|
Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info
|
|
6 czy 36 historii - czyli o Szekspirze |
| Autor |
Wiadomość |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 22:19
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: |
Może dlatego, że sam nie rozumiesz, Keyff ? Osattnio toczą sie 3 dyskusje, dosyć poważne, i to że ktoś się z Tobą nie zgadza, to a) nie musisz go obrażać, b) na siłę mu wmawiać, że Cię nie zrozumiał. |
No to poszedłęś po bandzie.
Weisz jaaka jest różnica pomiędzy moimi wypowiedziami w tym wątku a twoimi. Ty ode mnie ciągle wymagałęś abym podał ci te konkretne 6 motywów. A ja że ci ich nie podam i argumentuję ci, że nie o to mi chodziło. A ty na to, żebym podał te 6 skoro jestem ich zwolennikiem. To ja ci na to o co mi chodzi, i że wcale mi nie chodzi o to, żeby je wymieniać i dlaczego nie. Na co ty stwierdzasz, że fajnie, że wszystko rozumiesz, ale żebym podał te 6 motywów.
No i powiedz mi, czy nie mam prawa twierdzić, że nie rozumiesz o co mi chodzi?
Tymbardziej, że równocześnie wypowiadał się Sett który jakoś rozumiał o co mi chodzi. I chociaż od samego początku bstawiał tę samą tezę co Ty, że jeśli się je poda to uda się znaleźć coś innego, jakoś nie domagał się ode mnie abym podał te 6.
Oczywiście zapewne to jest tak, że jednak ja mam manię prześladowczą i jestem nadpobudliwy i sam nie wiem o co mi chodzi. Chociaż, być może przez wzgląd na mój ciężki stan, trudno mi przyjąć taką wersję wydarzeń.
A wracając do tematu powstaje wątpliwość tego typu:
czy w takim razie sztuki szekspira (wszystkie 36) są na tyle jednoznaczne, że nikt z nas nie będzie twierdził że są o czymś innym? Obawiam się, że nie.
I nawiązując do Setta - wszystko zależy od tego co będziemy nazywali "znajomym" albo kogo będziesz określał "przyjacielem". z tymi historiam to też jest podobny problem bo ogólnie wiadomo, że aby budować jakieś sztywne podziały konieczne są porządnie (jednoznacznie) zbudowane podstawy ontologiczne i semantyczne. A z tym jest zawsze problem. Powiem tylko po raz ostatni to samo, chodzi o to, że jeśli ktoś twierdzi, że jest tylko 36 historii i każda z nich to jest sztuka szekspira, który to napisał ich właśnie 36 - to moja odpowiedź będzie brzmiała: "że raczej jest ich tylko 6, i żadnej z nich Szekspir nie opisał jako pierwszy" - i może po całej tej dyskusji dorzucę jeszcze, że od samego istnienia tych opowieści dużo ważniejszy jest ich układ - weźmy np. biologię molekularną i DNA - wszystkie związki z których jest zbudowane są pojedynczo wielokrotnie mniej złożone i ważne niż układ całości, co nie zmienia faktu, że całość nie mogłaby bez tych elementów istnieć. |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 22:57
|
|
|
Mości Keyffie, ale jak mozęsz być zwolennikiem "6 opowieści", których nie da się wg Ceibie podać. Albo inaczej, których nie chcesz podać, bo twierdzisz, że nie o to chodzi. Jest sobie "6 opowieści" i sobie są, a co to jest, jakie one są, to nieważne, bo to nie to chodzi. To jest dla mnie nielogiczne. Oczywiście zgadzam sie, że podstawy jak to nazwałeś muszą być solidne. Wnioskuję, że te 6 "opowieści" nazywasz podstawami. Ale to nie są opowieści/motywy duchy. To jest coś konkretnego.
Oczywiscie, mógłbym teraz iść po najprostszej linii ataku i powiedzieć, że jakiekowliek 6 motywów byś podał, to to będzie lipa, bo z łatwośćią znajdzie sie dzieło, w które ma 7, 8... i 120-sty motyw. Ale ok, nie chcesz ich podawać. To inaczej: Jaki jest sens teoretycznych wywodów bez poparcia praktyką? Bo wg mnie widzisz prościej znaleźć "36 motywów/opowieści" które potiwerdzą teorię 36 niż "6 motywów" które potwierdzą teorię 6-stki. Tylko żę ja nie uważam żę mam rację, bo prościej jest znaleźć te 36. Próbowałem wymyślić, (tu jest problem, bo nie czytałem dużo Szekspira) te 6 głównych motywów i zawsze wychodziło mi dużo więcej.
I dlatego (teraz powtórze swoje słowa z jednego z pierwszych postów w tym temacie) uważam, że jak juz coś (dlatego "jak juz coś", bo po drodze wyszło mi, że poprzez łączenie motywów liczba ich jest nie do określenia] to bliżej do 36 niż do 6.
6 to za mała cyfra - nie mieści w sobie tego wszystkiego, do czego zdolny jest człowiek. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 23:17
|
|
|
Mab, tylko same bajki (chodzi o klasyczne oczywiscie, typu Ezop) sa strasznie schematyczne.
Zreszta w literaturze (i nie tylko) mamy kilka takich schematycznych rzeczy, ale jest tez wiele, ktore sa zupelnym freestylem. Jak chodzby kino wspolczesne (wiem jestem monotematyczny). |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
VenaKruczowłosa
VIP

|
Wysłany: 24 Maj 2006, 23:18
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | Ale jesteś pewna, że bo było myślą przewodnią Pratchetta? |
To jest nieistotne, co było jego myślą przewodnią. Liczy się tylko i wyłącznie odbiór czytelnika. Co by było, gdyby Pratchett napisał, że Kosiarz, to tak naprawdę tragedia? Być może taki miał zamiar, ale wyszła nostalgiczna opowieść o miłości (przynajmniej w wątku Śmierci). Autor już nie ma nic do powiedzenia. Dzieło jest tworem samoistniejącym i niezależnym. Spytasz Shakespeare'a jaki miał zamysł pisząc Otello?
| Cytat: | | posłużę sie przykłądem Ptaśka Whartona. Dla mnie ta ksiażka jest o wolności. A dla kolegi jest ona skutkach wojny. Nie o wojnie, tylko o skutkach wojny, o chorobie. | Przychyliłabym się do drugiej propozycji
Czasem takie dopasowywanie jest na siłę, a czasem nie. Bo tak naprawdę to co się dzieje z narkomanami jest w dużej mierze skutkiem żadzy władzy i pieniędzy (często jest to tożsame) ludzi, którzy te narkotyki sprzedają. A narkomani i ich nieszczęścia, to skutek tego, że ktoś tych pieniędzy pożąda w takim stopniu, że łamie prawo i niszczy innych.
| Cytat: | Aż chyba napisze o tym wszystkim tekst do piosenki, bo złapałem wenę |
Och! Trzymaj i nie puszczaj! Dopóki wszystkiego nie wyśpiewa (wątek nr1: władza - nad osobą/przedmiotem przydatną) |
|
|
|
 |
|
|
Theme modified by Vanti & Krejt. Discworld, Ankh-Morpork and all related characters are trademarks registered by Terry Pratchett. All trademarks are used with permission from Terry Pratchett. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga |