|
J.R.R. Tolkien |
| Autor |
Wiadomość |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 10:09 J.R.R. Tolkien
|
|
|
Chyba mnie moje piękne oczy oszukują bo nie widzę tematu poświęconego Tolkienowi.
Nadrabiam i zakładam, bo wstyd.
Nie chciałbym jednak rozpoczynać Hobbitem czy Władcą Pierścieni, ale premierą na polskim rynku.
Mianowicie tym:
| Cytat: |
W listopadzie Prószyski i S-ka wydaje niezwykłą książkę, niepublikowaną dotąd w Polsce J.R.R. TOLKIENA. Dla miłośników twórczości TOLKIENA znana pod angielskim tytułem Mr Bliss.
Niezwykłość tego dzieła to przede wszystkim oryginalne i własnoręczne ilustracje samego TOLKIENA oraz facsymile odręcznego tekstu. Profesor napisał i zilustrował historyjkę o Panu Błysku, dla swoich dzieci.
Wydawnictwo dołożyło wszelkich strarań aby książka miała stosowną, wspaniałą oprawę. "Pan Błysk" wydany będzie w twardej, płóciennej oprawie opatrzony ekskluzywnym etui. Będzie to wymarzony prezent dla dużych i małych. |
Opis ksiażeczki oraz przykładowe ilustracje tutaj:
http://www.fantastyka.pl/index.php?go=tolkien
Moja chrześnica właśnie "wybrała sobie" prezent pod choinkę. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 10:23
|
|
|
Widziałem reklamę tej książki w Nowej Fantastyce właśnie i pierwsza myśl jaka się u mnie pojawiła to: "Ciekawe kiedy wydadzą tak Carpet People"
Z samego opisu na stronach fantastyki bardzo spodobało mi się: "Książka zawiera facsimile każdej strony oryginalnego rękopisu J.R.R. Tolkiena." - aż zajrzałem do słownika |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 10:30
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | aż zajrzałem do słownika |
A mi firefox podkreślił i chciałem poprawiać.
Co do Carpet People to także mam gorącą nadzieję, że kiedyś jednak Próśzek się skusi i wyda. Wyobraźcie sobie jakby się to rozeszło. Taki plakat z napisem: Książka zawiera niepublikowane dotąd na polskim rynku rysunki Terrego Pratchetta!
Może czekają na odpowiednią chwilę.
A wracając do Tolkiena. Na stronie Próśzka nie ma jeszcze żadnych informacji dotyczących ceny. Podejrzewam że będzie w granicach 30zł - 40zł. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 11:24
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Na stronie Próśzka nie ma jeszcze żadnych informacji dotyczących ceny. Podejrzewam że będzie w granicach 30zł - 40zł. |
Jak nie ma ja jest - 35zł. Ponadto można zamówić w KKK(K) za 28,00 zł i wysyłką w ciągu 24 godzin mimo że w sprzedaży od 13 listopada. Chodziaż w KKKK nigdy nie zamawiałem, więc nie wiem jak to i nich wygląda i czy rzeczywiście wyślą na 2 tygodnie przed premierą. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 12:42
|
|
|
Nie wiem, czy Carpet People z rysunkami Terry'ego wydano gdzie indziej niż na kanadyjski rynek w ilości 1200 egzemplarzy. Dlatego na ebayach różnych i komisach książka zaczyna się od 900 zł Poluje już na nią od roku. Dodam, że z podpisem Pracza i Colina Smythe'a książka sięga cen 4000 zł |
|
|
|
 |
nanom

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 15:46
|
|
|
aha, po powyższej dyskusji szanownych panów faktycznie widać, że to temat o Tolkienie, a wcale nie o Terrym... Litości, ludzie.
Tolkiena czytam, słucham (polecam angielską wersję czytaną przez Roberta Inglesa. Brilliant), a od arcydzieła popełnionego przez pana Jacksona również oglądam (polecam wersję superhiperduper rozszerzoną ultrareżyserską wersję - cena jednej części: 300-400 zł) i gram (Battle for Middle-earth 2... yeah!). Oprócz kanonicznych dzieł mam również rozmaite dodatki (z polskich brakuje mi tylko atlasu Śródziemia).
