Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
H.P. Lovecraft
Autor Wiadomość
Nobby 

Wysłany: 8 Marzec 2006, 13:25   H.P. Lovecraft

Howard Philips Lovecraft - genialny pisarz grozy- nastepca Edgara Alana Poe- twórca niesamowitej mrocznej i owianej groza z przed eonow mitologi Cthulhu. HPL nie straszy czytelnika tym co jest nam znane- u niego nie wiadomo czy za rogiem nie czai sie cos co wogole nie powinno istniec- zaszczepienie obcego starozytnego zycia z gwiazd.
Naprawde uwazam ze kilmat jak i swiat wykreowany przez tego pisarza jest niesamowity- praktycznie wszystkie jego opowiadania przenikaja sie i tworza jedna spojna calosc- jak w przypadku pisarzy takich jak Tolkien czy TP. to wlasnie HPL stworzyl panteon bóstw z ktorych zadne nie jest przyjazne czlowiekowi a w najleprzym przypadku sie nim nie przejmuje. Uwielbiam jego styl mimo ze wielu moze zarzucic mu nagminne uzywanie takich slow jak : bluznierczy, heretyczny czy plugawy- ale uwazam ze chyba to wina tlumacza.
Zapraszam do dyskusji na temat dziel tego autora- to dzieki niemu powstal wylacznie w ywobrazni - pradawna ksiega zwana Necronomicon.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 26 Luty 2007, 14:15   

Lovecraft jest świetny! Facet co prawda miał nie po kolei w głowie - podobno zapraszał swoje dziewczyny na cmentarz i sądząc po tym co pisał, jakieś schorzenia umysłowe mieć musiał, co nie zmienia faktu, że on (tak samo jak Edgar Alan Poe) jest jednym z prekursorów współczesnego horroru. Doskonale gromadzi napięcie, opowiada o różnych tajemnicach związanych z problemem, po czym robi "buu!" i człowiek zastanawia się, czy Cthulhu nie czai się w pobliżu... Smakowite.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 26 Luty 2007, 16:12   

male ot

Krasnola napisał/a:
tak samo jak Edgar Alan Poe

Poe probowal swoich sil w bardzo roznych klimatach. Jak juz Krasnola wspomniala byl prekursorem horroru (w koncu Lovecraft byl pozniej i z tego co pamietam to sam podkreslal, ze lubi Poe), ale byl tez prekursorem kryminalu. Athur Conan Doyle byl pozniej. Nie mowiac, ze najbardziej znanym utorem EAP jest wiersz Raven.

Z tego co pamietam to zbiorek jego opowiadan ma tytul "Opowiesci niesamowite", polecam.

A Lovecraft to Lovecraft, jego opowiadania potrafia wytowrzyc wiekszy dreszczyk niz wiele filmow.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 27 Luty 2007, 16:11   

Wzięłam się do odświeżania znajomości z tym panem. Przeczytałam od wczoraj "Zew Cthulhu", "Widmo nad Insmouth" i "Koszmar w Dunwich". I kurczę, każde z tych opowiadań ma to "coś" w sobie. "Zew" jest pełen orgii (:P), tajemniczości, pomimo że główny bohater oraz jednocześnie narrator ani razu nie spotyka się z samym sednem sprawy, z tym co tak przeraża wszystkich wkoło.
"Widmo" z kolei ma w sobie kreację genialnie stworzonych istot (aż mnie kusi by sięgnąć po ołówki i je narysować... Kto wie, może to zrobię), a zakończenie jest świetne i właściwie nieprzewidywalne, póki główny bohater przebywa w Dunwich, a potem czytelnik odkrywa prawdę razem z nim... A potem stoi godzinę przed lustrem i przypatruje się swoim oczom, czy nie są wyłupiaste :P
"Koszmar" zaś... Potwory w tym opowiadaniu jakoś mnie nie zachwycają, ale magia, która przepełnia całość nadaje tak genialny klimat... Wyjące psy, Necronomicon w roli głównej...Ech.
Wybaczcie, musiałam podzielić się spostrzeżeniami. Dawno go nie czytałam i zdążyłąm zapomnieć, dlaczego do tak lubię :)

OT:
Tak, zbiorek opowiadań EAP to "Opowieści niesamowite", z tego co wiem ma o dwa tomy, pełno opowiadań i jest świetne, właśnie z powodu tego, co Settler powiedział, że próbował sił w różnych klimatach.

