Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krejt
31 Lipiec 2007, 16:38
Harry Potter i Księgi Zakazane
Autor Wiadomość
I.Inni 

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 16:11   Harry Potter i Księgi Zakazane

Benedykt XVI ostrzega: "Harry Potter" rozkłada chrześcijaństwo w duszy człowieka!

ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,31176,wiadomosc.html?rfbawp=1136732922.473

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 16:30   

Ha, ha, aż sobie sprawdziłam. Cóż, Benedykt już od początku wyglądał mi na takiego konserwatywnego papieża... Zdaje mi się, że JPII nie był zbytnio przeciwko tej książce, a może się mylę?

I.Inni 

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 16:52   

Agata_G napisał/a:
Zdaje mi się, że JPII nie był zbytnio przeciwko tej książce, a może się mylę?

Podobno nie, żeby się podobała, ale też nie tak, żeby nie. Tak przynajmniej słyszałem.

Aureus 

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 20:00   

Bardzo wiele osób się często zastanawia, gdzie leży Błąd i Zło Harrego Pottera. Dlaczego kościół nie potrafi go zaaprobować.
A ja posłużę się ciekawym (...według mnie...) cytatem z serwisu o2:

"Harry nie jest ani dobry, ani zły. Jest fajny. Walczy, bo musi, to taka rodowa wendetta. Jest biegłym mistyfikatorem i delektuje się magicznymi sztuczkami. Wielbi magię dla niej samej. To droga mocy, ścieżka okiełznawania energii. Ale we wszystkich tych gusłach nie ma objawienia, niczego cudownego, “świętego”. Magia obecna w świecie Hogwarthu do złudzenia przypomina naszą pragmatyczną, eksperymentalną naukę. Biegła znajomość odpowiednich formułek pozwala na przeprowadzanie spektakularnych eksplozji, kreacji i przeistoczeń. I tyle." - Wojciech Zembaty.

Być może ktoś po przeczytaniu HP może utracić pewne... Sakralne spojrzenie na świat?

Inna ciekawostka: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i Stara Szafa (film) został uznany za dobrą pomoc dydaktyczną dla nauczycieli katechizmu (mówili o tym w Faktach. ; ))

I.Inni 

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 20:18   

Poza tym, HP jest po prostu zwyczajną książką, wątpię, czy po przeczytaniu ktokolwiek odstąpi od Boga i zacznie wierzyć w czary.

Słupek 
VIP

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:02   

Harry Potter wywołuje u dzieci gigantyczne emocje. Zobaczcie komentarze do opisu parodii książki.
http://ksiazki.wp.pl/kata...71,ksiazka.html

Jeśli ktoś tę książkę czytał to proszę też o opinię.

Mój ulubiony komentarz:
Cytat:
cO TO ZA DEBILSTWO ZEBY JEDNA Z NAJLEPSZYCH KSIAZEK WIEKU PRZEKSZTALCIC NA bARREGO tOTTERA Harry Potter na krola opowiesci z narnii na królowa Barrego Tottera na Błazna!!!!!

Pytanie, jakie są pozostałe najlepsze książki wieku, dla tegoż kwiatu młodzieży?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:07   

Cytat:
Pytanie, jakie są pozostałe najlepsze książki wieku, dla tegoż kwiatu młodzieży?

Władca Pierścieni już nie jest edżi?

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:08   

Mnie potwornie smiesza takie teksty i tyle.
I jak tu miec szacunek do nowego Papieza?

Krejt 
Administrator

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:13   

Słupek napisał/a:
Jeśli ktoś tę książkę czytał to proszę też o opinię.

Wg. opinii znajomej, która czytała "Barry'ego..." w oryginale - warto. Ponoć uśmiała się do łez podczas lektury.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:33   

Co do komentarzy do parodii, to pokazuja one poziom przecietnego czytacza "Portera". :P

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:54   

Hmmm... "Barry'ego" jeszcze nie czytałam, postaram się nadrobić... Może nie w oryginale, ale jednak... I wtedy wyrażę swoje zdanie... Co mnie rozbawiło, to komentarze fanów Pottera, nierozumiejących, że to zamierzona parodia :D
Jak to mówię: najgorzej narazić się fanom Pottera: zjadają żywcem...

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 22:18   

Ciekawe jaka byłałby reakcja na parodię ŚD?

I.Inni 

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 22:28   

Numer Cztery napisał/a:
Ciekawe jaka byłałby reakcja na parodię ŚD?

Fani ŚD są raczej inteligentni i niebluzgający, więc myślę, że jakby była dobra, to by się cieszyli. Oczywiście, jeżeli da się napisać dobrą parodię ŚD, ale to temat na inną dyskusję.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Styczeń 2006, 23:49   

Problem z tym, ze ŚD to juz jest parodia.
Parodia parodii? No nie wiem.

Na pewno by nie mowili, ze to plagiat :P . Poprostu by ocenili ta parodie (albo pochwalili, albo zmieszali z blotem).

Słupek 
VIP

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 00:11   

Numer Trzy napisał/a:
Wg. opinii znajomej, która czytała "Barry'ego..." w oryginale - warto. Ponoć uśmiała się do łez podczas lektury.

