Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Asterix i Obelix
Autor Wiadomość
Łukasz 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Styczeń 2006, 12:36   Asterix i Obelix

Właśnie obejrzałem sobie "Asterix w Brytanii". Choć widziałem go juz drugi raz to moje wrażenia są ciagle pozytywne. Przy okazji ukazana jest tam mentalność Wyspiarzy (do których należy też imć Pratchett) w dosyć krzywym zwierciadle. Ech.. Gdybym się dostał do archiwum komiksów Goscinnego dość długo nie dawałbym znaków życia.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 29 Styczeń 2006, 13:17   

Jeżeli chcesz czytać asterixy, to tylko do 24 zeszytu. Jest to ostatni ze scenariuszem pisanym przz Goscinnego, który, niestety, zmarł w 1977 roku. A w komiksach tworzonych tylko przez Uderzo, brakuje "tego czegoś". Ostatniego odcinka (33go "Kiedy niebo spada na głowę" tfu!) nawet nie przejrzałem do końca. I podejrzewam, że kupili go tylko najwięksi maniacy, do których się nie zaliczam. Ja wolę thorgale :D

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

If you don't think your life is worth more than someone else's, sign your donor card and kill yourself.

SStefan 
VIP

Wysłany: 30 Styczeń 2006, 18:52   

W zasadzie... Koleżanka z oazy mi pożyczyła, prawie wszystkie. W każdym razie większość...
Muszę przyznać, że to świetny, niewymagający, ale nie taki do końca głupi komiks... Można naprawdę pokochać^^ No i fajnie i boleśnie autorzy sparodiowali Sziraka i Destenga, których nie lubię^^"
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 31 Styczeń 2006, 13:05   

SStefan napisał/a:
No i fajnie i boleśnie autorzy sparodiowali Sziraka i Destenga

??kogo??
Chodzi chyba o Szarika?
;-)
Nie wiem skąd taka pisownia, ale ja jestem przeciw....

Vergilius 

Wysłany: 2 Luty 2006, 17:18   

Można by rzec, że na Asteriksie się wychowałem :mrgreen: i po prostu uwielbiam ten komiks :D
Á propos "Asteriksa w Brytanii" - "Asterix u Brytów" to chyba jeden z najlepszych komiksów, jakie miałem okazję o Asteriksie czytać. Ta jazda cała stroną lewą i zdań szyk dziwny ;)

SStefan 
VIP

Wysłany: 6 Luty 2006, 19:19   

wawrzyniec napisał/a:
??kogo??
Chodzi chyba o Szarika?
Wink
Nie wiem skąd taka pisownia, ale ja jestem przeciw....

ZAWSZE piszę fonetycznie... A możesz po prostu wymówić na głos i się pokapujesz, o co mi loto.
Mam na myśli dwóch francuskich polityków, których nie cierpię, Jacques Chiraca, prezydenta Frncji (wtedy- mera Paryża), oraz Valéry'ego Giscarda d'Estainga, byłego prezydenta Francji, ówczesnego ministra skarbu...

Tera josne?... ^^
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

efzetiks 
VIP

Wysłany: 6 Luty 2006, 19:38   

off: a co Ci politycy Tobie takie zrobili szczgolnie d`Estraing bo Chiraraca mozna nie lubic ze wzgledu na zachowawcza polityke miedzynarodowa...

Asterix rzecz dobra i fajna, chociaz chyba juz z Niego wyroslem. Bede jednak mowil o nim dobrze i z pelnym szacunkiem co chociazby ostatnio urzeczywisnilem postawieniem Asterixow obok innych komiksow na polce do tego przeznaczonej..

SStefan 
VIP

Wysłany: 6 Luty 2006, 20:29   

efzetiks napisał/a:
off: a co Ci politycy Tobie takie zrobili szczgolnie d`Estraing bo Chiraraca mozna nie lubic ze wzgledu na zachowawcza polityke miedzynarodowa...

To, że krzyczą, że są wierzącymi chrześcijanami, a wywalają z konstytucji UE naszą religię jako nieważną dla rozwoju Europy (stary stereotyp o ciemnocie 1000 lat średniowiecza?...) i jeszcze zamiast dla świętego spokoju wrzucić byle ogródkową wzmiankę, walczą jak lwy...

