|
Artemis Fowl |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 15 Luty 2006, 18:47 Artemis Fowl
|
|
|
Artemis Fowl to seria fantastyczno-przygodowych książek o superinteligentym potomku starego rodu przestępczego. Jej atuty to wartka akcja, świetni bohaterowie i noawtorski pomysł. Tak chyba można to w skrócie opisać.
Artemis Fowl doczekał się już 4 części (4-ta - Fortel Wróżki w Polsce w maju tego roku)
Jeżeli ktoś to czytał, to chciałbym poznać jego opinię o tej serii; jeżeli nie czytał, to hucznie polecam! |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 15 Luty 2006, 19:16
|
|
|
Ja się nie wstydzę przyznać, że przeczytałam (w przeciwieństwie do innych osób - w temacie jest chyba 6 wyświetleń i 0 odpowiedzi ). Miło wiedzieć, że nowa część już niedługo.
Teraz co do samych książek - to bardzo przyjemne odstresowywacze - tak jak np. "Kod Leonarda da Vinci" - czyta się szybko i lekko, z niecierpliwością przewraca się kartki - ale nie posiadają raczej głębszych treści zapadających w pamięć. Innymi plusami są dość oryginalne pomysły fabularne (wróżki i nowoczesna technika? niemożliwe... a jednak! i jest to całkiem udane połączenie). A co mnie odstręcza - książka jest adresowana do młodszego (niż ja!) czytelnika, stąd czasami (chociaż niezbyt często) zdarza się niewybredny humor.
Podsumowując: jeśli macie ochotę na "coś lekkiego i przyjemnego" to polecam. |
|
 |
jagocha

|
Wysłany: 15 Luty 2006, 20:22
|
|
|
| Jest czwarta częśc? To super, bo trzy już czytałam i jak tylko widzę którąś z nich to od razu zastanawiam się co będzie dalej. A co do tego adresowania ksiażek tofajnie się czasem czyta książki dla młodszej grupy wiekowej, no w moim przypadku to są np ksiażki dla 10-cio latków:) |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 15 Luty 2006, 20:45
|
|
|
Ahhh Arty!
Uwielbiam Fowla (chodzi o książki )!! Seria którą już daaawo temu czytałam <wspomina>.
Naprawdę dobrze napisane. Bardzo wszystkim polecam. Nieporównywalnie lepsze od jakiegoś Pottera Połączenie filmów akcji, sf i czegoś jeszcze. Genialna fabuła. Czyta się przyjemnie. Wcale nie dla jakiś dzieci. Dla wszystkich z odrobiną wyobraźni.
I na prawdę ciekawe. Wciąga, serio wciąga!!
PS: Mam słabość do Ogierka |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
jagocha

|
Wysłany: 15 Luty 2006, 21:20
|
|
|
| No Ogierek to dopiero gość, znaczy centaur:) |
|
|
|
 |
Angelina

|
Wysłany: 8 Marzec 2006, 17:57
|
|
|
| Czytałam wszystkie trzy części i uważam że są świetne. Wyraźnie się różnią od tych "zwykłych" książek fantasy i bardzo dobrze. Co do czwartej części to będzie w tym roku chyba "Fortel Wróżki" ale nie wiem kiedy dokładnie. Ogierek rulez:] |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 8 Marzec 2006, 18:06
|
|
|
Łaaa!
Nie miałam pojęcia, że jest tu taki temat!
Artemis Fowl to jedna z najlepszych książek, jakie czytałam. Mam na jego punkcie fijoła prawie takiego jak na punkcie Pratchetta.
Nie ma chyba postaci, której bym nie lubiła... no, może Holly, ale...
... ale Arty, Ogierek i Mierzwa są genialni!
W maju tego roku (szesnastego bodajże) wychodzi czwarty tom. |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Nobby

|
Wysłany: 8 Marzec 2006, 18:10
|
|
|
| Owszem dorwalem sie do 2 ksiazek z serii - byly nawet ciekawe ale na kolana mnie nie powalily- uwazam ze sa jednak leprze ksiazki gatunku - mimo ze ta ksiazka ma kilka ciekawych pomyslow |
_________________ Wykluczony z gatunku ludzkiego za faule. |
|
|
|
 |
tiara

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 10:48
|
|
|
| Dzisiaj dostałam "Fortel Wróżki" i zabieram się do czytania. Mam nadzieję że bedzie warto |
_________________ To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour.
- William Blake, Augries of Innocence |
|
|
|
 |
Agata_G
Moderator

