić się do Gaimana po Amerykańskich bogach (rzecz dla mnie niewyobrażalna), a następnie przekonać się doń na powrót po Chłopakach Anansiego. Dla mnie AB to jedna z najważniejszych książek w ogóle, a ChA to wciąż rzecz bardzo dobra, ale jednak znacznie mniejszego kalibru (z założenia zresztą). Ale de gustibus, rzecz jasna. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 11:47
|
|
|
| Wyjdzie również wydany pprzez Egmont komiks Czarna Orchidea. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 24 Październik 2006, 17:37
|
|
|
| CZekam z niecierpliwością! |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 6 Listopad 2006, 18:59
|
|
|
Mam nowego Gaimana w łapkach...... Cieszę się więc jak diabli;-)
Krótka recenzja nadejdzie niebawem |
_________________ |
|
|
|
 |
XXXX-janka

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 14:23
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | Mam nowego Gaimana w łapkach...... Cieszę się więc jak diabli;-)
Krótka recenzja nadejdzie niebawem |
Lepiej napisz czy ci sie podobało, bo też zastanawiam się nad kupnem |
|
|
|
 |
yogurt_13

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 21:03
|
|
|
Ja Gaimana zaczynałem czytac od Dobrego Omenu. W sumie przecztałem wszystkie Sandmany jakie były dostępne u mnie w bibliotece, 1602 "Dym i lustra" - poprawioną wersję i też jak większości podobało mi się najbardziej to opowiadanie z Bogiem. Poza tym Koralinę, którą uważam za porządny horror (fakt, czytałem w nocy); Nigdziebądź, które moim zdaniem jest genialne. Chłopaki Anansiego - całkiem fajne pomysły, ale akoś mni nie porwało. Wilki w ścianach - skończyłem w 15 minut 9raczej dla dzieci).
No i zacząłem dzisiaj czytać Amerykańskich Bogów i po pierwszym rozdziale zapowiada się fajnie. |
_________________ "Mitologia to tylko bajki ludów, które wygrały, bo miały większe miecze." |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 21:51
|
|
|
Amerykańscy Bogowie to coś poprzedzającego Chłopaków Anansiego.
| XXXX-janka napisał/a: | bo też zastanawiam się nad kupnem |
a po co? |
_________________ |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 22:06
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Amerykańscy Bogowie to coś poprzedzającego Chłopaków Anansiego. |
Nie do końca tak jest. W Amerykańskich bogach pojawia się Anansi, ale tylko raczej przelotnie. W Chłopakach bohaterem jest jego, hmm... rodzina. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 23:06
|
|
|
| Veno, miałem na myśli historię. Nie w sensie czasowym rzecz jasna. W sensie jej opowiedzenia. Po przeczytaniu Amerykańskich Bogów - CHłopców Anansiego czyta się chyba łatwiej>? |
_________________ |
|
|
|
 |
XXXX-janka

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 23:11
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | a po co? |
Odczuwam wewnętrzną potrzebę |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 02:26
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Po przeczytaniu Amerykańskich Bogów - Chłopców Anansiego czyta się chyba łatwiej>? |
Abojawiem czy faktycznie łatwiej? Kolejność nie ma tu chyba znaczenia. Może bardziej istotne, aby ktoś wcześniej poznał styl Gaimana, posmakował i polubił, gdyż podobnie jak Ametrykańscy bogowie i Nigdziebądź, Chłopaki... nie jest książką, która z pewnością spodoba się każdemu, nawet niewyrobionemu czytelnikowi.
A ja i tak najbardziej uwielbiam Gwiezdny pył... |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 8 Listopad 2006, 12:21
|
|
|
Jestem już w trakcie kolejnego fragmentu nowej książki i - co dziwnym nie jest - zdecydowanie nie żałuję zakupu. Ale to chyba oczywiste.
| XXXX-janka napisał/a: | | Odczuwam wewnętrzną potrzebę |
zastanawiania się?
| VenaKruczowłosa napisał/a: | | Abojawiem czy faktycznie łatwiej |
może i racja.....
to taka uwaga była na skutek stwierdzenia:
| yogurt_13 napisał/a: | | Chłopaki Anansiego - całkiem fajne pomysły, ale akoś mni nie porwało. |
| yogurt_13 napisał/a: | | No i zacząłem dzisiaj czytać Amerykańskich Bogów i po pierwszym rozdziale zapowiada się fajnie |
|
_________________ |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 14:36
|
|
|
| Kurka, szybko się uwinęli z tłumaczeniam. Dopiero niedawno widziałem oryginał jako nowość w American Bookstore... |
|
|
|
 |
XXXX-janka

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 18:13
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: |
| XXXX-janka napisał/a: | | Odczuwam wewnętrzną potrzebę |
zastanawiania się? |
Ha, ha, ale dowciapny. Przeczytania oczywiście |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 9 Listopad 2006, 20:07
|
|
|
to nie zastawiaj się tylko kup;)
a czytając w drodze do pracy i w innych chwilach intymności mogę stwierdzić, iż
Gaiman to jeden z moich ulubionych pisarzy. Za czarodziejski klimat opowiadania dziwnych historii. |
_________________ |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 13 Listopad 2006, 12:16
|
|
|
| Hah, mam już nowego Gaimana w łapkach, ale poczekam jeszcze z przeczytaniem (niech dojrzeje), bo na półeczce czeka wszak niedokończony Hyperion i nawet nienapoczęty (tadam!!) Wintersmith. |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 13 Listopad 2006, 18:44
|
|
|
Zacząłem czytać Rzeczy ulotne. Jak na razie jest nieźle. A bohaterem ostatniego opowiadania(Władca Górskiej Doliny) jets Cień-głowna postać z Amerykańskich Bogów |
|
|
|
 |
|
|