|
Komiksy - temat ogólny |
| Autor |
Wiadomość |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:12
|
|
|
Z oficjalnego forum Egmontu:
| Cytat: | | W maju/czerwcu na rynek powninen trafić Blackad 3, a jesienią XIII. Może być? Wydane tak jak oryginały, oczywiście. |
|
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 12:22
|
|
|
| Apaczyk napisał/a: | | To mogliby jeszcze przejąć XIII |
Też ma być, jeszcze w tym roku. I to wydane tak, jak we Francji. Blacksad też.
A sklepy komiksowe faktycznie dołują - jak byłem we warszawskim Centrum Komiksu, to omal depresji nie dostałem, że nie mogę kupić wszystkiego... |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Aida
Moderator
|
Wysłany: 18 Styczeń 2007, 16:28
|
|
|
Tak, ceny powalają. |
_________________ Sa o Roma babo, e bakren chinen, a me chorro, dural vesava.
Sa me amala oro kelena, oro kelena, dive kerena.
Ediwado babo, amenge bakro, sa o Roma babo, e bakren chinen.
Sa o Roma babo babo, sa o Roma o daje, sa o Roma babo babo, sa o Roma daje. |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 20 Styczeń 2007, 13:51
|
|
|
| naszczescie jak dla mnie ostatnimi czasy nie ma nic ciekawego, wiec bede mogl ponadrabiac braki na polce: Samotnego Wilka kupic, Usagiego nowego (jednak cos nowego bedzie), a tak to nic ciekawego, na razie na merlinie czeka w koszyku essential punishera i nigdziebadz.. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 20 Styczeń 2007, 18:02
|
|
|
A ja czekam na dziesiąty tomik Evangeliona z JPFu, który w lutym ma się ukazać (w końcu ). |
|
|
|
 |
Akari

|
Wysłany: 20 Styczeń 2007, 18:05
|
|
|
Czy nowy Blacksad w polsce to ma być : "Âme rouge "? ciekawe o czym będzie rysunki są w tym komiksie genialne ale scenariusz też mi się bardzo podoba, szczególnie to w jaki sposób autor potrafii dobrać zwięrzęta to charakteru postaci. Jeśli chodzi o Polski komiks to z tego co wiem ciężko się rozwinąć w naszym kraju.Większość rysowników wyjeżdża za granice wystarczy podać przykład Rosińskiego... A wydaje mi się, że utalentowanych jest wiele. |
_________________ ZMIENIANIE CUDZYCH WPISÓW TO BARBARZYŃSTWO !!!
a to urocza świnka wietnamska
 |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 20 Styczeń 2007, 22:25
|
|
|
tak z boku komiksowego topicu:
wiecie jak się nazywał pierwszy francuski satelita?
|
|
|
|
Asterix1
|
_________________ |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 20 Styczeń 2007, 23:11
|
|
|
| Akari napisał/a: | | Jeśli chodzi o Polski komiks to z tego co wiem ciężko się rozwinąć w naszym kraju.Większość rysowników wyjeżdża za granice wystarczy podać przykład Rosińskiego... |
jakies inne przyklady? bo z tego co sie orientuje to Rosinski to jedyny polski tworca "wyjechany".. bo taka Esencja wydana zagranica ale tworcy chyba mieszkaja tutaj, nie wiem jak z Koniorem od "Czekajac na Hemingwaya"...
a panowie zeby tak z brzegu wymienic: Sledzinski, Myszkowski, Adler & Piatkowski czy Minkiewiczowie maja sie calkiem niezle.. a ze trudno sie jakos przebic, to plyte muzyczna tez jest trudno nagrac..
a "Âme rouge" o komunistach jest.. |
|
|
|
 |
Akari

|
Wysłany: 21 Styczeń 2007, 10:39
|
|
|
Możesz powiedzieć, że jestem ignorantką ale nie kojarze autorów, kórych wymieniłeś...cóż nigdy się za znawcę polskiego komiksu nie uważałam i muszę przyznać ,że trochę źle się wyraziłam bo tak na prawdę nie chodziło mi o to , że w Polsce nikt nie tworzy ( wręcz przeciwnie) , ale nie do końca zgadzam się np. z postem Apavczyka:
"Bo to nie jest tak. O raczkowaniu rynku rzecz prosta nie może być już dzisiaj mowy (może 20 lat temu), ale też i faktem jest, że porównując się z krajami frankofońskimi o bogatej tradycji komiksowej (Francja i Belgia przede wszystkim), musielibyśmy powiedzieć, że nasz rynek... pełza."
ja się nigdy cytować chyba nie naucze . Chodzi o to, że mamy w Polce taki rynek ale nie dlatego, że Francuzi i Belgowie są z natury lepsi w rysowaniu komisków tylko, że mieli po prostu lepsze predyspozycje , żeby się rozwinąć a Polscy rysownicy też mają talent jak np. wymieniony przeze mnie Rosiński. |
 |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 21 Styczeń 2007, 20:36
|
|
|
No to ja Ciebie nazywam ignorantka jezeli nie znasz "Sledzia" Sledzinskiego w sumie czlowieka instytucje czy braci bucow czyli Minkiewiczow... a sytuacja rynku polskiego wynika po czesci z propagandy czasow slusznie minionych gdzie komiks byl symbolem zlego kapitalizmu i tylko niektore rzeczy sie przebijaly. Komiks nadal traktowany jest jaka niepowazna rozrywka dla dzieci, polskie komiksy ograniczaja sie do Tytusa, Kajko i Kokosza czy Zbika. Troche to smutne szczegolnie jezeli wezmiemy pod uwage tworczosc Papcio Chmiela...
Lekarstwa na taka sytuacje trudno czytac, bo powazniejsze rzeczy drogie ze wzgledu na maly rynek, a maly rynek maly takze ze wzgledu na ceny. I kolo sie zamyka...
ps. no ale zeby Sledzia nie znac...
[ Komentarz dodany przez: Uboot: 21 Styczeń 2007, 21:04 ]
No, wstyd jak ch.... -że zacytuję braci M. |
|
|
|
 |
Akari

