Przesunięty przez: settler 14 Wrzesień 2007, 17:17 |
World of Discworld - "Od Nowa", czyli prosto z pod |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:11 World of Discworld - "Od Nowa", czyli prosto z pod
|
|
|
| Strona www.worldofdiscworld.go.pl została praktycznie stworzona od nowa. Tzn. nowa oprawa graficzna tworzona od zera. Poza tym wreszcie na niej coś jest. Oprócz tego jest też trochę bardziej przystosowana do rozdzielczości 800x600, o czym ktoś tu mówił. Właśnie pisząc te słowa zarzucam pliki na serwer. Więcej już na stronie. Powiedzcie co teraz o niej sądzicie... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:26
|
|
|
No to najpierw słowa krytyki.
czepialskie:
* trochę za szara
* używam standardowo 800x600 a i atk strona zajmuje mi tylko połowę obszaru roboczego i wszystko jest bardzo małe. Efekt taki jakbym miał 1024x768 na monitorze "czternastce". Ale to może coś z Operą. Chociaż nie sądzę.
* ten przelatujący marguee trochę za szybko się porusza
kardynalne
* jakby Cholewa zobaczył tłumaczenia tytułów to chyba by....Tu-Wstaw-Dowolną-Formę-Nagłej-Śmierci.
No a teraz plusy:
* jak opiszesz wszystkie postacie które są wwymienione, to śmiało bedziesz mógł powiedzieć, że coś wyróżnia Twoją stronę, bo to będzie chyba największa ich kolekcja zebrana i opisana w jednym miejscu na polskich www
* fajnie, że masz pozycje niewydane jeszcze u nas, tylko te tytulu...
Zachęcam do skompletowania bazy posatci, bo sama lista naprawdę imponująca. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:40
|
|
|
postaram się.a te "tłumoczenia" też może zmienię, a zresztą to tylko przykładowe
A może są już gdzieś tytuły prztłumaczone przez Cholewę? Może wiesz? |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:51
|
|
|
W Kosmicznym Rogu Obfitości są niektóre "propozycje" tłumaczeń, które musiał wtedy przetłumaczyć PWC. Ale to nic pewnego, bo Bogowie, Honot, A-M zostawił wtedy bez zmian, a teraz błysnął geniuszem. Z tego co pamiętam. To był Ostatni Kontynent i Carpe Jugulum (bez zmian).
Zobacz sobie temat Tłumaczenia tytułów na forum, wykrysalizowało sie sporo fajnych... |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 08:25
|
|
|
"Carpe Jugulum Tłumaczenie tytułu: nie wiadomo, te słowa najwyraźniej oznaczają coś konkretnego, więc może będzie taki sam? "
O ile wiem, to znaczy "chwytaj tętnicę". Ale nie jestem pewna... |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 08:29
|
|
|
| Konkretnie to "chwytaj tętnicę szyjną". |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 08:33
|
|
|
Chwytaj gardło bardziej pasuje - zresztą nieważne.
---
A do czego został stworzony FanZone ? |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 10:41
|
|
|
Hm, Gadio... Jak dla mnie, widziałam już tyle stron o ŚD, że trzeba naprawdę stanąć na głowie, żeby mnie zadziwić... Dlatego sama za żadną się nie biorę.
cóż... Layout jest niemal niezauważalny. Nawigacja prosta, stonowane kolory, ale... Czy nie za bardzo stonowane? I Kormaciek ma rację- ja też mam 800x600, a wygląda, jakbym miała dużo większą rozdzielczość.
Rzeczywiście, lista postaci imponująca... Tylko, z tego co zauważyłam... Chyba potrzebujesz pomocy przy ich opisywaniu, co? :mruga:
No i są pewne błędy przy ich nazwach. Wiem, że chciałeś to zrobić "podręcznikowo" i "encyklopredycznie", jednak np. "d" u Edwarda d'Eatha nie powinno być rozdzielane na "Eath, Edward, d'" , bo brzmi trochę jak "Angua Uberwald von". I tak samo u Impa.
Strona interesująca, ale nie imponująca. Może taką być, jeżeli dokoczysz jej działy, a nie se w neta "anderkonstrukszyn-co-drugi-dział" puszczasz...
