|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
Kuba Ćwiek |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 26 Sierpień 2006, 22:51 Kuba Ćwiek
|
|
|
"Kłamca" Jakuba Ćwieka
Napisze krótko. Na prawdę dobry kawałek polskiej fantastyki. O ile się dobrze orientuje to pierwsza książka tego autora i muszę to napisać... czekam na następną.
„Kłamca” opowiada o nordyckim bogu oszustw Lokim jedynym ocalałym po Ragnaroku. Przeszedł on na służbę do aniołów i odwala z nich tak zwaną czarną robotę. To w największym skrócie.
Książka na naprawdę wysokim poziomie. Można powiedzieć, że jest zbiorem krótkich opowiadań o Lokim, jednak tak ze sobą poskładanych, że nie czuć wyraźnie oderwania poszczególnych epizodów od całości, mimo, że każdy opowiada inną historię. Widać, że autor miał koncepcję, którą udało mu się w stu procentach zrealizować. Jedyny szczegół, o jaki mógłbym się przyczepić to kwestia anielskich piór - waluty, za jaką Loki pracował. Początkowo wydawać by się mogło, że spełnią one kluczową rolę na końcu. Jednak mniej więcej w drugiej połowie książki przestały spełniać jakąkolwiek rolę. W żaden sposób nie popsuło to jednak końcowego efektu, jaki książka na mnie wywarła... Pozycja obowiązkowa dla wszystkich forumowiczów za jedyne 25,99*
______
*autor tego posta nie otrzymał żadnych gratyfikacji za reklamę książki, ani od wydawcy ani jej autora... a szkoda, bo przydałby się jakiś zasiłek |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Aureus
|
Wysłany: 27 Sierpień 2006, 05:57
|
|
|
Również jestem świeżo (czyli miesiąc) po przeczytaniu Kłamcy.
Panie QboJaku, dobrą wiadomością jest, iż druga książka wydana będzie - i to być może w bierzącym roku?
http://tawerna.rpg.pl/index.php?id_nowosc=1841 <- Okładka drugiego tomu. Co prawda pierwszą część kupiłem z powodu "inkwizycyjnego" wyglądu Lokiego, zaś w drugiej części wygląda bardziej jak żołnierz po przejściach, jednak ja na pewno się skuszę. Nawet kilku kolegów się ze mną złoży ; ) Aczkolwiek tytuł z cyferką "2" wydaje mi się mocno... Nie na miejscu? Zbyt dobrze mieści się on w kręgach filmowych...
Moja opinia:
Kłamcy na pewno nie można zaprzeczyć wyśmienitego poczucia humoru - jednak w jego przypadku jest to humor będący drugo-trzecio-rzędnym tłem całości.Aczkolwiek jest świetny, a ja często musiałem przerywać lekturę z powodu jednego dowcipu.
Inną - według mnie - zaletą jest fakt, iż autor stara się nie wchodzić na takie złośliwe tematy jak "czy Bóg jest?", mimo, że głównym atrybutem powieści mają być niezbyt poprawne anioły (Kossakowskiej Maji to się udało, łowcy sensacji sięgali po jej książkę "bo anioły palą szlugi").
Myślę, że warto tu wspomnieć, iż życie religijne przedstawione w Kłamcy jest bardzo podbne do religii "Dyskowych".
Wydanie jest eleganckie, korekta i autor się postarali - ani błędów składniowych, ani literówek nie dostrzegłem.
I chociaż książkę przeczytałem w jeden dzień (25,99 kosztowało, to nie fair : ( ) odczuwam skrajnie, iż ta książka jest jedynie czytadłem dla przyjemności - zaś sama w sobie jest książką pustą, niezastanawiającą. Nie zachęca szczególnie do myślenia i jedynie dobrzy nadinterpratorzy odnajdą tam zagadnienia dotyczące wiary i pojmowania dobra i zła - jednak, bądźmy szczerzy, są one na niskim poziomie i ta książka nie zmieni niczyjego życia.
Niemniej polecam i mam nadzieję, że autor nie... Spartaczy swojej dobrej reputacji i ciepłych odczuć, jakie wobec niego całkiem sporo osób odczuwa.
Moja ocena: 4/6. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2006, 08:32
|
|
|
Autor, (młodszy ode mnie o rok chyba) jest niesamowitym facetem. Dużo żartów i aluzji bierze się z zamoiłowania tegoż autora do kina.
Kuba bardzo chciał być wogóle na naszym I spotkaniu (Gaimana i Pratchetta uwielbia), ale z przyczyn od niego niezależnych nie mógł. Teraz Mu już nie przepuszczę W serwisie Esensja (albo tutaj) są fragmenty jego opowiadań, jakby ktoś nie chciał kupować kota w worku.