O twórczości Mistrza powiedziano i napisano przez lata chyba wszystko. Mnie najbardziej urzekł ogrom jego wyobraźni i złożoność świata. Jak to ktoś napisał "to tak jakby Homer przed napisaniem Illiady musiał najpierw wymyślić całą grecką mitologię"... |
_________________ stalowe ostrze twojego miecza
tysiące głów kruszy i tnie
niewinna krew, tysiące ciał
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!! |
|
|
|
 |
Darth Caedus

|
Wysłany: 30 Październik 2008, 16:34
|
|
|
Jednak na Pana Błyska tak nie czekam jak na to:
http://amber.sm.pl/ksiazka.php?indeks=008140
Nowość to nie jest ale Tom Bombadil, Dżil itp. w jednej książce to świetna sprawa I do tego ilustracje Alana Lee
O Tolkienie nie będe sie rozpisywał, jeden z najlepszych pisarzy świata i zdecydowanie nr 1 1 fantastyki.
Może nie wspominałem ale dla mnie autor nr 1, Terry jest nr 2
ŚD wszystkie książki z "elitarnej" u mnie półki wyparł, tylko Śródziemie sie ruszyć nie dało
PS. Ja nie mam Księgi Zaginionych Opowieści, Atlas Śródziemi sobie na półce stoi. |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 27 Sierpień 2011, 19:40
|
|
|
Za rok w grudniu premiera pierwszej części "Hobbita". Szczerze mówiąc, film "LOtR" nie spełnił moich oczekiwań. Interpretacja Jacksona w niektórych miejscach woła o pomstę do nieba. Nie ma Toma Bombadila, za bardzo podkreślone są role kobiece, których przecież w książce Tolkiena jest niewiele. No i jest scena na początku filmu, która pokazuje jak pierścień zdradził Isildura. Ma on na sobie kilkadziesiąt kilogramów opancerzenia, mimo to swobodnie unosi się na powierzchni wody zastrzelony przez orki |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 27 Sierpień 2011, 20:07
|
|
|
A mnie się LOTR w wersji Jacksona podoba się bardzo. O braku Bombadila napisano już miliony słów. Mnie ten brak nie przeszkadza już tak bardzo. A co do nieścisłości i niezatapialnego Isildura - może miał airbag?;-)
Na Hobbita w wersji filmowej czekam jak najbardziej. |
_________________ |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 28 Sierpień 2011, 12:00
|
|
|
Mnie też się bardzo podoba, ale jestem z grupy ludzi, którzy czytali "Władcę pierścieni" zanim obejrzeli film. Dlatego moje oczekiwania były ogromne Aha, brak porządków w Shire (tych książkowych) rozczarował mnie bardziej niż brak Bombadila. Czwórka Hobbitów wraca do Shire'u a tam wszystko bez zmian... w książce musieli stoczyć kilka krwawych bitw Nie pamiętam już dokładnie ekranizacji "Władcy pierścieni". A co do samej książki, mam tłumaczenie śp Skibniewskiej. Czytałem fragmenty Łazika, ale to nie to samo - na minus. To wydanie Ambera z ilustracjami kto tłumaczył? |
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 28 Sierpień 2011, 19:21
|
|
|
| Tomek napisał/a: | | Mnie też się bardzo podoba, ale jestem z grupy ludzi, którzy czytali "Władcę pierścieni" zanim obejrzeli film. |
Sugerujesz, że ja jestem z innej grupy???
Co do tłumaczeń. Skibniewska i ewentualnie Frącowie. Wersji z rysunkami Alana Lee nie mam, także nie wiem, które to tłumaczenie. |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Sierpień 2011, 08:28
|
|
|
Airbag po wybuchu nie ma już w sobie powietrza ani żadnego innego gazu, takie zboczenie zawodowe |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 29 Sierpień 2011, 12:58
|
|
|
czepiasz się Kor!;-)
może Isildur miał pod zbroją baloniki?
czy tak lepiej?;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 29 Sierpień 2011, 14:03
|
|
|
| A może miał na sobie kamizelkę ratunkową? Tak na wszelki wypadek gdyby wpadł do wody. Powszechnie wiadomo, że Dúnedainowie nie potrafią pływać. |
|
 |
|
|