Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Andrzej Pilipiuk
Autor Wiadomość
Gracjan 

Wysłany: 5 Marzec 2007, 09:24   

Niestety, sam autor wydaje się - był najniżej w szkolnym łańcuchu pokarmowym, i to odcisneło na nim pietno, zresztą sam się do tego przyznaje.
z drugiej strony, to ze szkola pozostawia wiele do zyczenia wiemy w mniejszym lub większym stopniu wszyscy.

Coż z czystej sympatii do autora, przymykam oko(ucho) na niektóre teksty które mi nie leżą. Ot taki człowiek.

Kor 
Moderator

Wysłany: 5 Marzec 2007, 09:28   

No ja przyznam iż ta jego złośliwość i cynizm sączący się z wypowiedzi, to znudzenie, to mamrotanie, pozorna nieznajomosć żadnych dzieł fantastyki oprócz elementarza jakoś mi leżą, i sprawiają, że pozytywnie odbieram tego człowieka :wink:

Gracjan 

Wysłany: 5 Marzec 2007, 11:45   

No cóż mnie to irytuje, ale wydaje mi sie ze rozumiem co na to wplyneło więc go troche "rozgrzeszam"
Taki ma Facet harakter ot i wsio.

Andrzej Pilipiuk:

"Większość opisywanych przeze mnie scen szkolnych zdarzyła się naprawdę. Mam o tej instytucji opinię jednoznacznie negatywną. Jest to obrzydliwe miejsce, gdzie poniża się godność człowieka i gdzie charakter młodego człowieka ulega niejednokrotnie trwałemu wypaczeniu. Szkoła zapracowała sobie na taką opinię w ciężkim pocie czoła. Dwanaście lat musiałem znosić humory ludzi, którzy powinni siedzieć w szpitalach psychiatrycznych, frustratów, odreagowywujących na uczniach swoje kompleksy i niepowodzenia życiowe. Spotkałem kilku porządnych nauczycieli, ale mogę ich policzyć na placach jednej ręki. "
more: http://www.esensja.pl/ksi...st.html?id=2285

A przy czytaniu tego wywiadu miałem mieszane uczucia :? :

http://ksiazki.polter.pl/...antastyki-c8095

acz m-cami ma facet racje... ale jakoś tak instrumentalnie to brzmi... pisanie to nie tylkjo hajs!

Keyff 
Moderator

Wysłany: 7 Marzec 2007, 23:36   

Gracjan napisał/a:
pisanie to nie tylkjo hajs!

Pilipiuk też tak nie uważa.

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 08:28   

On po prostu tak gada sobie chłopek, żebyśmy my sobie o tym dyskutowali i kupowali książęczki, i żeby było śmiesznie na spotkaniach z nim.

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 10:59   

Kormaciek napisał/a:
On po prostu tak gada sobie chłopek, żebyśmy my sobie o tym dyskutowali i kupowali książęczki, i żeby było śmiesznie na spotkaniach z nim.

Nie. on naprawde taki jest :mrgreen:

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 12:01   

Domyślam się, ale jak się takim jest wcale nie trzeba taga gadać, A on sobie plecie :wink:

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 12:36   

To dośc specyficzny facet :D
Osobiście, przyznam że go podziwiam - życ z pisania, cudowna sprawa.
a tak swoją drogą, to Andrew, został politykiem, ostatnio startował w krakowie z PLATFORMY Janusza Korwina Mikke :mrafroamerykanin:

Keyff 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 16:05   

chodziło mi raczej, że teoria iż "pisanie to tylko kasa" w żadnym miejscu nie wynika z tych wywiadów ani z innych wypowiedzi Pilipiuka.

Po prostu przywykliśmy do teorii, że "pisanie z kasą nie ma nic wspólnego" Pilipiuk przypomina, że "pisanie to TEŻ kasa"

i tyle.

