Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: QbaJak
27 Marzec 2006, 12:45
Zestawienie książek - etapy ewolucji Świata Dysku
Autor Wiadomość
Aida
Gość
Wysłany: 23 Wrzesień 2004, 20:53   Zestawienie książek - etapy ewolucji Świata Dysku

Wskrzeszam temat jako, że w toku konwersacji okazał się być potrzebny.

Początek
1. The Colour of Magic (1983) Kolor Magii
Okres początkowy: powstają podwaliny Świata Dysku, poszczególne książki nie stanowią jeszcze z góry założonej, spójnej całości;
2. The Light Fantastic (1986) Blask Fantastyczny
3. Equal Rites (1987) Równoumagicznienie
4. Mort (1987)
5. Sourcery (1988) Czarodzicielstwo
6. Wyrd Sisters (1988) Trzy Wiedźmy
7. Pyramids (1989) Piramidy
8. Guards! Guards! (1989) Straż! Straż!
9. Eric (1990) Eryk
10. Moving Pictures (1990) Ruchome obrazki
Okres światotwórstwa: autor świadomie konstruuje już istniejący świat;
11. Reaper Man (1991) Kosiarz
12. Witches Abroad (1991) Wyprawa czarownic
13. Small Gods (1992) Pomniejsze bóstwa
14. Lords and Ladies (1992) Panowie i damy
15. Men at Arms (1993) Zbrojni
16. Soul Music (1994) Muzyka duszy
17. Interesting Times (1994) Ciekawe czasy
18. Maskerade (1995) Maskarada
Złota seria - najlepsze książki, osadzone w "dojrzałym", istniejącym, materialnym świecie;
19. Feet of Clay (1996) Na glinianych nogach
20. Hogfather (1996) Wiedźmikołaj
21. Jingo (1997)
22. The Last Continent (1998)
Okres "I am the worldmaker wuahaha!" - autor, uwierzywszy w swoją genialność (nie od geniuszu ale od Geniusza) popada w pewność siebie, i następuje okres "przesytu" i "wynaturzenia";
23. Carpe Jugulum (1998) (nie czytałam, może do kat. powyżej)
24. The Fifth Elephant (1999)
25. The Truth (2000)
The Last Hero (2001) Ostatni Bohater
26. Thief of Time (2001)
27. Night Watch (2002)
28. Monstrous Regiment (2003)
29. Going Postal (2004)

Niestety "Piątemu słoniowi" brakuje już tego "błysku" i dreszczyku, który cechował poprzednie książki.

A w ogóle to śnił mi się dziś P. Cholewa.

banita 

Wysłany: 23 Wrzesień 2004, 22:17   

Fajne zestawienie. Tak jak już nie raz pisałem nie czytałem jeszcze angielskich książek - tak więc stanąłem na... glinianych nogach :D

Czytałem natomiast Carpe Jugulum i mam mieszane uczucia. (nie wiem dokładnie czy zaliczyć ją do ostatniego okresu, ponieważ nie mam skali porównawczej - chociażby the 5th Elephant) Miejscami bardzo mi przypominała Panowie i Damy (w takim samym stopniu co Muzyka Duszy Kosiarza) i może to troche popsuło końcowy efekt.

Tak na marginesie. Szkoda, że The 5th Elephant brakuje jak to powiedziałaś "dreszyku i błysku" bo bardzo ostrzyłem sobie zęby na tę książkę za sprawą wilkołaków i Uberwaldu. podobnie z resztą jak na The Truth. Jest aż tak źle? Czy między złotą serią, a okresem "I am the worldmaker wuahaha!" jest duża przepaść jakościowa?

Vende
Gość
Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 07:21   

Gratulacje Aida! Swietne przedstawienie ESD. Ze zlotej serii wyrzucilbym jednak Last Continent. W stosunku do Ciekawych czasow mocno odbiega jakosciowo. Te ostatnie wrzucilbym za to wlasnie do zlotej serii - Maskarada byla potknieciem.

Aida
Gość
Wysłany: 24 Wrzesień 2004, 10:47   

Re Banita (tzw. spojler): "5E" jest ciekawy, ze względu na rozbudowę świata - dowiadujemy się wiele na temat Uberwaldu. Pojawia się też bardzo interesująca postać, zwiazana bezpośrednio z Patrycjuszem.
Niestety, przepaść jakościowa jest dość spora, tak jakby autor miał pomysł, ale nie był w stanie go dość lotnie zrealizować. W NGN wręcz każdy akapit jest ważny, intencje postaci wyczuwa się spomiędzy linijek tekstu, a pomieszanie scen sprawia, że czyta się to jednym tchem, nawet znając rozwiązanie.
"Jingo", choć sprawiało wrażenie 2 książek w 1 (jak dwie talie kart potasowane ze sobą) trzymało w napięciu i budowało klimat, te postacie były żywe.

"5E" jest już bardzie na siłę papierowy a dalej nie jest lepiej.
Poza tym w dalszych częściach, Pratchett jakby zapomina psychikę postaci, a ze scenariuszem goni w piętkę i sadzi nonsensy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi