|
Komiksy - temat ogólny |
| Autor |
Wiadomość |
Damex

|
Wysłany: 25 Listopad 2007, 11:56
|
|
|
Witam serdecznie!
Na początku października wystartował polski serwis poświęcony komiksom z wydawnictwa DC. Strona DC MULTIVERSE, bo tak się nazywa znajduje się pod tym adresem: http://www.dccomics.com.pl/ .
Gorąco zachęcamy do jej odwiedzania i dzielenia się z nami wszelkimi uwagami.
W związku z dynamicznym rozwojem strony poszukujemy współpracowników.
Jeśli chcesz pisać newsy, recenzje, streszczenia, inne formy publicystyczne lub jeszcze w inny sposób nawiązać z nami współpracę napisz do nas!
Oferty prosimy kierować poprzez opcję Prywatnej Wiadomości na forum lub na – emaila: mojego lub redakcyjnego: administracja@dccomics.com.pl .
Żadna oferta nie pozostanie bez odpowiedzi.
Czego oczekujemy? Zainteresowania komiksami i w miarę dobrej znajomości angielskiego.
Pragniemy również powiadomić, że wraz ze sklepem z amerykańskimi komiksami MULTIVERSUM ( http://www.multiversum.abc24.pl/ ) szykujemy wspólną akcje związaną z zimową promocją komiksów DC.
Z poważaniem załoga DC MULTIVERSE |
|
|
|
 |
arekrem

|
Wysłany: 5 Grudzień 2007, 22:02
|
|
|
"Naczwartsza RP" - komiks już trochę nie na czasie - ale jak wam się podobają przygody Wojewódzkiego i Figurskiego w przyszłości |
_________________ "Wiele może się wydarzyć rzeczy niespodziewanych między ustami a brzegiem pucharu." |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 13:59
|
|
|
| na wszelki wypadek nawet nie ruszyłem tego.. za to Diblera sobie kupiłem i pan Adams rządzi na całej linii. Z pasków właśnie Diblera uważam za najlepszy komiks, Garfield zupełnie mi nie podchodził nigdy (bluźnię... wiem) |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 15:46
|
|
|
| efzetiks napisał/a: | | Z pasków właśnie Diblera uważam za najlepszy komiks, |
ekhemmm.... Dilberta? |
_________________ |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 16:13
|
|
|
I tak wolę filozofię życia oraz "pracy" Wally'ego. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 16:53
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | | ekhemmm.... Dilberta? |
Mamy z Agatą chyba wszystkie "zeszyty" jakie wyszły w Polsce.
Jak by kogoś interesowało, to w tanich księgarniach można je kupić za grosze. |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 17:05
|
|
|
| Cytat: | | Słuchajcie, a jak to jest z Thorgalem? Bo wczoraj słyszałam, że ma nazwę zmienić, albo że bohatera, a potem ludzie wymyślili, że raz będzie Thorgal, a raz kto inny - ktoś się orientuje o co chodzi? |
Komiks nazywa się nadal Thorgal, ale bohaterem nowego zeszytu jest Jolan, czyli syn Thorgala, który będzie się nadal pojawiał w serii. Tyle wiem.
Co do Dilberta - mam tylko pierwszą książkę łączącą stripy z tekstem pozakomiksowym i dla mnie jest to bardzo dobra rzecz;-)
Fakt, Wally jest lepszy;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 9 Grudzień 2007, 17:22
|
|
|
| No i w ogóle, Thorgal przeszedł na dalszy plan. Nawet tytuł ostatniego zeszytu (Ja, Jolan) sugeruje, kto przejmuje stery kapitana w komiksie. |
|
|
|
 |
Damex

|
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 14 Grudzień 2007, 13:02
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | No i w ogóle, Thorgal przeszedł na dalszy plan. Nawet tytuł ostatniego zeszytu (Ja, Jolan) sugeruje, kto przejmuje stery kapitana w komiksie. |
To chyba nie do końca tak jest. Wprawdzie w cytowanym albumie Ja, Jolan Thorgal rzeczywiście jest postacią ewidentnie drugoplanową, ale już Aaricia bynajmniej i akcja tego tomu sugeruje, że przynajmniej przez jakiś czas możemy się spodziewać akcji dwutorowej: przygód Jolana i Aaricii oraz (mimo wszystko) Thorgala. Także nie spodziewałbym się, jak to już chyba gdzieś pisałem, żeby Thorgal miał zostać emerytem w kapciach.
Przy okazji, Ja, Jolan to bardzo dobry album, Sente tchnął w tę historię sporo świeżości i zupełnie nowych pomysłów, nie tylko fabularnych, ale również aranżacyjnych, że się tak wyrażę. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Walter