Gracjan 

Wysłany: 8 Marzec 2007, 17:29   

oczywista. ale robi to troche zbyt nachalnie. pozatym, w tym kraju TYLKO z pisarstwa nie da rady wyżyc, pisarz zawsze robi cos jeszcze. na zachodzie jest pod tym wzgledem lepiej.

dlatego warto wspierac polską fantyastyke :mrafroamerykanin:
bo pisarz bez trosk finansowych, to pisarz zadowolony i plodny twórczo :mrgreen:
przykład? np Stephen King

Keyff 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 17:45   

z tym, że Pilipiuk zyje z pisania :)

Gracjan 

Wysłany: 9 Marzec 2007, 11:09   

?

ale sapkowskiego, to perfidnie atakuje w swojej wypowiedzi :|

EDIT:

Jakis tydzień temu, przytuliłem Norweski dziennik tom 1 ucieczka za 10zł, bo Au....anie, zebrali wszystkie knigi, podniszczone, i te które nie schodzą i przecenili. Pogrzebałem troche i znalazłem. zostało mi 50 stron, za 10 min ide do lekarza więc zaraz skończe knige.

cóż, musze powiedziec tak, styl opowiadania b. dobry, przejrzysty czytelny, sama historia jakoś nie powala, ale miło się czyta, choc czasem teksty "tomka" irytują. Miejscami komu nizm jest krytykowany dobrze(na zasadzie porównań) a miejscami ręce opadają bo teksty niektóre są straszneie prestensjonale, zbyt prostackie, nie mam zadnych sympati prokomunistycznych - ale te detale mnie rażą.
Książeczka faktycznie została zaplanowana na jakąś grubsża serie... bo zostało mi 50stron i niewiele się wyjaśniło.
Mój werdykt - IITom sobie daruje...

Gracjan 

Wysłany: 15 Listopad 2007, 12:09   

ANDRZEJ PILIPIUK na Youtube! :D

http://pl.youtube.com/watch?v=0oJgo0FAbA4

To "oko jelenia zapowiada się ciekawie" pomysł podobny jak przy operacji Dzień Wskrzeszenia...

Drozdu 

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 21:21   

Mi książki o Jakubie się nawet podobają zwłaszcza pierwsza część kolejne już były o wiele gorsze.Pilipiuk jednakże nie umywa się do Pratchetta

Kor 
Moderator

Wysłany: 12 Czerwiec 2008, 23:28   

Tu nawet nie ma co porównywać, obawiam się.

Yakoop 

Wysłany: 25 Sierpień 2008, 14:30   

Nie ma co porównywać, bo piszą zupełnie inaczej. Pilipiuk jest moim ulubionym autorem na równi z Pratchettem a seria o Jakubie Wędrowyczu ulubioną na równi z serią o Straży. Mam podobne poglądy co do szkoły.
Generalnie jest to najlepszy polski autor z jakim się zetknąłem. Myślę że seria o Jakubie jest wprost idealna dla co inteligentniejszych gimnazjalistów płci męskiej, nie wymaga zbyt wiele od czytelnika. Co prawda potrafi zrobić coś w stylu "prania mózgów" (moi kumple kiedyś na to cierpieli), które sprowadza się do łażenia po lesie czy ulicy w baranicy i pijackich okrzyków... :roll:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 28 Sierpień 2008, 01:22   

Yakoop napisał/a:
Myślę że seria o Jakubie jest wprost idealna dla co inteligentniejszych gimnazjalistów płci męskiej, nie wymaga zbyt wiele od czytelnika.

W gimnazjum nigdy nie byłem i chyba przez to udało mi się pogubić w tej krótkiej wypowiedzi :shock:

nanom 

Wysłany: 28 Sierpień 2008, 01:43   

QbaJak napisał/a:
W gimnazjum nigdy nie byłem i chyba przez to udało mi się pogubić w tej krótkiej wypowiedzi :shock:

Ano. Kto był, ten wie jaki poziom umysłowy prezentuje większość dzisiejszych gimnazjalistów płci męskiej i zaprawdę, nie masz Kubo czego żałować...
twój okrzyk śmierci grzmi:
GIŃ PSIE !!!!

Gadzinisko 
Aniołek Krejta

Wysłany: 28 Sierpień 2008, 14:08   

Zdecydowanie ja sie cieszę, że od dłuższego czasu już nie jestem gimnazjalistą...

A żeby nikt nie powiedział, że jednolinijkowy post...
Pilipiuka nie czytałem i raczej mnie nie ciągnie. Niestety od zaufanych osób słyszałem tylko jedną opinię dobrą i to też nie do końca...

[ Komentarz dodany przez: Agata_G: 28 Sierpień 2008, 14:17 ]
To są co prawda trzy linijki, ale tylko JEDNA dotyczy właściwego tematu. Ost? :P

Kto żyw, martwy, kto umiera,
Chodźcie tańczyć Makabrela.

Odpowiedz do tematu