Poza tym, jak były te dni Fantastyki we Wrocławiu, na którym z Keyffem i Mab mieliśmy przyjemność spotkać sie z PWC i posłuchać jego wywodów o Pratchecie adaptowanym, to ja na te dni trafiłem właśnie po spektaklu, do którego scenariusz napisał autor Kłamcy. I muszę przyznać, że Kaliope (epizod z Sandmana) wyszała świetnie, i Kuba z powodzeniem mógłby zostać również aktorem (scenicznym). No i to właśnie ten pan podrzucić mi kilka pomysłów do scenariusza: Nie kombinuj z jeżami.
A co do redakcji, to miał chyba najlepszą jaką mógł mieć |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 07:12 Ćwiek kłamie!
|
|
|
W sumie nie szukałem tej pozycji, ale patrzę na okładkę i mówię, morderca z "Piły", tylk ojakiś taki blady. Biorę książkę, a tu Jakub Ćwiek - Liżąc ostrze. Od dawna wiedziałem, że książka będzie w niedalekiej przyszłości. Cóż, kupiłem Przeczytałem może z 40 stron jak na razie w kilku autobusach, którymi wczoraj sobie wędrowałem i muszę przyznać, że mi się podoba. Jak na razie, sam pomysł może nie jest jakiś super hiper odkrywczy, zobaczymy co będzie dalej, ale co raz bardziej podoba mi się styl, w jakim pisze Kuba.
O ile Kłamca I i II to były wprawki (pomimi wcześniejszych opowiadań), dobre pomysły, które Kuba po prostu napisał, prosto z mostu - tak bym to okreśił - to teraz człowiek, a przynajmniej ja, zwraca uwagę na większą niż dotychczas zabawę słowem, stylem, trafne spostrzeżenia.
Oby tak dalej, a wiem że kolejne słowa spod pióra Ćwieka będą Jak na razie, chcę wiedzieć jakie będą dalsze perypetie Kacpra Drelicha (akurat imię i nazwisko mi nie leżą) i w prerwie śniadaniowej zaskoczę kumpli i wyciągnę chyba książkę na stołówce
A, no i ten faun na okładce naprawdę jest podobny do Jigsawa i trochę do rogacza z Labiryntu Fauna! |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 08:15
|
|
|
Ja "Kłamcę" nabyłem po ostatnim spotkaniu. Uznałem, że dam Kubie zarobić
Ale książka niestety dla mnie to raczej trzecia woda po kisielu. Tak, jak ktoś zauważył wyżej - zupełny brak drugiego dna. A co do koncepcji całości - umówmy się, że lepsi już mieszali nordyckich bogów do (mniej lub bardziej) humorystycznego (czy parodystycznego) fantasy, że wspomnę tylko Douglasa Adamsa i Neila Gaimana.
Styl pisania - w porządku, aczkolwiek przydałoby się tę książkę jeszcze dopracować, warto też byłoby wziąć się za lekturę słownika języka polskiego w celu poszerzenia zasobu słownictwa. Innymi słowy - tak jak Kor napisał, bardziej to się czyta jak "wprawkę" niż dojrzałe dzieło (nie ma się zresztą co dziwić).
Jak będę miał chwilę wolnego czasu, to pewnie jeszcze dam Kubie zarobić... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 09:42
|
|
|
Co do wprawki, to pisałem o części pierwszej. Cześć druga jest inna. Pogłebiona postać Lokiego, z pozoru mało-znaczące wątki, akapity, drugoplanowe postacie pogłębiającego Lokiego. Widać, że Kuba ma co do niego plany i nie zawacha się ich zrealizować W każdym bądź razie, jak dzisiaj przeszukiwałem temat Osatnio przeczytane, żeby wydzielić posty odnośnie Ćwieka, to gdieś tam pisałeś Keyff, że oceniasz Kłamcę na 2.5/5. Ja daję 3.5 a sequelowi (zostało mi kilkadziesiąt stron do końca, tylko że zgubiłem gdieś, co jest nowością w moim poukładanym życiu) mocne 4.
Biorąc za przykład Pratchetta - u niego aż kilka pierwszych powieści było wprawką do ukształtowanego ŚD.
Kubie w każdym razie życzę powodzenia, o czym z resztą wie. A jak przeczytam Liżąc ostrze to od razu podzielę się spostrzeżeniami.
A tak na koniec, Ja nie sądzę, że on potrzebuje, żebyś mu dawał zarobić, no offence... |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
Wysłany: 27 Lipiec 2007, 15:46
|
|
|
A nikt tu jakos nie mowi o opowiadaniu z NF, bylo kilka miesiecy temu, zaraz jakos po spotkaniu forumowym. Mozliwe, ze ja Kuby nie rozumiem (prosta kobieta jestem), ale jakos mi nie lezalo - mimo tego patetycznego to, co robisz, powoduje zniszczenie, ponosic konsekwencje za swoje czyny, itd, brakowalo mi w tym czegos glebszego. Moze tego nie dostrzeglam, mimo ze tam bylo, kto wie.
