|
Muzyka Świata Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 2 Lipiec 2005, 22:33 Muzyka Świata Dysku
|
|
|
Co sądzicie o muzyce stworzonej na potrzeby świata dysku? I jescze jedno, czy ktoś jest w posiadaniu muzyki do "Soul Music"-druga pozycja ?
Songs inspired by the Discworld
Two CD's have been released with songs inspired by the Discworld.
Tracklist
01. A-Tuin the Turtle
02. Octarine the Colour of Magic
03. The Luggage
04. The Shades of Ankh Morpork
05. Wyrd Sisters
06. The Unseen University / The Librarian
07. Death
08. A Wizards Staff has a Knob on the End
09. Dryads
10. Pyramids
11. Small Gods
12. Stick and Bucket Dance
13. The One Horseman and Three Pedestrians of the Apocralypse
14. Holy Wood Dreams
The first is entitled 'From the Discworld' and features the music from Dave Greenslade. It is a very peaceful tranquil set of songs, well apart from the Lancre Stick and Bucket dance that is. The CD is available from all good record shops.
Tracklist
01. Discworld Main Theme
02. To the City
03. Gatherin' Rhubarb
04. Big Moon Rising
05. Chrysophase
06. Cover Girl
07. Death
08. She Won't Change Her Mind
09. The Touchstone
10. Clete
11. Good Lovin'
12. Pathway to Paradise
13. Unseen University
14. Sioni Bod Da
15. The Messenger
The second CD is the soundtrack to the animated series 'Soul Music' based on the book of the same name, features the talents pf Keith Hopwwod and Phil Bush. This sees some nice parodies of songs, and takes musical influences from a wide range of tastes. A must have for all Pratchett and music fans. Again this CD is available in all good record shops. |
| |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 2 Lipiec 2005, 23:06
|
|
|
From The Discworld na poczatku całkiem ciekawe, tyle ze niesety do przesluchania raz góra 2 potem staje sie strasznie nudne
Muzyki do SM nie mam i takze nie mialem kontaktu no chyba ze wplatali ja w serial, ale jakos nie zwrocielm uwagi wiec powalajaca to ona chyba nie byla
Pytanie za 100 ptk skad zdobyles FtD? |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 2 Lipiec 2005, 23:39
|
|
|
Można zakupić w niektórych sklepach internetowych także w Polsce np. http://9sekund.pl/a17/?ids=347375 , niestety ceny są strasznie wysokie 140 zł. Są też sklepy w których można kupić taniej, ale musisz już mieć jakiś zakup na koncie w ich sklepie, bo nie chcą ryzykować sprowadzania płytki z angli, nie będąc pewnym czy na pewno ją kupisz. Co do "Soul Music" to słyszałem tylko pierwszy utwór z tej płyty: 01. Discworld Main Theme , ale muszę powiedzieć że jak tak brzmi cała płyta, to warta jest kazdych pieniedzy . Tylko jak ją zdobyć??
|
| |
|
|
|
 |
Blek_Rajder

|
Wysłany: 3 Lipiec 2005, 10:06
|
|
|
| A ja chciałem spytać, kto gra tę muzykę? Jakieś bardziej znane zespoły/pojedyńczy wykonawcy, czy może jakieś "młode, świeże talenty"? |
_________________ - JAK WSADZAJĄ DO ŚRODKA TE KAWAŁKI CZEKOLADY? (...) PRZECIEŻ CZEKOLADA POWINNA ROZPUŚCIĆ SIĘ PRZY PIECZENIU...
- - - - - - - -
jupikajej
http://www.last.fm/user/blekrajder/ |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 3 Lipiec 2005, 11:15
|
|
|
Kurcze lenistwo niektórych mnie przeraża, przeczyatj jeszczze raz post UBoot'a,(w ktorym znajduja sie tez okladki - zebyś nie musial czytac jego wszystkich postow w tym temacie)... no chyba ze to bariera jezykowa, to Ci pomoge
From the Discworld - Dave Greenslade
Soul Music - Keith Hopwwod i Phil Bush |
_________________ Everyone has gods... but sometimes you don't think them gods. |
|
|
|
 |
Uboot
Moderator

|
Wysłany: 21 Lipiec 2005, 10:44
|
|
|
Z Soul Music udalo mi sie zdobyc tylko pierwszy utwor z listy czyli
Keith Hopwood & Phil Bush - Discworld Main Title Theme - Terry Pratchett's Discworld, Soul Music.mp3
Ale jezeli cala plyta jest w takim samym stylu co ten utwor, to plyta wymiata. |
| |
|
|
|
 |
Blade_Master
VIP

