|
Neil Gaiman |
| Autor |
Wiadomość |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 22 Luty 2006, 11:30
|
|
|
wstrętne prosiaki (znaczy się firmowy firewall) nie przepuszczają mi plików "avi" i nie mogę się zapoznać z dziełkiem mojego ulubieńca (piszę o Męderku;-). Staszek jest najlepsze! No dobra, Gaimana też kupię
edit waw: udało się jednak obejść te piiiiip zabezpieczenia i tym bardziej pędem nabędę..... Staszek jak zwykle wymiata! |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 23 Luty 2006, 13:34
|
|
|
| calkiem sporo wierszy znajduje sie tez w tomie opowiadan "Dym i Lustra"... jesli kogos to interesuje oczywiscie |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 6 Marzec 2006, 16:11 Neil Gaiman
|
|
|
Amerykańscy Bogowie są genialni. A nowa książka Chłopaki Anansiego również jest warta przeczytania - wciąga jak diabli |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 6 Marzec 2006, 20:28
|
|
|
| Bo to chyba sequel Amerykańskich Bogów, albo przynajmniej powiązana. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 7 Marzec 2006, 08:40
|
|
|
no tak, można ją nazwać sequelem, tym bardziej że postać Anansiego występuje w obydwu książkach A do przeczytania namawiam, bo książka tego warta, pochłania się jak ...... nie wiem co |
_________________ |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 8 Marzec 2006, 17:00
|
|
|
Sequel to raczej WIELKIE słowo. Anansi w AB pojawił się bo ja wiem w paru zdaniach. A w CA nie ma ani Odyna ani Cienia (czy jak mu tam było, bo książke parę lat temu czytałam i chyba musze jeszcze raz czytnąć bo zaje*ista jedwabista jest).
Chłopaki są znacznie bardziej na luzie i z humorem, ale też z tzw.głębią.
Ciekawe było spostrzeżenie, że Bóg jest jak gracz, który świetnie zna środowisko gry i ma wszystkie dostępne kody (jadę z pamięci, więc mogłem coś pochrzanić).
AB byli lepsi in my opinion, ale Chłopaki też są git, okładka też fajna (mimo, że nie lubię pająków, to Anansiego i jego synów Grubego Charliego i Spidera polubiłem ) |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Marzec 2006, 00:07
|
|
|
A ja mam takie niewinne pytanie: Czy opowiadanie 'Trollowy most' Gaimana to tylko zbieżność tytułu z opowiadaniem Terry'ego. O ile się orientuje, to jest ono w zbiorze:
Dym i Lustra. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 24 Marzec 2006, 09:17
|
|
|
chyba tylko zbieżność, treść jest zupełnie inna, chociaż i mos i troll się pojawiają, ale wydaje mi się, że postać trolla pilnującego mostu to nie jest wynalazek PTerry'ego, a pojawia się dosyć często. Od razu przypomina mi się Simon the Sorcerer (tylko czy tam był troll, czy kozioł...). A opowiadanie jest faktycznie częścią podanego powyżej zbioru.
Smaczny fragmencik:
| Cytat: | | - Trolle umieją wywęszyć tęczę. Trolle umieją wywęszyć gwiazdy - szepnął ze smutkiem. - Trolle czują woń snów, które śniłeś, nim jeszcze przyszedłeś na świat. Podejdź do mnie, a ja pożrę twoje życie. |
Bardzo dobre opowiadanie, właśnie sobie je odświeżyłem |
_________________ |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 24 Marzec 2006, 15:48
|
|
|
Och, Dym i lustra jest świetne... zwłaszcza opowieść o Świętym Graalu ^^
A "Trollowy Most" jest absolutnie niezwiązany z Pratchettowskim opowiadaniem. Smutne toto jest, nie ma w tym tego Gaimanowskiego humoru, tylko gorzka refleksja. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 27 Marzec 2006, 18:38
|
|
|
w kwietniowej Nowej Fantastyce jest doskonałe opowiadanie Studium
w Szmaragdzie. Sherlock Holmes w nowym wydaniu. Dodatkowo reklamy preparatu Doktora Jekkyla i usług Vlada Tepesa.... Polecam |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 14:28
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | Studium
w Szmaragdzie. |
A nie "Studium w szkarłacie", przypadkiem? Chyba, że to jakaś przeróbka, o kórej nie mam pojęcia... |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 14:34
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | A nie "Studium w szkarłacie", przypadkiem? Chyba, że to jakaś przeróbka, o kórej nie mam pojęcia... |
No przecież napisał, że to tylko przeróbka. Chyba Doyle nie wstał z grobu i nie napisał czegoś nowego... Chociaż ja bym się cieszył |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 18:52
|
|
|
Tytuł jest nawiązaniem, a jest ich w opowiadaniu wiele. I stanowczo "w Szmaragdzie" . Wciąż polecam..... Moim zdaniem Gaiman jest bardzo ciekawym autorem z nietuzinkowymi pomysłami. Z mojego osobistego Top Twenty |
_________________ |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 12 Kwiecień 2006, 13:55
|
|
|
| Chyba kupię Nową Fantastykę tylko dla tego opowiadania. A właśnie ukazał się komiks Ostatnie Kuszenei za jakieś 25 zeta, snenariusz ofkoz Gaimana. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 11:46
|
|
|
| Damex napisał/a: | | A właśnie ukazał się komiks Ostatnie Kuszenei za jakieś 25 zeta, snenariusz ofkoz Gaimana. |
Taa, miesiąc temu. |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 12:39
|
|
|
| Jeśli kogoś interesuje, to w Radiu BIS czytają Chłopaków Anansiego. Niestety nie wiem kiedy i jak często, bo u mnie na wiosce jest problem z odbiorem tej stacji. Wiem, że wczoraj w pobliżu 21 czytali. |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2006, 21:35
|
|
|
Właśnie przeczytałam i mówię Wam książka bomba! Chyba się przeproszę z Gaimanem, bo po "Amerykańskich Bogach" się trochę zniecheciłam.
Kody do gry, zgadza się, ale mnie się najbardziej podobały kolejne wersje filmu o niczym. No i oczywiście stara bajka o "nic w kieszeni".
Polecam książkę. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2006, 13:09
|
|
|
Cóż "Studium w szmaragdzie" mi się nie podoba (dziwne, że dostało nagrodę Hugo), opowiadania o Sherlocku Holmsie zawsze lubiłem, ale H.P.Lovecrafta nie trawię i mi się ten mix nie spodobał.
Za to komiks "Ostatnie kuszenie" -perełka, warto było te 24,90 wybulić.
Na serię "Samdmana" to mnie nie stać niestety...
Intrygująca jest też info w "Nowej Fantastyce" na temat przyszłorocznej ekranizacji "Gwiezdnego Pyłu" (chociaż uważam, że inne książki Gaimana są dużo lepsze, aczkolwiek film obejrzę z chęcią) z Robertem de Niro, Michelle Pfeiffer, Claire Danes i Sienna Miller. Oby wutwórnia Paramount tego nie spieprzyła.
"Morderstwa i tajemnice" tyz fajny komiks, obrazki trzymają klimat opowiadanie Gaimana
Polecam także film Mirror Mask (Lustrzana Maska), reżyserem jest rysowników komiksów (twórca choćby Azyl Arkham) Dave Mckean, a scenariusz napisał sir Gaiman, tu macie linka do oficjalnej strony:
http://www.sonypictures.c...rmask/main.html |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2006, 09:20
|
|