Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kuba Ćwiek
Autor Wiadomość
Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 30 Październik 2008, 17:57   

Może to wynika z tego, że miałem lekkie zapóźnienie. I dopiero co usłyszałem o Liżąc ostrze, a już zobaczyłem Ciemność płonie, a teraz jeszcze trzeci Kłamca

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Listopad 2008, 16:28   

Ochłap sztandaru - czyli Kłamca w wydaniu trzecim.

Kolejna pozycja o Lokim w wydaniu Kuby. Pierwszą i chyba najbardziej rzucającą się w oczy zmianą jest zmiana kompozycji książki - Ochłap sztandaru, w przeciwieństwie do swoich dwóch poprzedników jest powieścią, a nie tak jak to było do tej pory zbiorem opowiadań. Osobiście uważam, że wyszło to Kłamcy na dobre, ale to już kwestia indywidualnych preferencji.

W książce znajdziemy sporo oczywistych jak i mniej oczywistych nawiązań, do wątków części poprzednich. Co z jednej strony pozwala na zachowanie ciągłości, a z drugiej wprowadza trochę chaosu - jako że część druga była wydana przeszło 2 lata temu, kilka razy dopiero w połowie sceny udało mi się załapać do jakiego wydarzenia nawiązują bohaterowie (lub akcja) książki.

Ochłap sam w sobie, pozostawia pewien niedosyt. Kuba zaplanował Kłamcę na 4 części i tak też kończy się część trzecia - w zasadzie nie wyjaśnia niczego, a otwiera ogromne pole manewru dla części ostatniej. Ponadto, mam wrażanie że książka niczym nie zaskakuje - czyta się ją bardzo szybko od początku do końca, ale jakoś brakuje w niej elementów zakończenia i zwrotów akcji. Ponadto sama akcja toczy się jakby w pięciu odseparowanych wątkach, co, jak na tak krótką książkę, jest liczbą minimalnie za dużą, zwłaszcza, że tak jak pisałem, końcówka nie wyjaśnia niczego, a całość jest jakby otwarciem do części ostatniej.

Mimo wszystko, Ochłap jest na prawdę godny polecenia dla fanów Lokiego. Wszystkim innym, którzy nie znają książek Kuby, polecam najpierw chwycić za Ciemność płonie, a dopiero potem zabrać się do czytania pozostałych książek Kuby, choć lojalnie ostrzegam, że Ciemność klimatem znacznie odbiega od cyklu o Lokim, jednak w według mnie jest zdecydowanie lepsza.

Odpowiedz do tematu