|
300 |
| Autor |
Wiadomość |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2007, 14:02
|
|
|
| Gracjan napisał/a: | | dlaczego ci "pierwsi" persowie, na poczatku filmu są czarni?! |
najemnicy byli i są wszędzie, a poza tym:
| historycy.org napisał/a: | | Zdaje się że Asyryjczycy za Assurbanipala opanowali Lewant,Syrię, Egipt, Mezopotamię i wschodni kawałek Azji Mniejszej, a ostatecznie imperium Perskie objęło te ziemie oraz wszystkie ziemie tych którzy budowali w tym rejonie imperia, plus nowy kawałek - Iran. |
dodatkowo:
| http://www.wiw.pl/historia/starozytnagrecja/ napisał/a: | | Za panowania Dariusza I (522-486 p.n.e.) królestwo perskie, którego właściwe centrum znajdowało się w południowym Iranie, na wschód od Mezopotamii, obejmowało ogromne terytorium, rozciągające się od ziem dzisiejszego Afganistanu na północnym wschodzie po Anatolię i Trację na zachodzie; na północy przekraczało południową granicę byłego Związku Radzieckiego, na południu obejmowało Egipt i sięgało Oceanu Indyjskiego. Tereny te zamieszkiwała ludność bardzo zróżnicowana pod względem przynależności etniczej, a liczbę mieszkańców tego ogromnego państwa liczyć trzeba w milionach, jeśli nie w dziesiątkach milionów. |
Film i komiks są zdecydowanie oddalone od "prawdy historycznej", co nie zmienia faktu, iż jest rewelacyjnym (IMHO) widowiskiem. Ciekawy artykuł na ten temat czytałem w ostatniej Angorze (czyli był to przedruk). Dowiedzieć się z niego można było, że Spartiata idący do walki bez zbroi mógł być nawet ukarany grzywną, co kładzie na łopatki wizję Kaloryferowych Chłopców w Płaszczykach;-). Nic to, mnie wciąż film się podoba i czekam na jego pojawienie się w wersji dvd;) |
_________________ |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 19 Kwiecień 2007, 16:25
|
|
|
wiesz co, przyznam ze opcja z najemnikami nie przyszła mi do głowy, ale (pomijając fakt ze b. fajnie te postacie wyszły) oni byli bardzo image'owo podobni do kserksesa... [gdyby nie swoista bajkowosc tej adaptacji to powiedzialbym ze historycznie mi oni nie pasują... ]
jak to oglądąłem z kumplem który już to widział to mówił ze w którymś momencie jest bład - Jak Leonidas wyjmuje miecz z pochwy, siepie nim - a miecz ma nadal w pochwie cudowne rozmnożenie mieczy.
Jak oglądąłem film, to miąłem miejscami wrażenie, że autorzy w pewnych momentach wykorzystali kadry, i perspektywy rodem z komiksu...(jak w mieście grzechu) musze ten komiks kiedys chociaz przejrzec...
edit: wychwyciłem
http://www.248am.com/images/300comic2.jpg
i nie tylko ja:
http://drawn.ca/wordpress...0comparison.jpg
next
http://www.zonacrepuscula...06/10/300-2.jpg
all
http://www.zonacrepuscular.com/?p=48
no to schematy kadrowe mam obcykane |
_________________ Ночной Дозор Москва
 |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2007, 12:26
|
|
|
Byliśmy wczoraj w kinie na 300. nie ejstem stworzony do płomiennych recenzji. ale filmgenialny. Bardzo mi się podobały sceny walki. po prostu rewelacja. Komiksowa konwencja po raz kolejny świetnie się sprawdziła na dużym ekranie.
Jeden z lepszych filmów jakie widziałem ostatnio. |
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 00:41
|
|
|
| zamówiłem 300 z Merlina i jakiś czas temu dostałem paczuszkę z w.w. komiksem... i? i warto go mieć, ale kłamstwem byłoby stwierdzenie, że jakoś mnie poruszył. Albo mi się strony posklejały albo za głupi jestem by wychwycić jakieś większe przesłanie niż to z filmu. Pod względem artystycznym rzecz jasna cud, miód i orzeszki... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 06:51
|
|
|
| Mam właśnie dylemat, czy wydać tyle kasy czy nie... |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 10:13
|
|
|
| Przyznam, że nigdy nie czytałem hellboya, miasta grzechu czy np 300. Zabrzmi to pewnie pretensjonalnie, ale jakoś odrzucały mnie zawsze graficznie, nie chodzi mi o to że są np brzydkie, czy bez ciekawej treści, bynajmniej nie. Ale to chyba nie moja estetyka, jak ogladałem film i tak w myślach porównywałem sobie co zostało przeniesione wprost z komiksu(nawet jak ktoś nie czytał komiksu to widac!) to pomyślałem o pewnej sprawie - oczywistością jest że sceny walki (chyba główny atut filmu) wyglądają lepiej na srebrnym ekranie niż na kartach komiksu... i tak wydaje mi się że jeżeli ktoś natknie się na komiks 300, przeczyta przed filmem, to spędzi przyjemnie krótki czas, ale po filmie to już chyba nie ma sensu... no chyba że ktos od dnia kiedy obejżał film lata z kijem okd szczotki i krzyczy że jest "krół leonidas" ale takie rzeczy to chyba już nie na nasz wiek. |
 |
|
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 00:37
|
|
|
| Kor: warto, niby kupe kasy, ale to w końcu klasyk już zresztą taki Blankets czy "Umow z Bogiem" jeszcze droższe, chociaż jak przeliczymy cenę na ilość stron wychodzą taniej. W każdym bądź razie uważam, że 300 to taki "must have" dla komiksiarza.. |
|
|
|
 |
Gracjan

|
Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 09:23
|
|
|
"must have" if you got money, if not, don't be affraid*
300 to jeden z filmów, które moim zdaniem ogląda się świetnie tylko w kinie (efekty dzwiękowe, monumentalizm) gdyby leciał w tv, to pewnei bym siedział znużony jak na "Troi" i to jeszcze na moim 14 calowym telewizorku.
*nie amm pojecia na ile mój wywód jest poprawny w języku wielkobrytyjskim z ustnego anglika miałem 17/20 i 70% z pisemnego, więc prawdopodobnie przekaząłem tylko myśl |
 |
|
|
|
 |
Acibuk

|
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 23:10
|
|
|
| Wczoraj w naszym kinie w ramach akcji "Lato w Mieście" puścili "300". Czytałem komiks (mam wszystkie części {kocham Allegro.pl}) więc postanowiłem pójść zobaczyć i według mnie to naprawdę świetny film. Chodziło tu o efekty a nie treść jako taką, i z takim nastawieniem wchodziłem do kina. |
|
|
|
 |
Artek

|
Wysłany: 23 Grudzień 2007, 22:14
|
|
|
Do tego filmu mam dość niejednoznaczny stosunek, bo oglądając go za pierwszym razem bardzo mi się podobał i przyjemnie spędziłem dwie godziny, natomiast próbowałem drugiego podejścia i niestety po piętnastu minutach wyłączyłem odtwarzacz dvd. Od strony technicznej wykonany bardzo dobrze, ma też kilka scen, które zapadają w pamięci na dłużej np: Leonidas mówiący "Tu jest Sparta i chwilę później "szybujący" w studni posłaniec Persów" Krótko, zwięźle i na temat..to były czasy, wszystko było takie proste Myślę, że wart ten film zobaczyć chociażby ze względu na świetne wykonanie. |
|
|
|
 |
|
|