Ulice Ankh-Morpork Strona Główna Ulice Ankh-Morpork
Dyskowe Forum Dyskusyjne :: dyskowe.info

/subscribe.phpRSS  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
O audiobookach słów kilka
Autor Wiadomość
Skonto 

Wysłany: 22 Kwiecień 2004, 19:23   

Jak dla mnie do Rincewind'a pasowałby Pazura, ewentualnie młody Stuhr. Ale najlepiej by było, gdyby zatrudnić jakichś mało znanych aktorów, którzy mieliby odpowiednie głosy.

Kevin
[Usunięty]

Wysłany: 2 Wrzesień 2004, 21:48   

Dysk
http://forum.twoj.net/index.php?showtopic=5291
Kolor Magi
http://forum.twoj.net/index.php?showtopic=5308
Blask Fanatyczny
http://forum.twoj.net/index.php?showtopic=5314

Kevin, l.14

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 2 Wrzesień 2004, 22:58   

Heh patrzcie - przekierowanie na TN az sie łezka w oku kręci :)

i pytanie do Kevina - sciągałeś? chodzą? jaka jakość nagrania?

edit:
Admin TN'u napisał/a:
"[...]Zaczynam także dodawać książki czytane przez program RealSpeak - nie mają tego czaru jak dzieła czytane przez aktorów, ale uzupełniają jakoś bryndzę na polskim rynku takich wydawnictw."

też mi sie nie chciało wieżyć że ktoś wydał książki audio z najszej ulubionej serii a my nic o tym nie wiedzieliśmy, mimo wszystko warto sie chyba na to porwać i zobaczyc jak wyszło

Kevin
[Usunięty]

Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 20:15   

Przepraszam, że tak bez komentarza to wsadziłem, ale zaliczałem pad za padem... Ot TePsa...

Nie mam mula, ani nic w tym stylu.
Wrzuciłem, bo znalazłem, sam nie testowałem. Ale te s-booki ustawia TNSupModAdm, więc chyba byle czego by nie dawał.
Eee... QbaJak, chyba nie tylko ja skaczę na TN? :twisted:

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 20:41   

OT Kevin jako ze jestes dosć nowym uzytkownikiem to Ci wyjasnie...

całe nasze forum UA-M sięga korzeniami do TN i walsnie stamdąd sie wywodzi, a po TN chodzialem walsnie dzieki temu ze UA-M na nim sie znajdowalo, teraz tez niekiedy sie tam pokazuje ale coraz rzadziej EoOT

pytanie natury technicznej - czy ktoś z uzytkowników miał kontakt mniejszy lub wiekszy z programem RealSpeak i jaki jest poziom "czytania" - bardzo mnie to interesuje jako ze wlasnie zaczalem..... eh eh ehe eh - ach ten okrpony kaszel ;)

Kevin
[Usunięty]

Wysłany: 3 Wrzesień 2004, 21:50   

QbaJak napisał/a:
OT Kevin jako ze jestes dosć nowym uzytkownikiem

czynnym użytkownikiem - niedługo.

QbaJak napisał/a:
całe nasze forum UA-M sięga korzeniami do TN i walsnie stamdąd sie wywodzi

Wiem! showforum=31, nota bene. Szkoda, że się po padzie nie odrodziło, albo jakiś kierunkowskazów nie zostawiliście.

QbaJak napisał/a:
teraz tez niekiedy sie tam pokazuje ale coraz rzadziej

do tego piję, bo się tam poniekąd styknęliśmy, choć być może inny nick miewam :oops:
Ale koniec off topika, ja przepraszam. Proszę o wybaczenie, zielony tu jestem, i o skasowanie postu.

Chętnie dowiem się czy te s-booczki są coś warte. :roll: To to nie są zwykłe pliki dźwiękowe? MP3 czy cóś?

Skonto 

Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 09:09   

Cytat:

też mi sie nie chciało wieżyć że ktoś wydał książki audio z najszej ulubionej serii a my nic o tym nie wiedzieliśmy

Podobno najciemniej jest pod latarnią...