Ale to chyba rzeczywiście nie na temat.

Wracając do Asterixa- wczoraj leciała kreskówka jakaś na czymś ^^. Chamstwo, bo polączyli wątki z dwóch albumów i Panoramix wychodzi na debila, a wiele dowcipów jest obciętych i pojawił się paskudny żart z nagości dowódcy obozu... Spłaszczyli też nazwy własne (Paryż zamiast Lutecji!), a mała sówka, która fajnie komentowała dymkami myślowymi, tylko pohukuje...

Jednak Asterix jest najlepszy na papierze^^

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 7 Luty 2006, 10:52   

OT
SStefan napisał/a:
ZAWSZE piszę fonetycznie...

to nie jest usprawiedliwienie.
SStefan napisał/a:
A możesz po prostu wymówić na głos i się pokapujesz, o co mi loto.

dziękuję Łaskawco
SStefan napisał/a:
Tera josne?

od początku (o Ironio!) było, tyle, że chodziło mi o coś innego.
pisowni fonetycznej mówię stanowcze Nie.
Na podobnej zasadzie - nie piszesz Asteriks, prawda?
END OT
[mode: sorry /ON]

Agutii 

Wysłany: 20 Maj 2006, 13:33   

Widziałam wszystkie filmy o Asterixie (oprócz "Asterix i wikingowie",bo jeszcze w kinie u nas go nie ma) i śmiem twierdzić, że są świetne :P
Teraz czekam na wyżej wspomniany filmik i zaczynam się niecierpliwić :D
-Tak..."
"K-Pax"

Sayoko 
VIP

Wysłany: 20 Maj 2006, 13:49   

Asterixa znam głównie z komiksów... kocham Goscinnego!

Najlepszy tom to chyba "Róża i miecz" ("MĘSKI SZOWINISTA!", "Przecież wszyscy wiedzą, że poziome pasy pogrubiają", "To dżinn, nowa moda z Lutecji" ), ale sporo innych też uwielbiam.
Cóż, na filmach rysunkowych się wychowałam, a aktorskie... Pierwszy był tragiczny, a drugi świetny :D

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 20 Maj 2006, 14:03   

Oj, nie zgodziłabym się co do "Róży i miecza". To tom napisany i narysowany przez samego Uderzo, już po śmierci Gościnnego. A ja uważam te części za gorsze... Niby też są dowcipne, mądre, pełne ukrytych aluzji, ale to już chyba jednak nie to samo...

Sayoko 
VIP

Wysłany: 20 Maj 2006, 14:07   

Agata_G napisał/a:
Oj, nie zgodziłabym się co do "Róży i miecza". To tom napisany i narysowany przez samego Uderzo, już po śmierci Gościnnego.

Ożesz... no i wychodzi na jaw moja niewiedza :oops:

Pożyczałam z biblioteki Asterixy hurtowo, nie patrzyłam, z którego roku i czyje...

P.S. Zaraz rąbnę pytaniem "TO GOSCINNY NIE ŻYJE?!"

Keyff 
Moderator

Wysłany: 20 Maj 2006, 14:32   

no ja zdecydowanie wolę stare animowane od tych filmowych. Jakoś mnie nie przekonują. ale to zapewne kwestia tego, że tamte oglądałem w dzieciństwie i się z nimi zżyłem.

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

I.Inni 

Wysłany: 20 Maj 2006, 20:15   

A warto obejrzeć Asteriksa i Wikingów?

Damex 

Wysłany: 15 Czerwiec 2006, 13:37   

Ja mam okolo polowy wszystkich albumow, ale w empiku mi sie nie oplaca, poczekam to kolejnego miedzynarodowego festiwalu komiksu i kupie za bezcen :mrgreen:
jak to dobrze, ze MFK jest w Lodzi- w moim miescie

fajna stronka na Teutatesa: http://www.asterix-obelix.prv.pl/

mimo wszystko zawsze lubilem bardziej Obelixa oszywiście.

A mój ulubiony album to ASTERIKS LEGIONISTA. wymiata!!! A od kiedy Uderzo sam pisze scenariusze to juz nie maja takiego polotu, a ostatni tom- KIEDY NIEBO SPADA NA GŁOWĘ to już maxymalna żenada...

Odpowiedz do tematu