Ale lubie za to styl w jakim Kuba pisze - nie czytalam wiele (opowiadanie nominowane w zeszlym roku do Zajdla, cos tam z jego strnki jakis cza stemu, opowiadanie z NF), ale spodobal mi sie sposob, w jaki Kuba opowiada. Do Kormackowego powodzenia, oczywiscie sie przylaczam
Trzeba trzymac za niego kciuki w tym roku na Zajdlu |
_________________ Nie daj się zwieść polskim producentom cyckonoszy! Sprawdż swój PRAWDZIWY rozmiar! |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 28 Lipiec 2007, 23:37
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: |
A tak na koniec, Ja nie sądzę, że on potrzebuje, żebyś mu dawał zarobić, no offence... |
to daj mi na piśmie, ze wolałby abym, gdy chcę przeczytać jego książkę, to mam sobie wypożyczyć z bilbioteki czy pożyczyć od kumpla, bo bez sensu żebym ją kupował.
Dla mnie to co napisałeś jest przynajmniej pozbawione sensu.
Ja swoje "dobrze mu życzę" wyrażam kupując jego książkę i uważam, że dużo więcej już dla pisarza zrobić nie można. |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 21 Sierpień 2008, 14:18
|
|
|
http://www.itvp.pl/event/teleexpress/
W Teleexpressie z 20.08.08r jest miniwywiad z Kubą o jego ostatniej książce - "Ciemność płonie". Dzięki uprzejmości Gehenny, udało mi się ją ostatnio przeczytać - jest bardzo klimatyczna i wciąga. Szkoda tylko, że nie znam lepiej tajników i topografii katowickiego dworca...
Aha, wywiad rozpoczyna się od 9 min, 23s, a Uboot podpowiada, że nie trzeba czekać, aż filmik się załaduje.
[ Komentarz dodany przez: Uboot: 21 Sierpień 2008, 15:22 ]
Nom, nie trzeba czekać, można od razu ustawić pożądany czas i oglądać. |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Sierpień 2008, 14:33
|
|
|
Na tegorocznym Polconie Kuba wystawia przedstawienie o pewnie niektórym z forum znajomym tytule: Nie mam ust, a muszę krzyczeć. Na podstawie nie pamiętam kogo. W każdym bądź razie, Animowy korband robi "soundtrack" do tego przedstawienia, WIĘC nastąpi taka mała kolaboracja. Przedstawienie jest ostre i krwawe, bo dane mi było zaznajomić się ze scenariuszem, a muzyka będzie akuratnie ostra. Może ktoś to nagra, to oczywiście wrzucę. W każdym bądź razie piszę o tym, bo kogoś może zainteresować |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 21 Sierpień 2008, 17:31
|
|
|
| Pasikorek napisał/a: | | Na tegorocznym Polconie Kuba wystawia przedstawienie o pewnie niektórym z forum znajomym tytule: Nie mam ust, a muszę krzyczeć. Na podstawie nie pamiętam kogo. |
Na podstawie opowiadania Harlana Ellisona o tym samym tytule. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Sierpień 2008, 21:46
|
|
|
| Bodajże o 18 w piątek. Ja na dużo procent będę. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Październik 2008, 21:54
|
|
|
aż dziw, że nikt nic nie napisał, a może ja nie doczytałem....
raz
i dwa na deser |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Październik 2008, 09:16
|
|
|
| Kurde, Kuba mi mówił o tym, ale zapomniałem napisać. Co tu dużo gadać, gratulacje!!! |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 29 Październik 2008, 09:44
|
|
|
Si, info już dość nieświeże - bo z czerwca tego roku (chyba). Co nie zmienia faktu, że jest to ogromny sukces i należą się gratulacje.
Z Kubo-Ćwiekowych dokonań - to nie wiem czy się orientujecie ale na listopad zapowiadana jest trzecia część Kłamcy. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich ma to być powieść, a cały cykl o Lokim zamknie tom 4 (albo znowu wszystko pokiełbasiłem). |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Październik 2008, 11:37
|
|
|
| Tak, i z tego co pamiętam, 4 cz. też będzie powieścią. O ile mnie pamięć nie myli, trzeci tom zatytułowany ma być Ochłap sztandaru, a Anima jak dobrze pójdzie napiszę kawałek muz (jak w przypadku Lokiego). |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 09:16
|
|
|
http://www.fabryka.pl/zapowiedzi.php?ibook=273
Z twgo wynika, że Kuba pisze książki z drugą prędkością kosmiczną. Miejmy nadzieję, że nie przenosi się to na ich jakość...
A okładka w tej cześci jest chyba najlepsza z dotychczasowych. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 09:32
|
|
|
| Gadio napisał/a: | | Z twgo wynika, że Kuba pisze książki z drugą prędkością kosmiczną. Miejmy nadzieję, że nie przenosi się to na ich jakość... |
Że niby 5 książek na 3 lata to dużo? Wychodzi jedna książka na ponad pół roku, dlatego nie wiem skąd wyciągasz takie a nie inne wnioski. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 12:39
|
|
|
| Czyli okładkę zmienili tak jak Kuba chciał. Amisz jest spoko. Co do ilości Gadio, to z Kubą jest raczej tak, że im dalej tym lepiej. No ja czekam z niecierpliwością. |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje anime |