Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Filmy, filmy, filmy
Autor Wiadomość
Apaczyk 
VIP

Wysłany: 20 Grudzień 2011, 10:40   

Another Earth, zwycięzca festiwalu w Sundance sprzed paru lat. Nie wiem czy to w ogóle było u nas w kinach, ale jeśli, to przeszło bez echa, a szkoda, bo to dobry film jest. No i na czasie, w kontekście niedawnych newsów o odkryciu planety o warunkach zbliżonych do Ziemi. ;) 8/10

Moje Dziewczęta updated!

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 15:34   

Pojawił się pierwszy oficjalny trailer Hobbita.

http://www.youtube.com/watch?v=JTSoD4BBCJc

O ile pieśń krasnoludów jest zrobiona nieźle, to samo ich charakteryzacja niezbyt mi leży. Thorin kreowany na drugiego Faramira (tego z filmu, nie książki), do tego widać odjęto mu ze 100 lat z karku, tak samo Filiemu i Kiliemu. Widać też, że będzie dużo poza-książkowych scen i nieścisłości (zauważyłem frontalny atak krasnoludów na trolle, romans Gandalfa z Galadrielą?), i że za bardzo chcą do Władcy Pierścieni nawiązać. Szykuje się kolejna Hollywoodzka produkcja.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 15:46   

A spodziewałeś się produkcji skromnej i niezależnej? Akurat w przypadku Władcy Pierścieni holyłódzki rozmach wyszedł przedsięwzięciu (poza małymi wyjątkami) na dobre, więc osobiście jestem dobrej myśli i w przypadku Hobbita. A że Jackson będzie musiał trochę podkręcić akcję, to było oczywiste od początku, nie zapominajmy, że Hobbit w oryginale to taka trochę dłuższa bajka, zwłaszcza w porównaniu z Władcą. Jeśli już zdecydował się ekranizować to w tej kolejności, nie miał wyjścia. Oby ewentualne zmiany pozostały w duchu J.R.R. i będzie git. :)

Aha, owszem, we Władcy brakowało mi Bombadila, ale nie jestem ortodoksem. :D

Moje Dziewczęta updated!

bele 

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 18:24   

Hobbit nie jest jedynie adaptacją Hobbita, ale również całej masy wątków pobocznych opisywanych w dziejach Śródziemia, którę się wtedy działy. To taka kronika Śródziemia sprzed Wojny o Pierścień. Ja się jaram. Absolutnie wszystkim co się tyczy tego filmu. Do krasnoludów też się przekonałem, a Freeman jest rewelacyjnym Bilbem. Lepszego aktora nie mogłem sobie wymarzyć :)

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 21:09   

Łukasz napisał/a:
Thorin kreowany na drugiego Faramira (tego z filmu, nie książki), do tego widać odjęto mu ze 100 lat z karku, tak samo Filiemu i Kiliemu.

Bo wiesz, Faramir to był fajny. :mrgreen: A jeszcze fajniejsi byli Boromir i Eomer. :mrgreen:

A tak poważnie mówiąc, to rzeczywiście niektóre krasnoludy są za przystojne i wyglądają za bardzo jak ludzie [a krasnoludy to przecież odrębna rasa, z innymi kanonami urody]. To mi zgrzyta. No i młody Bilbo wygląda dla mnie prawie identycznie jak Pippin z pierwszej części, aż sobie sprawdziłam, czy to nie ten sam aktor.

