Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Komiksy - temat ogólny
Autor Wiadomość
Krejt 
Administrator

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:12   

Z oficjalnego forum Egmontu:
Cytat:
W maju/czerwcu na rynek powninen trafić Blackad 3, a jesienią XIII. Może być? Wydane tak jak oryginały, oczywiście.

I.Inni 

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:22   

Apaczyk napisał/a:
To mogliby jeszcze przejąć XIII

Też ma być, jeszcze w tym roku. I to wydane tak, jak we Francji. Blacksad też.

A sklepy komiksowe faktycznie dołują - jak byłem we warszawskim Centrum Komiksu, to omal depresji nie dostałem, że nie mogę kupić wszystkiego...

Aida 
Moderator

Wysłany: 18 Styczeń 2007, 16:28   

Tak, ceny powalają. :(
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 20 Styczeń 2007, 13:51   

naszczescie jak dla mnie ostatnimi czasy nie ma nic ciekawego, wiec bede mogl ponadrabiac braki na polce: Samotnego Wilka kupic, Usagiego nowego (jednak cos nowego bedzie), a tak to nic ciekawego, na razie na merlinie czeka w koszyku essential punishera i nigdziebadz..

Vanti 
Moderator

Wysłany: 20 Styczeń 2007, 18:02   

A ja czekam na dziesiąty tomik Evangeliona z JPFu, który w lutym ma się ukazać (w końcu :P ).

And I know that we've still got time
But I do not think we're invincible

"Juggernauts" Enter Shikari

Akari 

Wysłany: 20 Styczeń 2007, 18:05   

Czy nowy Blacksad w polsce to ma być : "Âme rouge "? ciekawe o czym będzie :) rysunki są w tym komiksie genialne ale scenariusz też mi się bardzo podoba, szczególnie to w jaki sposób autor potrafii dobrać zwięrzęta to charakteru postaci. Jeśli chodzi o Polski komiks to z tego co wiem ciężko się rozwinąć w naszym kraju.Większość rysowników wyjeżdża za granice wystarczy podać przykład Rosińskiego... A wydaje mi się, że utalentowanych jest wiele.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 20 Styczeń 2007, 22:25   

tak z boku komiksowego topicu:
wiecie jak się nazywał pierwszy francuski satelita?
|
|
|
|
Asterix1
;-)

efzetiks 
VIP

Wysłany: 20 Styczeń 2007, 23:11   

Akari napisał/a:
Jeśli chodzi o Polski komiks to z tego co wiem ciężko się rozwinąć w naszym kraju.Większość rysowników wyjeżdża za granice wystarczy podać przykład Rosińskiego...

jakies inne przyklady? bo z tego co sie orientuje to Rosinski to jedyny polski tworca "wyjechany".. bo taka Esencja wydana zagranica ale tworcy chyba mieszkaja tutaj, nie wiem jak z Koniorem od "Czekajac na Hemingwaya"...

a panowie zeby tak z brzegu wymienic: Sledzinski, Myszkowski, Adler & Piatkowski czy Minkiewiczowie maja sie calkiem niezle.. a ze trudno sie jakos przebic, to plyte muzyczna tez jest trudno nagrac..

a "Âme rouge" o komunistach jest..

Akari 

Wysłany: 21 Styczeń 2007, 10:39   

Możesz powiedzieć, że jestem ignorantką ale nie kojarze autorów, kórych wymieniłeś...cóż nigdy się za znawcę polskiego komiksu nie uważałam i muszę przyznać ,że trochę źle się wyraziłam bo tak na prawdę nie chodziło mi o to , że w Polsce nikt nie tworzy ( wręcz przeciwnie) , ale nie do końca zgadzam się np. z postem Apavczyka:
"Bo to nie jest tak. O raczkowaniu rynku rzecz prosta nie może być już dzisiaj mowy (może 20 lat temu), ale też i faktem jest, że porównując się z krajami frankofońskimi o bogatej tradycji komiksowej (Francja i Belgia przede wszystkim), musielibyśmy powiedzieć, że nasz rynek... pełza."
ja się nigdy cytować chyba nie naucze :P . Chodzi o to, że mamy w Polce taki rynek ale nie dlatego, że Francuzi i Belgowie są z natury lepsi w rysowaniu komisków tylko, że mieli po prostu lepsze predyspozycje , żeby się rozwinąć a Polscy rysownicy też mają talent jak np. wymieniony przeze mnie Rosiński.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 21 Styczeń 2007, 20:36   

No to ja Ciebie nazywam ignorantka jezeli nie znasz "Sledzia" Sledzinskiego w sumie czlowieka instytucje czy braci bucow czyli Minkiewiczow... a sytuacja rynku polskiego wynika po czesci z propagandy czasow slusznie minionych gdzie komiks byl symbolem zlego kapitalizmu i tylko niektore rzeczy sie przebijaly. Komiks nadal traktowany jest jaka niepowazna rozrywka dla dzieci, polskie komiksy ograniczaja sie do Tytusa, Kajko i Kokosza czy Zbika. Troche to smutne szczegolnie jezeli wezmiemy pod uwage tworczosc Papcio Chmiela...

