Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kroniki Drugiego Kręgu
Autor Wiadomość
Sayoko 
VIP

Wysłany: 7 Kwiecień 2006, 11:31   Kroniki Drugiego Kręgu

Czy ktoś oprócz mnie spotkał się z tą serią?
Białołęcka jest-obok Pratchetta- moją ulubioną autorką. Jej książki mają w sobie to "coś" Tolkienowskie- jakąś magię, która nie pozwala oderwać się od lektury i wciąga do wykreowanego świata.
Rzecz traktuje o grupce młodych magów i smoku...
Tylko że instytucja "maga" jest tu dość specyficzna- magowie dzielą się na sporo kast, np. Mówców (telepatów), Stworzycieli (władców materii), Strażników Słów (obdarzonych nadludzką pamięcią), Przewodników Snów (wróżbitów), Mówców Zwierząt, Iskry(panujacych nad ogniem i ciepłem), Obserwatorów (telepatów, ale takich "w jedną stronę"- mogą tylko czytać w myślach), Wędrowców (teleportacja), Wiatromistrzów (przewidujących pogodę, w wypadku bardzo silnych- nawet ją zmieniających), Tkaczy Iluzji (tworzących materialne iluzje)... kast jest właściwie dużo więcej.
Ponadto magowie, niezależnie od kasty, dziela się na "czarnych" i "błękitnych"- o mocy ponadprzeciętnej.
Smoki zresztą też są nietypowe- pokryte futrem, zachowujące się zupełnie jak koty i... zmiennokształtne. Pożeracz Chmur na przykład prawie cały czas chodzi po Lengorchii pod postacią człowieka.
Nie będę streszczać książki, w każdym razie chodzi o to, że grupka "błękitnych" pod przywództwem Tkacza Iluzji, Kamyka, buntuje się i ucieka z Cytadeli (rodzaj Hogwartu, tylko dużo fajniejszy :D ) w szeroki świat.

Do tej pory wyszły następujące pozycje:
"Tkacz Iluzji", ostatnio poprawiony i rozszerzony do dwóch tomów "Naznaczonych Błękitem"
"Kamień na Szczycie"
"Piołun i miód"

Czekam z utęsknieniem straszliwym na kolejne tomy...

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 7 Kwiecień 2006, 12:20   

ja się spotkałem, przeczytałem oprócz "Piołun i miód" wszystkie i uważam, że to jedna z lepszych polskich "fantastyk" ostatnich lat. IMHO ;)

VenaKruczowłosa 
VIP

Wysłany: 7 Kwiecień 2006, 13:36   

Kolejne tomy pewnie dopiero w pisaniu, ale chwilowo Agencja Wydawnicza RUNA zapowiada zbiór opowiadań tej autorki.
Uwaga! Okładka w kolorze wściekłego różu. :P
I jeszcze wiadomośc dla mieszkańców stolicy:
20.04 czwartek godz. 18:00
Kobiety z fantazją: o polskiej fantasy rozmawiają autorki:
Anna Brzezińska, Ewa Białołęcka, Maja Lidia Kossakowska, Izabela Szolc
Prowadzi: Krystyna Chodorowska
Centralny Dom Qultury, ul. Burakowska 12

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 7 Kwiecień 2006, 22:08   

Ooo, tak jest, przeczytałam wszystko, bardzo miłe fantasy - i najważniejsze, że polskie. Też polecam. Do końca serii brakuje chyba jeszcze tylko jednej książki; może ktoś wie, na kiedy jest planowana? Czekam już ponad dwa lata...

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 7 Kwiecień 2006, 22:41   

Przyznaję się, że nie czytałem... Dzięki za polecenie! Poszukam!

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Sayoko 
VIP

Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 10:29   

Agata_G napisał/a:
Do końca serii brakuje chyba jeszcze tylko jednej książki; może ktoś wie, na kiedy jest planowana?

Mówiąc szczerze, liczyłam, ze dowiem sięod kogoś stąd...
Na blogu swoim Białołęcka nic o tym nie pisze, w googlach nie znalazłam nic...

Sayoko 
VIP

Wysłany: 21 Kwiecień 2006, 21:29   

Pomyślałam, że może to forumowiczów zaciekawić (aż trzy postacie dyskowe )
Białołęcka zamieściła na swym blogu psychozabawę.

