Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Okładkowe rozważania
Autor Wiadomość
banita 

Wysłany: 15 Sierpień 2004, 00:42   

Cytat:

jest pokurczona i pofaldowana jakas

Faktycznie. Wygląda jakby jej właściciel spędził w wannie ze trzy doby...
Wracając do tematu Kidbiego. Kojarzycie czym się inspirował robiąc okładkę do GP, bo ja wstyd się przyznać nie mam bladego pojęcia.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 15 Sierpień 2004, 14:58   

No wlasnie tez patrze i nie moge sobie przypomniec.. jedyne co mi przychodzi do glowy to taki obraz francusko-rewolucyjny .. Marsylianka na barykadach czy cos.. ale to napewno nie to..

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 18 Sierpień 2004, 15:53   

raczej "wolnosc na barykadach", czy jakos tak, tylko ze to jesli juz jest podobne do MR, (sam kiedys sie pomylilem i tak stwierdzilem), ktorego okladka jest parodia zdjecia/pomniku bitwy o wyspe Iwo Jima

PS. moze reaktywujemy dopasowywanie oryginalow do parodii Kidby'ego, jakie mialo miejsce jeszcze na starym forum?

Black Dagger 

Wysłany: 18 Sierpień 2004, 15:56   

re:up Świetny pomysł. Z tego co pamiętam doszliśmy do tego iż Ostatni Bohater jest parodią Krzyku(ale to wiedział chyba każdy), Night Watch obrazu Rembranda o podobnym tytule, a także Nauka Świata Dysku Eksperymentów z pompą wodną(chyba to, dokładnie nie pamiętam).

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 18 Sierpień 2004, 15:59   

tak jest
wspomniany monstrous regiment to wlasnie parodia tego zdjecia z bitwy i pomnika (wspomnianego 2 posty wyzej)
wkrotce poszukam zdjec to je tu umieszcze

Słupek 
VIP

Wysłany: 18 Sierpień 2004, 20:52   

W OB mamy tego wiecej, np. Marchewa, Rincewind i Leonard, jak 1sza wyprawa na księżyc, słynny fresk, itp.

Skonto 

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 10:06   

Chodzi o okładki.

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 10:10   

A mi Równoumagicznienie przypomina jedną ze scen w Egzorcyście. Brakuje tylko Esmeraldzie koloratki. :wink:

Słupek 
VIP

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 16:05   

Skonto napisał/a:
Chodzi o okładki.

Gdzie to napisano?

efzetiks 
VIP

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 17:07   

w temacie :)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 17:46   

Dobra to zaczynam.
Jednak najpierw pare spraw:
- fakt, OB zawiera w srodku kilka obrazkow bedacych parodiami i mysle, ze je tez bedzie mozna tu zamiescic (tymbardziej ze w UK mial 2 rozne okladki), ale puki co dam okladki
- mam nadzieje, ze mnie nikt nie zabije, za tyle obrazkow, ale tak jest wygodniej, niz gdybym zamieszczal linki (ew. mozna stworzyc nowy temat)

no to lecimy:

1. The Science of Discworld (Nauka Śwata Dysku)/Experiment with the Air-Pump (Doświadczenie z pompą powietrzną) - Joseph Wright

2. The Last Hero (Ostatni Bohater)/Scream (Krzyk) - Edvard Munch

3. Night Watch/Nigth Watch (Nocna Straż) - Rembrandt

4. Monstrous Regiment/Iwo Jima Memorial Monumet (na podstawie fotografii zrobionej przez Joe Rosenthala)

Kor 
Moderator

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 22:17   

Settler rany , gdzie to powynajdywałeś. Ale Nauka Świata Dysku jest niemal identyczna

efzetiks 
VIP

Wysłany: 19 Sierpień 2004, 23:10   

apro po 3ciego.. tytul obrazu to "Tylna Straz" kiedys rzeczywiscie nazywano go "Nocna Straz" ale jak obraz oczyszczono to okazalo sie ze wszystko dzieje sie w dzien.. no chyba ze oficjalnie uzywa sie nadal tamtej nazwy..

a no i okladki sie nie pokazuja :)

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 00:20   

Kormaciek - google :)
Efzetiks - ja zawsze znalem go pod takim tytulem, ale jako, ze znawca sztuki to zdecydowani nie jestem to jest szansa, ze masz racje ;)

PS. Qbajak, wybacz, ze to robie, ale podmienie linki z twojej strony na amazony, poniewaz nie zawsze sie dobrze laduja... mozliwe, ze ten serwer nie lubi takiego linkowania

PS2. No i oczywiscie jak ktos wie to niech uzupelni ten zbior. Pozostaly okladki: the last hero (pierwsza okladka), the wee free men, going postal.

banita 

Wysłany: 20 Sierpień 2004, 12:25   

Jeżeli chodzi o Going Postal, to główna postać na okładce wzorowana jest na Hermesie, boskim posłańcu z greckiej mitologii. Ale więcej nic nie jestem w stanie powiedzieć.

Monkey 

Wysłany: 20 Luty 2005, 11:39   

QbaJak prosił mnie bym zamieściła tu Okładkę "Thud", jednakże jestem komputerowym ignorantem nie umiem jej wkleić. :oops: :oops: :oops:
Okładkę, malutką znalazłem na stronce Paula Kidbiego
na takime adresie:
http://www.paulkidby.com/progress/index.html
Za kłopoty przepraszam,
Bibliotekarka

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 20 Luty 2005, 12:37   

W tym wypadku dobrze ze wkleiłas linka bo zanim sie obrazek zaladuje to jest w okienku napsane ze nie monza go nigdzie indziej uzywac :)

Co do samej okładki - odetchnąłem z ulgą - bo juz myslalem ze bedzie to cos w stylu MR czy GP... tzn chodzi mi o sam motyw wzniesienia i na nim paru ludzi

No i Vimes na szachownicy... ciekawe czyim poinkiem bedzie teraz ;)

Monkey 

Wysłany: 20 Luty 2005, 12:50   

Bardzo mi się okładka spodobała, bo ostatnia Going Postal nie przypadła mi do gustu, mam powiększenie GP fragmentu gęb tych typków i ten z cygarkiem na pewno nie jest ani Vimesem ani Vetinarim, gwarantuję :D .
Thud! Jest moim zdaniem cudowną odmianą po poprzednich. Może jest też ciekawa (książka) w treści? Zapowiada się ciekawie.
Czy i Pratchett i Kidby wracają do swego żywiołu? Czy to koniec kryzysu wieku średniego?? :twisted:

banita 

Wysłany: 20 Luty 2005, 15:20   

Mistrzowska okładka... Powiem wam szczerze, że coraz bardziej podobają mi się pomysły Paula Kidby'ego. Zastanawia mnie, czy kiedyś zdecyduje się zrobić okładki do wszystkich książek od Koloru Magii począwszy.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 20 Luty 2005, 17:52   

ekhm... zdecyduje sie to zle okreslenie
Czy ktos mu za to zaplaci, to jest lepsze. Dlatego tez mysle, ze to nie nastapi. Okladki Josha sa dobre i poswiecono im duzo pracy (a wydawnictwo nakladow finansowych). Nie ma powodu na robienie nowych.
Co do okladki "Thud" to faktycznie niezla. Lepsza niz ta troche nijaka GP.

Odpowiedz do tematu