Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Neil Gaiman
Autor Wiadomość
wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 22 Luty 2006, 11:30   

wstrętne prosiaki (znaczy się firmowy firewall) nie przepuszczają mi plików "avi" i nie mogę się zapoznać z dziełkiem mojego ulubieńca (piszę o Męderku;-). Staszek jest najlepsze! No dobra, Gaimana też kupię ;-)

edit waw: udało się jednak obejść te piiiiip zabezpieczenia i tym bardziej pędem nabędę..... Staszek jak zwykle wymiata!

Kor 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2006, 13:04   

Wiersz Gaimana odnaleziony :wink:

:arrow: http://www.spiderwords.com/feature1.htm

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 23 Luty 2006, 13:34   

calkiem sporo wierszy znajduje sie tez w tomie opowiadan "Dym i Lustra"... jesli kogos to interesuje oczywiscie

Damex 

Wysłany: 6 Marzec 2006, 16:11   Neil Gaiman

Amerykańscy Bogowie są genialni. A nowa książka Chłopaki Anansiego również jest warta przeczytania - wciąga jak diabli :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 6 Marzec 2006, 20:28   

Bo to chyba sequel Amerykańskich Bogów, albo przynajmniej powiązana.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 7 Marzec 2006, 08:40   

no tak, można ją nazwać sequelem, tym bardziej że postać Anansiego występuje w obydwu książkach ;-) A do przeczytania namawiam, bo książka tego warta, pochłania się jak ...... nie wiem co :lol:

Damex 

Wysłany: 8 Marzec 2006, 17:00   

Sequel to raczej WIELKIE słowo. Anansi w AB pojawił się bo ja wiem w paru zdaniach. A w CA nie ma ani Odyna ani Cienia (czy jak mu tam było, bo książke parę lat temu czytałam i chyba musze jeszcze raz czytnąć bo zaje*ista jedwabista jest).

Chłopaki są znacznie bardziej na luzie i z humorem, ale też z tzw.głębią.
Ciekawe było spostrzeżenie, że Bóg jest jak gracz, który świetnie zna środowisko gry i ma wszystkie dostępne kody (jadę z pamięci, więc mogłem coś pochrzanić).

AB byli lepsi in my opinion, ale Chłopaki też są git, okładka też fajna (mimo, że nie lubię pająków, to Anansiego i jego synów Grubego Charliego i Spidera polubiłem :mrgreen: )

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Marzec 2006, 00:07   

A ja mam takie niewinne pytanie: Czy opowiadanie 'Trollowy most' Gaimana to tylko zbieżność tytułu z opowiadaniem Terry'ego. O ile się orientuje, to jest ono w zbiorze:
Dym i Lustra.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Marzec 2006, 09:17   

chyba tylko zbieżność, treść jest zupełnie inna, chociaż i mos i troll się pojawiają, ale wydaje mi się, że postać trolla pilnującego mostu to nie jest wynalazek PTerry'ego, a pojawia się dosyć często. Od razu przypomina mi się Simon the Sorcerer (tylko czy tam był troll, czy kozioł...). A opowiadanie jest faktycznie częścią podanego powyżej zbioru.

Smaczny fragmencik:

Cytat:
- Trolle umieją wywęszyć tęczę. Trolle umieją wywęszyć gwiazdy - szepnął ze smutkiem. - Trolle czują woń snów, które śniłeś, nim jeszcze przyszedłeś na świat. Podejdź do mnie, a ja pożrę twoje życie.

Bardzo dobre opowiadanie, właśnie sobie je odświeżyłem ;)

Sayoko 
VIP

Wysłany: 24 Marzec 2006, 15:48   

Och, Dym i lustra jest świetne... zwłaszcza opowieść o Świętym Graalu ^^
A "Trollowy Most" jest absolutnie niezwiązany z Pratchettowskim opowiadaniem. Smutne toto jest, nie ma w tym tego Gaimanowskiego humoru, tylko gorzka refleksja.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 27 Marzec 2006, 18:38   

w kwietniowej Nowej Fantastyce jest doskonałe opowiadanie Studium
w Szmaragdzie. Sherlock Holmes w nowym wydaniu. Dodatkowo reklamy preparatu Doktora Jekkyla i usług Vlada Tepesa.... Polecam

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 29 Marzec 2006, 14:28   

wawrzyniec napisał/a:
Studium
w Szmaragdzie.