Wypisz 12 ulubionych postaci z książek lub filmów, a potem odpowiedz na pytania poniżej.

1. Promień (Kroniki Drugiego Kręgu)
2. Snape (HP)
3. Hauru (Ruchomy Zamek)
4. Gabrysia Borejko (Jeżycjada)
5. Puchatek (wiadomo)
6. Babcia Weathewax (Świat Dysku)
7. John Carter (Ostry Dyżur)
8. Nocny Śpiewak (Kroniki Drugiego Kręgu)
9. Margerita von Selerberg (Róża Selerbergu)
10. Lill Astaroth (Róża Selerbergu)
11. Kapitan Marchewa (Świat Dysku)
12. Vetinari (Świat Dysku)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
1. Kto byłby lepszym profesorem w college'u, 6 (Babcia Weathewax) czy 11 (Kapitan Marchewa). Jakiego przedmiotu by uczyli?
Oboje wierzą w dyscyplinę wewnętrzną, i oboje tak samo trudno zbić z pantałyku. Babcia Weatherwax – Magia i jak jej nie używać; Marchewa – wychowanie fizyczne i historia architektury Ankh-Morpok plus Kółko Wypiekania Chleba Krasnoludów. Chyba wolę Marchewę.

2. Czy uważasz, że 4 (Gabrysia Borejko) jest sexy? Jak bardzo?
Dla fetyszysty kraciastych flanelowych koszul jest ósmym cudem świata.

3. 12 (Vetinari) wysyła 8 (Nocnego Śpiewaka) na misję. Co to jest i czy się powiedzie?
Vetinari wysyła Nocnego Śpiewaka w celu rozpracowania od wewnątrz Gildii Psów. Misja się kończy zanim się zaczęła, gdyż Stworzyciel wychodzi, trzaskając obrotowymi drzwiami.

4. Jaka jest (albo byłaby) ulubiona książka 9 (Margerity von Selerberg)?
„Kick boxing dla zaawansowanych”.

5. Czy więcej sensu miałoby, gdyby 2 (Snape) mówił świństwa 6 (Babci Weathewax) czy na odwrót?
Snape: Czy uważa pani, że rękawiczki ze świńskiej skóry są praktyczne?
Babcia Weatherwax: Osobiście nie używam. Co pan sądzi o peklowanej wieprzowinie?
Snape: Ulepszyłem eliksir konserwujący...

6. Z jakiegoś powodu 5 (Puchatek) szuka współlokatora. Powinien zamieszkać z 9 (Margeritą von Selerberg) czy 10 (Lill Astaroth)?
Oczywiście z Lill. Lill ma wielką słabość do kiczowatych zwierzątek i byłoby mu u niej jak u Pana Boga za piecem.

7. 2 (Snape), 7 (John Carter) i 12 (Vetinari) jedzą razem obiad/kolację. Gdzie na nią pójdą i o czym będą rozmawiać?
Snape optowałby za ciemnawym irlandzkim pubem, Carter chciałby iść do Burger Kinga, a Vetinari do restauracji Astoria. W końcu jako kompromis uznaliby Sfinksa. Rozmowa krążyłaby wokoło anatomii. Carter: dojście centralne; Snape: trucizny i ich ciekawe efekty wizualne; Vetinari: jak zabić przy pomocy wykałaczki.

8. 3 (Hauru) wyzywa 10 (Lill Astaroth) na pojedynek. Co się dzieje?
Lądują w łóżku, usiłując przebić jedno drugie w najbardziej udanym i najmniej emocjonalnym seksie roku.

9. Gdyby 1 (Promień) ukradł 9 (Margericie von Selerberg) jej najcenniejszą rzecz, jak by ją odzyskała?
Kop z półobrotu załatwia zadziwiającą ilość rzeczy. A nawiasem, dlaczego Promień miałby kraść komplet damskiej bielizny w motylki?

10. Zasugeruj tytuł dla opowieści, w której 7 (John Carter) i 12 (Vetinari) zdobywają to, na czym im najbardziej zależy.
„Szpital na peryferiach Ankh-Morpok”.

