|
Muzyka Świata Dysku |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:13
|
|
|
Mnie raczej ciężko będzie z czegoś takiego zagrać. Preferowałbym taki zapis:
---------------------------------PLEASE NOTE------------------------------
This file is the author's own work and represents their interpretation of
the song. You may only use this file for private study, scholarship, or
research.
---------------------------------------------------------------------------
TIME
Pink Floyd
(Waters, Wright, Mason, Gilmour)
INTRO:(clean guitar with echo)
e-|----------||-------------------|---------------------|--------------------|
B-|----------||-------------------|---------------------|--------------------|
G-|----------||-------------------|---------------------|--------------------|
D-|----------||-------------------|---------------------|--------------------|
A-|----------||-------------------|---------------------|--------------------|
E-|----------||---0---------------|---2-----------------|---0----------------|
e-|-----------------|-----------------|-------------------|------------------|
B-|-----------------|-----------------|-------------------|------------------|
G-|-----------------|-----------------|-------------------|------------------|
D-|-----------------|-----------------|-------------------|------------------|
A-|-----------------|-----------------|-------------------|------------------|
E-|---2-------------|---0-------------|--0--1--2----------|---0--------------|
e-|--------------------------|---------------------------|-----------(12)---|
B-|--------------------------|---------------------------|------------------|
G-|--------------------------|---------------------------|------------------|
D-|-------------------2------|---------------------------|------------------|
A-|---------------2----------|---------------------------|--0---------------|
E-|--0--1--2-------------2---|-----2----------2----------|------------------| |
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:19
|
|
|
Mogę Ci taki zrobić, ale to jest piosenka gitarowa, na ogniska, na konwenty, a nie na tabulaturę czy do studia. W wolnej chwili zrobię (może dziś w nocy), ale przecież masz muzykę, masz akordy, czegóż więcej. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:26
|
|
|
Wiedzy jak tego użyć Jeszcze się grać nienauczyłem (na gitarkę dopiero ciułam) a teorii grania muzyki na lekcjach nie uczyliśmy się zbyt wiele. Poza tym taka tabulatura jest o wiele łatwiejsza do zagrania dla początkującego. Nie ma nut tylko, którą strunę szarpnąć, który próg przycisnąć i wjakiej kolejności. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:29
|
|
|
Tylko ogólnie (tzn dla mnie, nie wiem jak dla innych) akordy są łatwiejsze. Ja na akordach gram całkiem nieźle, ale z nut... |
|
|
|
 |
Słupek
VIP