|
Wysłany: 16 Marzec 2008, 09:24
|
|
|
Z wiadomości z WSK
Mucha wyda: Loveless, Marvels, Silver Surfer: Requiem, New Avengers, Avengers Disassembled.
SS: Requiem jest jedną z najlepszych historii o SS jaką czytałem, jest po prostu miodna.
New Avangers Bendis, Bendis, Bendis obecnie najczęściej czytana seria Marvela, dodam tylko że na łonie NA rozgrywa sie już teraz wyczekiwana "sekretna inwazja"
Avengers Disassembled Genialny wstęp do House of M, ukatrupianie bohaterów i rozbicie wspaniałych Avangers od środka.
Musze znaleźć prace bo mi kasy nie styknie |
_________________ "I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę."
Nie płakałem po Kaczyńskim.
|
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 16 Marzec 2008, 11:32
|
|
|
Mucha w ogóle ostro weszła na rynek komiksów o amerykańskich trykociarzach, a ten segment po śmierci klinicznej Mandragory jest u nas praktycznie zapomniany.
Do tego mają w planach prawdziwe perełki gatunku. Krejt approves. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 21 Marzec 2008, 11:32
|
|
|
| Z WSK-owych zapowiedzi cieszą mnie Regards from Serbia Aleksandra Zografa (nakładem Zin Zin Press) oraz - podobno - SSHHHH! Jasona (nakładem Taurus Media. Fajnie by było, gdyby ktoś w końcu wydał w Polsce jego prace, choć wolałbym Why Are You Doing This? albo I Killed Adolf Hitler). |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Damex

|
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 22:31
|
|
|
Z Empiku przyszła paczka zagranicznych komiksów, a wśród nich jeden tytuł, który mnie zachwycił: Clumsy Jeffreya Browna. Autobiograficzna historia związku Jeffa i Theresy, opisana w niechronologicznie ułożonych epizodzikach - pierwsza noc, pierwsze spotkanie ("She looks kind of like a dirty hippy"), rozmowy, przekomarzanki, seks, kryzys, kłótnie, rozstanie (jedna z najbardziej przejmujących scen w komiksie). Wszystko to szczere do bólu, narysowane kreską na pierwszy rzut oka prymitywną, ale pasującą.
Kończy się smutno, choć ostatnia scena, trochę przewrotnie i ironicznie, przedstawia jedną ze szczęśliwszych chwil w związku Jeffa.
Fajnie by było, gdyby ktoś to wydał w Polsce (może Timof?). |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Lu-Tze
VIP

|
Wysłany: 2 Październik 2008, 21:17 Festiwal komiksu w Łodzi - 3-5.10.08
|
|
|
się odbędzie jak w temacie.
na www.komiksfestiwal.com detale. wielkie sławy ponoć zjeżdżają.
wybiera się ktoś może? ja będę służbowo, w piątek i sobotę. mam jeszcze chyba dwa dwuosobowe zaproszenia, jakby ktoś potrzebował. |
_________________ Too old to Rock'n'Roll,
too young to die
|
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 7 Październik 2008, 10:20
|
|
|
cholera, nie zajrzałem na to forum. Co roku tam jeżdzę. Ja byłem po części służbowo na stoisku Dolnej Półki. Gdybym wiedział to bym się mógł rozejrzeć. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 7 Październik 2008, 10:38
|
|
|
na MFK dorwałem "Baśnie z 1001 Nocy Śnieżki" - kapitalna rzecz, oczywiście polecam ją tylko zaznajomionym z serią "Baśnię", którą też polecam.
A z zaskoczeń - bo kupiłem mało - to polecam "możemy zostać przyjaciółmi" Mawila. Prosta obyczajowa historia, w której czterech kumpli przy piwie wspomina sobie swoje miłosne przygody.
Przeczytałem też pierwszy tom "Y - ostatni z mężczyzn" i też mi sie bardzo podobało. Coś sprawiło, że na całym świecie umarli wszyscy mężczyźni. Wszyscy poza głównym bohaterem. Coś jak Seksmisja, tylko bardziej brutalne i nie aż tak komediowe. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
|
|