Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Andrzej Pilipiuk
Autor Wiadomość
Black Dagger 

Wysłany: 24 Czerwiec 2004, 19:10   

Zacz±łem czytać Pilipiuka, ale jeszcze go nie przeczytałem. Chociaż jest niezły, to nie mogę się zgodzić z tym co mi powiedział ||c, a mianowicie że Pilipiuk jest polskim Pratchett'em. Po pierwsze, humor Pilipiuka jest prosty, nieskomplikowany. To prawda, nawet ¶mieszy ¶mnieszy, ale nie s± to wyżyny intelektualnej rozrywki. A po drugie, ksi±zki Pilipiuka nie zawieraj± takich przemy¶leń intelektualnych, które w ksi±żach Pratchett'a w poł±czeniu z jego humorem, daj± genialny wynik. Słowem, Pilipiuk jest nie taki zły. raz na jaki¶ czas może być, ale genialny.

Skonto 

Wysłany: 2 Sierpień 2004, 18:25   

Na pocz±tek to co już było powiedziane - prymitywny, ale ¶mieszny humor w stylu "jo żem pierdł". Ale ¶mieszy. Cały cykl jest wy¶mienit± satyr± na polsk± rzeczywisto¶ć. Trzeba jednak dodać, że Pilipiuk potrafi nieraz zaskoczyć ¶wietnymi nawi±zaniami (Matrix z pryt± truskawkow± !!! :lol: ). Krótko mówi±c - jestem za!

efzetiks 
VIP

Wysłany: 31 Grudzień 2004, 03:26   

przeczytal "Wezmisz czarnom kure..." i hmmm... niby smieszne ale w pewnych momentach jak dla mnie za proste.. Chodzi mi i o fabule, jak rowniez o narracje. Ogolnie jestem "za" ale propagowac jakos namietnie nie bede..

Słupek 
VIP

Wysłany: 1 Styczeń 2005, 19:55   

efzetiks napisał/a:
przeczytal "Wezmisz czarnom kure..." i hmmm... niby smieszne ale w pewnych momentach jak dla mnie za proste.. Chodzi mi i o fabule, jak rowniez o narracje. Ogolnie jestem "za" ale propagowac jakos namietnie nie bede..

Ja przeczytałem to samo juz jakis czas temu, ale jako¶ zapomniałem skomentować. Ogólnie ¶mieszne, najbardziej mi się chyba podobaj± spotkania bohatera z postaciami historycznymi (no i podróż Titanicem), ale czasami humor był rzeczywi¶cie denny :(
PS. Robimy bimber z trocin? :wink:

Gracjan 

Wysłany: 10 Marzec 2005, 13:16   

przeczytałem wszystko co wyszło z pod ręki mistrza, w cyklu wędrowyczowskim.
Nierozumiem zarzutów co do chumoru, oczyw¶cie s± opowiadania lepsze i gorsze ale język pilipiuka nawi±zuje bezpo¶rednio do tematyki jak± opsuje. Przeczytajcie inne opowiadanie Pilipiuka, i zobaczycie że potrafi pisać w innej scenerii i innym językiem.
A pilipiuk tak stylizuje czykl o jakubie, aby bawić czytelnika.

Aida
Gość
Wysłany: 21 Czerwiec 2005, 19:53   

Bimber z trocin można zrobić, żadna chyba filozofia. Znajoma chemiczka twierdzi, że bimber można zrobić ze wszystkiego co kiedyś żyło, nawet z grzybów i starych szmat.

Dopiero teraz dorwałam i parę razy obśmiałam się jak norka. Język owszem prosty jak fanfik, ale dzieci w szkole, czy Semen, czy humor - bomba!!! Ogłaszam konkurs na najfajniejszy motyw z Pilipiuka.

W ogóle jakoś podoba mi się idea zdzielenia wampira łopatą...

Gracjan 

Wysłany: 21 Czerwiec 2005, 20:57   

...Ale wiecie co, jedno trzeba powiedzieć sobie szczerze - Pilipiuk ma zacięcie grafomańskie, pisze szybko, i na dowolny temat, a w teksty potrafi zindywidualzować tak,że w "różnych światach" (np Jakub W, cykl o kuzynka kruszewskich) wampiry różnią się cechami i sposobem pobierania krwi od ofiar, od tradycyjnych zębów - do przyssawki na języku. Zdolniacha z Pilipiuka, biorąc pod uwage że cierpi na dysgrafie.