Gracjan 

Wysłany: 28 Luty 2007, 14:14   

Lovecraft =D> Mistrz. Z tym że koluń miał niepokolei w głowie się nie zgodze, był poprostu bardzo spokojny*
A tak na poważnie, Facet pisał naprawde ciekawe rzeczy, był poprostu nieco ekscentryczny, miał dosy nadopiekuńczą zdewociałą matke, ktora miala na niego negatywny wplyw. Jakoś Ho Ho temu Zapoznalem sie ze zbiorkiem ZEW CTHULU, a wczejsniej jakos czytalem Chłodny powiew. To bardzo dobre historie, ale szczerze powiem - nie mam narazie ochoty na więcej. Przesyciłem sie już jego twórczością. Zew... widmo... Szepczącyw ciemności :-) Cuda

Co do Poe... czytałem jego zbiorek Opowieści niesamowite - w przekładzie leśmiana i jakiegoś drugiego gościa z okresu IIRP. Uwazam że niestety panowie swoim tłuimaczeniem zwalili fają literaturę...
Kiedy czytałem "Wyprawe a w góry sztrzępiste" Poego w tłumaczeniu współczesnym, miałem wrażenei że pochłaniam dzieło zupełnie innego pisarza...

coż od tłumacza zalezy bardzo wiele, a stara prawda że przeklady są jak kobiety(wierne - niezbyt piękne, niewierne - atrakcyjne) potwierdza się.

*Podobnie twierdzą matki psychopatów, wypowiadając się o swoich synach :mrafroamerykanin:

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 12:42   

:mrafroamerykanin: Heh, własnie odkryłem stadko e-booków Lovecrafta, na cdeku od kolegi, zastanawiam się czy sobie nie druknąc... (znalazłem tez tam sporo knig ktore kupiłem :| teraz mam dwie wersje elektroniczną i normalna)

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 17:02   

Chwal się jeszcze :? ... co za ludzie :(

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 17:23   

złodzieji na złodzieju i złodziejem pogania co? :lol:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Marzec 2007, 17:42   

1. Uprasza się o nie pisanie postów "nic nie wnoszących do tematu".
2. Uprasza się o nie propagowanie piractwa.

Gracjan 

Wysłany: 9 Marzec 2007, 11:07   

Hmm w zasadzie to na forum jestem wciąż świerzakiem, i pozostawiłem po sobie niewiele postów, także niewiele o mnie wiadomo, i można tworzyc niesprawidliwe osądy o mojej personie, wiec taktownie puszczam to mimo ucha.

Kor 
Moderator

Wysłany: 9 Marzec 2007, 11:35   

Cóż, po prostu się zastosuj.

Gracjan napisał/a:
Hmm w zasadzie to na forum jestem wciąż świerzakiem

U nas jest zwyczaj, że jest się świerzakiem dopóki się wkupi czymś. Np na spotkaniu forumowym kupisz każdemu po piw... po kubusiu i styknie.

EOT

Gracjan 

Wysłany: 9 Marzec 2007, 12:17   

Przyjąłem do wiadomości, a apropo np. zjazdu warunki zdrowotne mi niestety nie pozwalają.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 20 Marzec 2007, 20:03   

Gracjan napisał/a:
świerzakiem,

świeży , mój drogi, czyli świeżakiem. A moderatorzy powtarzają. Hańba!

[ Komentarz dodany przez: settler: 20 Marzec 2007, 23:40 ]
bo nam mozna :lol:

Gracjan 

Wysłany: 22 Marzec 2007, 12:41   

była ongiś taka reklama:

RZABA

MY MOZEMY WSZYSTKO - AGENCJA REKLAMOWA JAKAŚTAM ](*,)

:)

Odpowiedz do tematu