SKRP 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 19:20   

Na TN pojawił się kolejny audiobook - tym razem jest to "Rownoumagicznienie". Zapraszam tutaj.

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 21:47   

ja zeby ostudzić tylko euforiie - jeśli już kogoś dopadała, zainstalował eMula i zaczął sciągać wszystkie pliczki na raz:

nie wiem jak to co napisze odnosi sie do szczęśliwych posiadaczy zewnetrznego IP (czyli wszystkich tych którzy mogą osiągnąć HighID w mułku) ale odnosic sie bedzie głównie do tych z LowID

otóż ja na razie każdy z pliczków ma jedno źródełko (wyjątkiem jest "Dysk" który ma ich bodajze 4) oczywiście znajdujące się w tym samym miejscu :] co za tym idzie jeśli wrzuci sie do eMula wszystkie 4 książki to kolejka bedzie sie dublować - w efekcie otrzymamy sytuacje w której bedziemy mieli np sciągniete po 25% z każdego pliku (a wiec teoretycznie czas oczekiewania na plik "gotowy do spożycia" wydłuży sie 4x) aby tego uniknąć najlepiej wszystko ściągać pojedynczo, badź Dysk + druga książeczka (jako że ten pierwszy ma 4 źródła) dzieki czemu czas oczekiwania na pojedynczą książke znacznie sie skróci

jeszcze raz powtarzam nie wiem jak sie sytuacja przedstawia w przypadku HighID, być może zródeł jest wiecej - a to dlatego że w sieci z której korzysta mułek nie są dozwolone połączenia LowID->LowID (a jedynie HighID->HighID/LowID, oraz LowID->HighID) w kazdym badz razie jak juz się uda komuś coś ściągnąć to zachęcam do ustawiania parametru pliku na "release" a w przypadku ściągniecia całości o nieusuwanie z share :D

settler 
Pirat Rabarbar

Wysłany: 4 Wrzesień 2004, 23:47   

jakiej wielkosci sa pliczki?

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2004, 09:32   

Settler sorki ze dopiero teraz odpowiadam ale nie bylo mnie jakis czas

Dysk - 158 MB
Kolor Magii - 163
Blask Fantastyczny - 169
Równoumagicznienie - 168

jak na razie są to zip'y mp3 wiec po rozpakowaniu wielkość raczej sie nie zwiekszy i te 4 książeczki spokojnie powinny wejść na plytke

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 12 Wrzesień 2004, 09:17   

a wiec tak - własnie dorobiłem sie "Dysku" i...

masakra :( - program RealSpeak który czytał książkę zaopatrzony był o ile sie nie myle w polski plugin "Agatka" czy jakoś tak, z tego co sie zdążyłem zorientować plugin miał zaimplemantowane podstawy polkiej intonacji zdania - tzn smiesznie zaciagal na koncach a reszta czytana jak z karabinu, do tego bez problemu mozna wyłapać przecinki, nawet w miejscach gdzie było to niewskazane bo rozbijało koncentracje podczas słuchania

niektóre wyrazy czytane dość niewyraźnie, reszta jak już pisałem bezpłciowa jak 9 tonowy posąg - szczerze mówiąc wytrzymałem przy nagraniu niecałe 2 minuty bo po prostu jak na moje człowiek sie przy nim bardziej nameczył niż czerpał z niego przyjemność

do tego "Terry Pratchett" przeczyane na wstępie miało z Terrym tyle wspólnego że wole sie nie zastanawiać jak w nagraniu by brzmiało Rincewind, Babcia Weatherwax czy tez Vimes

ogólnie w skali 1-5 ocena 1+ (no może 2- gdybym miał dzisaj lepszy humor) czyli zdecydowanie nie polecam, no chyba ze komuś zdecydowanie sie nudzi, ma stałe łącze i nie ma czym go zapchać

Kor 
Moderator

Wysłany: 29 Marzec 2006, 18:24   

Z DWM:

W kwietniu ma wyjść nowy audiobook z ISIS-u - Dobry Omen. Głos nagrał Stephen Briggs.
Za okładkę ma posłużyć niwykorzystana dotąd w żadnym wydaniu w Anglii okładka Kirby'ego (w Niemczech chyba trafiła na okładkę w wydawnictwie Heyne).