To tylko i wyłącznie moje zdanie było. |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 12:18
|
|
|
Coz moge dodac.
Czekamy na rozbudowe. Stronka czytelna, ale faktycznie za male to wszystko.
Co do tytulow to PWC Carpe Jugulum przetlumaczyl (nie w sensie tlumaczenia tytulu, tylko slow) jako chwytaj za gardło - bo taki jest ich sens. Night Watch to na 100% bedzie "nocna straż". Zreszta zagladnij do wspomnianego tematu o tytulach.
A slowa 'tlumaczenie tytulu' w ksiazkach po angielsku mozesz zmienic na 'proponowane tlumaczeni tytulow', czy cos takiego. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 15:00
|
|
|
dołacze sie do wypowiedzi zeby jednak odpuscil sobie te tlumaczenia - az strach czytac
co do 800x600 to stronka jest troszke nieczytalen - rozszerz to na 100% przegladarki bo teraz dochodzi do takiej paranoi ze przy czytaniu krotkiego ospisu do LastContinient mam jedno slowo na linijke
na stronie glownej ten przewijany napisa tak zap****** ze dostalem oczoaplasu i sobie odpuscialem
a tak to powodzenia przyz rozwijaniu dzialu z postaciamim |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 15:13
|
|
|
Tak, szczerze, to Nocna Obserwacja mnie nawet rozbawiła. Niebiański kapelusz też...
Jestem jednak tego samego zdania, co Qbajak :
Warto zrezygnować, z tego pomysłu, i zamiast tłumaczeń i przemyśleń tytułu, dać po prostu opis książki.
---
[Ps] Jakbyś chciał jakieś pomocy, w postaciach, to jestem do dyspozycji ...
[Ps2] W Opisach książek daj zamiast "Osoby" - "Postacie", bo to lepiej brzmi. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Sayoko
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 15:55
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | [Ps2] W Opisach książek daj zamiast "Osoby" - "Postacie", bo to lepiej brzmi. |
Ale na przykład prz wiedźmach "osoby" świetnie pasują- skoro książki są wzorowane na sztukach, to niech będą do sztuk podobne... |
_________________ space may be the final frontier
but it's made in a Hollywood basement |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 16:28
|
|
|
| Blade_Master napisał/a: | | [Ps] Jakbyś chciał jakieś pomocy, w postaciach, to jestem do dyspozycji ... Wink |
Ja również, tylko nie wiem, czy w moim poprzednim poście było to czytelne, ja tak mam, że rzadko kiedy można zrozumieć, o co mi chodzi ^^". Ale pomogę zawsze, bardzo chętnie XD |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 30 Maj 2005, 21:01
|
|
|
Dzięki za konstruktywną krytykę ( czyli nie "jest ogólnie do dupy, bo jest ogólnie do dupy"). I powtarzam.... ta strona jest nadal w wersji eksperymentalnej (wersja, jakieś 0.6867898). Nawet mnie właściwie do końca się nie podoba. Dział postacie aktualizuję prawie z dnia na dzień. Dział Fanzone to takie ogólne artykuliki, rysunki itd. , jeszcze nie zaprojektowane... A oprawa graficzna może jescze ulec zmianie. Pewnie przynajmniej jakieś logo takie bardziej kolorowe wstawię....
[ Dodano: Pią Cze 10, 2005 12:36 pm ]
UWAGA!
UWAGA!
UWAGA!
Prace nad stroną zawieszone do odwołania, ponieważ straciłem modem, a co za tym idzie możliwość wchodzenia do internetu i tworzenia strony. Jak tylko kupię nowy modem (nie za szybko, brak kasy) to wznowię prace.
UWAGA!
UWAGA!
UWAGA! |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 12:31
|
|
|
Ponieważ strona została już jakiś czas temu definitywnie usunięta z sieci (brak cierpliwości, czasu i ogólna świadomość, że cokolwiek nie zrobię to i tak będę w tyle za innymi ) proszę o zamkniecie tego tematu.
A ja rozpoczynam prace nad nowym internetowym projektem. To potrwa dłuuugo, bo tym razem nie zamierzam wstawiać wersji roboczych, a poza tym chcę tym razem wykorzystać php. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 24 Luty 2007, 13:10
|
|
|
| We live to serve. |