|
ŚD na deskach teatralnych |
| Autor |
Wiadomość |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2007, 23:51
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | | musiała zostać niezmieniona i ingerencja w tekst mogła chyba być mała. |
I tu się mylisz. Bo jak dla mnie wprowadzenie na deski postaci Dibblera było dużą ingerencją w tekst... No chyba, że Dibbler rzeczywiście w Rybkach występował i był jednym z organizatorów "pokazów", a ja po prostu nie pamiętam tekstu. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 08:32
|
|
|
| Nie był. Ale ta ingerencja podyktowana była jedynie potrzeba zajęcia publiczności w momencie kiedy zmienia się dekoracja. |
|
|
|
 |
Beryl

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 12:46
|
|
|
| Ale była - więc spokojnie i dyskretnie mógł się pojawić kawałek dialogu to czy tam. |
_________________ Zawsze mierz wysoko. Być może nie trafisz w cel, ale też nie odstrzelisz sobie stóp. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 13:06
|
|
|
No właśnie Pratchett ma to do siebie, że nie lubi ingerencji w tekst. W moim odczuciu np. To Pratchettowi pasował David Jason na Rinsa, a nie tak jak to maluje Kidby. Moge się nawet odważyć i powiedzieć, że uważa że jego wizja jest najlepsza i ciężko mu zaakceptować inną. Oczywiście to są moje odczucia.
Ale przypomnę, że Kuba Ć. miał plan połączenie Rybek i Teatru okrucieństwa - właśnie sprytnie postacią Dibblera. Pratchett niestety nie wyraził zgody - za duża ingerencja w teksty. A to przecież tylko sztuka teatralna polskich fanów. |
|
|
|
 |
Beryl

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 13:19
|
|
|
| I w sumie dobrze - dopiero by nie bylo nic wiadomo, gdyby jeszcze tam Straż dorzucić. Tym niemniej skoro dołożenie Dibblera i ekipy ze względu na dekorację nie było dużym grzechem, tak dołożenie kilku linijek, żeby całość miała sens bez cześci opisowych też nie powinna być bardzo straszna. |
_________________ Zawsze mierz wysoko. Być może nie trafisz w cel, ale też nie odstrzelisz sobie stóp. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 1 Styczeń 2008, 14:20
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | Ha, jako że nikt jeszcze nie zdał relacji z Poloconowych Rybek, to pokuszę się o pierwszeństwo. |
To ja dorzucę jeszcze plakat promujący Rybki:
Ps. Oto osoby zaangażowane w powstanie „Rybek…”:
Babcia Weatherwax – Aleksandra Rudzinska
Niania Ogg – Natalia Młynarz
Letycja Skorek – Iwona Surmik
Letty Parkin – Magdalena Hyla
Pani Shimmy – Jolanta Leroch
Babunia Beavis – Ela Gepfert
Matula Dismass – Anna Kańtoch
GSP Dibbler – Piotr W. Cholewa
Pan Hopcroft – Andrzej Młynarz
Pan Poorchick – Arkadiusz Sroka
chłopka – Magdalena Grela
córka chłopki – Weronika Grela
Dibbler’s Crew – Michał Cholewa, Jakub Ćwiek
Narrator – Wojciech Gierasimiuk (głos)
Scenariusz – Jakub Ćwiek na podstawie noweli Terry’ego Pratchetta
Reżyseria – Jakub Ćwiek
Światło i dźwięk – Marek Nelec
Scenografia i kostiumy – Ela Gepfert, Joanna Petruczenko, Andrzej Młynarz
źródło: esensja.pl |
|
|
|
 |
bele

|
Wysłany: 1 Styczeń 2008, 14:32
|
|
|
| Ou, wygląda fajnie. Pewnie nikt tego nie nagrał i nie umieścił w necie, co?:D |
_________________ may you live in interesting times. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 1 Styczeń 2008, 14:54
|
|
|
| Cytat: | | Ou, wygląda fajnie. Pewnie nikt tego nie nagrał i nie umieścił w necie, co?:D |
Wydaje mi się, że Piotr i Kuba coś wspominali o Rybkach na spotkaniu i ewentualnym zamieszczeniu ich w necie, ale niestety nie pamiętam szczegółów.
Niech się wypowie ktoś kto nie układał puzzli i słuchał. |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 1 Styczeń 2008, 15:55
|
|
|
Nagranie z Polconu jest, ale z tak słabym udźwiękowieniem że nic z tego nie wyszło.
"Rybki" miały być wystawione w Katowicach w grudniu, ale Plany-Małżeńskie-Pewnej-Pary sprawiły, że chyba też nie wypaliło.
Przynajmniej tyle mi się obiło o uszy. Sett albo Krasnola przysłuchiwali się temu bliżej. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 11:03
|
|
|
| Wychodzi z tego że pewuc nie słuchał co do niego mówiłem na poprzednim spotkaniu - apropos słabego udźwiękowienia. A szkoda. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 3 Styczeń 2008, 13:31
|
|
|
Ech, Keyff... Akurat na Polconie Kuba, PWC i każdy inny uczestniczący w projekcie mieli niewiele do powiedzenia. Grupa nie dostała mikrofonów przenośnych, a cała scena była zbierana przez 4 mikrofony narożne, które nie zdały swojego egzaminu.
Organizator się nie postarał (pod tym jednym, jedynym względem, bo cały Polcon był wyczesany), ale szczerze mówiąc to nie wiem, czy potrzeba mini-mikrofonów była zgłaszana wcześniej, czy może wyszła już na samej imprezie... To pytanie trzeba by Kubie zadać. |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 4 Styczeń 2008, 00:41
|
|
|
wiele zależy od tego jakie to były mikrofony i jak były ustawione.
to, że nie było kilkunastu mini mikrofonów może byc zrozumiałe - nie jest to prosta sprawa.
nieważne zresztą, nie ma sensu żebym się wypowiadał skoro mnie tam nie było i tego nie widziałem. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Styczeń 2008, 08:45
|
|
|
Wczoraj miałem okazję porozmawiać z Elą, Piotrem i Kubą o przedstawieniu Rybki małe ze wszystkich mórz i potencjalnym odegraniu tej sztuki przez trupę Słudzy Metatrona. I jest szansa, na tegorocznym Poplicie, w kwietniu, o ile nie pomyliłem dat. Przymierzałem sobie nawet kapeluchy wiedźm |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
|
|
|
 |
Spite

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 11:24
|
|
|
Haha..
No nie powiem, ale chętnie pouczestniczyłbym w takim przedstawieniu. Tzn. pooglądałbym , bo talentu aktorskiego to ja chyba nie mam:)
Jestem ciekaw kiedy jakiś nieamatorski teatr weźmie sie za adaptację ŚD.
A i szkoda, że z tych filmików mało zrozumiałem;P. Gdzie suby pytam? |
|
|
|
 |
wawrzyniec
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 11:52
|
|
|
Zwróćcie uwagę na to jak świetnie są oddane postaci w stosunku do oryginalnych ilustracji.
Jak dla mnie bomba! |
_________________ |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2008, 15:34
|
|
|
| Spite napisał/a: | | Jestem ciekaw kiedy jakiś nieamatorski teatr weźmie sie za adaptację ŚD. |
Poszukaj w google hasła: Słudzy Metatrona. No i przyjedź na spotkanie. Grupa bez nazwy wystawia jeszcze lepsze sztuki niż powieści Pracza |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
Kor