Zdążyłem przeczytać fragment na stronie wydawnictwa i powiem, że sympatyczne. Autor śmieje sie nie tyle z ksiażki, co z szumu medialnego wokół niej, filmów, koszulek propagndowych, fanow, itd.
Cytat:
Co do komentarzy do parodii, to pokazuja one poziom przecietnego czytacza "Portera". Razz

Poziom przeciętnego czytacza Pottera to ja widziałem już po tej 'aferze' z PTerrym. Na anglojęzycznym forum takie bluzgi wtedy leciały, jaki on zazdrosny, itd. Ale błędów tyle ingliszowe dzieci nie robiły co nasze.

Powiem jeszcze, że zadziwiają mnie ci wszyscy co jako swoją ulubioną ksiażkę wskazują HP. Cóż, taka moda. Kiedyś lans to było pokazywać zamiłowanie do Władcy Pierścieni. Ciekawe co bedzie następne, jakos nowości ostatnio się nie przyjmują tak dobrze jak HP (vide Seria Niefortunnych Zdarzeń albo Eragon, niby ze też są maniacy, ale bardzzo nieliczni)

[ Dodano: Pon Sty 09, 2006 12:22 am ]
Numer Jeden napisał/a:
Problem z tym, ze ŚD to juz jest parodia.

Najlepszą parodia byłaby ksiażka napisana 100% poważnie z zachowaniem wyższego niz dopuszczalny w fantastyce poziom racjjonalnosci. A na serio, to parodię się zaczną, jeśli wbrew woli Terry'ego ktoś zacznie dopisywać do ŚD dalsze części.

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 10:40   

Słupek napisał/a:
Harry Potter wywołuje u dzieci gigantyczne emocje. Zobaczcie komentarze do opisu parodii książki

Ale wysuwajac wnioski z tych komentarzy z obroną HP nawet nie rozumięjąc o co w danej dyskusji chodzi, można zgodzić się z opinią Kościoła, że cos te ksiazki jednak robią z umysłem młodego człowieka.
Może nie w sensie religijnosci czy czegośtam ale w sensie patrzenia dzieci na świat.
Mówiąc o dzieciach mam na myśli dojrzałosć umysłu a nie wiek :wink:

Kościół widzi że świat w którym żyje "HPingel" jest "naszym swiatem" (Ziemia, Londyn, King Cross itd, czyli prawdziwe miejsca i autentyczne postaci) a nie jakimś wytworem wyobraźni jak chociażby Forgotten Realms ,Warhammer, czy chociażby ŚD, i to Benia jako głowę Kościoła frustruje. :P
Dlatego czytelnikom łatwiej jest się utozsamiać z HP, zwykłym chłopakiem w ich wieku, :"Bo przecież moze ja też jestem czarodziejem, tylko jeszcze o tym nie wiem" ](*,) , niż z potężnym bohaterem z wielgachnym mieczem i z hp na poziomie 500, walczącym z orkami i trollami w imię Dobra (tfu...Bobra).

Ja tam jak byłem małą drewnianą łódeczką, wolałem czytać ksiazki typu: Niewiarygodne przygody Marka Piegusa, i to była dopiero frajda intelektualna (przygoda intryga i te inne bzety potrzebne aby zainteresować małą drewnianą łódke.....koloru żółtego zresztą), a nie toto co serwuje HP (czytałem więc mam porównanie :wink: )

efzetiks 
VIP

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 12:38   

Dzieci z Bulberbin sa i tak najlepsze, bo tez jest intryga i swego rodzaju kazirodztwo.. no i przede wszystkim byl chlopiec co mial na imie Olaf a to juz prawie jak ksiazka o wikingach..

jak sie tak zastanowic to w kazdej w ksiazce, w ktorej nie wystepuje ksiadz sa tresci anty-religijne.. szczegolnie jezeli nie wystepuje tam ksiadz Stanislaw z gitara (postac autentyczna)

jezeli natomiast myslicie ze akcja z "numerami" wywola czyjes zainteresowanie to sie grubo mylicie.. oj naprawde grubo.. i srogo, zacnie oraz konkretnie...

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 14:05   

efzetiks napisał/a:
Dzieci z Bulberbin sa i tak najlepsze, bo tez jest intryga i swego rodzaju kazirodztwo.. no i przede wszystkim byl chlopiec co mial na imie Olaf a to juz prawie jak ksiazka o wikingach..

Jaki Olaf? Olle, jeśli już i proszę nie szargać mi tu swiętości :wink: (ukochana książka z dzieciństwa).

efzetiks napisał/a:
jak sie tak zastanowic to w kazdej w ksiazce, w ktorej nie wystepuje ksiadz sa tresci anty-religijne.. szczegolnie jezeli nie wystepuje tam ksiadz Stanislaw z gitara (postac autentyczna)

A ile jest książek, w których WYSTĘPUJE ksiądz i są tam treści antyreligije :D . Po prostu nie wiadomo, co czytać. Zgroza, panie, do czego ten świat zmierza...

Słupek 
VIP

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 15:02   

Agata_G napisał/a:
ksiadz Stanislaw z gitara

Nasze siły liberalno-semicko-gejowskie rozgryzły już księdza z gitarą, vide Złe Wychowanie. A Kościół już dla zasady jest przeciwyny wszystkiemu co popularniejsze od niego. W końcu rodzice zamiast dzieciom ksiażki kupować powinny jak Prawdziwi Katolicy dać na tacę.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 16:55   

Mnie osobiście denerwują głupie dzieci (albo i nie), które są maniakami HP. Ale takimi, których można zamknąć w psychiatryku.

Jakby ktoś zrobił parodię ŚD, to ja jak najbardziej byłbym zadowolony. A te dzieci tak się burzą i denerwują... masakra.

Odpowiedz do tematu