|
O audiobookach słów kilka |
| Autor |
Wiadomość |
Skonto

|
Wysłany: 22 Kwiecień 2004, 19:23
|
|
|
| Jak dla mnie do Rincewind'a pasowałby Pazura, ewentualnie młody Stuhr. Ale najlepiej by było, gdyby zatrudnić jakichś mało znanych aktorów, którzy mieliby odpowiednie głosy. |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
Kevin [Usunięty]
|
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 2 Wrzesień 2004, 22:58
|
|
|
Heh patrzcie - przekierowanie na TN az sie łezka w oku kręci
i pytanie do Kevina - sciągałeś? chodzą? jaka jakość nagrania?
edit: | Admin TN'u napisał/a: | | "[...]Zaczynam także dodawać książki czytane przez program RealSpeak - nie mają tego czaru jak dzieła czytane przez aktorów, ale uzupełniają jakoś bryndzę na polskim rynku takich wydawnictw." |
też mi sie nie chciało wieżyć że ktoś wydał książki audio z najszej ulubionej serii a my nic o tym nie wiedzieliśmy, mimo wszystko warto sie chyba na to porwać i zobaczyc jak wyszło |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kevin [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 20:15
|
|
|
Przepraszam, że tak bez komentarza to wsadziłem, ale zaliczałem pad za padem... Ot TePsa...
Nie mam mula, ani nic w tym stylu.
Wrzuciłem, bo znalazłem, sam nie testowałem. Ale te s-booki ustawia TNSupModAdm, więc chyba byle czego by nie dawał.
Eee... QbaJak, chyba nie tylko ja skaczę na TN? |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 20:41
|
|
|
OT Kevin jako ze jestes dosć nowym uzytkownikiem to Ci wyjasnie...
całe nasze forum UA-M sięga korzeniami do TN i walsnie stamdąd sie wywodzi, a po TN chodzialem walsnie dzieki temu ze UA-M na nim sie znajdowalo, teraz tez niekiedy sie tam pokazuje ale coraz rzadziej EoOT
pytanie natury technicznej - czy ktoś z uzytkowników miał kontakt mniejszy lub wiekszy z programem RealSpeak i jaki jest poziom "czytania" - bardzo mnie to interesuje jako ze wlasnie zaczalem..... eh eh ehe eh - ach ten okrpony kaszel |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Kevin [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 21:50
|
|
|
| QbaJak napisał/a: | | OT Kevin jako ze jestes dosć nowym uzytkownikiem |
czynnym użytkownikiem - niedługo.
| QbaJak napisał/a: | | całe nasze forum UA-M sięga korzeniami do TN i walsnie stamdąd sie wywodzi |
Wiem! showforum=31, nota bene. Szkoda, że się po padzie nie odrodziło, albo jakiś kierunkowskazów nie zostawiliście.
| QbaJak napisał/a: | | teraz tez niekiedy sie tam pokazuje ale coraz rzadziej |
do tego piję, bo się tam poniekąd styknęliśmy, choć być może inny nick miewam
Ale koniec off topika, ja przepraszam. Proszę o wybaczenie, zielony tu jestem, i o skasowanie postu.
Chętnie dowiem się czy te s-booczki są coś warte. To to nie są zwykłe pliki dźwiękowe? MP3 czy cóś? |
|
|
|
 |
Skonto

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 09:09
|
|
|
| Cytat: |
też mi sie nie chciało wieżyć że ktoś wydał książki audio z najszej ulubionej serii a my nic o tym nie wiedzieliśmy
|
Podobno najciemniej jest pod latarnią... |
_________________ H20, CO2, KSG, ET - rzeczy do życia niezbędne!! |Uuk! - cała prawda o życiu |
|
|
|
 |
SKRP
Moderator