|
Wysłany: 22 Lipiec 2005, 10:08
|
|
|
Jak narazie posiadam tylko numer 7 z Soul Music - DEATH
Całkiem fajne. Ale po przesłuchaniu tego kilka razy, może się rzeczywiście znudzić. |
_________________ Du ju lana it banana?
 |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 26 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 22 Lipiec 2005, 14:19
|
|
|
| Mam acz nie dam? :> Ściągnąłem z DC, i Soul Music jest bardzo dobre. |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 28 Lipiec 2005, 10:57 CD: Birdhouse in Your Soul
|
|
|
To już 3 CD z muzyczką związaną z ŚD.
Tym razem guru karaibskiej muzyki opartej na steel pan (dawnie steel drum - dla niewtajemniczonych to taki instrument perkusyjny wykonany z karaibskiej beczki po oleju, na którym można grać melodię. Ci, którzy grali w którąkolwiek z częśći Monkey Island wiedzą o co chodzi, gdyż tam taka lajtowa muzyczka cały czas pobrzmiewała w tle.), pani Rachel Hayward przygotowała kilka utwórów na swój ulubiony instrument, projekt zaakceptowali Mr. P & Mr. B (S. Briggs) i mamy płytkę.
Więcej o powodach powstania tego CD można poczytać w 100 numerze << Discworld Monthly >> w rozdziale piątym, lub na << oficjalnej stronie steel pan >>.
Z zamieszczonego urywku na stronce powyżej można wywnioskować, iż to będzie taka taneczna, wesoła, relaksująca muzyka karaibska, pojawi się też soca, czyli nowoczesna odmiana Calypso, i kilka innych utworów. Cena w garnicch 30-40 zł, plus koszty przesyłki z Anglii lub Stanów.
Fajna jest okładeczka do płyty:
Terry jak zwykle w kapeluszu, a pan Briggs nawet podobny
a na okładce pani Hayward gra właśnie na steel drum |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 21 Grudzień 2005, 21:30
|
|
|
Czemu na tych płytach nie ma The Hedgehog Song?
BTW: CZy Ank-Morpork posiada własny hymn? Można by którąś piosenkę wybrać. |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 21 Grudzień 2005, 22:34
|
|
|
Ankh-Morpork ma hymn i przeczytasz o nim u nas na forum w odpowiednim temacie.
A czemu nie ma piosnki o kolczaku to wie tylko TurtleMan i Ci co zajmowali się płytą. |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 22 Grudzień 2005, 16:03
|
|
|
Czemu nie ma?
Poniewaz jedna plyta to kompozycje by Dave Greenslade. A The Hedgehog Song jest przez kogo innego nagrna (zreszta w innym stylu zupelnie).
Natomiast druga plyta zawiera muzyke z filmu animowanego "Soul Music" w ktorym nie bylo piasenki o jezu.
Co do tej trzeciej plyty to pewno spowodowane jest to stylem muzyki na krazku. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Erpegis

Wiek: 26 Dołączył: 15 Lut 2004 Skąd: Miasto moje a w nim.
|
Wysłany: 24 Grudzień 2005, 20:22
|
|
|
| Mieliście mi przypomnieć, żebym komuś zapodał :> Kto chciałby? |
_________________ Najbardziej cyniczny i zblazowany użyszkodnik forum. |
|
|
|
 |
QbaJak
Moderator

|
Wysłany: 24 Grudzień 2005, 21:07
|
|
|
mam nadzieje ze nie piszesz o zadnych mp3 tylko np. o liscie tutułów ktore znajdujz sie na jadnej badz drugiej plycie
ludzie zalatwiajcie takie sprawy przez PM'y.... prosze |
|
|
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 12:43
|
|
|
| Jesli wam chodzi o 'The Hedgehog Song' to mozna ja pobrac z downloada na mojej stronie. |
|
|
|
 |
Straszydło

|
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 13:05
|
|
|
Piosenkę o Jeżu to nawet kiedyś znalazłam na jakimś blogu... zwała, że tak to ujmę |
|
|
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 18:02
|
|
|
| Piosenkę o jeżu juz dawno ściągnąłem. I właśnie dletego pytałem czemu niema jej na zadnej płycie mimo tego, że jest jej wokolana piosenka. BTW: kto jest jej wykonawcą bo nie mam pojęcia a z tego co jest w nazwie wychodzi, że sam Mistrz ją śpiewa. Zauważyłem jednak, że orginalne słowa, które znalazłem na twojej stronce settler nie pokrywają sie z wersją wokalną. |
|
 |
Krasnola
Kochanica Kora

|
|
|
|
 |
|
|