Przesunięty przez: QbaJak 25 Marzec 2006, 22:49 |
Półka z książkami Pratchetta |
| Autor |
Wiadomość |
Aida
Gość
|
Wysłany: 14 Wrzesień 2004, 11:13 Półka z książkami Pratchetta
|
|
|
Bynajmniej nie chodzi o książki AUTORSTWA Pterrego stojące na naszych półkach, ale o to, co Pterry czytał lub oglądał i wykorzystał jako inspirację do ŚD.
Proszę podawać uzasadnienia. Np.:
Z literatury obowiązkowej:
na pewno "Makbet" i "Hamlet" - bo "Trzy wiedźmy".
Na pewno "Sherlock Holmes" - bo Vimes i Havelock Vetinari Patrycjusz.
Na pewno "Nevermore" Poego - bo Quoth the Raven.
"Baśnie Andersena" - bo dziewczynka z zapałkami...
Na pewno film "Złodziej z Bagdadu" - bo Valentino.
i tak dalej, i tak dalej... |
|
|
|
 |
Majorkan

|
Wysłany: 14 Wrzesień 2004, 13:34
|
|
|
Pratchett z pewnością czytał też trylogię Mervyna Peake'a o zamku Gormenghast - nawiązanie do niego pojawia się w ŚD chyba dwukrotnie - z pewnością raz w "Trzech Wiedźmach"*, a także wydaje mi się, że w "Równoumagicznieniu"...
*-przy opisie zamku Lancre pada stwierdzenie "Zamek Lancre został wzniesiony na skale przez architekta, który słyszał o Gormenghaście, ale nie dysponował odpowiednim budżetem. " |
|
|
|
 |
teodork [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 17 Luty 2005, 15:57
|
|
|
Terry czytał także zapewne :
"La Phantome de l'Opera" Gastona Leroux - bo "Maskarada" |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Niania_Ogg [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Luty 2005, 17:15
|
|
|
podejrzewam, że Terry ma wiedzę odnośnie naszych kochanych powszechnie znanych bajek typu Jaś i Małgosia - patrz Blask Fantastyczny i domek z piernika ;P Bądź Wyprawa Czarownic, w której wydaje mi się było również kilka nawiązań. Hmm aaaa i w Kolorze Magii była Pani, która mniej lub bardziej powstała z powodu przemienienia się żaby
No, zaznaczam, ze mniej lub bardziej w ten sposób ;P |
|
|
|
 |
Blek_Rajder

|
Wysłany: 17 Luty 2005, 21:55
|
|
|
| Niania Ogg napisał/a: | | Blask Fantastyczny i domek z piernika ;P |
Hmmm. Wydaje mi się, że bajki typu Jaś i Małgosia zna każdy średnio (a nawet mało) rozwinięty człowiek. Dobrze jednak, że Terry wykorzystuje takie "wstawki", bo powoduje to mimowolny uśmieszek na twarzy. |
_________________ - JAK WSADZAJĄ DO ŚRODKA TE KAWAŁKI CZEKOLADY? (...) PRZECIEŻ CZEKOLADA POWINNA ROZPUŚCIĆ SIĘ PRZY PIECZENIU...
- - - - - - - -
jupikajej
http://www.last.fm/user/blekrajder/ |
|
|
|
 |
Niania_Ogg [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2005, 12:05
|
|
|
Żartujesz chyba! Mało osób zna Jasia i Małgosie!? No way W życiu się z tym nie zgodze |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 18 Luty 2005, 12:29
|
|
|
Niania czytaj posty do konca to nie bedziesz miala klopotow z ich zrozumieniem!
A ja dorzuce od siebie "Zobaczyc Lakhmar i umrzec" a wlasciwie to cała seria Miecza autorstwa Fritza Leibera -> m.in. Barvd i Łasica, A-M |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Niania_Ogg [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Luty 2005, 12:43
|
|
|
| Hmm faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagi. Początek nawiasu zmylił moją roztrzepaną naturę :/ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Luty 2005, 10:09
|
|
|
| Dorzucę może całe mnóstwo staroangielskich podań, legend i baśni, których niesposób agromadzić na półce, niestety... a które Mistrz często zniekształca na własny uzytek... |
|
|
|
 |
|
|