Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacek Piekara
Autor Wiadomość
Uboot 
Moderator

Wysłany: 6 Lipiec 2008, 10:03   

Krasnola napisał/a:
jedzenie mózgów żywych niemowląt to jednak nieco wulgarne, nie uważacie?

Ja widzę tutaj przede wszystkim sprzecznosć. :wink:

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 6 Lipiec 2008, 12:01   

Cytat:
Ja widzę tutaj przede wszystkim sprzecznosć.

Jeżeli chodzi Ci o to, ze nie da się skonsumować mózgu człowieka, który wciąż żyje to przypomniej siobie książkę/film Hannibal.

Żeby nie był. Powieści pana Piekary nie czytałem, a po powyzszych opiniach już raczej tego nie zrobię. Nie mam nic przeciw brutalności czy ostrej seksualności w literaturze, ale powinna ona czemuś służyć. Tak jak służyła charakteryzacji dr. Lectera w całej serii (trylogii? - chyba 3 czesci były). Jeżeli autor pisze w ten sposób tylko, aby pokazać, że jest to fajne to ja podziękuję.

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 6 Lipiec 2008, 20:21   

Gadio napisał/a:
Jeżeli chodzi Ci o to, ze nie da się skonsumować mózgu człowieka, który wciąż żyje to przypomniej siobie książkę/film Hannibal.

Nom, Hannibal dostał nagrodę na festiwalu filmów dokumentalnych. Operacje na otwartym mózgu. :wink:

Ja jak Gadio raczej nie sięgnę po Piekarę po powyższych opiniach. Nikt mi czasu "straconego" na Piekarze nie zwróci, co nie oznacza jednak, że mająć okazję, nie zatrzymam się przy jakiejś jego książce w empiku i nie przewertuję. Opinii w ten sposób sobie nie wyrobię, ale będę miał jakiś ogólny ogląd.

Walter 

Wysłany: 6 Lipiec 2008, 22:14   

Seria o inkwizytorze jest brutalna ale w dopuszczalnej granicy i w dodatku fajna :P . "Przenajświętsza" to wtopa, kit i chłam dla mas.

Nie płakałem po Kaczyńskim.

Szczery 

Wysłany: 28 Wrzesień 2008, 11:51   

Krasnola napisał/a:

Trzynastolatka robiąca dobrze w samochodzie Panu Politykowi, czy jedzenie mózgów żywych niemowląt to jednak nieco wulgarne, nie uważacie?

Co do punktu pierwszego - owszem - wulgarne, obrzydliwe, niskie moralnie.
Ale gdzie jest napisane że autorzy muszą pisać tylko o tych przyjemnych.... no, może złe słowo. O tych dobrych, przyjaznych rzeczach. Jeżeli autor chce wstrząsnąć czytelnikiem, zwłaszcza ze takie rzeczy dzieją się niestety naprawdę (ciagle punkt pierwszy, o mózgach sie nie wypowiadam) i chce to im uświadomić, to czemu chce mu sie tego zabronić?
Bo nie jest to wesoła komedyjka z happy endem?
...drzemią."

Coen 

Wysłany: 28 Wrzesień 2008, 17:35   

Kiedyś bardzo mi się twórczość Piekary dosyć podobała, ale z każda kolejną książką było imho coraz gorzej. Do sagi o inkwizytorze podchodzę średnio, przeczytałem 3 tomy, o tak dla zabicia czasu. Sporo rzeczy na siłę, fabuła często niespójna i w wielu wypadkach wtórna...ogólnie w 6 stopniowej skali 3+ ;p

Odpowiedz do tematu