|
Calvin & Hobbes |
| Autor |
Wiadomość |
I.Inni

|
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 21:23
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Mi się marzy, że jak skończą podstawowe tomy, to może pokuszą się o Sunday Leisure cośtam, czyli pozycję którą wyszperał I.Inni o ile dobrze pamiętam, a która jest zbiorem historyjek z różnych tomów, tylko że w kolorze. |
E tam. Po pierwsze: wątpię, żeby wydali. Po drugie: aż taki super ten tom nie jest. Kolory są raczej średnie (poza jedną dłuższą i jedną krótszą historią, które Watterson malował farbkami). Kupować, jak się jest maniakiem.
A tytuł to Lazy Sunday Book. |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2007, 18:15
|
|
|
Może dwa paski a nie trzy, bo Watterson pisał coraz mniej z biegiem lat?
Nie znam się. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2007, 18:56
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Nie znam się. |
No, nie znasz się.
C&H to komiks gazetowy. Codziennie jeden pasek i kolorowa plansza do wydania niedzielnego. I tak aż do 1995, kiedy to cykl po prostu... się skończył. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 11:09
|
|
|
A ja tak z innej beczki: czy nie wydaje się wam że calvin rok w rok ma 6 lat? Kolejene wakacje, kolejne święta a Calvin wciąż młody! mogł mudorzucić chociaż rok... no chyba że się myle i on ma w jakimś momencie siedem |
_________________ Ночной Дозор Москва
 |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 12:40
|
|
|
Specyfika gatunku. Fistaszki też były wiecznie młode, a Garfield w rzeczywistym świecie pewnie już dawno przekroczyłby granicę 9 kocich żyć. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 13:25
|
|
|
A myszka miki i kaczor donald... stare pierdziele.
Dziwnie ten czas w miejscu stoi... a przeca to ciąg... jakby "day after day".
O ile mnie pamięć nie zawodzi np taki Jeremi [ZITS] dorastał... (może dlatego seria tak szybko sie skończyła... starczyła tylko na 4 tomy) |
 |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 15:21
|
|
|
| Krejt napisał/a: | Specyfika gatunku. Fistaszki też były wiecznie młode, a Garfield w rzeczywistym świecie pewnie już dawno przekroczyłby granicę 9 kocich żyć. |
Akurat z Garfieldem, o ile się nie mylę, było trochę inaczej, bo on jednak co roku hucznie obchodził swoje kolejne i jak najbardziej konkretnie numerowane urodziny. Na przyklad 25-te były powodem do niewybrednych żartów ze strony Nermala i okolicznych myszy.
Natomiast w przypadku Calvina musiało być tak a nie inaczej, bo gdyby raz się Watterson złamał i zaczął liczyć czas, to za chwilę by się okazało, że dzieciak nagle jest nastolatkiem i materiału do żartów jest mniej. A może nawet nie tyle mniej, ile zupełnie innego, a Watterson ma genialne wyczucie dzięcięcej wyobraźni i psychiki, pewnie dlatego, że - jak sam mówi - na zawsze pozostał dzieckiem. Więc na rysowaniu zderzania świata dorosłych i dziecka mu zależało, a nie na rysowaniu zabawnych perypetii nastolatka.
Aczkolwiek nie ukrywam, że w ramach odskoczni chętnie zobaczyłbym raz czy drugi, w jaki sposób wyobraża sobie Watterson Calvina jako nastolatka. Tylko co wtedy zrobić z Hobbesem? Nie mógłby istnieć w takiej formie jak istnieje, chyba że jego właściciel spędzałby czas w zamkniętym szpitalu bez klamek, a nie w liceum.
Swoją drogą najnowszy Calvin tradycyjnie wymiata. |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 15:38
|
|
|
| Apaczyk napisał/a: | | Swoją drogą najnowszy Calvin tradycyjnie wymiata. |
I to bardzo dobrez określa ostatni tom |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 17:53
|
|
|
Przysłali mi go z troche zerwaną folią z okładki - ale co tu dużo mówić zawartość wspaniała. Lektura dała mi 100% sarysfakcji.
Hmm jak się uprzeć to mozna uznać że Calvin wałkuje wciąż ten sam rok, tylko te rózne wersje np. Świąt nieco mącą... Ale jako komiks prasowy, dla czytelnika jest tylko chwilką zabawy, i napewno nikt z "gazetowych" czytaczy Calvina nie zastanawia się nad tą kwestią.
Hmmm kiedy kolejny C&H? |
 |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 23:51
|
|
|
| 3, 4 miesiące? |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 09:39
|
|
|
| ...jestem ciekawy czy wprowadzą w życie tą zmianę formatu. |
 |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 14:23
|
|
|
| Zauważyliście, że w nowym tomie jest trochę słabsza jakość druku? To jedyna wpadka, bo cała reszta jest rewelacyjna (zwłaszcza dochodzenie Pocisku Smugowego). |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 9 Październik 2007, 20:24
|
|
|
| Ósmy tom w lutym, w cenie 26,90 zł. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Październik 2007, 06:56
|
|
|
| Wyszperałeś gdzieś więcej i.innych szczegółów? |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 10 Październik 2007, 20:23
|
|
|
| Niestety, więcej szczegółów brak. Info stąd. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Grudzień 2007, 12:31
|
|
|
Jak się ostatnim razem widziałem z Piotrem, to wspominał, jaki planuje tytuł, ale nie pamiętam.
W każdym bądź razie, 8 tom Calvina w Lucieniu, z tego co podaje Gildia.
http://www.komiks.gildia....lvin_i_hobbes/8
Najważniejsze jest jednak to, że format nie uległ zmianie - 215x230.
Może nic nie wiedzą o potencjalnej zmianie i na pałę spisali z poprzedniego wydania.
W każdym bądź razie nie ukrywam, że bardzo bym się cieszył, gdyby do końca utrzymali ten sam rozmiar wydań.
Bo z resztą do końca nie jest już daleko |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 6 Styczeń 2008, 13:35
|
|
|
Nowy C&H ("Dni są po prostu za krótkie") już 25 lutego.
Niestety, cena znowu wzrosła (26,90 zł). PWC się wścieknie, bo i tak mocno go wkurzyła poprzednia podwyżka do 24,90 zł. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 6 Styczeń 2008, 13:39
|
|
|
Nawet nie wiedzialem, że PWC tłumaczy Calvina. Świetny komiks, zamierzam sobie całość skompletować. Miałbym juz teraz, ale Dilbert okazał się ważniejszy w pewnym momencie |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 6 Styczeń 2008, 14:22
|
|
|
| Będzie Ci ciężko dokompletować pierwsze zeszyty, ale powodzenia. PWC fajnie wybrnął z tytułem najnowszego C&H. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 6 Styczeń 2008, 14:37
|
|
|
| wszystkie albumy widziałem niedawno dostępne na merlinie. |
_________________ may you live in interesting times. |