Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Angielski humor
Autor Wiadomość
Walter 

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 20:12   

Krasnola napisał/a:
oba szczyty Mount Everest?
Kilimandżaro :D Najlepszy skecz u MP To "Brytyjscy oficerowie" ("TRYGRYS?!") i "Wybory uzupełniające" ("Dzwoni ten pocieszny Szkot MacGöring"). Przynajmniej wg. mnie :P

Nie płakałem po Kaczyńskim.

Agata_G 
Moderator

Wysłany: 3 Sierpień 2007, 21:59   

[OT]

I na powyższym poście proszę zakończyć wymienianie swoich ulubionych skeczy MP. Temat staje się podobny do np. "ulubionych bohaterów ŚD", czy "ulubionej rasy ŚD" - które są najnudniejszymi z tematów na tym forum. Przypuszczam [i pewnie mam sporo racji], że wielu użytkowników nawet ich nie czyta. Takie posty nie wnoszą nic nowego czy ciekawego do dyskusji.

[EOT]

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 16:29   

Dobrze. ale ze LCMP to jednak angielski humor, jesliby nawet Agata glosno krzyczala, ze nie, to dla fanow maly link:
http://www.petycje.pl/pet...?petycjeid=2524

Lu-Tze 
VIP

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 10:14   

jakoś tu mało o Żywocie Błajana. czyżby z przyczyn religijnych? :)

scena igrzysk, powiązana w przemyślny sposób z rozmowami ugrupowań opozycyjnych w moim odczuciu dość trafnie oddaje naszą dzisiejszą sytuację polityczną, a może nawet podsumowuje ostatnie -naście lat.

Qba, co do opóźnionego zapłonu - czytając większość książek PTerrego po raz -nasty znajduję nowe powody do śmiechu. a także do przemyślenia. to jest ten opóźniony zapłon i ten sam znajduję w MP. w obydwu jest taki natłok zdarzeń, gagów, aluzji, że ciężko to od pierwszego razu dostrzec i nie sposób na dłużej zapamiętać. przynajmniej z perspektywy starego grzyba :)

Uboot 
Moderator

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 11:29   

Krasnola napisał/a:
dla fanow maly link:
http://www.petycje.pl/pet...?petycjeid=2524

Myślę, że nici z tego, gdyż jak podawałem wyżej, empik (czy sony) właśnie wydał LCMP w Polsce (z wyłącznością na sprzedaż przez parę miesięcy).

Kor 
Moderator

Wysłany: 24 Styczeń 2008, 08:38   

Kolejne linki dla fanów, tym razem do kupna:

The Definitive, Outrageously Luxurious Special Edition Collection
:arrow: http://www.amazon.co.uk/M...01128049&sr=8-1

Life Of Brian - The Immaculate Edition
:arrow: http://www.amazon.com/Mon...01127875&sr=8-1

Szczery 

Wysłany: 14 Marzec 2008, 20:05   

settler napisał/a:

Nie mowiac juz o grze Discworld 2, gdzie Terry Giliam procz podkladania glosu Rincewinda mial wklad w scenariusz, stad wiele parodii z filmow Pyhonow.

To był Eric Idle ale sens się zgadza ;)

Monty Python... skłamałbym jakbym powiedział że nie lubię ich produkcji. Jest to dla mnie naprawdę kawał dobrej zabawy, i trupa ta ma opinię praktycznei kultowej. Każdy ma prawo jednak jej nie lubić - ale nie zgodzę się że jest to humor prymitywny - taki się może czasem wydawać, kiedy traktuje o tematach które nawet dzisiaj są tematami tabu.
Mnie zawsze rozwala hiszpańska inkwizycja, mafia szantażująca armię brytyjską czy skecz z pustelnikami. O filmach już nie mówiąc, które stoją na równie wysokim poziomie.
Benny Hill - jak teraz czasami obejrzałem to po prawdzie śmieszył mnie przeciętnie raz, może dwa na odcinek. Ogólnie nie mam o tym najlepszego zdania, ale wszystko jest dla ludzi :)
Mr.Bean - w formie seriali był świetny, zawsze jako dziecko uwielbiałem go oglądać. Ale filmy to już były gnioty ;/
Black Adder - Jak na razie mam za sobą pierwsze dwa odcinki i choć nie wybucham co chwila salwą śmiechu to jest to takie sympatyczne że nie powstrzymam się przed dalszym oglądaniem :D

[ Komentarz dodany przez: settler: 14 Marzec 2008, 20:48 ]
Oczywiscie Idle, nie wiem skad mi sie ten Giliam wzial...
...drzemią."

arekrem 

Wysłany: 14 Marzec 2008, 22:07   

Benny Hill to naprawdę inteligentny facet, tylko wybrał sobie kiepski target... Mimo wszystko czasem naprawdę potrafi pokazać coś na poziomie.

