Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Okładkowe rozważania
Autor Wiadomość
Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2008, 09:25   

Ale co to za różnica, czy zużyją więcej czerwonej czy czarnej? Chyba na jedno wyjdzie.
Chociaż, hm...

Cytat:
A może oni nie mogą przeboleć ilości czarnej farby?

... czarny jest tańszy chyba niż kolor, dlatego taki paradoks wychodzi :P

Po co mieliby płacić więcej na jakieś kolory? - lepiej właśnie chyba walnąć czarne i po sprawie... I taniej im wyjdzie.

No, chyba, że czarny jest droższy.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Luty 2008, 11:27   

Nie daj sie wkrejcic Blejd z tymi kolorkami :) .

Dla mnie wlasnie najlepszym pomyslem bylobycos jak w blejdowym projekcie. Moznaby jeszcze troche do gory, zeby ta czern tak nie przytlaczala i byloby super. Proszek by mial swoje ramki, a my bysmy mieli caly obrazek.

Oczywiscie czcionka na grzbiecie odpada, ale rozumiem, ze to byl zart :D . Za to zaczalem sie powaznie zastanawiac jaki kolor grzbietu bedzie. Pewno zolty :lol: .

Keyff 
Moderator

Wysłany: 8 Luty 2008, 11:57   

jak się płaci za full color to naprawdę ie ma juz znaczeniu ile jest którego koloru

w mojej ocenie są po prostu leniwi, poza tym mają to głęboko w d...uszy

Tymon Sawicz
[*]http://arturpartyka.pl/blog

Kor 
Moderator

Wysłany: 8 Luty 2008, 16:24   

Keyff napisał/a:
w mojej ocenie są po prostu leniwi, poza tym mają to głęboko w d...uszy

ALbo tak, albo koleś / kolesiowa, który to robi nie ma pojęcia o fabule, Kidbym, ba, o Praczu... ech, a miało nie być wpadek na mierę DMG :roll:

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 8 Luty 2008, 17:22   

Kormaciek napisał/a:
ALbo tak, albo koleś / kolesiowa, który to robi nie ma pojęcia o fabule, Kidbym, ba, o Praczu...

Nie Kor. Nie ma pojecia o Remberandcie i nie ma ujemne punku do razen artystycznych. Nie trzeba sie na niczym specjalnym znac, zeby wiedziec, ze to nie halabarda i pustka pod nia sa glownymi bohaterami ksiazki...
Problem tej okladki pole gan tym, ze laczy sie ignoracja wgledem pomyslu artysty z brakiem jakiegokolwiek wyczucia artystycznego.

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2008, 19:30   

Ładnie to napisałeś, wszystko się zgadza. Mi by dali to bym takie odpierniczył, że byście wyłysieli xP

aschar 

Wysłany: 8 Luty 2008, 22:17   

To lepiej niech CI nie dają. Lubię swoje włosy. Nawet bardzo :P

Okładka jaka będzie, taka będzie - ja i tak kupię, bo treść jest dla mnie ważniejsza ;)

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2008, 22:28   

Blade> gratuluję - taka okładka jest najbliższa temu czego oczekuję. Fakt - kupię i z inną (gorszą lub lepszą), ale oddałeś to o co mi (i mam wrażenie, że też innym forumowiczom chodzi. Pogratulować.
aschar> jak wydrukują na papierze toaletowym, z okładką skserowaną z Faktu - też kupisz?

Kaen 

Wysłany: 8 Luty 2008, 22:29   

Takoż: Settler ma rację. W tym roku zrobiłem/współpracowałem przy kilku projektach graficznych/reklamowych. O żadnym z produktów/tematów nie miałem kompletnie żadnego pojęcia. W teorii, robiąc okładkę do książki powinienem ją przeczytać, ale wiadomo, że grafik w wydawnictwie nie ma szans przeczytać wszystkiego (podejrzewam, że mają dwóch - jeden do projektów mainstream high class, a drugi do fuszery). Jednak projektując coś kierujemy się nie tylko wiedzą na temat obiektu, ale wiedzą podstawową dotyczącą projektowania... której autor okładki nie ma za grosz. Albo mu się nie chce.

Takoż nadal: Blade - fajnie. Dużo fajniej. Tylko zmieniłeś format okładki chyba? Czy nie.
I font nieczytelny na grzbiecie.

Takoż jeszcze nadal: Mam jakieś francuskie wydania, które z niepowodzeniem próbuję przeczytać od dłuższego czasu. Tu też nie wszystkie okładki wyglądają równie dobrze jak oryginały. Ale Francja ma koncepcję graficzną. Jest ta sama od początku serii i jest w niej przemyślane wszystko: Od fontów, przez położenie okładki, po ...oną fakturę papieru na okładce (!). I kosztuje tyle samo co u nas. IMHO udało im się znaleźć idealną formułę, żeby nie zmieniać koncepcji przy zmianie stylu okładek.

Jeszcze nadal: Skoro przy Zimistrzu dało się skopiować okładkę z wersji UK, to dlaczego tu się nie da.

