|
Asterix i Obelix |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Styczeń 2006, 12:36 Asterix i Obelix
|
|
|
| Właśnie obejrzałem sobie "Asterix w Brytanii". Choć widziałem go juz drugi raz to moje wrażenia są ciagle pozytywne. Przy okazji ukazana jest tam mentalność Wyspiarzy (do których należy też imć Pratchett) w dosyć krzywym zwierciadle. Ech.. Gdybym się dostał do archiwum komiksów Goscinnego dość długo nie dawałbym znaków życia. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 29 Styczeń 2006, 13:17
|
|
|
Jeżeli chcesz czytać asterixy, to tylko do 24 zeszytu. Jest to ostatni ze scenariuszem pisanym przz Goscinnego, który, niestety, zmarł w 1977 roku. A w komiksach tworzonych tylko przez Uderzo, brakuje "tego czegoś". Ostatniego odcinka (33go "Kiedy niebo spada na głowę" tfu!) nawet nie przejrzałem do końca. I podejrzewam, że kupili go tylko najwięksi maniacy, do których się nie zaliczam. Ja wolę thorgale |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 30 Styczeń 2006, 18:52
|
|
|
W zasadzie... Koleżanka z oazy mi pożyczyła, prawie wszystkie. W każdym razie większość...
Muszę przyznać, że to świetny, niewymagający, ale nie taki do końca głupi komiks... Można naprawdę pokochać^^ No i fajnie i boleśnie autorzy sparodiowali Sziraka i Destenga, których nie lubię^^" |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 31 Styczeń 2006, 13:05
|
|
|
| SStefan napisał/a: | | No i fajnie i boleśnie autorzy sparodiowali Sziraka i Destenga |
??kogo??
Chodzi chyba o Szarika?
Nie wiem skąd taka pisownia, ale ja jestem przeciw.... |
_________________ |
|
|
|
 |
Vergilius
|
Wysłany: 2 Luty 2006, 17:18
|
|
|
Można by rzec, że na Asteriksie się wychowałem i po prostu uwielbiam ten komiks
Á propos "Asteriksa w Brytanii" - "Asterix u Brytów" to chyba jeden z najlepszych komiksów, jakie miałem okazję o Asteriksie czytać. Ta jazda cała stroną lewą i zdań szyk dziwny |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 6 Luty 2006, 19:19
|
|
|
| wawrzyniec napisał/a: | ??kogo??
Chodzi chyba o Szarika?
Wink
Nie wiem skąd taka pisownia, ale ja jestem przeciw.... |
ZAWSZE piszę fonetycznie... A możesz po prostu wymówić na głos i się pokapujesz, o co mi loto.
Mam na myśli dwóch francuskich polityków, których nie cierpię, Jacques Chiraca, prezydenta Frncji (wtedy- mera Paryża), oraz Valéry'ego Giscarda d'Estainga, byłego prezydenta Francji, ówczesnego ministra skarbu...
Tera josne?... ^^ |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 6 Luty 2006, 19:38
|
|
|
off: a co Ci politycy Tobie takie zrobili szczgolnie d`Estraing bo Chiraraca mozna nie lubic ze wzgledu na zachowawcza polityke miedzynarodowa...
Asterix rzecz dobra i fajna, chociaz chyba juz z Niego wyroslem. Bede jednak mowil o nim dobrze i z pelnym szacunkiem co chociazby ostatnio urzeczywisnilem postawieniem Asterixow obok innych komiksow na polce do tego przeznaczonej.. |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 6 Luty 2006, 20:29
|
|
|
| efzetiks napisał/a: | | off: a co Ci politycy Tobie takie zrobili szczgolnie d`Estraing bo Chiraraca mozna nie lubic ze wzgledu na zachowawcza polityke miedzynarodowa... |
To, że krzyczą, że są wierzącymi chrześcijanami, a wywalają z konstytucji UE naszą religię jako nieważną dla rozwoju Europy (stary stereotyp o ciemnocie 1000 lat średniowiecza?...) i jeszcze zamiast dla świętego spokoju wrzucić byle ogródkową wzmiankę, walczą jak lwy...
Ale to chyba rzeczywiście nie na temat.
Wracając do Asterixa- wczoraj leciała kreskówka jakaś na czymś ^^. Chamstwo, bo polączyli wątki z dwóch albumów i Panoramix wychodzi na debila, a wiele dowcipów jest obciętych i pojawił się paskudny żart z nagości dowódcy obozu... Spłaszczyli też nazwy własne (Paryż zamiast Lutecji!), a mała sówka, która fajnie komentowała dymkami myślowymi, tylko pohukuje...
Jednak Asterix jest najlepszy na papierze^^ |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 7 Luty 2006, 10:52
|
|
|
OT
| SStefan napisał/a: | | ZAWSZE piszę fonetycznie... |
to nie jest usprawiedliwienie.
| SStefan napisał/a: | | A możesz po prostu wymówić na głos i się pokapujesz, o co mi loto. |
dziękuję Łaskawco
| SStefan napisał/a: | | Tera josne? |
od początku (o Ironio!) było, tyle, że chodziło mi o coś innego.
pisowni fonetycznej mówię stanowcze Nie.
Na podobnej zasadzie - nie piszesz Asteriks, prawda?
END OT
[mode: sorry /ON] |
_________________ |
|
|
|
 |
Agutii