A nie "Studium w szkarłacie", przypadkiem? :wink: Chyba, że to jakaś przeróbka, o kórej nie mam pojęcia...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Marzec 2006, 14:34   

Agata_G napisał/a:
A nie "Studium w szkarłacie", przypadkiem? :wink: Chyba, że to jakaś przeróbka, o kórej nie mam pojęcia...

No przecież napisał, że to tylko przeróbka. Chyba Doyle nie wstał z grobu i nie napisał czegoś nowego... Chociaż ja bym się cieszył ;)

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 29 Marzec 2006, 18:52   

Tytuł jest nawiązaniem, a jest ich w opowiadaniu wiele. I stanowczo "w Szmaragdzie" ;-) . Wciąż polecam..... Moim zdaniem Gaiman jest bardzo ciekawym autorem z nietuzinkowymi pomysłami. Z mojego osobistego Top Twenty ;-)

Damex 

Wysłany: 12 Kwiecień 2006, 13:55   

Chyba kupię Nową Fantastykę tylko dla tego opowiadania. A właśnie ukazał się komiks Ostatnie Kuszenei za jakieś 25 zeta, snenariusz ofkoz Gaimana.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 11:46   

Damex napisał/a:
A właśnie ukazał się komiks Ostatnie Kuszenei za jakieś 25 zeta, snenariusz ofkoz Gaimana.

Taa, miesiąc temu.

Słupek 
VIP

Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 12:39   

Jeśli kogoś interesuje, to w Radiu BIS czytają Chłopaków Anansiego. Niestety nie wiem kiedy i jak często, bo u mnie na wiosce jest problem z odbiorem tej stacji. Wiem, że wczoraj w pobliżu 21 czytali.

Aida 
Moderator

Wysłany: 15 Kwiecień 2006, 21:35   

Właśnie przeczytałam i mówię Wam książka bomba! Chyba się przeproszę z Gaimanem, bo po "Amerykańskich Bogach" się trochę zniecheciłam. :)

Kody do gry, zgadza się, ale mnie się najbardziej podobały kolejne wersje filmu o niczym. No i oczywiście stara bajka o "nic w kieszeni". :)

Polecam książkę.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

Damex 

Wysłany: 19 Kwiecień 2006, 13:09   

Cóż "Studium w szmaragdzie" mi się nie podoba (dziwne, że dostało nagrodę Hugo), opowiadania o Sherlocku Holmsie zawsze lubiłem, ale H.P.Lovecrafta nie trawię i mi się ten mix nie spodobał.

Za to komiks "Ostatnie kuszenie" -perełka, warto było te 24,90 wybulić.
Na serię "Samdmana" to mnie nie stać niestety...

Intrygująca jest też info w "Nowej Fantastyce" na temat przyszłorocznej ekranizacji "Gwiezdnego Pyłu" (chociaż uważam, że inne książki Gaimana są dużo lepsze, aczkolwiek film obejrzę z chęcią) z Robertem de Niro, Michelle Pfeiffer, Claire Danes i Sienna Miller. Oby wutwórnia Paramount tego nie spieprzyła.

"Morderstwa i tajemnice" tyz fajny komiks, obrazki trzymają klimat opowiadanie Gaimana

Polecam także film Mirror Mask (Lustrzana Maska), reżyserem jest rysowników komiksów (twórca choćby Azyl Arkham) Dave Mckean, a scenariusz napisał sir Gaiman, tu macie linka do oficjalnej strony:

http://www.sonypictures.c...rmask/main.html

Krejt 
Administrator

Wysłany: 4 Czerwiec 2006, 09:20   

Od jutra w sprzedaży:
Sandman: Koniec światów 39,00
Sandman: Noce nieskończone 79,00

Odpowiedz do tematu