Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Maja Lidia Kossakowska
Autor Wiadomość
Drozdu 

Wysłany: 22 Lipiec 2008, 16:19   Maja Lidia Kossakowska

W tym temacie oceniamy twórczość tej pisarki. Jest autorką książek fantastycznych w niektórych z nich występują anioły w świecie, który wymyśliła. Napisała m.in. "Siewcę wiatru", dwa tomy "Zakonu krańca świata" i kilka zbiorów opowiadań.
Przeczytałem "Siewcę wiatru" spodobała mi się wizja aniołów jako istot stworzonych z krwi i kości i cały pomysł na świat aniołów za to "Zakonu krańca świata" nawet nie skończyłem (a próbowałem :mrgreen: ), ponieważ nie mogłem sobie wyobrazić świata przedstawionego w książce poza tym nie spodobali mi się bohaterowie i fabuła nie była za ciekawa.

mort 

Wysłany: 18 Wrzesień 2008, 18:52   

jestem fanem, 'Siewcę...' przeczytałem dwa i pół raza (bywa...) i zachwyciła mnie cała koncepcja świata Aniołów, polecam w takim razie Drozdu 'Obrońców Królestwa', zbiorek opowiadań wydany przez Runę osadzonych właśnie w świecie Daimona i reszty chłopaków, całkiem warto jeśli naprawdę Cię zainteresował Siewca.

Mam sporo znajomych wielkich fanów 'Siewcy' właśnie, który 'Zakon Krańca Świata' również się nie spodobał, mnie zachwyciły oba tomy (tylko dwa składa się na całość), świat przedstawiony z pozycji przegranych ludzi, gdzie główny bohater, mimo że utalentowany musi się nieźle napocić by ujść z życiem, rewelacyjna nietypowa science fiction.

No i jeszcze 'Ruda Sfora' z pełnowymiarowych powieści, wyszła jakoś tak po cichu, ciekawa bo pokazuje wielobranżowość autorki, osadzona w realiach świata szamanizmu z zimnej Azji, głównie że tak powiem 'Rosji'. Najmniej mi przypadła do gustu ze wszystkich powieści pani Mai, ale ma parę smaczków (zakończenie dotyczące głównego bohatera, jego towarzysze).
Jak rzekłem, jestem fanem, więc mogę porozmawiać ;]

Toudisław 

Wysłany: 15 Listopad 2008, 22:54   

. Zakon był dość dobry ale żadna rewelacja, zapowiadał się znaczenie lepiej. Czytało sie jak dobrą przygodówkę. Ale nie zostaje w pamięci na dłużej. Siewca mnie po prostu znudził i nie rozumiem zachwytu nad tą książką. Tom 2 zupełnie mi się nie spodobał. On był po prostu nudny.
Więzy krwi Przyznaje bez bicia byłem do tej książki nastawiony raczej sceptycznie. By nie powiedzieć, że wręcz uprzedzony. Jednak z opowiadanka na opowiadanko nie było tak źle. Całość oceniam raczej dobrze. Niektóre opowiadanka nie co mnie zmęczyły inny wydawały mi się jakieś dziwne. Ale chyba najbardziej podobało mi się zwierciadło. Oraz opko o Kacie.
Całosć oceniam jako lekką przyjemną tekturkę. Fajny nie wybijający się zbiorek

Obrończy królestwa . Początek był nie miłosiernie ciężki. Pierwsze opko to Wstęp do siewcy wiatru co nie nastrajało mnie pozytywnie. Częśc opowiadań miały te same wady czyli infantylność i naiwność. No Sory ale władca piekieł to nie może być "Lampka" :evil: :mrgreen: Opowiadanie które miały z Siewcą mniej wspólnego a dotyczyły małych Aniołków czy demonów były już lepsze. Ostatnie opowiadania mimo pewniej swojej przewidywalności Jadnak najbardziej mi się podobało. Było naprawdę dobrze napisane.

-Toudi! Marsz do katapulty!
-Ależ Księciunio!?

Odpowiedz do tematu