LudoS 

Wysłany: 14 Wrzesień 2005, 21:50   

Wędrowycz to mój ulubiony bohater fantazy z polskich ksiazek, ogolnie z polskiej fantazy to czytalem tylko Pilipiuka i jeszcze Białołęcką ale ją przez przypadek akurat mi wpadla w rece, !!!WĘDROWYCZ!!! :twisted:

SStefan 
VIP

Wysłany: 15 Wrzesień 2005, 15:30   

Bimkber na "Milce"... Spicie utopców... Wielcy Bogowie, ten facet ma pomysły!
Tak, jak do zakupienia paru Praczetów przekonałam moją szan. Mamę- bibliotekarkę liceum, tak, gdy zaprotestowała przeciwko kolejnym książkom PTerry'ego, poprosiłam ją o coś Pilipiuka... Ludzie, strzał w dziesiątkę! Rzecz doprawdy wspaniała! Może nie jakaś wyszukana, ale te pomysły... I rubaszne dowcipy! Uwielbiam takie rzeczy!...
"Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Listopad 2005, 12:23   

Dla zainteresowanych:
14.11.2005 g.18:00 Zabrze Czytelnia przy ul. Wyzwolenia (1 minuta od Dworca PKP jak również autobusowego :wink: ) odbędzie się spotkanie autorskie z Andrzejem Pilipiukiem.
Tak sobie dzisiaj szedłem tu i tam no i zauważyłem :)

Savi 

Wysłany: 12 Listopad 2005, 21:52   

No Pilipiuk spoko, ale Pratchett to mistrz.

Keyff 
Moderator

Wysłany: 13 Listopad 2005, 14:52   

przecytałem ostatnio kolejnych kilkadziesiąt opowidań i przyznaje rację tej osobie która powiedziała że Pilipiuk ma talent grafomański.

po prostu to już przestaje byc śmieszne.

I.Inni 

Wysłany: 13 Listopad 2005, 19:04   

Polecam Norweski dziennik. Ciekawa intryga.

Blek_Rajder 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 08:01   

Pilipiuka lubię, owszem, ale "raz na jakiś czas". Gdybym czytał wszystko, jak leci, jedno po drugim to wymiękłbym po dwóch książkach. Seria o Wędrowyczu fajna, chociaż czytałem tylko "Zagadkę Kuby Rozpruwacza" i kilka opowiadań z SF.

A z innej beczki: polecę "2586 kroków", czyli zbiór opowiadań niewędrowyczowskich. Warto przeczytać, opowiadania są dobre, chociaż oczywiście zdarzają się i słabsze.

http://www.last.fm/user/blekrajder/

Nobby 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 08:12   

Jak juz sie chwalilem nawet moja mutter siegnela po Pilipiuka - poniewaz podsunolem jej "2586 kroków" - i przeczytala cale- malo tego wczoraj poprosila mnie sama z wlasnej i nieprzymuszonej woli o "ta druga ksiazke Pilipiuka" czyli "Wezmiesz czarno kura" :D
Jak widac jestem wielkim zwolennikiem tworczosci Pilipiuka i rozszczepiam ja na reszte rodziny :twisted:

jagocha 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 15:55   

Jak na razie w łapki wpadł mi tylko "Norweski Dziennik" i owszem bardzo dobrze się czytało i z chęcią przeczytam inne jego dzieła jak tylko dorwę. Muszę poszukać cyklu o Wędrowyczu, bo tak wszyscy zachwalają :)

Nobby 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 16:08   

"Norweski dziennik"? Przyznam sie ze nie znam - ale czy chodzi Ci o opowiadanie ktorego bohaterem jest Paweł Skórzewski? to ono chyba sie nazywało 2586 krokow- chyba ze mowisz o innym opowiadaniu. jesdli jednak o tym samym polecam szczegolnie inne opowiadanie Pilipiuka " Wieczorne Dzwony" ktore sa kontynuacja watkow z krokow

jagocha 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 17:35   

Na pewno "Norweski dziennik" aż sprawdzilam, bo mnie ostatnio pamięć zawodzi :)
A główny bohater też Paweł tyle, że Koćko, a późnie to się jeszcze inaczej nazywa :)

Nobby 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 19:06   

o to tego nie znam- skad wytrzasnelas to opowiadanie? jest w jakims zbiorze czy gazecie?

jagocha 

Wysłany: 9 Marzec 2006, 19:42   

To nie jest opowiadanie, teraz dopiero się skapnełam, że sa trzy tomy,a pierwszy (który to czytałam)nosi tytuł "Ucieczka", a skad wytrzasnełam? Poszłam do biblioteki i wypożyczyłam :mrgreen:

Odpowiedz do tematu