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:35
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Wiedzy jak tego użyć Razz |
Po prostu walisz we wszystkie (z reguły) struny danego akordu. A akordy wyglądają tak:
http://www.spiewnik.pl/chords.php
Tzn. jak masz np. akord C to patrząc od góry naciskasz 3. próg 2. struny, 2. próg 3. stuny i 1. próg piątej. Jakieś specjalniee trudne to nie jest.
Ja tu się jeszcze pożalę, że pożyczona nastolatka (gitara:P) ostatecznie mi się rozpadła. A teraz bedę dość długo zbieraał na nową. Łukasz, z tego co wyczytałem na różnych forach nie opłaca się kupować tych tanich gitar z Allegro. Choć moze lepiej się wypowie ktoś kto gra (np. Kor). |
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:46
|
|
|
Niestety na lepszą narazie nie będzie mnie stać. Chyba, że miałbym większy przypływ gotowizny.
PS:
Niech jakiś mod wydzieli to jako temat o sprzęcie muzycznym. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 17:54
|
|
|
| Gitara powinna być taka, żeby bylo przyjemnie na nie grać. Ja gram na gitarze firmy Osmond z około 300-400 zł (kupiona używana) i jestem dość zadowolony. Jeżeli masz trochę więcej kasy to kup sobie jakąś hiszpańską (nie wyznaję się na firmach, więc konkretnie nie powiem). Lecz to już jest wydatek ok 700 zł, jeżeli nie więcej. Co nie oznacza, że nie warto, na tym się jednak bardzo przyjemnie gra (parę razy miałem taką w rękach). Jednak na początek, kup coś w tym stylu, co moja, nie wiesz w końcu, czy Ci się naprawdę spodoba granie. W kazdym razie spróbuj poszukać komisu gitarowego. Jest gdzieś taki w Warszawie, tylko zgubiłem ulotkę. Nie wiem gdzie są te Gierwaty, w których mieszkasz Łukasz, więc nie wiem, czy doradzenie Warszwy jest dobre. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 18:18
|
|
|
Te Gierwaty to są tak gdzieś ok. 100km jak się jedzie od Warszawy krajówką w stronę Ostrołęki.
I tak więcej jak trzy stówy do końca wakacji nie uda mi się zebrać. Można powiedzieć, że jestem skazany na jakiś tańszy model. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 18:37
|
|
|
| Ale raczej nie z allegro, bo gitarę trzeba obejrzeć, zanim kupisz. Posłuchać jak brzmi, czy np. nie brzęczy za bardzo i w ogóle. |
|
|
|
 |
Marta
Gość
|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 19:04
|
|
|
Zgadzam się z Gadio. Nie kupuj w ciemno. A najlepiej jakby poszedł z Tobą ktoś, kto ma jakiekolwiek pojęcie o gitarach. Zły wybór gitary może Cię zrazić do niej i w ogóle do Gitar. I będziesz sobie pluł w brodę czy w buty, że straciłeś kasę. Z chęcią bym opchała swoje gitary, bo niestey mają wady ale przywiązałam się do nich. A jak się pogniewam z aukstykiem, przechodzę na elektryka itd. Zawsze jakieś urozmaicenie. Na koniec pozostaje mi życzyć powodzenia w zakupach i szczęśliwego współżycia z Twoją wybranką (kurcze czemu gitara jest tak jakby płci żeńskiej? )
Ps. witam wszystkich |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:28
|
|
|
Te z Allegro, tao szajs.
Klasyki ty tylko Hiszpany - mają naprawdę fajne brzmienie. Ja mam Admirę i nie narzekam - mimo tego że przeżyła kilkumetrowe upadki, sklejenia i inne takie - dźwięk jest cały czas dosyć dobry. W niektóych miejscach już moja Matylda jest dziurawa nzawet, w srodku znalazłoby się ziarenko piachu z niejednej plaży
Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiscie nylonowy klasyk z wcięciem i z podłączeniem. (od 1000 zł).
Akustyki, i eletroakustyki to nawet dobre są Corda czy Hohnera z tańszych. Oczywiscei podłaczenie i regulacja tonów by się przydała, z przedwzmacniaczem, a nie tylko z gołym wejściem. |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:41
|
|
|
Ludzie wy mie przerażacie. Gdybym ja miał tyle kasy by nie zważać na co wydaję to ja bym sobie zamówił gitarę u najlepszego lutnika w Hiszpanii. Aledlatego ,że powinienem liczyć każdy grosz muszę szukać tańszych alternatyw. Nie mam wśród rodziny i znajomych nikogo kto znałby się na gitarach. Wszyscy słuchają teraz techno.
Swoją drogą zróbił tu sie lekki offtop. Jeszcze trochę i bedziemy mieli szanse na zbiorowe ostrzeżenie. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:47
|
|
|
To mowię idź do komisu. Tam znajdziesz lepsze gitary, lekko zniszczone, i taniej. Jak znajdę adres to ci rzucę.
| Łukasz napisał/a: | | Jeszcze trochę i bedziemy mieli szanse na zbiorowe ostrzeżenie. |
Spoko, jeden mod też bierze udział w tej dyskusji, a oni się trzymają razem, swojego nie skarzą:) |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 24 Styczeń 2006, 20:53
|
|
|
| Cytat: | | To mowię idź do komisu. Tam znajdziesz lepsze gitary, lekko zniszczone, i taniej. Jak znajdę adres to ci rzucę. |
W moich okolicach nie ma komisu gitarowego. Przynajmniej ja o nim nic nie wiem. Tak to jest, że człowiek czasami mieszka na zad... Eee... Prowincji. Wszędzie daleko. |
|
 |
settler
Pirat Rabarbar

|
Wysłany: 25 Styczeń 2006, 11:06
|
|
|
A ja zrobilem tak. Nagle mnie naszla mysl, ze bym pogral na gitarce, wiec poszedlem do sklepu muzycznego i kupilem. Poprostu, jakis tanie pudlo - polskie. Z doswiadczenie wiem, ze malo osob pozniej gra dalej na klasykach i na ogol koncza tak jak u mnie. Stoi gdzies w kacie. Natomiast potem kupuja sobie elektryki (w moim wypadku bas).
Klasyk, jest dobry do gry przy piwie, czy do nauki podstaw. Dlatego inwestycja rzedu 1000 zl w klasyka, gdy ktos nie wie, co chce grac jest nietrafiona.
Jak bedziesz chcial grac klasyke, to kupisz wtedy porzadnego klasyka, jak nie to kupisz elektryka o brzmieniu odpowiednim do muzuki, ktora bedziesz gral.
Dlatego mimo iz taka Admira faktycznie juz niezle brzmi (kumpel ma, wiec grywalem sobie), to jesli ma ona sluzyc tobie tylko do nauki, to lepiej kup cos za 300 a te 300 co zostana odloz na jakiegos elektryka. |
_________________ Gehenna: ciekawe czego to centrum ten Żółwin
Gehenna: chyba kołchozu |
|
|
|
 |
Keyff
Moderator