Gdybym miał trochę więcej czasu, przygotowałbym Pruszkowi audyt ich projektów, nawet za darmo... Może kiedyś...

aschar 

Wysłany: 8 Luty 2008, 22:45   

wawrzyniec napisał/a:
aschar> jak wydrukują na papierze toaletowym, z okładką skserowaną z Faktu - też kupisz?

Jeśli będzie równie tanie co papier toaletowy tudzież fakt, to kupię nawet trzy, jeśli tylko będzie to coś spod pióra Pratchett'a :)
Treść się liczy, pamiętaj :)

Kaen 

Wysłany: 8 Luty 2008, 22:50   

Cytat:
Treść się liczy, pamiętaj

Pół życia walczę z tym mitem:>.

Offtopic! Offtopic!

wawrzyniec 
VIP

Wysłany: 8 Luty 2008, 23:27   

aschar> okładka też jest treścią.
Dzieło jest Całością.
Tak jak krówka składa się z krówki, a nie tylko z jelit, ścięgien i połowy wątroby.

aschar 

Wysłany: 9 Luty 2008, 12:16   

No dobra dobra, poddaję się :P

A jaka w końcu jest ostateczna forma okładki?
I co z tym grzbietem? :P

[ Komentarz dodany przez: Krejt: 9 Luty 2008, 14:56 ]
-_-

http://uam.dmkhosting.com...1,260.htm#40015
Kolor grzbietu odkryjemy w dniu wydania.

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 9 Luty 2008, 15:46   

Kaen napisał/a:
W tym roku zrobiłem/współpracowałem przy kilku projektach graficznych/reklamowych.

Tez mamtakie doswiadczenia, ale okladka do ksiazki to inna sprawa. Reklama ma miec odpowiedni przekaz, natomiast obrazek na okladce ma jakis zamysl artystyczny bedacy uzupelnieniem samego tekstu.

Kaen napisał/a:
I font nieczytelny na grzbiecie.

Ja rozumiem, ze to byl zart, bo akurat grzbiecik zupelnie nie trafiony IMO.
Dla mnie najlepiej, gdyby byl czarny lub szaryz literkami wpasowujacymi sie w kolor ramki i okladki.

Kaen 

Wysłany: 9 Luty 2008, 19:24   

settler napisał/a:

Tez mamtakie doswiadczenia, ale okladka do ksiazki to inna sprawa. Reklama ma miec odpowiedni przekaz, natomiast obrazek na okladce ma jakis zamysl artystyczny bedacy uzupelnieniem samego tekstu.

[Offtopic] Ale okładka też powinna coś przekazywać, tak samo jak reklama musi mieć artystyczną koncepcję [/Offtopic]

Cytat:
Dla mnie najlepiej, gdyby byl czarny lub szaryz literkami wpasowujacymi sie w kolor ramki i okladki.

Czyli...? Tak! Żeby okładka była taka jak w GB!:>

Blade_Master 
VIP

Wysłany: 9 Luty 2008, 21:23   

Ej, ej, napis to jest po prostu napis, chodziło mi o kolor. Skąd ja miałem wytrzasnąć proszynskiego fonta?

Właśnie, poza tym, zauważyłem regułę: - Jaki jest kolor ramki w środku, taki grzbiet.

Więc w Nocnej Straży będzie bankowo beżowy.

Szczery 

Wysłany: 11 Luty 2008, 20:00   

Pfffff..... dalej to nieszczęsne wykadrowanie. zniósłbym to, gdyby w ogóle nic nie zmieniali. Ale teraz obiecali że będzie lepiej, rozpalili nadzieję i tak naprawdę g... zrobili....
...drzemią."

Uboot 
Moderator

Wysłany: 19 Luty 2008, 00:00   

Szczwana Kuna napisał/a:
Pisalem do Pani z Proszka o tym wszystkim, niestety juz za pozno zeby cokolwiek zmieniac... bedziemy musieli walczyc o Regiment, zeby zostal porzadnie wydany. A obrazek na stronie jest, jak sie domyslam, w celach pogladowych - zeby fani mogli sobie zobaczyc obrazek w calosci wlasnie tam

Wystawcie mi osta, zbluzgacie mnie, zabierzcie mi moda, ale i tak wyrażę swoje osobiste zdanie:

Banda debili z Prószka.

A co do MR, to nie spieprzą. bo się nie da:
http://uam.dmkhosting.com...strous_Regiment

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 19 Luty 2008, 01:36   

Uboot napisał/a:
A co do MR, to nie spieprzą. bo się nie da:

Jak to się nie da... wystarczy wykadrować obrazek na gaciach... w końcu bielizna najważniejsza. No i ruszać się z domu bez ręcznika nie wypada.

efzetiks 
VIP

Wysłany: 19 Luty 2008, 01:39   

Uboot napisał/a:
A co do MR, to nie spieprzą. bo się nie da

naiwność jest rzeczą ludzką... uwierz, że się da.. mam nawet kilka wizji.. gdyby nie był tak leniwy nawet bym je tutaj zaprezentował.. chociaż na zrobienie czegoś źle specjalnie potrzeba z reguły więcej czasu niż na raz a dobrze :D

Odpowiedz do tematu