Czyli jeśli dobrze rozumuję, to to będzie ta okładka (dziwne, że u nich nie było z nią nic):
:arrow: http://www.lspace.de/book..._tpnggopbde.jpg

Kor 
Moderator

Wysłany: 3 Sierpień 2009, 10:06   Kolor Magii

Już za tydzień będzie miał premierę pierwszy oficjalny audiobook T. Pratchetta. Lektorem jest Krzysztof Tyniec, tekst bazuje na przekładzie Piotra W. Cholewy a więcej informacji znajduje się tu: http://www.bibliotekaakus...pl/?id=2&det=87

Uboot 
Moderator

Wysłany: 3 Sierpień 2009, 11:54   

Pasikorek napisał/a:
Już za tydzień będzie miał premierę pierwszy oficjalny audiobook T. Pratchetta. Lektorem jest Krzysztof Tyniec, tekst bazuje na przekładzie Piotra W. Cholewy a więcej informacji znajduje się tu: http://www.bibliotekaakus...pl/?id=2&det=87

Nigdy na serio się nie zainteresowałem audiobookami.
Co prawda z chęcią i zainteresowaniem słuchało się książek czytanych w Polskim Radio, ale nie myślałem o tym, żeby takiego audiobooka zakupić i słuchać np. w podróży.
Być może Kolor Magii przełamie we mnie niechęć do słuchania książek.

Krasnola 
Kochanica Kora

Wysłany: 3 Sierpień 2009, 16:27   

Jejku, wreszcie spełnia się moje marzenie!!!!!!!!!!
Mam chorobę lokomocyjną i gdy jeżdżę komunikacją miejską audiobooki ratują mnie przed śmiercią z nudów ;) Świetnie!
Tylko cena... Drożej niż książka :/ No ale cóż, oby tak dalej, oby jak najwięcej :)

3bik_z 

Wysłany: 27 Sierpień 2009, 08:42   

Przy okazji premiery audiobooka zorganizowano konkurs - do 1 września trzeba nagrać fragment koloru magii i podesłać go do wydawnictwa. Szczegóły tutaj:
http://www.bibliotekaakus...pl/?id=6&det=21

QbaJak 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2009, 17:57   

Mam. Mój pierwszy audiobook :) . Już przetestowany w samochodowym odtwarzaczu.

W sumie to nie wiem jak się będzie słuchało całości, ale po tych 40 minutach spędzonych w korku, można powiedzieć, że spełnia swoją rolę jako radio. Raczej trudno skupić całą swoją uwagę na czytanym tekscie, ale jako że KM czytałem nie raz, to mniej więcej wiem czego się spodziewać po kolejnych zdaniach.

Dzisiaj przetestuje jeszcze w trasie do Łodzi z okazji Polconu, ale jak się głębiej na tym zastanowić, to chyba jedyny sposób, żeby "czytać" książki ze kierownicą.

aschar 

Wysłany: 27 Sierpień 2009, 21:54   

Szkoda ze dopiero teraz dojrzałem.
konkurs fajny, się zgłoszę :)
tylko jutro muszę do swojej redakcji podskoczyć, może będzie mikrofon wolny na chwilę :P

edit:
Z rańca samego skoczyłem, nagrałem i posłałem :)
Nie wróżę wielkiego sukcesu, ale byłoby miło coś zająć :P

Uboot 
Moderator

Wysłany: 28 Sierpień 2009, 11:13   

aschar napisał/a:
Z rańca samego skoczyłem, nagrałem i posłałem
Nie wróżę wielkiego sukcesu, ale byłoby miło coś zająć

Kiedyś na forum nagrywaliśmy próbki swoich głosów.
http://dyskowe.info/topic...obook-vt611.htm

Także nie wstydź się i podziel się z nami swoimi wypocinami. :mrgreen:

Ps. Znalazłem ten stary temacik o ŚDyskowych audiobookach więc przeniosłem.

Odpowiedz do tematu