|
Wysłany: 25 Styczeń 2006, 11:20
|
|
|
polecam Ovation.
ale Cordy też podobno świetne (w tej cenie).
jak masz sobie kupić szajsowatego elektroakustyka to juz mowię - kup sobie w miarę porządnego akustyka, ale AKUSTYKA nie KLASYKA !!!
powiedzmy - epiphone'a albo coś w tym biuście
i kup do tego przystawke piezoelektryczną - za jakieś grosze na allegro dowolną.
w ten sposób bedziesz miał:
a) dobrą gitare akustyczną
b) średniej jakości podlączenie elektroakustyczne (ale zawsze lepsze niż w jakimś szjasie na allegro).
wada takiego rozwiązania: od metalowych strun nieprzyzwyczajone lapy bolą
dlaczego akustyk?
bo w akustyku sa metalowe struny (w odróżnieniu od klasyka w którym zakladamy nylony).
przystawka piezoelektryczna działa na zasadzie podobnej do gitary elektrycznej - czyli na podstawie indukcji elektrycznej spowodowanej poruszaniem (drganiami w tym przypadku) 'przewodnikiem' w polu magnetycznym (elektromagnetycznym).
a przypadku nylonów (tylko trzy nanjiższe struny są pokryte jakimś miekkim metalem - srebrem, miedzią, złotem) jedynym rozwiązaniem są przystawki mikrofonowe, a te są gówniane - w porządnych elektroakustykach mikrofon jest montowany fabrycznie wewnątrz pudła i dopasowany jest do jego konstrukcji. |
|
|
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Styczeń 2006, 13:57
|
|
|
Po stosownym pytaniu do mojej nauczycielki gitary:
Łukasz na początek nie kupuj akustyka z metalowymi strunami, bo przy żmudnych ćwiczeniach, które trzeba na początku wykonywać całymi gadzinami stracisz paznokcie i całą skórę na palcach. Uczyć się jest najlepiej na klasyku, potem może kupisz coś innego.
A do ciebie Keyff pytania i sugestie:
1. Nie każdy kupuje gitarę by od razu koncertować, wiec po kiego grzyba mu coś, co głośno gra?
2. Więc jeżeli gość kupuje gitarę nie po to aby koncertować, to gdzie np. przy ognisku znajdzie prąd?
A poza tym powiem Ci jedno klasyk ma po prostu brzmienie i jest po prostu klasyczny, więc tak jak powiedział settler, najpierw należy zaczynać od tego skąd wszystko pochodzi czyli od klasyka... |
|
|
|
 |
Łukasz
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Styczeń 2006, 14:24
|
|
|
Nie mam zamiaru koncertować więc elektryk i pochodne nie bedą mi potrzebne. Planuję kupić sobie klasyk choć jak sie gdzie indziej pytałem to mówili, że lepiej odrazu akustyk. Gitarkę kupię sobie pewnie i tak dopiero pod koniec wakacji kiedy spłynie kasa z prac dorywczych. Jeszcze jedno pytanie do doświadczonych gitarzystów: Czy nauka z kursów internetowych i tabulatur bez nauczyciela ma sens?
Ps. Mały offtop aby wyjaśnić co w moim mniemaniu oznacza praca dorywcza.
Praca dorywcza - praca, która dorywa człowieka a nie odwrotnie oraz człowiek ten nie ma szans się od niej wykręcić. (przynajmniej w moim wypadku)
Ps.2 Wydzielcie ten temat proszę ja Was bo o muzyce Świata Dysku już tu dawno się nie rozmawia. |
|
 |
Gadzinisko
Aniołek Krejta

|
Wysłany: 27 Styczeń 2006, 15:55
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Czy nauka z kursów internetowych i tabulatur bez nauczyciela ma sens? |
Może i ma sens, ja nie wiem. Lepiej już pewnie kupić jakiś podręcznik. Lecz i tak lepiej uczyć się z nauczycielem, bo to jest tak jak ze wszystkim. Postępy są szybsze, a poza tym jak Ci nauczyciel coś zagra, to po pierwsze wiesz jak to powinno być zagrane, a poza tym masz autorytet w jego osobie. Na pewno możesz się uczyć sam, ale wiecej (i szybciej) się nauczysz z "przewodnikiem". |
|
|
|
 |
Kor
Moderator

|
Wysłany: 27 Styczeń 2006, 17:36
|
|
|
| Toteż dlatego pisałem o nylonowym akustyku. Co do kursów internetowych, to odradzam naukę na gitarze z nich. przyszedł do mnie chłopaszek co się uczył z jakiegoś kursu, - nawet nie potrafił dobrze trzymać gitary. A gra już 3 lata. Walił w gitarę jak w drewno i gubił się przy przejściach. |
|
|
|
 |
|
|