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 13:33
|
|
|
Widziałam wszystkie filmy o Asterixie (oprócz "Asterix i wikingowie",bo jeszcze w kinie u nas go nie ma) i śmiem twierdzić, że są świetne
Teraz czekam na wyżej wspomniany filmik i zaczynam się niecierpliwić |
_________________ "-Dlaczego chcesz patrzeć na gwiazdy?
-Tam mieszkam.
-Wśród gwiazd?
-Tak..."
"K-Pax" |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 13:49
|
|
|
Asterixa znam głównie z komiksów... kocham Goscinnego!
Najlepszy tom to chyba "Róża i miecz" ("MĘSKI SZOWINISTA!", "Przecież wszyscy wiedzą, że poziome pasy pogrubiają", "To dżinn, nowa moda z Lutecji" ), ale sporo innych też uwielbiam.
Cóż, na filmach rysunkowych się wychowałam, a aktorskie... Pierwszy był tragiczny, a drugi świetny |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
| |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 14:03
|
|
|
| Oj, nie zgodziłabym się co do "Róży i miecza". To tom napisany i narysowany przez samego Uderzo, już po śmierci Gościnnego. A ja uważam te części za gorsze... Niby też są dowcipne, mądre, pełne ukrytych aluzji, ale to już chyba jednak nie to samo... |
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 14:07
|
|
|
| Agata_G napisał/a: | | Oj, nie zgodziłabym się co do "Róży i miecza". To tom napisany i narysowany przez samego Uderzo, już po śmierci Gościnnego. |
Ożesz... no i wychodzi na jaw moja niewiedza
Pożyczałam z biblioteki Asterixy hurtowo, nie patrzyłam, z którego roku i czyje...
P.S. Zaraz rąbnę pytaniem "TO GOSCINNY NIE ŻYJE?!" |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 14:32
|
|
|
| no ja zdecydowanie wolę stare animowane od tych filmowych. Jakoś mnie nie przekonują. ale to zapewne kwestia tego, że tamte oglądałem w dzieciństwie i się z nimi zżyłem. |
|
|
|
 |
I.Inni

|
Wysłany: 20 Maj 2006, 20:15
|
|
|
| A warto obejrzeć Asteriksa i Wikingów? |
_________________ Curses upon you, Thomas Construction! Humanity will remember you as another Judas, if we aren’t all destroyed! |
|
|
|
 |
Damex

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2006, 13:37
|
|
|
Ja mam okolo polowy wszystkich albumow, ale w empiku mi sie nie oplaca, poczekam to kolejnego miedzynarodowego festiwalu komiksu i kupie za bezcen
jak to dobrze, ze MFK jest w Lodzi- w moim miescie
fajna stronka na Teutatesa: http://www.asterix-obelix.prv.pl/
mimo wszystko zawsze lubilem bardziej Obelixa oszywiście.
A mój ulubiony album to ASTERIKS LEGIONISTA. wymiata!!! A od kiedy Uderzo sam pisze scenariusze to juz nie maja takiego polotu, a ostatni tom- KIEDY NIEBO SPADA NA GŁOWĘ to już maxymalna żenada... |
|
|
|
 |
|
|