|
Okładkowe rozważania |
| Autor |
Wiadomość |
banita

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 17:57
|
|
|
Jasne, głupi skrót myślowy...
Mimo to wydaje mi się, że wcale nie jest to wykluczone. Oczywiście wiąże się to z kosztami, ale... Można zawsze wypuścić wydanie kolekcjonerskie serii z ilustracjami Kirby'ego. Zastanawiam się czy ktoś w Anglii na to by poszedł. |
|
|
 |
efzetiks
VIP

|
Wysłany: 20 Luty 2005, 18:53
|
|
|
ciekawa okladka do Thud! ("Łubudubu..") .. taka enigmatyczna.. ale kurcze.. zawsze wolalem Kidbiego .. a teraz jednak stwierdzam ze Kidby to byl jednak artysta.. a nawet ze Kirby to byl gosc
chociaz chetnie bym zobaczyl okladki dla calej serii by Kidby.. mogloby byc ciekawie.. (i wtedy moze linkujac do innego tematu okladki nie odrzucalyby swa "dziecinnoscia") |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 21 Luty 2005, 19:27
|
|
|
Ona ma taki porażający klimat, ta szachownica jest taka tajemnicza...
Co do tytułu to możę "bęc!" - Pani Malinowska byłaby do tego zdolna. :clever:
Hej! A może od razu najsłynniejszy cytat: "Aargh!", może nie stuk ciała, ale coś pokrewnego . |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
| |
|
|
|
 |
Krejt
Administrator