Ale też się jaram; nie mogę się doczekać premiery.^^

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 21 Grudzień 2011, 21:41   

W tym przypadku mój problem z ekranizacją Hobbita polega na tym, że książkową historię traktuję z dużym sentymentem. Jest to chyba najpiękniejsza baśń z mojego późnego dzieciństwa (gdy czytałem pierwszy raz miałem około 10 lat). Próba zamiany jej w hollywoodzki hit kasowy kosztem klimatu baśni jest dla mnie świętokradztwem. :wink:
Mi osobiście bardziej pasowałaby wierna animowana adaptacja.
Jedna już powstała, ale nie do końca o taką mi chodziło. Zresztą do obejrzenia tu http://www.youtube.com/watch?v=n4XyTkQ4klg

Apaczyk napisał/a:
Akurat w przypadku Władcy Pierścieni holyłódzki rozmach wyszedł przedsięwzięciu (poza małymi wyjątkami) na dobre

A o to kiedyś toczyła się dość ostra dyskusja w wątku o bodajże adaptacji Wiedźmikołaja. Nie ja jeden miałem na ten temat stanowczo odmienny pogląd. :mrgreen: Ale jak na tym forum niektórym wiadomo w kwestii ruchomych obrazków jestem malkontentem. :wink:

Stolec 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 00:49   

JARAM SIĘ JARAM SIĘ JARAM SIĘ!!!

Kor 
Moderator

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 10:56   

A ja się w ogóle właśnie nie jaram. Boję się, że będzie taka sobie bajeczka niedorastająca trylogii do pięt. Ale tu chyba problem tkwi nie w kwestii filmu tylko materiału wyjściowego. Ale z chęcią do kina pójdę, chociażby żeby mile się zaskoczyć.

Stolec, ja się jaram tym: http://www.thedarkknightrises.com/ Coś czuję, że słowo epicki nabierze nowego znaczenia!

Aha, wczoraj zobaczyłem film Coś, ten nowy, będący swoistym prequelem. Jest dobrze. Może nie ma takiej klaustrofobii jak w oryginale, ale jest aura niepokoju, tajemnicy, nieufności, strachu. Stołek po McReadym przejęła inteligentna i dziarska pani paleontolog. Aktorzy dają radę, postacie też. Nie ma tu oscarowych kreacji i wielowymiarowych postaci, ale też chyba nie o to chodziło (brawa dla osób odpowiedzialnych za casting grupy Norwegów!). Kiedy na ekranie zaczyna harcować tytułowy Coś, można się bać. Spece od efektów praktycznych, charakteryzacji wespół z grafikami spisali się znakomicie. Kilka razy podskoczyłem w fotelu, raz krzyknąłem. Coś jest straszny, ohydny i gore'owaty, co słabsi na żołądku mogą nawet odwracać wzrok. Na szczególne wspomnienie zasługuje muzyka - niepokojąca, straszna, cięta. Film się nie snuje, nie jest przegadany i sprytnie zazębia się z oryginałem. Jedna scena, konkretnie scena testu na człowieczeństwo stwarza lepsze napięcie niż oryginał. Jak ktoś chce się pobać, to nie ma w tym momencie lepszej okazji w kinie.

Apaczyk 
VIP

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 14:04   

Dla mnie sam pomysł, żeby sprofanować dzieło Carpentera tym nowym, nomen omen, czymś, zakrawa na bluźnierstwo. Więc raczej nie zamierzam go oglądać w dającej się przewidzieć przyszłości. Wystarczyło mi to, co zobaczyłem w sprytnie zmontowanym filmiku, na którym aktorzy klasycznego The Thing "komentują" trailer nowego. :)

Moje Dziewczęta updated!

bele 

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 15:19   

Nowy Coś jest słaby. Bardzo.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 18:18   

Kor napisał/a:
A ja się w ogóle właśnie nie jaram. Boję się, że będzie taka sobie bajeczka niedorastająca trylogii do pięt.

Jeśli to będzie "bajeczka" to ja będę właśnie nieprawdopodobnie zadowolony. Boję się, że będzie zbyt podobne do filmów Jacksona i chyba niestety moje obawy się spełnią... Zwłaszcza jeśli będzie za dużo "prequelowania".

Ale zobaczymy...

