|
Muzyka Duszy |
| Autor |
Wiadomość |
ciacho00

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 10:10
|
|
|
| Vanti napisał/a: | | grają rock/hip-hop |
Czyli nu-metal :p Faktycznie, na ostatniej plycie jest jakby nieco mniej hiphopu, ale jak dla mnie i tak za duzo
A co do okreslania tego co grają, ciezko to jakoś zaszufladkować a i tak kazdy bedzie nazywał to tak, jak jemu to najbardziej odpowiada. Dla mnie idealnym okresleniem ich muzyki jest wlasnie nu-metal i dopoki beda w LP elementy hiphopu, zdania nie zmienie. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 13:12
|
|
|
Ba, wokalista LP wręcz nienawidzi nu-metalu.
Vanti, a co sądzisz o Fort Minor?
Z cyklu "Fajne covery":
We Are Scientists Hoppipolla - cover utworu Sigur Rós. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 17:34
|
|
|
| I.Inni napisał/a: | wokalista LP wręcz nienawidzi nu-metalu.
|
To co on jeszcze robi w tym zespole?? |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 18:02
|
|
|
Ciacho, to caly problem z ta klasyfikacja. Przyznam szczerze, ze sama nie lubie takiego szufladkowania muzyki, ale czasem trzeba, zeby chocby moc powiedziec, czego sie slucha.
LP nawet do encyklopedii numetalu trafili (wiem, bo mam, ech, stare dobre czasy, gdy sie tego sluchalo...), co wcale nie znaczy ze ich wokalista nie moze nie lubic nu metalu. Moze dla niego nu metal to taki na przyklad SlipKMIOT (wybaczcie, nie moglam sie powstrzymac), ktory z tego co pamietam, rowniez do tej encyklopedii trafil, a ktorego ja nigdy nie moglam zdzierzyc (no moze oprocz kawalka "Twist" - o ile to tego zespolu, bo nie jestem pewna, mozliwe ze to czyjes inne jest) |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 18:14
|
|
|
| Krasnola napisał/a: | | "Twist" - o ile to tego zespolu, bo nie jestem pewna, mozliwe ze to czyjes inne jest |
A nie Korn? Zresztą, zawsze mnie dziwiło zestawianie Kornu czy Disturbed, bo to dla mnie numetal z LP, którego nigdy znieść nie mogłam. A już ostatni kawałek, grany co chwilę na MTV szczególnie mnie odstrasza |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 20:13
|
|
|
Jeżeli chodzi o numetal, to i KoRn i LP to doskonali przedstawiciele tego gatunku - KoRn cięższej odmiany, LP lżejszej odmiany, mimo tych wszystkich krzyków i czasami agresywnych riffów - wysłodzony na maksa numetal, z liniami wokalnymi niemalże popowymi.
Oba zespoły, widząc schyłek numetalu, spróbowały odejść trochę od numetalu. KoRn spróbował na ostatniej płycie wejść w industrial i wyszła totalna lipa, LP podążają bardziej w stronę rocka i też mi osobiście to nie siedzi. To są jednak zespoły, które poza ramami swojego stylu muzycznego nic znaczącego chyba nie nagrają (pominąszy płytę Unplugged KoRna, ale to inna kwestia).
A to że jest hip-hop to żaden wyznacznik, nu-metal to przede wszystkim ciężkie brzmienie gitar, (w KoRnie grają na 7-strunówkach), i wolna albo bujana, połamana sekcja rytmiczna.
A sztandarowa płyta nu-metalowa to White Pony zespołu Deftones. Kwintesencja nu-metalu. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 19 Lipiec 2007, 20:45
|
|
|
| Vanti napisał/a: | | Kto i gdzie napisał, że LP to rock |
| Vanti napisał/a: | | Oni grają rock/hip-hop |
Vanti
Co do nu-metalu to dla mnie zarowno LP, jak i Korn, jak i Limp Bizkit, jak i Slipknot to nu-metal. Denerwuje mnie, ze ludzie chca wymyslac nowy gatunek muzyki dla kazdego zespolu, wiem ze wszytkie te kapele graja co innego, ale wystarczy dodac slowa typu "lekki", czy "ciezki" i juz wiele to pomaga, nie kombinujmy za duzo imo. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 06:43
|
|
|
Erm... No tak... Chodziło mi o nu metal A jeżeli już mowa o LP - wokalista nie powiedział, że nie lubi nu metali. On nie lubi jak ich się szufladkuje jako nu metal. A to duża różnica.
Dla mnie dobrym przykładem nu metalu to właśnie KoRn czy Deftones.
ciacho00> Na Minutes to Midnight za dużo hip-hopu? To nie słuchaj po prostu tego jednego kawałka i będziesz miał najbardziej rockowy album LP w historii tego zespołu
I.Inni> To chyba jedyny hip-hopowy projekt, którego mogę słuchać non-stop. Jakoś pasuje mi właśnie taki charakter tej muzyki. Uważam ,że Shinoda potrafi czasem z niczego, zrobić fajny i do tego jajcarski utwór - patrz Tools of Trade |
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 09:30
|
|
|
Z szufladkowaniem jest ogólnie probelm, więc może zostawmy to |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 10:07
|
|
|
za www.joemonster.org:
- SOAD to zespół którego nie da się wrzucić do jakiegokolwiek worka. Ich muzyka jest tak zróżnicowana, że nawet pojedynczych utworów nie da się zaszufladkować.
- Też macie problem.
- Nie mamy.
- Mamy!
- Nie nie nie, nie mamy.
- A mnie już śmieszą te śmieszne klasyfikacje.
- Właśnie co to za różnica, czy death metal, czy muzyka klasyczna, czy hip-hop? Muzyka to muzyka i wszystkie nazwy gatunków powinny zostać zlikwidowane.
- No właśnie! I po co komu nazwy zespołów, albumów i utworów? Piosenki powinno po prostu numerować od 1 do nieskończoności wg. przypadkowej kolejności.
|
|
 |
ciacho00