11. Co byś wymyślił (w fabule) gdybyś chciał, aby 4 (Gabrysia Borejko) i 1(Promień) byli razem?
Gabriela Borejko roztacza opiekę kuratorską nad młodym piromanem, zamieszkałym na skraju dzielnicy Jeżyce. Nawiązuje się romans, który kończy się tragicznie, kiedy Gabriela dowiaduje się, że Promień jest krewnym jej byłego męża Janusza Pyziaka (patrz – kształt nosa). W finale następuje wielki pożar Jeżyc, a Ignacy Borejko śpiewa Owidiusza, akompaniując sobie na lirze.

12. Gdyby 7 (John Carter) odwiedził cię w weekend, jakbyście się dogadali?
Poczęstowałabym go gorącym posiłkiem i pozwoliła zoperować kurczakowi trzustkę.

13. Gdybyś mogła rozkazać 3 (Hauru) zrobić dowolną jedną rzecz dla ciebie, co by to było?
Dołączyć jeszcze dwa pokoje do mojego mieszkania.

14. Czy ktokolwiek z twojej listy przyjaciół rysuje lub pisze o 11(kapitan Marchewa)?
Niestety, nie.

15. Gdyby 2 (Snape) musiał wybrać między 4 (Gabrysią Borejko) i 5 (Puchatkiem), co by wybrał?
Puchatka, pluszowego misia łatwiej zamknąć w szafie.

16. Co mogłaby wykrzyczeć 10 (Lill Astaroth) ruszając do boju?
EEEEEEEMANCYYYYYYYYYPACJAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!

17. Gdybyś miała wybrać piosenkę reprezentującą 8 (Nocny Śpiewak), co to by było?
„Cry wolf” zespołu A-ha

18. 1 (Promień), 6 (Babcia Weathewax) i 12 (Vetinari) są w ciemnej, chińskiej restauracji. Został tylko jeden naleśnik i wszyscy sięgają po niego w tej samej chwili. Kto go zje?
Nikt. Vetinari jako dżentelmen ustępuje kobiecie, Promień boi się Babci, a ona uważa, że damie nie wypada zjadać resztek. Wszyscy siedzą i patrzą na naleśnika, aż ten zzielenieje.

19. Co mógłby powiedzieć 2 (Snape) do 10 (Lill Astaroth), jeśli chciałby ją poderwać?
„Mam w domu wspaniałą kolekcję pluszowych kotków” – o ile to by mu przyszło do głowy.

20. Za co najprawdopodobniej mógłby zostać aresztowany 5 (Puchatek)?
Napad na pasiekę ze słojem w ręku.

21. Co jest sekretem 6 (Babci Weathewax)?
Wszystko.

22. Gdyby 11 (Kapitan Marchewa) i 9 (Margerita von Selerberg) się ścigali, kto byłby pierwszy ?
Marchewa. Poszedłby skrótem przez Melasową, a potem zaułkiem koło muzeum Chleba Krasnoludów i byłby na mecie 5 minut wcześniej.

23. 1 (Promień) i 9 (Margerita von Selerberg) niechętnie razem ratują świat, któremu zagraża zła sekretna organizacja 4(Gabrysia Borejko). 11 (Kapitan Marchewa) zgłasza się, by im pomóc, ale później okazuje się, że jest tak naprawdę szpiegiem 4ki(Gabrysia Borejko). W międzyczasie 4 (Gabrysia Borejko) porywa 12(Vetinari), aby wymusić na nich poddanie się. Podążając za mądrą radą 5ki(Puchatka), szukają 3ki(Hauru), która daje im czego potrzebują, aby dokończyć swój quest. Jaki tytuł dałbyś takiemu fikowi? Wymień 3 osoby z listy przyjaciół, które mogłyby to przeczytać. Wymień jedną, która powinna to napisać.
„Terror w kratkę”. Przeczytają to wszyscy, o ile napisze tego fica Magdalith.

24. Gdybyś musiał przejść do domu w środku nocy przez nieprzyjemne sąsiedztwo, czułbyś się bezpieczniej z 7 (John Carter) czy 8 (Nocny Śpiewak)?
Carter ma skalpel, ale Śpiewak ma wygląd. I do tego nosi go na wierzchu.

Turin Dagnir 

Wysłany: 31 Sierpień 2008, 12:36   

Nastepny tom ma się pojawic jeszcze w tym roku, chociaż był wielokrotnie przekładany. Wie ktoś coś więcej?

Odpowiedz do tematu