Za to najnowszym Batmanem się bardziej jaram. Aczkolwiek, wiesz Korze gdzie leżą moje sympatie ;)

Edit: A poza tym dajcie mi epic jar... ( http://thepunchlineismachismo.com/archives/435 )

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 22 Grudzień 2011, 21:38   

Co do Hobbita, to naszła mnie teraz taka myśl - jeśli film zostanie utrzymany w duchu ekranizacji WP to Smauga ubije Bilbo po półgodzinnym pojedynku, względnie to Thorin posieka bydlę i zejdzie. Bo to nie hollywoodzkie, żeby główny zły zdechł z ręki postaci drugoplanowej i to się nie sprzeda.

Stolec 

Wysłany: 24 Grudzień 2011, 10:24   

No a ja na odwrót! Owszem jaram się nowym batmanem bo uwielbiam Bale'a, poprzednia część za sprawą Jokera wzniosła się nawet na artystyczny poziom, no doubt.
Ale jak patrzę na to jak powstaje Hobbit, jaka tam jest atmosfera, ogrom przedsięwzięcia i dbałość o każdy szczegół to nie mam wątpliwości, że będzie to kolejne dzieło skali władcy...ale! Myślę, że Twoje obawy Kor się po części potwierdzą ;) już w trailerze wyczuwam, że będzie zgoła inny klimat panował w tym filmie. Bardziej śpiewny, zabawny wręcz komiczny czasem. Ale taka była książka przecież nie? Do tego dojdą dobrzy aktorzy, piękne ujęcia i JARAM SIĘ! zaraz potem jaram się barmanem a na ostatnim miejscu pudła jest jeszcze http://www.prometheus-movie.com/

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 24 Grudzień 2011, 23:14   

Tak, trailer Prometeusza zrobił na mnie wrażenie. I muzyka użyta jako tło. Czekam....

Krejt 
Administrator

Wysłany: 26 Grudzień 2011, 19:36   

bele napisał/a:
Ja się jaram.

Hasło robi się kultowe, jak widać.
Też się jaram, bo jestem absolutnym fanem ekranizacji WP, a zwiastun naprawdę daje radę. Są piękne widoczki, cudowne Bag End z dopieszczonym każdym szczegółem, czarodziej Vizir Napierdalacz (vide Wilq) i klimat lżejszy niż w trylogii. Dla mnie kinowy day one.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 27 Grudzień 2011, 00:16   

Krejt napisał/a:
czarodziej Vizir Napierdalacz (vide Wilq)

Sorry, Minkiewicze, ale napierdalający czarodziej Vizir istniał w Internecie o wiele wcześniej [parę lat przed Wilqiem]. Ja tam traktuję ten kawałek komiksu jako żywcem zerżnięty z neta. Niestety.

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 28 Grudzień 2011, 01:39   

dlaczego mam wrażenie, że Agata została trafiona w serce?

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 28 Grudzień 2011, 12:48   

Bo jak zobaczyłam ten zerżnięty kawałek komiksu, to zostałam. Niestety. :P

A na poważnie, to uważam, że Minkiewiczów stać na świeże i oryginalne żarty i nie musieli wrzucać odgrzewanego kotleta.

Kor 
Moderator

Wysłany: 2 Styczeń 2012, 11:40   

Stolec > Zwiastun Prometeusza wygląda bardzo zacnie. Kolejny must-see film w wypełnionym 2012.

bele 

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 18:16   

To tak w ramach informowania was: Nowy "Sherlock Holmes" jest bardzo spoko, poziomem szczególnie nie schodzi poniżej poprzedniego filmu, ale może się wydawać nieco wtórny. Jakkolwiek jeśli lubiliście poprzedni film z Downey Jr, to i tym się nie zawiedziecie :)

"Kot w butach" jest fabularnie gówniany. Ogólnie odradzam, bo to taka słabizna raczej. Dobrze puścić dzieciom, niech sobie obejrzą, ale brak temu tej zabawy formą, którą miał Shrek. Zamiast anybajki dostajemy sztampową bajeczkę, która mogła by trafić prosto na DVD. Fabularnie to historyjka napisana w 24 godziny. Smutne. 2/6

Odpowiedz do tematu