Monty Python... No tak... Kawał historii. Od siebie polecę skecz o sprzedawcy encyklopedii, polowaniu na komara, mecz piłki nożnej (chociaż szkoda że taki krótki :( ) oraz WSZYSTKIE filmy z naciskiem na "Life of Brian"...

Black Adder - widziałem pierwszy odcinek i gdybym tylko miał możliwość zdobyć więcej...

Hotel Zacisze - no ba, znać trzeba

Allo' Allo' - j.w.

Małą Brytania - coś pomiędzy Bennym Hillem a Monthy Pythonem... W sumie jakieś takie... Prostackie :/ Ale perełki jak dyskusje geja (a właściwie osoby się tak lansującej) z księdzem rządzą ;P

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 14 Marzec 2008, 22:47   

arekrem napisał/a:
Black Adder - widziałem pierwszy odcinek i gdybym tylko miał możliwość zdobyć więcej...

Ostatnio widzialem w Reaku na dvd za 10zl sezon.

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 20 Marzec 2008, 13:59   

arekrem napisał/a:

Pierwszy odcinek której serii? Na ten serial składają się 4 serie po 6 odcinków. Najlepsze są swoją drogą 2-a i 3-cia. Ale 4-ta też rozwala, zwłaszcza George grany przez Hugha Laurie`go. Za to w pierwszej trochę Atkinson zalatuje Mr. Beanem na mój gust. Co nie znaczy, że nie da się oglądać.

Jakiś czas temu wydano wszystkie serie po 10 zł. Oprócz tego jest jeszcze kilka odcinków specjalnych. A w internecie można dorwać odcinek pilotażowy, trochę inny niż pierwsza seria, który jednak posiada poważną wadę. Baldricka nie gra Tony Robinson...

"Mam szczwany plan, który jest tak szczwany, że można by mu doczepić wąsy i powiedzieć, że to lis" :mrgreen:

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

nanom 

Wysłany: 4 Czerwiec 2008, 00:19   

Humor angielski kocham sercem całym. Jak większość stricte brytyjskich rzeczy. Jest niesamowicie absurdalny i potrafi bardzo płynnie przejść w ironiczny cynizm. Moje ulubione przykłady takiego humoru:
- Świat Dysku
- Monty Python
- Black Adder
- Allo, allo
- Little Britain
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Uboot 
Moderator

Wysłany: 4 Czerwiec 2008, 07:18   

Ja bym jeszcze od siebie dodał program motoryzacyjny Top Gear. Angielski humor na każdym kroku.

nanom 

Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 00:40   

Słuszna uwaga. O ile May i Hammond robią jako przystawki, tak Clarkson to wzór starego, sarkającego na wszystko Brytola. Top Gear to nic w porównaniu z jego felietonami z The Times i książek...
GIŃ PSIE !!!!

arekrem 

Wysłany: 5 Czerwiec 2008, 07:59   

Jego felietony można poczytać też w dzienniku "Polska". Najbardziej mnie rozbawił ten, w którym pisał o promowaniu tandety w kulturze xD

arekrem 

Wysłany: 1 Sierpień 2008, 23:39   

Angielski humor, czyli ukryte treści w show telewizyjnym dla dzieci:
http://pl.youtube.com/watch?v=o_xwl0ph67o

Ja się popłakałem ze śmiechu po dziesięciu sekundach... A to trwa 3 minuty xD

Krejt 
Administrator

Wysłany: 1 Sierpień 2008, 23:49   

arekrem napisał/a:
Angielski humor, czyli ukryte treści w show telewizyjnym dla dzieci:

Wyjątkowo odkryte te ukryte treści. :)

arekrem 

Wysłany: 1 Sierpień 2008, 23:52   

Taak. Z tego można zrobić zbiór cytatów do rozmów z przyjaciółmi xD

"One skin two skin three skin"

"will you blow my pipe?"

"we play with our (w)horses"

"it`s my plucking instrument!"

"Ive got big red one"

"you can bounce your balls"

"I was blowing a lot with Roger last night"

Ja się zastanawiam, jak to wpuszczono na antenę...

nanom 

Wysłany: 2 Sierpień 2008, 15:29   

arekrem napisał/a:
"we play with our (w)horses"

ten cytat akurat dwuznaczny nie jest, przynajmniej dla Anglika, bo wymowa liczby mnogiej od whore i horse jest tak diametralnie różna, że nie idzie tego pomylić. Ot takie moje tyci czepialstwo ;)
GIŃ PSIE !!!!

arekrem 

Wysłany: 3 Sierpień 2008, 09:48   

A toć przepraszam. Chyba się po prostu przesłyszałem. Co nie zmienia faktu, że dla dzieci w Anglii istnieje ciekawa propozycja programowa.

Odpowiedz do tematu