|
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 15:26
|
|
|
Vanti, z całej tej płyty podobalo mi sie tylko Wake |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 25 Lipiec 2007, 13:33
|
|
|
Z cyklu "Nietypowe covery"
I Bet You Look Good on the Dancefloor Arctic Monkeys w wykonaniu... Sugababes! |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
LeeLa

|
Wysłany: 25 Lipiec 2007, 13:51
|
|
|
Ludzie, profanacja i jak one się przy tym śpiewaniu (?) wiją...
[ Komentarz dodany przez: Krejt: 25 Lipiec 2007, 15:37 ]
I bet they look good on the dancefloor... |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 14:08
|
|
|
Zastanawiałem się, gdzie to wrzucić (czy tu czy też "Z sieci"), ale stwierdziłem że nazwa tego tematu oddaje zawartość tego 6 minutowego filmiku
http://www.snotr.com/video/79 |
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 22:17
|
|
|
Hard-Fi Suburban Knights
Mamy już kandydata do Najgorszego Singla Roku. Zniosę jeszcze teledysk pokazujący, jak to zespół podłącza się do Ważnych Komputerów i widać jego teledysk na Całym Świecie, ale takich irytujących chórków już nie. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 9 Sierpień 2007, 01:18
|
|
|
Z cyklu "Nietypowe covery":
Take Me Out Franz Ferdinand w wykonaniu Scissor Sisters. |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 11 Sierpień 2007, 13:26
|
|
|
Słucham przede wszystkim:
a) Metal y nowoczesna muzyka rockowa
- System of a Down
- Chaqma (bdb. wrocławski zespół, niedługo będą znani)
- y co wpadnie w łapki
b) Rock sprzed lat
- Dire Straits
- Led Zeppelin
- Pink Floyd
- Animals
c) Kazik y KULT |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 25 Sierpień 2007, 21:47
|
|
|
| Ostatnimi czasy zakochałem się w muzyce Matisyahu; osobom które mają do czynienia po raz pierwszy z tym panem polecam utwór Jerusalem i King without a Crown... http://pl.youtube.com/watch?v=vJ5FvaASrs0 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
|