Lekarstwa na taka sytuacje trudno czytac, bo powazniejsze rzeczy drogie ze wzgledu na maly rynek, a maly rynek maly takze ze wzgledu na ceny. I kolo sie zamyka...

ps. no ale zeby Sledzia nie znac...

[ Komentarz dodany przez: Uboot: 21 Styczeń 2007, 21:04 ]
No, wstyd jak ch.... -że zacytuję braci M. :wink:

Akari 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 17:09   

"ps. no ale zeby Sledzia nie znac... "- efzetiks no cóż ja po prostu nie mam kasy, żeby sobie komiksy kupować taka prawda, a w Empiku nie przesiaduje czytając ;) Jak juz o czymś usłyszę ( przez przypadek wpadnie mi w ręce ) i jestem bardzo zainteresowana to rzeczywiście staram się zdobyć , ale tak na póbę to niestety z reguły nie kupuje ^^

Krejt 
Administrator

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 17:13   

Nie wierzę, że takie zbitki słów jak Osiedle Swoboda lub Wilq Superbohater nie obiły Ci się o uszy...

A cytuje się cudze wypowiedzi w taki sposób:
Kod:
[quote]Tutaj cytowany tekst.[/quote]

Lub prościej, zaznaczając myszem cytowany fragment w poście autora i klikając guziczek "cytowanie selektywne" na belce nad postem.

A. Grzybiarz 

Wysłany: 28 Styczeń 2007, 13:52   

O fak... Śledzia nie znać toż to hańba jest! I nigdy o Osiedlu nie słyszeć, to dla mnie poprostu niemożliwe... Jako jego(Śledzia) the bigger fan nie wierze własnym oczom...

Sayoko 
VIP

Wysłany: 28 Styczeń 2007, 15:07   

A. Grzybiarz napisał/a:
O fak... Śledzia nie znać toż to hańba jest! I nigdy o Osiedlu nie słyszeć, to dla mnie poprostu niemożliwe... Jako jego(Śledzia) the bigger fan nie wierze własnym oczom...

To uwierz.
Bo taka ja na przykład wiem o Śledziu tudzież o Osiedlu Swoboda tyle, że powinnam unikać osób, przy których może się wydać, że nie znam...
I myślę, że nas- zhańbionych ignorancją - jest więcej.

Moja znajomość polskiego komiksu ogranicza się do Jeża Jerzego...

A. Grzybiarz 

Wysłany: 28 Styczeń 2007, 19:19   

Osz wy heretycy!! :P Musze Was nawrócić!! 8-) To mój obowiązek... :lol: Na początek macie tu kilka linków, by zapoznać się ze stylem Mistrza:

Osiedle Swoboda

Rysunki, plansze etc.

Walczące Miśki, czyli na ostro

Wywiadzik

Pozdrawiam.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 15:55   

Sayoko uwazaj uwazaj.. szczegolnie mowiac takie slowa przy osobach, ktore do Michala maja sentyment zwiazany z jego rysunkami w Secret Service (a dokladnie w KGB).. po za tym etykiety Pepsi czy billboardy Snickersowe zobowiazuja! IGNORANCI!

ale, ze chociaz Jeza znacz to plus, maly ale zawsze...

no ale zeby nie znac Sledzia.. :D

Sayoko 
VIP

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 20:01   

O, dzisiaj poszerzyłam swe horyzonty o "Projekt: Człowiek" Agaty Nowickiej.
Jeśli można to zaliczyć do komiksów.
W każdym razie jest absolutnie śliczne...

"Projekt: Człowiek" fragmentarycznie był publikowane w Wysokich Obcasach, ale naprawdę warto kupić całość.

Krejt 
Administrator

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 20:51   

Szkoda tylko, że Endo jest synonimem (synonimicą?) warsiawskiego lansu w najgorszej odmianie. Nie trawię.

A. Grzybiarz 

Wysłany: 30 Styczeń 2007, 14:23   

efzetiks napisał/a:
Sayoko uwazaj uwazaj.. szczegolnie mowiac takie slowa przy osobach, ktore do Michala maja sentyment zwiazany z jego rysunkami w Secret Service (a dokladnie w KGB).. po za tym etykiety Pepsi czy billboardy Snickersowe zobowiazuja! IGNORANCI!

ale, ze chociaz Jeza znacz to plus, maly ale zawsze...

no ale zeby nie znac Sledzia.. :D

Ja mam też pare SS(od szwagra dostałem, bo ja wtedy miałem jakieś 2 lata). Potem zbieram(kupuje od znajomych, z neta, itp) stare ŚGKi, w których to Śledziu tworzył Fido i Mela, oraz Hart&Cor, a także później komiks pt. Olaf_22. Jak by ktoś coś miał, i za rozsądnął cenę chciał się pozbyć, to na pw piszcie.
Nowa stronka:

http://mrherring.blogspot.com/

Sayoko 
VIP

Wysłany: 30 Styczeń 2007, 18:00   

A. Grzybiarz napisał/a:
Szkoda tylko, że Endo jest synonimem (synonimicą?) warsiawskiego lansu w najgorszej odmianie. Nie trawię.

Prawda. Rzecz obrzydliwie wręcz irytujaca...
Ale rysunki cudne. Całokształt opowieści cudny. Mimo, że warszawski...

Odpowiedz do tematu