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 13:54
|
|
|
To już jest? No popatrz, a ja dzisiaj go wypatrzyłam na Placu Imbramowskim i myślałam, że wykradziony z drukarni (wszystkie książki były elegancko w foliach). Popatrzyłam na cenę (29.90) a sprzedawca rzuca szybciutko: "Pani sprzedam za 27 złotych!!!" |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 16:12
|
|
|
| Tak! Jest! Właśnie wróciłem z miejscowej księgarni skąd wykupiłem ostatni egzemplarz! Zacząlem czytać... Zaczyna się nieźle... |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 25 Maj 2006, 21:57
|
|
|
Przed chwilą skończyłem czytać...
Więc tak: książka mnie nie zaskoczyła. Wiedziałem, że będzie świetna i taka się okazała. Tak samo jak poprzednie kipi akcją... Postacie zachowują się jeszcze lepiej niż w poprzednich częściach. A wspomnianego "sposobu kopania" jest dużo. A także innych sympatycznych zdolności "istot, co miały klapy na tyłku" Ogólnie trzyma poziom. I tylko jedna rzecz mnie rozczarowała: (UWAGA! - spoiler) Ginie moja ulubiona postać! Komendant Bulwa! (koniec spoilera) |
|
|
|
 |
lala
Gość
|
Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 20:36
|
|
|
| Za 27zł? Buhaha. Na allegro jest za 23 zł. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Czerwiec 2006, 20:38
|
|
|
| Re up: Plus koszty przesyłki = 27. Haha buhaha. |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 30 Czerwiec 2006, 20:22
|
|
|
Zapomniałam się tu wypowiedzieć?!
Zapoznałam się z tomem czwartym. Niefortunnie poczatek czytałam w autobusie, więc ludzie nieco dziwnie na mnie patrzyli, gdy Artemis kolejne wypowiedzi kończył słowem "koleś" (nie mam pojęcia, o cóż moglo im chodzić).
Trochę trudno mi będzie wyobrazić sobie dalsze części bez
S
P
O
I
L
E
R
Komendanta Bulwy i z Holly w roli wolnego strzelca.
KONIEC SPOILERA
Ale cóż, takie same miałam wątpliwości po wymazaniu Artemisowi pamięci, a przecież Colfer wybrnął z tego genialnie. |
|
|
|
 |
Willow

|
Wysłany: 11 Lipiec 2006, 20:28
|
|
|
Arty <rozpływa się> mój idol i wielka i niepowtarzalna miłość <zaraz po Rincewindzie>!!!!! a nie ma książek w księgarniach i kurde co jest?
mam tylko w oryginale i chyba się za to zabiore... ale gdzie wcięło polską wersję?!?!?!
uwielbiam gościa...szczególnie za szachy ;p nigdy go dość <dlatego, tak jak Pratchetta czytam po kilka razy... > |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 1 Sierpień 2006, 16:49
|
|
|
Przepraszam za OT
Kochanieńka! Jesteś pierwszą osobą, która rozumie moje zboczenie!
| Willow napisał/a: | | uwielbiam gościa...szczególnie za szachy |
Nic nie przebija "udawania normalnego nastolatka" w czwartej części... [BTW, w Ępiku na pewno znajdziesz]. Myślałam, że skonam ... koleś. |
|
|
|
 |
tiara

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 09:21
|
|
|
Już chyba w październiku tego roku bedziemy mieli piąty tom Artemis Fowl. Zaginiona kolonia
http://www.wab.com.pl/index.php?id=7&idc=5
Ponadto zaczeły się chyba przygotowania do ekranizacji pierwszej części książki. Jestem bardzo ciekawa jaki będzie efekt |
_________________ To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour.
- William Blake, Augries of Innocence |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 28 Marzec 2007, 18:20
|
|
|
Przygotowania to się ZACZĘŁY w 2001.
Ale, mówiąc szczerze, to co słyszałam o scenariuszu, brzmi nieciekawie.
Samotny, opuszczony chłopiec zamyka się w stworzonym przez swoją wyobraźnię świecie elfów.
Bogowie, czy mówimy o tym samym Artemisie?!
A do października nie doczekam, mam ambitny plan kupić piątkę w oryginale. Nie będzie się chyba dużo trudniej czytało niż Pratchetta... choć to całe słownictwo techniczno- komputerowe... ugh.
No ale muszę sama się przekonać, co z tą Minervą Paradizo. Za dużo FF-ów zaburza poczucie rzeczywistości... znaczy, książkowości, znaczy... yhm. |
|
|
|
 |
|
|