|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
"moja ocena" ale "na podstawie" |
| Autor |
Wiadomość |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 10:42
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | Jakkolwiek, istnieje starożytne indiańskie przysłowie - jedz g*w^o, tysiące much nie mogą się mylić....... |
Nie cierpię tego powiedzonka. Popiera bezmyślne działania stadne i jest prawdziwe tylko w przypadku, gdy jesteś muchą.
A wracając do X Muzy, to - oczywiście - specyfika polega na zmianach, bo obrazem przekazuje się inaczej niż słowem. I najlepiej jest, gdy powstaje nowa jakość, albo coś, co nie wypaczając przesłania tekstu (jak w przypadku Władcy pierścieni, Jacksona), tworzy jednak nieco inną opowieść. Gorzej, gdy reżyser uznaje, że lepiej wie, co autor chciał powiedzieć. Są filmy, gdzie najlepiej zapomnieć o powieści, na podstawie których powstały, albo wręcz wyłączyć umysł i nie widzieć np. deszczu na Arrakis (w pierwszej Diunie, Lyncha). |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 11:12
|
|
|
Moze to z niezrozumienia wynika to co tu poniektorzy wypisuja. Kor mnie rozumie, Keyff wyglada, ze tez, ale oni sa inni. Jest rano, wiec wiem jak spokojnie wytlumaczyc czego tak nie moge tutaj zrozumiec i czego nie toleruje.
Chodzi mi o roznice miedzy "slyszalem, ze to kiepski film" (pisze film, ale moze byc, ksiazka muzyka, obraz, whatever), a powiedzeniem "moim zdaniem to kiepski film".
Przy pierwszym mozna tylko wierzycm ze to zly/dobry produkt, a tylko przy drugim mozna miec taka opinie.
Jasniej? |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 11:28
|
|
|
| Cytat: | | Nie cierpię tego powiedzonka. Popiera bezmyślne działania stadne i jest prawdziwe tylko w przypadku, gdy jesteś muchą. |
bzzzz.... wydaje mi się, że w tym powiedzeniu jest bardzo duży łądunek ironii i raczej piętnuje ono zachowania stadne, niż je popiera. IMHO. Stąd jego przytoczenie.
A Ty się Settlerze nie denerwuj, my CIę naprawdę rozumiemy, tylko sobie tak polemizyzujemy czy cóś;-). Przeczytaj to co napisałem na temat róznicy między "zdaniem/oceną" a "uprzedzeniem". No oczywiście równolegle toczy się rozmowa na temat scenariusz/książka, ale to tak na marginesie. No i też jest trochę o muchach;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 15:01
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | na podstawie powtarzających się niepochlebnych recenzji do filmu można się uprzedzić |
No i właśnie o to mi chodziło. A teraz już się zamykam, bo w temacie jest "moja ocena, ale na podstawie", filmu nie obejrzę, więc nie mam tu czego szukać. |
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 17:25
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Cóż, uważam tak nie tylko dlatego, że został wygwizdany w Cannes. Czytałam jego recenzje w paru gazetach i czasopismach i właściwie wszędzie został źle oceniony. Jeżeli tylu niezależnym od siebie, poważnym dziennikarzom "dzieło" się nie podobało, to po prostu im ufam (w końcu komuś muszę). I nie zamierzam iść na film tylko z tego powodu, żeby się przekonać, że mieli rację. |
A skąd wiesz, że ci krytycy mieli rację? A może tobie film się spodoba? Ja miałem nieco inaczej z Symetrią - niemal wszyscy chwalili, a mnie znudził. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 17:40
|
|
|
Ja przeżyłem coś takiego z "broken flowers". ale nie bedę sie rozwodził bo mnie pobiją setty i inne kory.
Poza tym ja mam ogólnie odruch odrzucenia rzeczy co krytycy chwalą, chociaż czasem sie okazuje, że dobrze chwalą - ale niezbyt często.
EDIT Kor!
I od razu widać, kto tu rządzi ! |
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 17:46
|
|
|
| I.Inni napisał/a: | | A skąd wiesz, że ci krytycy mieli rację? A może tobie film się spodoba? |
A może mi się nie spodoba? (przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać ) |
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga |