Nabyłem dzisiaj nową książkę Gaimana.
Odd i Lodowi Olbrzymi
Nie kupiłem jej w merlinie, tylko w realnym empiku.
Udało mi się ją znaleźć na dziale z literaturą dziecięcą i w sumie..... chyba mogę (czego nie powiem o Koralinie, czy Wilkach, a tym bardziej o pozostałej twórczości NG) przeczytać ją starszemu z moich Potwornych Synów.
Bardzo ładne wydanie, ilustracje..... mnie bardzo przypadły do gustu, bo lubię akurat takie i myślę że nie tylko mnie się spodobają.
Czytanie trwało bardzo krótko, bo to tylko 100 stron z ilustracjami. Duże litery, dużo wolnego miejsca.
Nie żałuję, ale czekam na coś większego.
Już jakiś czas temu przeczytałem. W jeden wieczór.
I mimo, że mogę to określić słowami "dobre" i "klimatyczne", to mam już trochę dość tych krótkich książek Gaimana. Dam głowę, że Odd... napisany normalną czcionką byłby długości co dłuższych opowiadań Neila ze zbiorków. No, ale to wyraźnie historia dla młodszych czytelników.
Czekam w każdym razie na coś poważniejszego i grubszego, żeby móc się rozkoszować tym dłużej i mieć trochę więcej do myślenia podczas i po lekturze.
A oprócz tego to jakiś czas temu zwróciła moją uwagę wiadomość, że powstaje opowiadanie dziejące się w świecie Nigdziebądź.
_________________ Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.
If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.
to mam już trochę dość tych krótkich książek Gaimana.
znaczy Koraliny i Wilków - przed Oddem....?
Jasne - to mogłoby się znaleźć w zbiorze opowiadań pt. A jak Amerykańscy Bogowie (na przykład).
Tym niemniej jest dobrze wydane i fajnie zilustrowane. Czasami lubię mieć w swoich zbiorach coś co ma mniej ni kilkaset stron.
I tak jak Mr Gadio - czekam na coś "większego". Stanowczo.
Smaczek. Poszukajcie sobie za pośrednictwem Dr Googla wiadomości natomiast związków NG z niejaką Amandą Palmer... Ciekawe w kontekście Tori Amos. Tyle Wasz.Waw.Plotek.pl(s)
jako krótką książkę?
Rozumiem, że można tak napisać o Koralinie (bez względu na jej wagę "pozaobszernościową")m czy też ostatniej książce, Wilkach w Ścianach.
Ale Księga Cmentarna nie jest krótka, no brz przesady.
Tym bardziej, że w zasadzie długa jest tylko ta o tych Bogach...;-)