|
Wysłany: 21 Luty 2005, 20:10
|
|
|
| Cytat: | | Jakoś mało z was zachwyca się Thud! |
Bo to forum nie jest do "achania" i "ochania", tylko do dyskutowania.
Okładka fajna, achnąłem sobie pod nosem. Ale, na litość bogów, nie czuję potrzeby pisania o tym na forum!
Naprawdę, naprawdę proszę troszkę ograniczyć notki niepoważne i "nabijacze licznika"... |
|
|
|
 |
wuja morgoth [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Luty 2005, 23:21
|
|
|
| no trochę się temat rozjechał... a, że nie jestem żadnym koneserem sztuki ośmielę się powiedzieć, że nie zachwycam się okładką "Thud". Natomiast zgadzam się z wami co do jakości ilustracji w amerykańskich wydaniach ŚD. Going Postal to wygląda jak okładka do jakiegoś tandetnego Harleqiuna co to można w kiosku Ruchu kupić. nowa okładka koloru magii wygląda jak skrzyżowanie kotleta mielonego z muszlą klozetową ( pewnie jeszcze po drodze zahaczonego przez tramwaj) i psem Łajką. Resztę to może kiedy indziej skomentuję... |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 23 Luty 2005, 11:02
|
|
|
Okładka do Thud niczego sobie. Lepsza od poprzedników. Nikt nie przebije jednak wcześniejszych okładek Pierwszego Mistrza, który jak sam Pratchett mówi stworzył ¦D (No bo Pratchett go tylko wymyślił )
Na nich panował taki zorganizowany chaos, wszystkiego było pełno ale nigdy nie było nabadźgane. Ja nawet przy okazji kupna Wyprawy Czarownic zachwycałem się tym wężem, który jest bodajże w prawym dolnym rogu. Aż wstyd przyznać, a może nie wstyd sam już nie wiem, ale po KM I BF sięgnąłem ze względu na okładkę (no dobra opis też był fajny pod spodem) a pamiętam zamawiałem w KKKK jako przesyłkę i nie miałem okazji zobaczyć i potrzymać w ręce, przeczytać coś dokładniej.
Nie mówię że okładki Kidby'ego są złe ale mają całkiem inny klimat. Oczywiście pasuje on do teraźniejszych książek Pratchett’a, gdyż są one mroczniejsze i co raz mniej w nich takiego 'jasnego, lekkiego humoru' - po prostu ewoluują. I prace Kidby'ego idealnie wkomponywują się w ten klimat. Jednak jak dla mnie są za bardzo zorganizowane, za mało na nich się dzieje. Thud trzeba przyznać jest mroczny i podkreśla prawdopodobnie fabułę - książka zapewne będzie mroczną zagadką kryminalną. Jednakże gdyby zmienić tylko postacie będące pionkami to okładka mogłaby pasować do którejś z książek Agathy Christie.
Ech,... kiedyś to były czasy.... |
| |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 23 Luty 2005, 18:05
|
|
|
| Cytat: | | Ech,... kiedyś to były czasy.... |
Ciekawe Czasy ...
Co do okładki THUD -
- Nie posiadam zastrzeżeń
+ Jest ona tajemnicza i ciekawa ( szachownica, pionek - którym jest Vimes )
Paul Kidby dobrze zgrał się z Pratchettem i jego okładki mistrzowsko oddają treść książek. Więc i w tym wypadku okładka będzie chyba idealnie skomponowana z treścią... chyba |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
wuja morgoth [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Luty 2005, 19:14
|
|
|
No ba! Okładki Josha Kirby'ego są wprost genialne! Właśnie one informują nieznającą książki osobę o klimacie powieści. Na starych okładkach zawsze znajdował się jakiś dym, osoby nie do końca widoczne, albo ktoś kogoś gonił. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 17 Kwiecień 2005, 21:09
|
|
|
Kojarzycie obraz J. Kirby'ego pt. Tranced thaumaturge and dragon maiden
Zobaczyć go można tu (drugi obraz)
Szperając po necie, trafiłem na informację, że właśnie ten obraz był pierwszą okłądką jaką Kirby stworzył na potrzeby ŚD, konkretnie do Koloru Magii. Okładka jednak została odrzucona i w ten oto sposób mamy na swoich półkach to co mamy (o dużo ciekawsza wg mnie).
re: Blade Master
Oprócz dobrego zgrania Kidby'ego z Pratchett'em, to okładka do Thud swój wygląd w dużej mierze zawdzięcza grze Thud (takie dziwne trollowo-krasnalowe szachy, które wyglądają tak i tak ) |
| |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 28 Maj 2005, 22:21
|
|
|
Ostatnio oglądałam sobie uważnie okładkę Night Watch i twierdzę, że jest jakaś mało dyskowa...
http://www.methuen.co.uk/...74449-large.jpg
Ze wszystkich tych postaci, tylko Nobby jest Nobbsowaty i taki Kidby'owski reszta nie.
A to co wyszło z Rega No niby wedłóg opisu, ale coś jest nie tak...
Może Kidby troszkę za bardzo sugerował się parodiowanym obrazem, a może to tylko moje odczucia |
_________________ "Chociaż pożarli przedmioty służące do szerzenia mądrości, nie stali się przez to mądrzejsi." |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 12:56
|
|
|
Tak, ta do "Thud" jest interesująca...
Przyznam się szczerze, że wolę okładki Kidby'ego. Po prostu wolę realizm, niż malowniczość. Zwłaszcza, że sama rysuję mniej realistycznie, a bardziej malowniczo (nie podoba mi się mój własny styl XD)
Faktem jest, że wyobrażenia Kirby'ego traktuję tylko jako... pewne ciekawostki. Absolutnie się z nimi nie zgadzam. Więc widać, że będę nawet "Night Watch" chwalić (serio, mnie się bardzo podoba), a "starych" okładek nie...
Ale w jednym się absolutnie z Wami zgodzę- te "mini" okładki są przrażające... |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 13:21
|
|
|
Apropo NightWatch, to jedna rzecz mi wcale, a wcale nie pasuje - mianowicie - mnich historii na okładce. Nie wiem czy to jest Lu-Tze, czy jakiś inny sweeper, ale jest jakiś taki brzydki.
Jak to jest Lu-Tze, to Pratchett opisal go wcześniej w PB i ToT całkiem inaczej... |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 17:09
|
|
|
| Kormaciek napisał/a: | Apropo NightWatch, to jedna rzecz mi wcale, a wcale nie pasuje - mianowicie - mnich historii na okładce. Nie wiem czy to jest Lu-Tze, czy jakiś inny sweeper, ale jest jakiś taki brzydki.
Jak to jest Lu-Tze, to Pratchett opisal go wcześniej w PB i ToT całkiem inaczej... |
Mnie tam się on podoba... Znaczy, może być... Chyba, że rzeczywiście się okarze, że to Lu-Tze (dopiero zaczynam tę książkę czytać, jeszcze nie wiem), to wtedy, naturalnie, będzie klops... |
_________________ "Zacznijmy od tego, że za czasów Józefa chłopaki wyprowadzili się do Egiptu jak w PRL-u za chlebem. Przez długi czas Izraelici i Egipcjanie byli ziomalami. Ale potem przyszła niewola izraelska. (Wiecie, widocznie zły diabeł zaczął działać)." <--N ie ma to jak wykwalifikowana katecheza XD |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 17:49
|
|
|
Tak, to jest Lu-Tze
Zresztą nie wyszedł najgorzej ... I ta miotełka. |
 |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 17:52
|
|
|
A inne postacie (nie tylko Lu-Tzem człowiek żyje).
Nobby akurat mu wyszedł świetnie, wedłóg opisu. Cuuuudo
A z innymi?
|
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 18:37
|
|
|
A gdzie na okładce NightWatch jest Nobby (to ten w za dużym kapeluszu) |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 18:41
|
|
|
Jeżeli się przyjrzysz to Nobby jest obok ramienia Lu-Tze, w wielkiiiiiim płaszczu i wielkiiiiiim krzywym kapeluszu. Dzieciak, myślę, że ma coś około dziesięciu lat, choć mogę się mylić.
A co sądzicie o Regu? niby dobrze, ale jakoś nie dyskowo... |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 18:53
|
|
|
W ToT Lu-Tze jest opisany jako chudawy facet z brodą w białej szacie - tak też jest przedstawiony na okładce.
Natomiast w NW napisane jest, że Lu-Tze nosi żółtą szatę ( i jest chyba bez brody ) - tak jak na okładce
Czyli na okładce NW wszystko się zgadza, zgodnie z opisem w NW...
---
A co do Nobbyego - wyszedł potwornie, taki mały kurdupel ( zgoda jest małym kurduplem, ale to, to już przesada ) |
 |
|
|
|
 |
SStefan
VIP

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 19:06
|
|
|
Ehm, Blejd.. Mały kurdupel małemu kurduplowi nierówny? Mnie tam się taki on, ten, Nobi, podoba... Jak na Nobiego, oczywiście |
|
|
|
 |
Monkey

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 19:10
|
|
|
Człowieku!! Nobby właśnie wyszedł najlepij!!
Zgodny z opisem i Nobbsowaty!! Od razu go poznałam!!
A weźmy takiego Rega (o którym nikt oprócz mnie nie chce się wypowiadać ), nie jest podobny do postaci z dwóch (bo tylko na tylu występuje) innych obrazków Kidby'ego. To dziwne...
Gdyby nie trzymał tej flagi to bym gościa nie poznała. |
|
|
|
 |
|
|