|
Wysłany: 22 Styczeń 2007, 17:09
|
|
|
"ps. no ale zeby Sledzia nie znac... "- efzetiks no cóż ja po prostu nie mam kasy, żeby sobie komiksy kupować taka prawda, a w Empiku nie przesiaduje czytając Jak juz o czymś usłyszę ( przez przypadek wpadnie mi w ręce ) i jestem bardzo zainteresowana to rzeczywiście staram się zdobyć , ale tak na póbę to niestety z reguły nie kupuje ^^ |
 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 22 Styczeń 2007, 17:13
|
|
|
Nie wierzę, że takie zbitki słów jak Osiedle Swoboda lub Wilq Superbohater nie obiły Ci się o uszy...
A cytuje się cudze wypowiedzi w taki sposób:
| Kod: | | [quote]Tutaj cytowany tekst.[/quote] |
Lub prościej, zaznaczając myszem cytowany fragment w poście autora i klikając guziczek "cytowanie selektywne" na belce nad postem. |
|
|
|
 |
A. Grzybiarz

|
Wysłany: 28 Styczeń 2007, 13:52
|
|
|
| O fak... Śledzia nie znać toż to hańba jest! I nigdy o Osiedlu nie słyszeć, to dla mnie poprostu niemożliwe... Jako jego(Śledzia) the bigger fan nie wierze własnym oczom... |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 28 Styczeń 2007, 15:07
|
|
|
| A. Grzybiarz napisał/a: | | O fak... Śledzia nie znać toż to hańba jest! I nigdy o Osiedlu nie słyszeć, to dla mnie poprostu niemożliwe... Jako jego(Śledzia) the bigger fan nie wierze własnym oczom... |
To uwierz.
Bo taka ja na przykład wiem o Śledziu tudzież o Osiedlu Swoboda tyle, że powinnam unikać osób, przy których może się wydać, że nie znam...
I myślę, że nas- zhańbionych ignorancją - jest więcej.
Moja znajomość polskiego komiksu ogranicza się do Jeża Jerzego... |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
A. Grzybiarz

|
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 29 Styczeń 2007, 15:55
|
|
|
Sayoko uwazaj uwazaj.. szczegolnie mowiac takie slowa przy osobach, ktore do Michala maja sentyment zwiazany z jego rysunkami w Secret Service (a dokladnie w KGB).. po za tym etykiety Pepsi czy billboardy Snickersowe zobowiazuja! IGNORANCI!
ale, ze chociaz Jeza znacz to plus, maly ale zawsze...
no ale zeby nie znac Sledzia.. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 29 Styczeń 2007, 20:01
|
|
|
O, dzisiaj poszerzyłam swe horyzonty o "Projekt: Człowiek" Agaty Nowickiej.
Jeśli można to zaliczyć do komiksów.
W każdym razie jest absolutnie śliczne...
"Projekt: Człowiek" fragmentarycznie był publikowane w Wysokich Obcasach, ale naprawdę warto kupić całość. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Styczeń 2007, 20:51
|
|
|
| Szkoda tylko, że Endo jest synonimem (synonimicą?) warsiawskiego lansu w najgorszej odmianie. Nie trawię. |
|
|
|
 |
A. Grzybiarz

|
Wysłany: 30 Styczeń 2007, 14:23
|
|
|
| efzetiks napisał/a: | Sayoko uwazaj uwazaj.. szczegolnie mowiac takie slowa przy osobach, ktore do Michala maja sentyment zwiazany z jego rysunkami w Secret Service (a dokladnie w KGB).. po za tym etykiety Pepsi czy billboardy Snickersowe zobowiazuja! IGNORANCI!
ale, ze chociaz Jeza znacz to plus, maly ale zawsze...
no ale zeby nie znac Sledzia.. |
Ja mam też pare SS(od szwagra dostałem, bo ja wtedy miałem jakieś 2 lata). Potem zbieram(kupuje od znajomych, z neta, itp) stare ŚGKi, w których to Śledziu tworzył Fido i Mela, oraz Hart&Cor, a także później komiks pt. Olaf_22. Jak by ktoś coś miał, i za rozsądnął cenę chciał się pozbyć, to na pw piszcie.
Nowa stronka:
http://mrherring.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 30 Styczeń 2007, 18:00
|
|
|
| A. Grzybiarz napisał/a: | | Szkoda tylko, że Endo jest synonimem (synonimicą?) warsiawskiego lansu w najgorszej odmianie. Nie trawię. |
Prawda. Rzecz obrzydliwie wręcz irytujaca...
Ale rysunki cudne. Całokształt opowieści cudny. Mimo, że warszawski... |
|
|
|
 |
|
|