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 19:20
|
|
|
| Na TN pojawił się kolejny audiobook - tym razem jest to "Rownoumagicznienie". Zapraszam tutaj. |
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 21:47
|
|
|
ja zeby ostudzić tylko euforiie - jeśli już kogoś dopadała, zainstalował eMula i zaczął sciągać wszystkie pliczki na raz:
nie wiem jak to co napisze odnosi sie do szczęśliwych posiadaczy zewnetrznego IP (czyli wszystkich tych którzy mogą osiągnąć HighID w mułku) ale odnosic sie bedzie głównie do tych z LowID
otóż ja na razie każdy z pliczków ma jedno źródełko (wyjątkiem jest "Dysk" który ma ich bodajze 4) oczywiście znajdujące się w tym samym miejscu :] co za tym idzie jeśli wrzuci sie do eMula wszystkie 4 książki to kolejka bedzie sie dublować - w efekcie otrzymamy sytuacje w której bedziemy mieli np sciągniete po 25% z każdego pliku (a wiec teoretycznie czas oczekiewania na plik "gotowy do spożycia" wydłuży sie 4x) aby tego uniknąć najlepiej wszystko ściągać pojedynczo, badź Dysk + druga książeczka (jako że ten pierwszy ma 4 źródła) dzieki czemu czas oczekiwania na pojedynczą książke znacznie sie skróci
jeszcze raz powtarzam nie wiem jak sie sytuacja przedstawia w przypadku HighID, być może zródeł jest wiecej - a to dlatego że w sieci z której korzysta mułek nie są dozwolone połączenia LowID->LowID (a jedynie HighID->HighID/LowID, oraz LowID->HighID) w kazdym badz razie jak juz się uda komuś coś ściągnąć to zachęcam do ustawiania parametru pliku na "release" a w przypadku ściągniecia całości o nieusuwanie z share |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 23:47
|
|
|
| jakiej wielkosci sa pliczki? |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2004, 09:32
|
|
|
Settler sorki ze dopiero teraz odpowiadam ale nie bylo mnie jakis czas
Dysk - 158 MB
Kolor Magii - 163
Blask Fantastyczny - 169
Równoumagicznienie - 168
jak na razie są to zip'y mp3 wiec po rozpakowaniu wielkość raczej sie nie zwiekszy i te 4 książeczki spokojnie powinny wejść na plytke |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 09:17
|
|
|
a wiec tak - własnie dorobiłem sie "Dysku" i...
masakra - program RealSpeak który czytał książkę zaopatrzony był o ile sie nie myle w polski plugin "Agatka" czy jakoś tak, z tego co sie zdążyłem zorientować plugin miał zaimplemantowane podstawy polkiej intonacji zdania - tzn smiesznie zaciagal na koncach a reszta czytana jak z karabinu, do tego bez problemu mozna wyłapać przecinki, nawet w miejscach gdzie było to niewskazane bo rozbijało koncentracje podczas słuchania
niektóre wyrazy czytane dość niewyraźnie, reszta jak już pisałem bezpłciowa jak 9 tonowy posąg - szczerze mówiąc wytrzymałem przy nagraniu niecałe 2 minuty bo po prostu jak na moje człowiek sie przy nim bardziej nameczył niż czerpał z niego przyjemność
do tego "Terry Pratchett" przeczyane na wstępie miało z Terrym tyle wspólnego że wole sie nie zastanawiać jak w nagraniu by brzmiało Rincewind, Babcia Weatherwax czy tez Vimes
ogólnie w skali 1-5 ocena 1+ (no może 2- gdybym miał dzisaj lepszy humor) czyli zdecydowanie nie polecam, no chyba ze komuś zdecydowanie sie nudzi, ma stałe łącze i nie ma czym go zapchać |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 29 Marzec 2006, 18:24
|
|
|
Z DWM:
W kwietniu ma wyjść nowy audiobook z ISIS-u - Dobry Omen. Głos nagrał Stephen Briggs.
Za okładkę ma posłużyć niwykorzystana dotąd w żadnym wydaniu w Anglii okładka Kirby'ego (w Niemczech chyba trafiła na okładkę w wydawnictwie Heyne).
Czyli jeśli dobrze rozumuję, to to będzie ta okładka (dziwne, że u nich nie było z nią nic):
http://www.lspace.de/book..._tpnggopbde.jpg |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 3 Sierpień 2009, 10:06 Kolor Magii
|
|
|
| Już za tydzień będzie miał premierę pierwszy oficjalny audiobook T. Pratchetta. Lektorem jest Krzysztof Tyniec, tekst bazuje na przekładzie Piotra W. Cholewy a więcej informacji znajduje się tu: http://www.bibliotekaakus...pl/?id=2&det=87 |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 3 Sierpień 2009, 11:54
|
|
|
| Pasikorek napisał/a: | | Już za tydzień będzie miał premierę pierwszy oficjalny audiobook T. Pratchetta. Lektorem jest Krzysztof Tyniec, tekst bazuje na przekładzie Piotra W. Cholewy a więcej informacji znajduje się tu: http://www.bibliotekaakus...pl/?id=2&det=87 |
Nigdy na serio się nie zainteresowałem audiobookami.
Co prawda z chęcią i zainteresowaniem słuchało się książek czytanych w Polskim Radio, ale nie myślałem o tym, żeby takiego audiobooka zakupić i słuchać np. w podróży.
Być może Kolor Magii przełamie we mnie niechęć do słuchania książek. |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
3bik_z

|
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 08:42
|
|
|
Przy okazji premiery audiobooka zorganizowano konkurs - do 1 września trzeba nagrać fragment koloru magii i podesłać go do wydawnictwa. Szczegóły tutaj:
http://www.bibliotekaakus...pl/?id=6&det=21 |
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 17:57
|
|
|
Mam. Mój pierwszy audiobook . Już przetestowany w samochodowym odtwarzaczu.
W sumie to nie wiem jak się będzie słuchało całości, ale po tych 40 minutach spędzonych w korku, można powiedzieć, że spełnia swoją rolę jako radio. Raczej trudno skupić całą swoją uwagę na czytanym tekscie, ale jako że KM czytałem nie raz, to mniej więcej wiem czego się spodziewać po kolejnych zdaniach.
Dzisiaj przetestuje jeszcze w trasie do Łodzi z okazji Polconu, ale jak się głębiej na tym zastanowić, to chyba jedyny sposób, żeby "czytać" książki ze kierownicą. |
|
|
|
 |
aschar

|
Wysłany: 27 Sierpień 2009, 21:54
|
|
|
Szkoda ze dopiero teraz dojrzałem.
konkurs fajny, się zgłoszę
tylko jutro muszę do swojej redakcji podskoczyć, może będzie mikrofon wolny na chwilę
edit:
Z rańca samego skoczyłem, nagrałem i posłałem
Nie wróżę wielkiego sukcesu, ale byłoby miło coś zająć |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 28 Sierpień 2009, 11:13
|
|
|
| aschar napisał/a: | Z rańca samego skoczyłem, nagrałem i posłałem
Nie wróżę wielkiego sukcesu, ale byłoby miło coś zająć |
Kiedyś na forum nagrywaliśmy próbki swoich głosów.
http://dyskowe.info/topic...obook-vt611.htm
Także nie wstydź się i podziel się z nami swoimi wypocinami.
Ps. Znalazłem ten stary temacik o ŚDyskowych audiobookach więc przeniosłem. |
|
|
|
 |
|
|