Przesunięty przez: settler 3 Kwiecień 2008, 23:07 |
Ostatni Discworld |
| Autor |
Wiadomość |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 08:40 Ostatni Discworld
|
|
|
Jestem w szoku. Krótka wypowiedź z przedwczorajszego jakiegoś festiwalu litaratury z ang. forum:
| Cytat: | | (...)'I'm quite well aware of the fact that my idea will be floating with thousands of hungry sharks on the Fans See. But in the light, rather darker than lighter of recent and more accurate more to come disease, all expectations to fulfill, I'm gathering some serious ideas for last Discworld novel which was never intended to be. An idea of to ardent blog-scripters, novice authors or folks I can't even imagine now beginning to write about uncertain turtles, lusty hogs or origin of fire brigade in the most flammable city in the literature makes my fingers and synapses very... lively if You catch the joke. I'm just not feel comfortable, saying: Hi, You know I've got some duel outside this town, so here's my badge, be good as deputy, don't get shot. I have always refer to questions about last discworldlish novel, as: After my dead body. Still don't catch the joke?'(...)'Some clues? All I can tell it won't be next or next after next novel. Not getting Reg right now, so feel loose, as I. More clues? It will be, I suppose, about my first two heros , and it wish, hopefully, to clip or Disc with Colour of Magic. Yes, I have idea for title, no, I won't tell it You now, yes this hammer really doesn't scary me, next question please?(...) |
W skrócie, czeka nas zamykająca Discworld książka (można założyć, że z Rinso i 2kwiatem), bo Pratchett nie chciałby żeby ktoś panoszył się po Dysku i pisał o jego wykreowanym świecie. W sumie się nie dziwię. Mam tylko nadzieję, że będzie to stary dobry duet Rinsa i Dwukiwata, będzie pełno akcji, jak w KM i LM i Czarodzicielstwie no i że rzeczywiście, nie bedzie to next novel ani nawet next after next, after next. |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 10:29
|
|
|
Uuu. No, ale dobrze. Zakończy, nie da praw do kontynuowania innym (jak przygody Jasona Bourne'a, które teraz pisze inny autor) i będzie takie dzieło skończone.
Jednak wszyscy w głębi ducha wiedzieliśmy, że któraś z książek będzie musiała być ostatnią. Ja tylko miałem nadzieje, że nie będzie to za mojego życia.
Myślę, że miło będzie znów przeczytać coś z Rincewindem i Dwukwiatem. Nawet jeśli będzie to dość wzruszające (bo czuje, ze takie sceny sie znajdą). |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 21:25
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | no i że rzeczywiście, nie bedzie to next novel ani nawet next after next, after next. |
Jeżeli dobrze rozumiem, to ta książka nie zostanie wydana w najbliższej przyszłości tak? Nie będzie kolejną po najdalej zapowiadanych?
Pratchett pewnie zrobi zabieg: "Napisałem powieść kończącą, ale ujawnię ją dopiero samemu Śmierci jak już po mnie przyjdzie. Później, jak Go znam, sprzeda ją i przeznaczy na schronisko dla kotów i talerz curry."
O co mi chodzi. Pracz napisze ostatnia książkę i schowa ja do szuflady. W międzyczasie będzie wydawał dalej powieści, tak długo, aż mu się to znudzi, czy nie będzie mu pozwalało na to zdrowie. Wtedy dopiero, po jego śmierci, "książka z szuflady" się ukaże.
Brrr, jak to brzmi strasznie. |
| |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 22:04
|
|
|
| Uboot napisał/a: | | Wtedy dopiero, po jego śmierci, "książka z szuflady" się ukaże. |
Ja to tak zrozumialem. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2008, 22:09
|
|
|
| to dzisiaj jest jeszcze Prima Aprilis?;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 07:47
|
|
|
Albo będzie tak jak napisał Uboot, ale to po prostu żart z okazji Prima Aprilis |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 08:22
|
|
|
No przyznaj się Kor, przyznaj.... Nota bene - niezły pomysł i wykonanie |
_________________ |
| |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 08:27
|
|
|
Prima Aprilis, robaszki moje kochane |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 08:49
|
|
|
Jestem dumny z tego, że się nie dałem złapać w sidła korowego matactwa;-)
Jak napisałem wyżej - dobrze pomyślane i sprytne, pogratulować!;-) |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 11:05
|
|
|
Zapościłem o 9.40, czyli z półtorej godziny w pracy siedziałem i płodziłem teskt, żeby wyglądał na autentyczny praczowy |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 13:06
|
|
|
| Cytat: | | Zapościłem o 9.40, czyli z półtorej godziny w pracy siedziałem i płodziłem teskt, żeby wyglądał na autentyczny praczowy |
Masz mnie zboczeńcu.
Naprawdę bardzo dobrze podrobiłeś Pracza. Nie wiem jak z gramatyką, bo kuleję, ale styl godzien pochwały. |
|
|
|
 |
Vanti
Moderator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 13:34
|
|
|
Kor, a wiesz co Cię najbardziej zdradziło, przez co tak naprawdę nie dałem się nabrać? W angielskim słowo "you" nigdy nie pisze się wielką literą (no, chyba że jest na początku zdania ) |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 13:41
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | if You catch the joke |
| Kormaciek napisał/a: | | Still don't catch the joke? |
To + błędy zdradziły dżołka. Ale myślałem że Kor to po prostu skądyś przekopiował. |
|
|
|
 |
Apaczyk
VIP

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 13:53
|
|
|
| Ja miałem tak, że styl mi odrobinę kulał i coś mi generalnie z tym tekstem nie grało, ale w życiu mi w głowie nie postało, żeś go Kor sprokurował własnoręcznie. Good work, mate! |
_________________ Moje Dziewczęta!
Moje Dziewczęta updated! |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 2 Kwiecień 2008, 21:08
|
|
|
Argh! Madafuck... Szacunek Kor, szacunek. Nie wpadłem nawet, że to może być podpucha. Elegancko spreparowany cytat mnie wkopał. Sukin... no, ale gratuluję żartu. |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
|
|